Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czemu najszybciej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 31.05.2011 09:59

Po prostu każdy lubi co innego :lol: My na przykład nie lubimy zwiedzać czegoś co leży ponad poziomem wody... :lol:
gdyby istniały wycieczki "objazdowe" po Atlantydzie to i owszem a tak ostatnie typowe zwiedzanie przeżyliśmy ładnych kilka lat temu gdy byliśmy 1-raz w Egipcie i wystarczy nam przynajmniej na najbliższe 10lat.
Ostatnio zatrzymywaliśmy się na nocleg w drodze do Chorwacji 2lata temu ale tylko i wyłącznie z powodu kota... /któremu nie chcieliśmy wsadzać zapałek w oczy/ :lol:
JAREKPIOTROWICZ napisał(a):Dlatego jazda z zapałkami w oczach nie ma dla mnie żadnego sensu.

Obrazek

Naszą jedyną opcją jest sprawnie szybko dotrzeć na miejsce i natychmiast podwodę lub leżeć brzuszkami do góry. Spacerować lubimy wyłącznie do restauracji lub zwyczajowo wieczorami ale bez zwiedzania, np w Chorwacji wystarczają nam cykady lub atmosfera portu z licznymi małymi knajpkami.
Fakt klka razy pożyczaliśmy skuter ale nie w celu zwiedzania lecz raczej dotarcia do odległej plaży/np FKK :D/ lub centrum nurkowego.
Z wielkim podziwem i zainteresowaniem oglądaliśmy i oglądamy relacje i filmy osób z forum gdzie bez wysiłku i zmęczenia można zobaczyć miejsca do których nigdy byśmy nie pojechali bo dla nas zwiedzanie w letnim upale byłoby raczej katorgą nie urlopem.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 31.05.2011 10:12

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):za żadne skarby nikt przy 30 stopniowym upale nie namówiłby mnie na 3 dniową jazdę z opcją zwiedzania ;)

Wstaję o 9, śniadanko, kawka, i nawet jak wyjadę o 11.00 to mam około 5 godzin bardzo relaksacyjnej trasy, podczas której nie pędzę drogami szybkiego ruchu, ale skręcam na trasy widokowe, górskie, itp.
Dojeżdżam na miejsce przystankowe około 17 wypoczęty.

Nie rozumiemy się ;)

Rok temu miałam pecha wyjezdzać w czerwcu do Chorwacji w dniu gdy w cieniu było 33 stopni. Daje to w podanych przez Ciebie godzinach (środek dnia) w rozgrzanym małym aucie bez klimy ponad 40 stopni, duchotę i powiedzmy sobie szczerze smród apasażerowie ociekają potem.
Te jedyne '5 godzin 'w takim skwarze, gdy wszystko śmierdzi trudno wg mnie nazwac relaksacyjnym ani komfortowym. Ale możesz spróbować ;)

Pewnie, że mozna otworzyc okno (bo pewnie zaraz o tym napiszesz) - tylko ze jestem alergiczką i po godzinie bym miała tak opuchnięte oczy i załzawione, że nic z tych pięknych widoków nic nie zostałoby zarejestrowane a tylko bym się męczyła.

Po prostu różnimy się tym:
ty zwiedzasz po drodze inne miejsca, a ja zwiedzam dany kraj docelowy dokładnie będąc na miejscu - myślę, że sumarycznie tego zwiedzania wyjdzie tyle samo
np Mój plan na 14 dniowy urlup w tym roku:
Trogir, Split, Salona, Twierdza Klis, Omis, Ston, Arboretun w Trsteno, Dubrownik, sw Jure, miasteczka Riwiery Makarskiej, Sucuraj, Hvar, Stari Grad, Vrboska, Jelsa, sw Nikolai, sw Njedela, opuszczone wioski Hvaru i jego bezdroża) - wydaje mi się ze to nie jest leżenie plackiem na plaży ale aktywny wypoczynek ;) No i w drodze powrotnej Budapeszt.

