Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.03.2023 21:53

Czechy - małe państwo z wielkim bogactwem turystycznym

Czechy , Republika Czeska ( cz. Česko , Česká republika ) – unitarne państwo śródlądowe w Europie Środkowej . Od północy graniczy z Polską , od zachodu i północnego zachodu z Niemcami , od południa z Austrią , a od wschodu ze Słowacją . Stolicą i największym miastem Czech jest piękne miasto Praga .
Ten kraj ma około 2000 zachowanych zamków i pałaców , oferuje fantastyczne plenery dla filmowców , a dla turystów możliwość osiągnięcia stanu przesytu ;) . Mieszanka średniowiecznych twierdz i romantycznych zamków i pałaców , przenosi w czasy rycerzy i księżniczek , wystawnych bali , dworskich intryg i baśni . Wiele pozycji z listy zamków Czech wpisano na listę UNESCO , co jest wystarczającą rekomendacją do tego , żeby poświęcić im wakacyjny czas . Gdy do tego dołożymy specyficzny humor Czechów widoczny w sposobie eksponowania artefaktów w niektórych zamkach , piękne krajobrazy , niezaprzeczalny urok parków przypałacowych i ceny porównywalne do naszych , mamy obraz niemal pełny .
Nam powyższe wystarczyło ;) , dlatego w połowie sierpnia 2020 roku osiodłaliśmy Osiołka i ruszyliśmy w kierunku Cieszyna . . . mimo pogody w kratkę bardzo nam się podobało i powrót jest w przygotowaniu , bo nie udało się zobaczyć wielu ciekawych miejsc :)
W formie zajawki :

cieszyn1.jpg

Frydek.jpg

Helfsztyn.jpg

Jiczyn.jpg

UhBrod.jpg

zamek Karlštejn.jpg

2199.jpg

2220.jpg

2288.jpg

2331.jpg

2381.jpg

2480.jpg

2570.jpg

2594.jpg

2635.jpg

2639.jpg

2670.jpg

2929.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 24.11.2024 11:12 przez piotrf, łącznie edytowano 4 razy
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Czechy Osiołkiem i nie tylko :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.03.2023 21:54

Jest vinoteka to jestem i ja :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.03.2023 21:56

Prawie jak w moim zamku :mrgreen:
Obrazek
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 22.03.2023 22:18

Jak są Czechy to muszę tu być.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.03.2023 23:00

Kapitańska Baba napisał(a):Jest vinoteka to jestem i ja :mrgreen:

Kilka vinotek odwiedziliśmy , podobnie jak winnic i piwniczek aż żal , że Osiołek nie ma autopilota :roll: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2023 23:11

Czechy mało mi znane, więc może tutaj trochę wirtualnie poznam. :D

Dawno, dawno temu bylem kilka dni w Pradze na zaproszenie dobrego kolegi, który kilka miesięcy tam pracował.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.03.2023 23:23

piekara114 napisał(a):Prawie jak w moim zamku :mrgreen:

Podobnie , jeżeli ten masz na myśli :) Twój ładniejszy i zgrabniejszy

Sucha B.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.03.2023 23:32

mchrob napisał(a):Jak są Czechy to muszę tu być.

Witaj , Michale , dla mnie Czechosłowacja , a teraz Czechy i Słowacja to taki "kraj za miedzą" , w ubiegłym wieku do Pragi jeździłem służbowo , w tym wieku kilka razy wstąpiłem przejeżdżając , ale nie powiedziałbym , że ją znam - nadal czeka na "dokładniejszą " wizytę , trochę lepiej jest z resztą kraju . . .

Janusz Bajcer napisał(a):Czechy mało mi znane, więc może tutaj trochę wirtualnie poznam. :D

Dawno, dawno temu bylem kilka dni w Pradze na zaproszenie dobrego kolegi, który kilka miesięcy tam pracował.

Tak jak napisałem wyżej - za miedzą chodzimy utartymi szlakami , jak to przy okazji tranzytu , a tyle pięknych miejsc omijamy w drodze do celów odległych . . .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.03.2023 05:48

Osiołek rusza w kolejną wyprawę?
W takim razie kupuję bilet do Czech i jadę z Wami :D.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.03.2023 07:38

piotrf napisał(a):W formie zajawki

Kilka miejsc jest mi dobrze znanych :D .
Wydaje mi się jednak, że z racji bliskości powinnam znać te Czechy zdecydowanie lepiej. Może mnie Piotrze zmobilizujesz :hut: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.03.2023 09:08

piotrf napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Jest vinoteka to jestem i ja :mrgreen:

Kilka vinotek odwiedziliśmy , podobnie jak winnic i piwniczek aż żal , że Osiołek nie ma autopilota :roll: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr

Widzisz - i tu widać tę ogromna przewagę jachtu w temacie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2023 16:57

Czechy znam zdecydowanie lepiej niż Polskę :lol:, którą znam nieźle :mrgreen:
Uwielbiam Czechów za ich poczucie humoru i dystans. No i czeskie piwo jest przecież najlepsze :mrgreen: (W ostatni weekend znowu przywieźliśmy sobie pokaźne zapasy 8))

W związku z tym, Piotrze, możesz się mnie tu spodziewać :D Oraz komentarzy :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.03.2023 21:36

wiola2012 napisał(a):Osiołek rusza w kolejną wyprawę?
W takim razie kupuję bilet do Czech i jadę z Wami :D.

