Re: Mam parę lat i uważam iż Bałtyk jest cudowny ale .......
Torac napisał(a):Po pierwsze : u nas tych cwaniaków jest więcej niż gdzie indziej , bo Państwo również jest takie , pewnie wszędzie się to zdarza tylko u jednych częściej a u innych rzadziej ( należymy na nieszczęście do tej pierwszej kategorii)
To jest naturalne dostosowanie się do warunków ciemiężenia przez państwo komunistyczne i postkomunistyczne, wcześniej zaborowe. Kto nie kombinował to był głodny. Inaczej się nie dało żyć. Wpływ historii i instyktu samozachowawczego. Teraz może nam to pomóc w międzynarodowym biznesie.
Torac napisał(a):Na pewno jest zdecydowanie lepiej niż kiedyś (kradzież aut , rowerów , portfeli na targach i w autobusach) powoli się cywilizujemy ale niestety jeszcze dluga droga przed nami.
Zdecydowanie lepiej.
Kradzieże zdarzają się wszędzie.
Mojego kolegę okradziono podczas pobytu w Barcelonie.
Można stracić auto także w Niemczech czy we Francji. Najwięcej aut w Europie do niedawna ginęło w Anglii. Ciekawe co z nimi robili, skoro kierownica pomyłkowo po niewłaściwej stronie ?
Złodzieje są i pewnie będą wszędzie.
W Zakopanem zostawiałem lekkomyślnie nawigację, kamerę i aparat w aucie o o dziwo nikt mnie nie okradł !
Torac napisał(a):Wlasny przyklad z wczoraj - pod blokiem ktoś uderzyl mi auto , gdyby bylo cacy to sprawca zostawilby numer telefonu.
Jeden zostawi, drugi nie. Niby w starej Europie wszyscy święci ?
Baba w Paryżu przydzwoniła mi w samochód w którym siedziałem i numeru nie zostawiła ... Ba, nawet nie przeprosiła. Więcej: odjechała nie patrząc w moją stronę. Jakaś wyższa cywilizacja ?
Torac napisał(a):A z rasistami -do niedawna mieli reprezentacje polityczną. Pomimo deklarowanego krzewienia nurtu narodowego i patriotycznego.
W politykę nie wchodzę, choć się interesuję. Partia rodzin wszelakich chyba nie miała specjalnego pomysłu na Polskę. Fakt wejścia tej partii do parlamentu to nie dowód na rasizm.
Z drugiej strony nie należy utożsamiać ideii narodowościowych z rasizmem.
Torac napisał(a):Jeśli będziemy sobie wmawiać że to fikcja literacka to będziemy pod dyktatem mniejszości . Rasizm i inne "izmy " są rzeczywiście w mniejszości tylko latkę będą doklejać wszytkim. I malo mnie interesuje że to margines a gdzie indziej jest gorzej - Mamy u siebie rasistów i to jest fakt
Ja tych rasistów jakoś nie widzę. Murzyni i inni ciemnoskórzy chodzą w nadmiarze po ulicach bez żadnej eskorty.
Wczoraj byłem w Zakopanem. W sklepie z ciuchami jakiś murzyn całował się, a dokładniej opisać by można to zachowanie: lizał się z jakąś Polką... A fuj... I że mu nikt w mordę nie dał to nawet dla mnie dziwne było.
Tolerancja aż za duża - według mnie.
Torac napisał(a):Poza tym nigdzie nie ma takiego alkoholowego kultu jak u nas ( jeszcze wschód ,ale co to za pocieszenie )
Z tym też bym dyskutował. Spożycie jakoś maleje co roku. Kiedyś po wypłacie to czwarty wracał prowadzony przez kolegów. Ehh nie te czasy, tradycja zanika w narodzie.
Wracając do głównego tematu:
Polska w wakacje jak najbardziej - co kto lubi: mazurskie jeziora, bałtyckie plaże czy góry. I jest to faktyczna alternatywa dla Chorwacji, bo wyjeżdzamy w oba kierunki w tym samym czasie.
Osobiście wolę wyjechać na wakacje do Chorwacji lub w gdzieś w Polsce niż lecieć dalej na południe Europy, a o północnej Afryce to lepiej zapomnieć, bo zbyt gorąco.
Jeśli ktoś pragnie trochę słońca zimą lub wczesną wiosną to pozostaje Egipt, Kanary albo inna egzotyka.
Do Tunezji, Turcji, Grecji czy na Kretę dopiero od maja, bo wcześniej jest zimno.