No i nie zepsują mi się po drodze kabanosy i majonez kielecki ;) jak je dowiozę w lodówce turystyczniej w ciagu 15 h do Chorwacji ;)
Ostatnio edytowano 31.05.2011 10:26 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 3 razy
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 31.05.2011 10:16

Ja odniose się do jednej kwesti. Myślę, że znaczna większość dzieci do wieku szkolnego, a moze nawet i starszych gorzej znosi jazde w samochodzie niż osoby dorosłe, co wiecej to co sie podoba doroslym z regóły nie interesuje dzieci. No i jeszcze jedno. Część osób lubie jezdzić nawet cały urlop z miejsca na miejsce, część woli dojechać na miejsce urlopu jak najszybciej bez świadomości że za chwile /za godzine? znów trzeba usiaść za kółkim i jechać. Generalnie dyskusja na ten temat jest bezcelowa, bo ile ludzi tyle opini
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 31.05.2011 10:18

Aldonka napisał(a):Ale przecież Jacek nie narzuca nikomu, że mają postępować jak on. Przedstawił swój punkt widzenia i swój sposób na podróż. Ktoś inny swój własny. Nikt tu nikomu niczego nie narzuca przecież.

A mówiłem: kij w mrowisko :)
Oczywiście że nie narzucam, przedstawiłem tylko swoje podejście do tematu dojazdu, a kilka osób to strasznie obruszyło, nie wiedzieć czemu.
Taka nasza mentalność :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 31.05.2011 10:25

Ja się nie obruszyłam :D argumentuję mój punkt widzenia
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 31.05.2011 10:27

histe napisał(a):Ja odniose się do jednej kwesti. Myślę, że znaczna większość dzieci do wieku szkolnego, a moze nawet i starszych gorzej znosi jazde w samochodzie niż osoby dorosłe, co wiecej to co sie podoba doroslym z regóły nie interesuje dzieci. No i jeszcze jedno. Część osób lubie jezdzić nawet cały urlop z miejsca na miejsce, część woli dojechać na miejsce urlopu jak najszybciej bez świadomości że za chwile /za godzine? znów trzeba usiaść za kółkim i jechać. Generalnie dyskusja na ten temat jest bezcelowa, bo ile ludzi tyle opini

I tu popieram Cię w 99%. Oprócz tej bezcelowości. Bo do tego m.in służy forum, żeby nie tylko pytać, ale również przedstawiać swoje subiektywne poglądy na tematy wakacyjne. Pokazywać "za" i "przeciw".
Szanuję każdą decyzję, czy ktoś jedzie na jedno, czy na pięć spań po drodze, co kto woli i jak lubi.

Na koniec dodam, że mam w planach dość odległą podróż, na razie w sferze marzeń, ale kiedyś ją zrealizuję. Problemem jest tylko otrzymanie 3-tygodniowego urlopu. Trasa Tarnów-Bejrut-Damaszek ;)
irk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) irk » 31.05.2011 10:31

PysiaPysio napisał(a):Po prostu każdy lubi co innego :lol: My na przykład nie lubimy zwiedzać czegoś co leży ponad poziomem wody... :lol:
Z ... zainteresowaniem oglądaliśmy i oglądamy relacje i filmy osób z forum gdzie bez wysiłku i zmęczenia można zobaczyć miejsca do których nigdy byśmy nie pojechali bo dla nas zwiedzanie w letnim upale byłoby raczej katorgą nie urlopem.

Podpisuję się pod całym postem zamieniając jedynie nurkowanie na windsurfing.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 31.05.2011 11:50

henius34 napisał(a):
szaki17 napisał(a):Ja powiem tak, wolę gnieść d..ę na nadbrzeżnych kamieniach i oddychać morską bryzą niż gnieść d..ę w samochodzie i oddychać powietrzem z klimy :wink:
Dlatego nawigację zawsze ustawiam na "szybką" :wink:

podpisuję się :D
+1

jeździłem z rodzicami z przyczepą jako gówniarz i podróz przez ZSRR Rumunię do Bułgarii, Jugosławii, Grecji czy Turcji trwała ok 6-7 dni dostawałem białej gorączki w aucie. Była jednak taka różnica iż na miejszu byliśmy nad morzem bite 3 tygodnie więc moje wakacje a urlop starych wynosił 5tyg -teraz miło to wspominam i chętnie przejadę się kiedyś tymi szlakami jednak po pierwsze primo nie z małymi dzieciakami, po drugie primo nie autem, po trzecie primo jak sprawdzę stan dróg na Ukrainie, a tak całkiem serio to nie wyobrażam sobie i nie stać mnie na 4 tyg urlopu.
Ostatnio edytowano 31.05.2011 11:57 przez marekb, łącznie edytowano 1 raz
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 31.05.2011 11:55