Witam serdecznie i cieszę się bardzo :D

marze_na napisał(a):Kilka miejsc jest mi dobrze znanych :D .
Wydaje mi się jednak, że z racji bliskości powinnam znać te Czechy zdecydowanie lepiej. Może mnie Piotrze zmobilizujesz :hut: .

Z przyjemnością wielką będę się starał :smo:

Kapitańska Baba napisał(a):Widzisz - i tu widać tę ogromna przewagę jachtu w temacie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W górach żegluje się mało komfortowo , a jeśli do tego głębszej wody brak . . . :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.03.2023 21:59

maslinka napisał(a):Czechy znam zdecydowanie lepiej niż Polskę :lol:, którą znam nieźle :mrgreen:
Uwielbiam Czechów za ich poczucie humoru i dystans. No i czeskie piwo jest przecież najlepsze :mrgreen: (W ostatni weekend znowu przywieźliśmy sobie pokaźne zapasy 8))

Bardzo lubię poczucie humoru Czechów , dlatego z wielką przyjemnością oglądam od lat ( jeszcze za czasów Czechosłowacji ) filmy , w których wyraźnie widać dystans jaki mają do siebie i innych
Lepiej niż Czechy znam Rumunię , którą często odwiedzamy , przyszła pora żeby to zmienić , wyrównać poziomy :oczko_usmiech:

maslinka napisał(a):W związku z tym, Piotrze, możesz się mnie tu spodziewać :D Oraz komentarzy :mrgreen:

Będzie mi bardzo miło , każde uzupełnienie tematyczne , komentarz podnosi wartość relacji :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.03.2023 21:01

1. Cieszyn

Cieszyn to jedno z najstarszych miast śląskich leżące nad Olzą , jego początki sięgają IX w. i wiążą się z grodem słowiańskiego plemienia Gołęszyców , otrzymał prawa miejskie w 1217 roku .
Od końca XIII w. był stolicą Księstwa Cieszyńskiego istniejącego w latach 1290–1918 . W latach 1290–1653 znajdowało się pod panowaniem miejscowej linii Piastów . W 1653 roku przeszło pod panowanie Habsburgów . Od 1722 roku książęta cieszyńscy pochodzili z dynastii książąt lotaryńskich , w latach 1767–1822 z dynastii Wettynów , a od 1822 do 1918 roku z dynastii Habsburgów lotaryńskich . Działo się na przestrzeni lat . . . :wink: .
Dzisiaj Cieszyn jest stolica powiatu , miasto zamieszkuje około 34 tys . osób ( lewobrzeżny Czeski Cieszyn - około 23 tys . ) , dzięki włączeniu okolicznych wsi ( dzisiaj stanowią dzielnice miasta ) - Błogocice , Sibica , Bobrek , Boguszowice , Gułdowy , Kalembice , Krasna , Mnisztwo , Pastwiska i Markowice , jego powierzchnia wynosi dzisiaj 28,7 km kwadratowych .

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

Postanowiliśmy , że wreszcie pospacerujemy po tym mieście , poznamy go nieco lepiej zamiast traktować go jak miasto , w którym jedynie pospiesznie przekraczamy granicę . Wjechaliśmy więc do miasta i znaleźliśmy jakieś miejsce postojowe blisko centrum . Cieszyn przypadł nam do gustu , spacer po rynku i przyległych do niego ulicach był bardzo przyjemny :) . Poszliśmy też na ulicę , gdzie można zjeść słynne cieszyńskie kanapki , potem zeszliśmy po kamiennych schodach do "Cieszyńskiej Wenecji" .

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

„Cieszyńska Wenecja” oraz ciek Młynówki to jedno z miejsc cieszących się uznaniem miłośników Cieszyna . Sztuczny kanał zwany Młynówką sięga swymi początkami XVI w. Częściowo jego powstanie wiązać się mogło z zasilaniem w wodę fosy , równocześnie jedną z funkcji było napędzanie młynów - stąd też wzięła się jego nazwa . Świadczą o tym dokumenty z pierwszej połowy XVI w., wydane przez Jana z Pernsteinu ( opiekuna małoletniego Wacława III Adama , księcia cieszyńskiego ) , które mówią o zwolnieniu mieszczan z obowiązku oczyszczania „przykopy młyńskiej” .
Woda napędzała książęcy młyn prochowy pod zamkiem oraz miejski młyn zbożowy . Nad ciekiem zaczęli osiedlać się rzemieślnicy . Wodę z Młynówki wykorzystywano także w czasach rozwoju miasta w drugiej połowie XIX stuleciu , kiedy to powstał szereg obiektów , jak np. elektrownia wodna , która przez pewien czas dostarczała prąd do dworca kolejowego ( obecna stacja Czeski Cieszyn )

Bardzo ciekawe i urokliwe miejsce . Po jego zwiedzeniu skierowaliśmy się do mostu i przeszliśmy do Czeskiego Cieszyna na krótki rekonesans , a potem skierowaliśmy się na wzgórze zamkowe , żeby z niego popatrzeć na to , co nas czeka :wink: .

013.jpg

014.jpg

015.jpg

016.jpg

017.jpg

018.jpg

019.jpg

020.jpg

021.jpg

022.jpg

023.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Następna strona

Powrót do Czechy - Česko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies