Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czemu Chorwacja , jest tyle pięknych miejsc na ziemi.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 16.02.2008 11:07

volare77 napisał(a):Galileusz ! Przesadziłeś. Gwarancje to można mieć ale na pewno nie pogody.

Żeby się ustosunkować do Twojej wypowiedzi, chciałbym wiedzieć, czy uważasz, że w Chorwacji nie ma tej pogody, czy też nie zrozumiałeś mnie i sądzisz, że ja uważam, że nad Bałtykiem jest pogoda ?
Bo napisałem wyraźnie: "w sporadycznych (czyli rzadkich) okresach pogody nad Bałtykiem jest super".

volare77 napisał(a):A co do wysp to pełne są znane miejscowości i jak
kto woli to może sie tam tłoczyć. Poza tym odludzie i jak się
postarasz to się będziesz starał, żeby kogoś spotkać - spróbuj
tak nad Bałtykiem.

Ja niestety gdzie nie dopłynąłem na wyspę ( i nawet nie po to, żeby opalać się na golasa, tylko tak w poszukiwaniu samotności, spokoju i przygody) to niestety zawsze ktoś już wcześniej tam był. Wyspy są oblegane przez pary szukające samotności i dość często przez golasków. Zawsze lepiej niż na wybrzeżu, ale wysypy niestety nie są stale bezludne. :wink:
W tym porównaniu to nad Bałtykiem na plaży jest tłok - wiadomo. Ale czy mamy jakąś wyspę, żeby na nią sobie popłynąć ? Raczej nie. Pozostaje plaża.
W tym roku zamierzam popływać w poszukiwaniu samotności po szuwarach zatoki puckiej.
A w Chorwacji śladami u-bootów.
:wink:
mariusz nowak
Croentuzjasta
Mam parę lat i uważam iż Bałtyk jest cudowny ale ........

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 16.02.2008 23:06

Klimat Chorwacji ,POLSKIE PLAŻE/piasek-polski piasek/ a jesteśmy
naj------piękniejszym,napiękniejszym,i jeszcze raz najpiękniejszym
zakątkiem ziemi.Wiele pisano o Chorwatach na nie i na tak,ale żaden
naród nie jest tak gościnny jak my POLACY/może Hiszpanie/
Porównanie ze względu na pogodę wypada na Chorwację,ale BAŁTYK
/zimny,mętny,brudny...../i tak jest najpiękniejszy.
JESTEM co roku w Chorwacji,a nad Baltykiem co parę lat-bo po prostu
nie ma tak cudownego i swojskiego miejsca dla nas POLAKÓW.
To moje zdanie ,wielu ma inne ,ale sentyment.................. .
Pozdrawiam nowak
Torac
Cromaniak
Re: Mam parę lat i uważam iż Bałtyk jest cudowny ale .......

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.02.2008 00:09

mariusz nowak napisał(a):Klimat Chorwacji ,POLSKIE PLAŻE/piasek-polski piasek/ a jesteśmy
Pozdrawiam nowak

Z tą Polską gościnnością to bym jednak nie przesadzal . Jeden przyklad.
Obcokrajowiec laduje w Krakowie na lotnisku . Wymienia w kantorze walutę i jest już 15% uboższy ( lichwiarski kurs ) wypożycza auto i jedzie do Katowic wjeżdża na autostradę ( jak nie wymienil pieniędzy to ma problem i jedynym ratunkiem jest prostytuowanie się - karty nie są honorowane i wycofać się też nie sposób. Powiedzmy że placi i jedzie remontowaną autostradą 50-70 km/h a trudno dojeżdża do Katowic a tam znowu bramki - placi , taki podatek od folklory . Dojeżdża do Katowic , zatrzymuje się pyta o drogę , nie zamknąl samochodu i nie ma już telefonu lub portfela. Trafia na grupkę chuliganów i jest bez zębów , jeśli jest bialy to rasiści może się nie zorientują i przeżyje. Idzie coś zjeść , zamawia sobie rybkę , kelner widząc że ma dewizowca kladzie mu na stól 800g rybki z 100g frytek - obiad go kosztuje 2 razy więcej niż u siebie itd.itp
Wyluzujmy z tą gościnnością. To propagandowy element poprawy naszego narodowego ego.
Wyluzujmy
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 09:52

mariusz nowak napisał(a):Klimat Chorwacji ,POLSKIE PLAŻE/piasek-polski piasek/ a jesteśmy
Pozdrawiam nowak

To ty chyba nie widziałeś jeszcze litewskiego Bałtyku :wink:
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 17.02.2008 10:12

Pozdrawiam nowak

Takiej bzdury dawno nie czytałem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 22.02.2008 22:22

Torac napisał(a):Z tą Polską gościnnością to bym jednak nie przesadzal . Jeden przyklad.
Obcokrajowiec laduje w Krakowie na lotnisku . Wymienia w kantorze walutę i jest już 15% uboższy ( lichwiarski kurs ) wypożycza auto i jedzie do Katowic wjeżdża na autostradę ( jak nie wymienil pieniędzy to ma problem i jedynym ratunkiem jest prostytuowanie się - karty nie są honorowane i wycofać się też nie sposób. Powiedzmy że placi i jedzie remontowaną autostradą 50-70 km/h a trudno dojeżdża do Katowic a tam znowu bramki - placi , taki podatek od folklory . Dojeżdża do Katowic , zatrzymuje się pyta o drogę , nie zamknąl samochodu i nie ma już telefonu lub portfela.
Idzie coś zjeść , zamawia sobie rybkę , kelner widząc że ma dewizowca kladzie mu na stól 800g rybki z 100g frytek - obiad go kosztuje 2 razy więcej niż u siebie itd.itp

Nie przesadzajmy. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś cwaniaczek chcący się wzbogacić na niewiedzy obcokrajowca, ale to raczej wyjątki. Chyba w naszym kraju większość to normalni, uczciwi ludzie ?
Podobnie możemy zostać oszukani w wielu innych krajach, gdzie jeśli nie będziemy ostrożni to ktoś nas "skasuje".

Torac napisał(a):Trafia na grupkę chuliganów i jest bez zębów , jeśli jest bialy to rasiści może się nie zorientują i przeżyje

Z tą nietolerancją i rasizmem w Polsce to już zupełna fikcja literacka.
Współcześni Polacy są bardziej tolerancyjni niż niektóre inne nacje, których nie posądza się o same złe rzeczy, rasizm, nacjonalizm, nietolerancję, antysemityzm i różne inne anty-.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.02.2008 23:00

GALILEUSZ napisał(a):
Torac napisał(a):Z tą Polską gościnnością to bym jednak nie przesadzal . Jeden przyklad.
Obcokrajowiec laduje w Krakowie na lotnisku . Wymienia w kantorze walutę i jest już 15% uboższy ( lichwiarski kurs ) wypożycza auto i jedzie do Katowic wjeżdża na autostradę ( jak nie wymienil pieniędzy to ma problem i jedynym ratunkiem jest prostytuowanie się - karty nie są honorowane i wycofać się też nie sposób. Powiedzmy że placi i jedzie remontowaną autostradą 50-70 km/h a trudno dojeżdża do Katowic a tam znowu bramki - placi , taki podatek od folklory . Dojeżdża do Katowic , zatrzymuje się pyta o drogę , nie zamknąl samochodu i nie ma już telefonu lub portfela.
Idzie coś zjeść , zamawia sobie rybkę , kelner widząc że ma dewizowca kladzie mu na stól 800g rybki z 100g frytek - obiad go kosztuje 2 razy więcej niż u siebie itd.itp

Nie przesadzajmy. Oczywiście zawsze znajdzie się jakiś cwaniaczek chcący się wzbogacić na niewiedzy obcokrajowca, ale to raczej wyjątki. Chyba w naszym kraju większość to normalni, uczciwi ludzie ?
Podobnie możemy zostać oszukani w wielu innych krajach, gdzie jeśli nie będziemy ostrożni to ktoś nas "skasuje".

Torac napisał(a):Trafia na grupkę chuliganów i jest bez zębów , jeśli jest bialy to rasiści może się nie zorientują i przeżyje

Z tą nietolerancją i rasizmem w Polsce to już zupełna fikcja literacka.
Współcześni Polacy są bardziej tolerancyjni niż niektóre inne nacje, których nie posądza się o same złe rzeczy, rasizm, nacjonalizm, nietolerancję, antysemityzm i różne inne anty-.

Po pierwsze : u nas tych cwaniaków jest więcej niż gdzie indziej , bo Państwo również jest takie , pewnie wszędzie się to zdarza tylko u jednych częściej a u innych rzadziej ( należymy na nieszczęście do tej pierwszej kategorii) Na pewno jest zdecydowanie lepiej niż kiedyś (kradzież aut , rowerów , portfeli na targach i w autobusach) powoli się cywilizujemy ale niestety jeszcze dluga droga przed nami. Wlasny przyklad z wczoraj - pod blokiem ktoś uderzyl mi auto , gdyby bylo cacy to sprawca zostawilby numer telefonu
A z rasistami -do niedawna mieli reprezentacje polityczną. Pomimo deklarowanego krzewienia nurtu narodowego i patriotycznego.
Jeśli będziemy sobie wmawiać że to fikcja literacka to będziemy pod dyktatem mniejszości . Rasizm i inne "izmy " są rzeczywiście w mniejszości tylko latkę będą doklejać wszytkim. I malo mnie interesuje że to margines a gdzie indziej jest gorzej - Mamy u siebie rasistów i to jest fakt
Poza tym nigdzie nie ma takiego alkoholowego kultu jak u nas ( jeszcze wschód ,ale co to za pocieszenie )
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 22.02.2008 23:40

Torac napisał(a):Po pierwsze : u nas tych cwaniaków jest więcej niż gdzie indziej , bo Państwo również jest takie , pewnie wszędzie się to zdarza tylko u jednych częściej a u innych rzadziej ( należymy na nieszczęście do tej pierwszej kategorii)

To jest naturalne dostosowanie się do warunków ciemiężenia przez państwo komunistyczne i postkomunistyczne, wcześniej zaborowe. Kto nie kombinował to był głodny. Inaczej się nie dało żyć. Wpływ historii i instyktu samozachowawczego. Teraz może nam to pomóc w międzynarodowym biznesie.

Torac napisał(a):Na pewno jest zdecydowanie lepiej niż kiedyś (kradzież aut , rowerów , portfeli na targach i w autobusach) powoli się cywilizujemy ale niestety jeszcze dluga droga przed nami.

Zdecydowanie lepiej.
Kradzieże zdarzają się wszędzie.
Mojego kolegę okradziono podczas pobytu w Barcelonie.
Można stracić auto także w Niemczech czy we Francji. Najwięcej aut w Europie do niedawna ginęło w Anglii. Ciekawe co z nimi robili, skoro kierownica pomyłkowo po niewłaściwej stronie ? :roll:
Złodzieje są i pewnie będą wszędzie.
W Zakopanem zostawiałem lekkomyślnie nawigację, kamerę i aparat w aucie o o dziwo nikt mnie nie okradł !

Torac napisał(a):Wlasny przyklad z wczoraj - pod blokiem ktoś uderzyl mi auto , gdyby bylo cacy to sprawca zostawilby numer telefonu.

Jeden zostawi, drugi nie. Niby w starej Europie wszyscy święci ?
Baba w Paryżu przydzwoniła mi w samochód w którym siedziałem i numeru nie zostawiła ... Ba, nawet nie przeprosiła. Więcej: odjechała nie patrząc w moją stronę. Jakaś wyższa cywilizacja ?

Torac napisał(a):A z rasistami -do niedawna mieli reprezentacje polityczną. Pomimo deklarowanego krzewienia nurtu narodowego i patriotycznego.

W politykę nie wchodzę, choć się interesuję. Partia rodzin wszelakich chyba nie miała specjalnego pomysłu na Polskę. Fakt wejścia tej partii do parlamentu to nie dowód na rasizm.
Z drugiej strony nie należy utożsamiać ideii narodowościowych z rasizmem.

Torac napisał(a):Jeśli będziemy sobie wmawiać że to fikcja literacka to będziemy pod dyktatem mniejszości . Rasizm i inne "izmy " są rzeczywiście w mniejszości tylko latkę będą doklejać wszytkim. I malo mnie interesuje że to margines a gdzie indziej jest gorzej - Mamy u siebie rasistów i to jest fakt

Ja tych rasistów jakoś nie widzę. Murzyni i inni ciemnoskórzy chodzą w nadmiarze po ulicach bez żadnej eskorty.
Wczoraj byłem w Zakopanem. W sklepie z ciuchami jakiś murzyn całował się, a dokładniej opisać by można to zachowanie: lizał się z jakąś Polką... A fuj... I że mu nikt w mordę nie dał to nawet dla mnie dziwne było.
Tolerancja aż za duża - według mnie.

Torac napisał(a):Poza tym nigdzie nie ma takiego alkoholowego kultu jak u nas ( jeszcze wschód ,ale co to za pocieszenie )

Z tym też bym dyskutował. Spożycie jakoś maleje co roku. Kiedyś po wypłacie to czwarty wracał prowadzony przez kolegów. Ehh nie te czasy, tradycja zanika w narodzie.

Wracając do głównego tematu:
Polska w wakacje jak najbardziej - co kto lubi: mazurskie jeziora, bałtyckie plaże czy góry. I jest to faktyczna alternatywa dla Chorwacji, bo wyjeżdzamy w oba kierunki w tym samym czasie.
Osobiście wolę wyjechać na wakacje do Chorwacji lub w gdzieś w Polsce niż lecieć dalej na południe Europy, a o północnej Afryce to lepiej zapomnieć, bo zbyt gorąco.
Jeśli ktoś pragnie trochę słońca zimą lub wczesną wiosną to pozostaje Egipt, Kanary albo inna egzotyka.
Do Tunezji, Turcji, Grecji czy na Kretę dopiero od maja, bo wcześniej jest zimno.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.02.2008 00:04

GALILEUSZ napisał(a):
Torac napisał(a):Po pierwsze : u nas tych cwaniaków jest więcej niż gdzie indziej , bo Państwo również jest takie , pewnie wszędzie się to zdarza tylko u jednych częściej a u innych rzadziej ( należymy na nieszczęście do tej pierwszej kategorii)

To jest naturalne dostosowanie się do warunków ciemiężenia przez państwo komunistyczne i postkomunistyczne, wcześniej zaborowe. Kto nie kombinował to był głodny. Inaczej się nie dało żyć. Wpływ historii i instyktu samozachowawczego. Teraz może nam to pomóc w międzynarodowym biznesie.
q

Torac napisał(a):Na pewno jest zdecydowanie lepiej niż kiedyś (kradzież aut , rowerów , portfeli na targach i w autobusach) powoli się cywilizujemy ale niestety jeszcze dluga droga przed nami.

Zdecydowanie lepiej.
Tu się zgadzamy
Kradzieże zdarzają się wszędzie.
Mojego kolegę okradziono podczas pobytu w Barcelonie.
Można stracić auto także w Niemczech czy we Francji. Najwięcej aut w Europie do niedawna ginęło w Anglii. Ciekawe co z nimi robili, skoro kierownica pomyłkowo po niewłaściwej stronie ? :roll:
Z pewnością Anglia nie jest wzorem do naśladowania, pomimo sensownych rozwiązań gospodarczych
Złodzieje są i pewnie będą.

Torac napisał(a):Wlasny przyklad z wczoraj - pod blokiem ktoś uderzyl mi auto , gdyby bylo cacy to sprawca zostawilby numer telefonu.

Jeden zostawi, drugi nie. Niby w starej Europie wszyscy święci ?
Baba w Paryżu przydzwoniła mi w samochód w którym siedziałem i numeru nie zostawiła ... Ba, nawet nie przeprosiła. Więcej: odjechała nie patrząc w moją stronę. Jakaś wyższa cywilizacja ?
Ale w Cro , Chorwaci dziwią się że zamykamy pokoje i auta

Torac napisał(a):A z rasistami -do niedawna mieli reprezentacje polityczną. Pomimo deklarowanego krzewienia nurtu narodowego i patriotycznego.

W politykę nie wchodzę, choć się interesuję. Partia rodzin wszelakich chyba nie miała specjalnego pomysłu na Polskę. Fakt wejścia tej partii do parlamentu to nie dowód na rasizm.
Z drugiej strony nie należy utożsamiać ideii narodowościowych z rasizmem.
Oczywiście że nie możemy ale parlamentarzyści przy ognisku jak zamawiali 5 piw to nie sentyment do R. Dmowskiego. Jestem pewien że 40% tej grupy to również rasiści , co moim zdanie się calkowicie wyklucz

Torac napisał(a):Jeśli będziemy sobie wmawiać że to fikcja literacka to będziemy pod dyktatem mniejszości . Rasizm i inne "izmy " są rzeczywiście w mniejszości tylko latkę będą doklejać wszytkim. I malo mnie interesuje że to margines a gdzie indziej jest gorzej - Mamy u siebie rasistów i to jest fakt

Ja tych rasistów jakoś nie widzę. Murzyni i inni ciemnoskórzy chodzą w nadmiarze po ulicach bez żadnej eskorty.
Wczoraj byłem w Zakopanem. W sklepie z ciuchami jakiś murzyn całował się, a dokładniej opisać by można to zachowanie lizał się z jakąś Polką... A fuj... I że mu nikt w mordę nie dał to nawet dla mnie dziwne było.
Tolerancja aż za duża - według mnie.

Torac napisał(a):Poza tym nigdzie nie ma takiego alkoholowego kultu jak u nas ( jeszcze wschód ,ale co to za pocieszenie )

Z tym też bym dyskutował. Spożycie jakoś maleje co roku. Kiedyś po wypłacie to czwarty wracał prowadzony przez kolegów. Ehh nie te czasy, tradycja zanika w narodzie.
Nie ma na myśli sklonności do picia tylko sklonność do upijania , tu jesteśmy liderem a to przykra klasyfikacja

Wracając do głównego tematu:
Polska w wakacje jak najbardziej - co kto lubi: mazurskie jeziora, bałtyckie plaże czy góry. I jest to faktyczna alternatywa dla Chorwacji, bo wyjeżdzamy w oba kierunki w tym samym czasie.
Osobiście wolę w wakacje Chorwacji czy w Polsce niż dalej na południe Europy, a o północnej Afryce to lepiej zapomnieć, bo zbyt gorąco.
Jeśli ktoś pragnie trochę słońca o tej porze lub wczesną wiosną to pozostaje Egipt, Kanary albo inna egzotyka.
Do Tunezji, Grecji czy na Kretę dopiero od maja, bo wcześniej jest zimno.

Tu się zgadzam w 100%
Ostatnio edytowano 23.02.2008 01:16 przez Torac, łącznie edytowano 7 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.02.2008 00:07

To mi cytaciki nie wyszly - proszę o instruktaż - jak to k.... zrobić! :? :?
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 23.02.2008 00:14

Torac napisał(a):To mi cytaciki nie wyszly - proszę o instruktaż - jak to k.... zrobić! :? :?

Niestety trzeba "porzeźbić", bo nawet po zaznaczeniu części tekstu i kliknięciu na "cytuj" pojawia się cały cytowany post. Żeby pojawił się tylko fragment - resztę trzeba wyciąć ręcznie.
Teraz, żeby poprawić trzeba kliknać na "Zmień" i wyciąć to, czego ma nie być.
Potem "wyślij" i będzie poprawione. :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.03.2008 15:08

Początek cytatu zaznaczaj

["quote"] a koniec ["/quote"]

tylko opuść te cudzysłowy; musiałem je dodać, żeby właśnie nie wyszła ta czerwona ramka z cytatami.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.03.2008 15:14

Co do wakacji, to nawet kiedy jadę do Cro czy w pobliże, zawsze staram się przynajmniej tydzień spędzić nad Bałtykiem. Plaże są sakramencko PUSTE, chyba że komuś nie chce się przejść te 500 metrów, nie mówiąc o odcinkach wybrzeża np. 40 km Parku Słowińskiego, gdzie jak kogoś spotkasz to mówisz dzień dobry, taka to rzadkość, bardzo lubię te miejsca. I wszędzie oczywiście piaseczek jak każdy wie.
galtex
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) galtex » 02.03.2008 17:32

magdapaszek napisał(a):co ma takiego Chorwacja -ze wracamy tam już po raz 7 ??
Bałtyk --owszem na tydzień--ale czy warto ??? z Czechowic to ok 10 godzin jazdy--a nad Adriatyk tyle samo !! zakochani jesteśmy w CRO !!!!!!!!

Witam Cię Madziu i pozdrawiam całą paczke z kempu Kozarica
To w tym roku gdzie orachowice pijemy,ja myśle o Primostenie :lol:
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 04.03.2008 18:49

Jak jedziesz na wakacje nad Bałtyk to może będziesz miał ładną pogodę ( jak byłeś grzeczny cały rok) :cry:
Jak jedziesz do Chorwacji to może nie będziesz miał pogody ( jak masz pecha) :lol: :lol
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...