Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czemu Chorwacja , jest tyle pięknych miejsc na ziemi.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 14.02.2008 00:43

Ja mimo, że lubię pojechać do Chorwacji i jestem miłośnikiem tego klimatu i przepięknego, czystego morza, to myślę, że warto pojechać gdzieś jeszcze. Nawet Chorwacja może się znudzić.
Dla odmiany: raz samolotem gdzieś dalej, innym razem samochodem do Chorwacji, kolejnym razem gdzieś w góry.

Jestem przekonany, że nawet w raju można zwariować z nudów jeśli jest zbyt monotonnie.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.02.2008 17:06

AndrzejJ. napisał(a):Egipty ,Tunezje.Wylądował lub nie . :wink: Spóżnienia i nieodloty. :wink:
Cro .12 godzin ze Śląska i jesteś nad ciepłym morzem.
Widoki przepiękne.Morze czyste.Ludzie życzliwi.Jedzenie dobre.
No i jest jeszcze coś.Ale to już każdy musi sam przeżyć. :wink:

... a nawet gdyby odleciał i wylądował :wink: ... i co z tego jak tam tylko komercha i nic po za tym :(
... jednak nie każdy to COŚ może przeżyć :wink: Ale to już nie nasza wina :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 14.02.2008 20:09

GALILEUSZ napisał(a):
Jestem przekonany, że nawet w raju można zwariować z nudów jeśli jest zbyt monotonnie.

Ja również tak uważam.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.02.2008 21:24

woka napisał(a):
GALILEUSZ napisał(a):

Ja również tak uważam.

Ciekawiej jest w piekle. :wink: Zawsze jakieś grzesznik się trafi w kotle obok i można powspominać razem w tej piekielnej saunie swoje grzeszki .Może i jakieś piwo dają? :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.02.2008 21:26

Pytacie o rzeczy trudno wytlumaczalne . Pomimo że mam duszę eksperymentatora i staram sie czasem odwiedzić inne państwa ,ogólnie porównywalne to tylko Cro wzbudza u mnie chęć pilnego powrotu tam i to jak najszybciej ( będąc w Cro snuje plany na rok nastepny ) Inne państwa owszem chcę powrócić bo warto ale nie jest to takie pilne , naglące.
Przypadlość ciekawa i chyba niezbadana która chyba dotyka jakieś 70% tego forum.JAk porównywalem Grecję i Cro (bo to jednak porównywalne tematy) to byl w zasadzie remis ale pewnie do Grecji powrócę za jakieś 4-5 lat.Napiszcie o swoich refleksjach na ten temat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2008 21:54

Torac napisał(a):Pytacie o rzeczy trudno wytlumaczalne....Przypadlość ciekawa i chyba niezbadana która chyba dotyka jakieś 70% tego forum.....

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z Twoją tezą.
Generalnie lubię kraje leżące w basenie morza śródziemnego - jakoś tak dziwnie dobrze się w nich czuje. Może to z powodu tego, że odpowiada mi styl życia ludzi tam mieszkających, to chyba przychodzi z czasem - tam generalnie nikomu się nie spieszy, nie widać "wyścigu szczurów" (no może z wyłączeniem dużych aglomeracji).
HR rzeczywiście, moim zdaniem, ma jakąś siłę przyciągania. Z półwyspu bałkańskiego nie leży mi tylko Bułgaria :lol: - i to od pierwszego wejrzenia, choć kraj widokowo piękny ale.....coś mu brakuje w moim subiektywnym odczuciu.

Torac napisał(a):....JAk porównywalem Grecję i Cro (bo to jednak porównywalne tematy) to byl w zasadzie remis ale pewnie do Grecji powrócę za jakieś 4-5 lat.Napiszcie o swoich refleksjach na ten temat.

Porównanie tych 2 krajów jest nawet trafne - oba uwielbiam. Tyle, że w Grecji nie było mnie baaaaaaaaaardzo długo.
Grecję zwiedzałem kilka razy jeszcze w końcówce lat 80-tych. Było to pożyteczne przeżycie jak dla mnie: praca+turystyka+możliwość poznania jak żyją Grecy (mieszkałem tylko wśród Greków, zero innych nacji). Ciągnie mnie tam jak cholera ale jednocześnie odpycha, Grecja dziś stała się niestety niesamowicie skomercjalizowana, żeby nie powiedzieć "plastikowa" Ja ją pamiętam jeszcze jako kraj normalny i to nie tylko cenowo.
HR też z roku na rok ulega coraz większej komercji - mam jakieś porównanie z ostatnich 10 lat ale jednak na szczęście jeszcze można trafić na fajne miejsca, oby jak najdłużej.

Ale generalnie - przed komercją nie uciekniemy należy tylko mieć nadzieję, że mentalność ludzi tam mieszkających nie ulegnie zmianie na gorsze a poza tym mam tam tylko ok. 1000 km i to jest mocny argument :wink:
Pozdrav
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.02.2008 22:17

Fajnie jest mieszkać jakis czaso okres w ulubionym miejscu - mnie to nigdy nie spotkalo ale myslę że takie poznanie jest pelniejsze i pomimo że ma się styczność z wadami kraju i ludzi to nie jest to fascynacja powierzchowna.
Nie dziwię się ludziom chwalących np. Egipt ale poznajemy coś nienaturalnego , oazy przepychu oddzielone murem od rzeczywistości
Mieszkańców którzy pracują zarobkowo wyjeżdżając z prowincji pod Asuanem . Nie widzimy ich rodzin , nie jemy z nimi , nie bawimy się razem
W Chorwacji gościmy u konkretnych ludzi , rodzin , widzimy jak się bawią pracują , kupujemy u nich , zaprzyjaźniamy się z nimi.
Gdzie indziej jest to czasem calkowicie wykluczone. Chorwaci tak zorganizowali swoja turystykę żeby obywatele mogli zarobić a turyści mogli poczuć się jak w rodzinie. To mi imponuje i na masowa skalę (dominujacą)
można to spotkać na Slowacji może w Grecji i Wloszech. reszta to produkcja turystyczna -jedni to lubią inni mniej.
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 14.02.2008 23:04

co ma takiego Chorwacja -ze wracamy tam już po raz 7 ??
Bałtyk --owszem na tydzień--ale czy warto ??? z Czechowic to ok 10 godzin jazdy--a nad Adriatyk tyle samo !! zakochani jesteśmy w CRO !!!!!!!!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.02.2008 23:46

magdapaszek napisał(a):co ma takiego Chorwacja -ze wracamy tam już po raz 7 ??
Bałtyk --owszem na tydzień--ale czy warto ??? z Czechowic to ok 10 godzin jazdy--a nad Adriatyk tyle samo !! zakochani jesteśmy w CRO !!!!!!!!

Gdybym mial gwarancje pogody to moim zdaniem warto!!!
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 15.02.2008 00:09

O! OOO! Jesteście już chyba blisko sedna sprawy.
CRO to tak niedaleko a jak pozwala się nam oderwać od codzienego
szarego życia. To jest to na co czekamy, z czym wiążą śię wspomnienia
szczególnie silne i powracajace. CRO to miejsce gdzie mamy swoje
łodzie ( i inne), na których przeżywamy przygody jakich nie zaznalibyśmy
u nas. To na pewno nie raj. To kraj w ktorym ludziska mają problemy,
to kraj o wątpliwych momentach w historii. Ale przez nas widziany przez
okenka naszych przeżyć,naszych fotek i filmów i takim go wspominamy.
Mozna jechać wszędzie ale w CRO oprócz tego że jest tak inaczej, jest
może trochę tak jak u nas - no cóż . Życzę wszystkim kolejnego fajnego
pobytu. Pozdrowienia!
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 15.02.2008 17:10

Bałtyk ze swoimi plażami w sporadycznych okresach dobrej pogody jest po prostu suuuper. Niektórzy zmęczeni upałem i szwędaniem się po świecie chętnie wracają nad bałtyckie plaże.

Co do wyjazdów do Chorwacji: ze względów praktycznych częściej wjeżdzają chyba mieszkańcy południa Polski. Ze Śląska czy Krakowa dojazd nad Bałtyk czy nad Adriatyk stanowi bardzo zbliżoną odległość.

Chorwacja i Adriatyk ma pewną przewagę:
- gwarancja pogody
- ciepłe morze
- urozmaicony, ciekawy teren
- możliwość pływania na wszystkim
- wyspy do zdobycia (niestety pełne od turystów)

Nad Bałtykiem za to:
- piękne piaszczyste plaże
- świeża i niedroga rybka
- blisko i swojsko

Ja w tym roku jednak nie odpuszczę sobie Bałtyku i mozliwości zjedzenia świeżej rybki.
A do Chorwacji pojedziemy popływać pontonem z silnikiem w poszukiwaniu śladów u-bootów
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2008 17:23

GALILEUSZ napisał(a):...Nad Bałtykiem za to:
- piękne piaszczyste plaże
- świeża i niedroga rybka...

Tu się zgodze w 100 % rybka i plaże są nad Bałtykiem super i jedyne w swoim rodzaju.
Żeby jeszcze ta pogoda była przewidywalna, choć trochę....
Pozdrav :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.02.2008 18:37

Ja zdecydowanie wolę urozmaicony dalmatyński typ wybrzeża od monotonnego szelfowego wybrzeża np . Bałtyku . Nad morzem nie jest też najważniejszy jakiś tam piasek , tylko woda i jeszcze raz woda :wink: :D
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 15.02.2008 19:10

Galileusz ! Przesadziłeś. Gwarancje to można mieć ale na pewno
nie pogody. A co do wysp to pełne są znane miejscowości i jak
kto woli to może sie tam tłoczyć. Poza tym odludzie i jak się
postarasz to się będziesz starał, żeby kogoś spotkać - spróbuj
tak nad Bałtykiem. Ahoj!
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 16.02.2008 10:58

To prawda , gwarancji pogody nie ma w HR, ale za to jest dużo
większe prawdopodobieństwo dobrej pogody. Jeżeli nawet popada w czerwcu
lub wrześniu, to są to raczej przelotne opady, a nie trwające tydzień czy
nawet 2 deszcze, a coś takiego nie jest wyjątkiem nad Bałtykiem.
Poza tym dużo czyściejsza woda w HR. Ostatnio urlop nad Bałtykiem
spędziłem w latach 91, 92 i 93 gdy była wojna w HR.Pierwsze 2 lata była pogoda super. Ale w 93 padało codziennie przez 2 tygodnie, albo rano albo
po południu.Dla mnie jedyne co przemawia za Bałtykiem to wędzone rybki.
No ale to za mało.
Poza tym dla mnie urlop jest nierozerwalnie związany z autem.No a dojazd
do HR jest super, szczególnie ostatnio.Na 1400km to 1300 jazda autostradami. Dzięki temu w ciągu kilkunastu godzin , bez noclegów po
drodze jestem na miejscu.Dochodzi do tego jeszcze to ,że leże na plaży
a widze góry.Ja należe do frakcji leżakowców jak ktoś to tu kiedyś
określił, góry lubie oglądać z plaży, ale łazić po nich nie lubie.
Leżeć na słoneczku, pływać, patrzyc na morze i góry to jest to.
Do HR moge jechać na slepo i zawsze coś znajde prywatnie, natomiast
nie jest mi wiadomo o prywatnym wynajmowaniu apart. w Hiszpanii,
Włoszech , czy Grecji. W HR czuje się jak w domu. :lol: :lol:
:papa: :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...