W lipcu i sierpniu plaża, woda i zimne piwo ,zwiedzanie maj pażdziernik.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 31.05.2011 12:11

podróż do.........szybko a zwiedzanie w trakcie urlopu , powrót ........różnie jak kto woli , zależy ............od wielu czynników , jedno jest pewne nigdy nie byłem na "miejscu" bez zwiedzania i nie ważne czy to pobyt zorganizowany czy indywidualny, lubimy poznawać nowe miejsca ale .....wszystko z umiarem
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 31.05.2011 12:17

Witam,

zaciekawił mnie ten temat, w tym roku jadę do cro tylko na 6 nocy, a wiec może warto trochę sie powłóczyć przed i po Cro...

Ma może ktoś ciekawe miejsca do zobaczenia w okolicach trasy Poznań-Zadar ( Praga odpada byliśmy tam wiele razy ), szczególnie interesowałby nas góry... ( ale bez chodzenia po nich - dziecko 5 lat ) poproszę o konkretne propozycje.

Dziękuję.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 31.05.2011 12:17

Szanuję jak najbardziej wszystkie zamieszczone w tym wątku opinie. Nawet więcej: szczerze podziwiam osoby które "dają radę" zwiedzać w ponad 30 stopniowym upale (świetnie się ogląda zdjęcia i czyta relacje :) )
Gdybym miał określić swoje preferencje, to w 100 % popieram wypowiedź kol. PysiaPysio z początku tej strony :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2011 12:42

CinnamonGirl napisał(a):...
Rok temu miałam pecha wyjezdzać w czerwcu do Chorwacji w dniu gdy w cieniu było 33 stopni. Daje to w podanych przez Ciebie godzinach (środek dnia) w rozgrzanym małym aucie bez klimy ponad 40 stopni, duchotę i powiedzmy sobie szczerze smród apasażerowie ociekają potem. ...

Mam termometr w samochodzie z temp wewnętrzną i zewnętrzną, tylko nie wiem czy mam Cię straszyć czy wolisz żyć w przekonaniu że przy 33 st na zewnątrz to ok 40 st w samochodzie :lol:

Przy 29 st na zewnątrz w samochodzie miałem 62*C :oops:

Że też człowiek jest w stanie wytrzymać takie temperatury, żeby Jadran zobaczyć.... :D

Pozdrav :papa:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 31.05.2011 12:42

dakard napisał(a):Witam,

zaciekawił mnie ten temat, w tym roku jadę do cro tylko na 6 nocy, a wiec może warto trochę sie powłóczyć przed i po Cro...

Ma może ktoś ciekawe miejsca do zobaczenia w okolicach trasy Poznań-Zadar ( Praga odpada byliśmy tam wiele razy ), szczególnie interesowałby nas góry... ( ale bez chodzenia po nich - dziecko 5 lat ) poproszę o konkretne propozycje.

Dziękuję.

Słowenia - Nie pamiętam który to był region Słoweni- ale ktos na pewno opisywał w relacjach z podróży (chyba nawet jakaś płeć piekna) - kojarzę piękne jezioro, jaskinie, wodospady i widoki górskie... moze ktos naprowadzi ;)

Miałam w ulubionych do momentu formatowania ;) Ha znalazłam : forum/viewtopic.php?t=25973&highlight=s+owenia też zdzieciakami więc nie było hardcorowo.

Skupin - napisąłam ponad 40 ;) - to tylko dodatkowy argument czemu jadę jak najszybciej do Chorwacji a nie błądzę przed 3 dni :D oraz to, że to raczej nie jest relaks i komfort :)
W tym roku jadę autem klimatyzowanym :D
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 31.05.2011 13:01

dakard napisał(a):Ma może ktoś ciekawe miejsca do zobaczenia w okolicach trasy Poznań-Zadar ( Praga odpada byliśmy tam wiele razy ), szczególnie interesowałby nas góry... ( ale bez chodzenia po nich - dziecko 5 lat ) poproszę o konkretne propozycje.
Dziękuję.

http://www.moravskykras.net/pl/morawski-kras.html

może Graz (jest w górach ;-) )

W pobliżu obu miejsc można zatrzymać się na nocleg.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi