Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
maslinka
Weteran
Re: Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2023 20:13

W Nowym Jiczynie jest jeszcze renesansowy pałac:

IMG_8157.JPG

Usiedliśmy naprzeciwko w restauracji Hotelu Praha na małego Pilsnerka ;):

IMG_8156.JPG

Wewnątrz restauracji bardzo ciekawie:

IMG_8158.JPG

Teraz pewnie jedziecie do Starego Jiczyna :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.04.2023 20:40

Ten Nový Jičín to miasto arkad. Sporo ich tam widać.
Prawie jak w "mojej" Bolonii :oczko_usmiech:.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2023 21:45

Stary Jiczyn

Stary Jiczyn.jpg

Około 5 km na południowy zachód od Nowego Jiczyna już w I tysiącleciu p.n.e. istniał gród drewniany kultury łużyckiej , później zamieszkiwali go po zbrojnym przejęciu Celtowie .
W średniowieczu zaraz na początku XIII w . na górze zwanej teraz Starojiczyńskim Kopcem stanęła potężna warownia Gyczyn , za sprawą rycerza Arnolda z Hückeswagen , który uzyskał okoliczną ziemię w lenno od króla czeskiego Przemysła Ottokara I , za służbę dyplomatyczną w Anglii ( Około 1228 Arnold został pośrednikiem pomiędzy dworami Anglii i Czech ) .
Wybudował też zamek jako siedzibę rodową - Hukvaldy , oraz miasto Příbor . Gród Gyczyn miał strzec kupców wędrujących Bursztynowym Szlakiem wiodącym od Adriatyku do Bałtyku i granicy Królestwa Czech od strony Polski i Węgier . Po śmierci Arnolda warownię i okoliczne ziemie przejął jego syn Franko , który pomiędzy 1252 a 1258 rokiem sprzedał je biskupowi ołomunieckiemu Brunowi ze Schauenburku . Franko uzyskał od niego z powrotem w lenno część dawnych dóbr , ale swą siedzibę przeniósł do Hukwaldy . Tymczasem nazwa zamku Gyczyn i powstałego pod nim podgrodzia przekształciła się na Jiczyn , a od 1397 na Stary Jiczyn , dla odróżnienia od Nowego Jiczyna . Podgrodzie jiczyńskie rozrosło się do tego stopnia , że w 1497 osada uzyskała prawa miejskie .
Sam zamek powoli zaczął tracić znaczenie . Podczas wojny trzydziestoletniej , w 1626 zamek został zdobyty przez Duńczyków , potem zamek opustoszał a osada straciła prawa miejskie .

133.jpg

141.jpg

Przejeżdżamy przez wieś i stajemy na małym parkingu u podnóża góry zamkowej , potem wyznaczoną ścieżką mijając tablice informacyjne i ciekawe budowle wspinamy się na zamek .

125.jpg

126.jpg

127.jpg

128.jpg

129.jpg

130.jpg

131.jpg

132.jpg

133.jpg

W końcu docieramy do dolnego zamku , przy baszcie bramnej można zakupić coś do picia i słodycze , można też odpocząć przy stoliku . Agnieszka zostaje na dolnym , ja wspinam się na górny ,
mocno zniszczony zamek , pamiętający Arnolda . Z góry są fajne widoki na okolice .

134.jpg

135.jpg

136.jpg

137.jpg

138.jpg

139.jpg

140.jpg

141.jpg

142.jpg

143.jpg

144.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2023 22:15

maslinka napisał(a):W Nowym Jiczynie jest jeszcze renesansowy pałac:

Pałac ( Zamek ) Żerotyńskich z XVI w. został wybudowany w miejscu , gdzie znajdował się XIV w. gotycki zamek . W tym nowym jest Muzeum Nowego Jiczyna . Restauracja hotelowa ( z 1899 roku ) była zajęta przez wycieczkę z jednego z azjatyckich krajów :roll:

maslinka napisał(a):Usiedliśmy naprzeciwko w restauracji Hotelu Praha na małego Pilsnerka ;):

Wewnątrz restauracji bardzo ciekawie:

IMG_8158.JPG

Teraz pewnie jedziecie do Starego Jiczyna :D

To było łatwe :smo: , ale zgadła Pani i wygrała Piwo :mrgreen: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2023 22:21

megidh napisał(a):Ten Nový Jičín to miasto arkad. Sporo ich tam widać.
Prawie jak w "mojej" Bolonii :oczko_usmiech:.

W upale lub w deszczu spacer takimi arkadami jest dużo przyjemniejszy :)

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2023 22:39

Nový Jičín, chociaż wcale nie taki nowy :wink:, jest uroczy. Najbardziej podoba mi się starówka.
Przyznam, że po przeczytaniu tytułu od razu skojarzył mi się z Rumcajsem :D . Ale pewnie nie każdy z młodego pokolenia wie kim byli Rumcajs, Hanka i Cypisek :wink:. Na szczęście w Szczyrku, w karczmie pod Rudym Kotem, Rumcajsa znają i nawet serwują :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2023 22:44

Stary Jiczyn , ciąg dalszy

145.jpg

146.jpg

147.jpg

148.jpg

149.jpg

150.jpg

Wracam do Agnieszki , która ma ochotę na powrót drogą , ja wybieram przejście przez bastion i zejście do Osiołka obok krzyża , leśną ścieżką prowadzącą najpierw po resztkach murów , potem po korzeniach drzew . Obok krzyża jest stół z ławkami , dla chcących odpocząć :)

151.jpg

152.jpg

153.jpg

154.jpg

155.jpg

156.jpg

157.jpg

158.jpg

159.jpg

160.jpg

161.jpg

162.jpg

Po powrocie na parking zjeżdżamy do wsi na zasłużone lody , a potem jedziemy do kolejnej atrakcji , pod którą spędzimy noc . . .

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2023 22:59

wiola2012 napisał(a):Nový Jičín, chociaż wcale nie taki nowy :wink:, jest uroczy. Najbardziej podoba mi się starówka.
Przyznam, że po przeczytaniu tytułu od razu skojarzył mi się z Rumcajsem :D . Ale pewnie nie każdy z młodego pokolenia wie kim byli Rumcajs, Hanka i Cypisek :wink:.:

Wiolu, Rumcajs jest z Jiczyna, nie z Nowego Jiczyna ;) Jiczyn to też ładne miasto, położone na północny-wschód od Pragi :)

piotrf napisał(a):To było łatwe :smo: , ale zgadła Pani i wygrała Piwo :mrgreen: :papa:

Dzięki! Kiedy mogę odebrać wygraną? :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2023 23:23

wiola2012 napisał(a):Nový Jičín, chociaż wcale nie taki nowy :wink:, jest uroczy. Najbardziej podoba mi się starówka.
Przyznam, że po przeczytaniu tytułu od razu skojarzył mi się z Rumcajsem :D . Ale pewnie nie każdy z młodego pokolenia wie kim byli Rumcajs, Hanka i Cypisek :wink:. Na szczęście w Szczyrku, w karczmie pod Rudym Kotem, Rumcajsa znają i nawet serwują :oczko_usmiech:

Dla mnie spacer po starówce na chwilę przeniósł mnie w dawne czasy , pozwolił poczuć tamten klimat , albo przynajmniej jego namiastkę , bo miasto to jest autentyczne . Bardzo to lubię :D
Rumcajs to bajka dla dzieci ( i nie tylko :wink: ) , z morałem , nie budząca w dzieciach agresji . Bardzo lubiłem z córkami śledzić przygody budzącego sympatię rozbójnika 8)

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2023 23:32

maslinka napisał(a):
Przyznam, że po przeczytaniu tytułu od razu skojarzył mi się z Rumcajsem :D . Ale pewnie nie każdy z młodego pokolenia wie kim byli Rumcajs, Hanka i Cypisek :wink:.:

Wiolu, Rumcajs jest z Jiczyna, nie z Nowego Jiczyna ;) Jiczyn to też ładne miasto, położone na północny-wschód od Pragi :)

Tak, Piotr od razu to wyjaśnił
Nowy Jiczyn to nie jest niestety miasto sympatycznego szewca ...
, ale skojarzenie zostało :D ... i wspomnienia.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2023 23:43

maslinka napisał(a):
piotrf napisał(a):To było łatwe :smo: , ale zgadła Pani i wygrała Piwo :mrgreen: :papa:

Dzięki! Kiedy mogę odebrać wygraną? :oczko_usmiech:

Po zakończeniu konkursu :mrgreen: , chyba że rezygnujesz z dalszego udziału - w takim razie nawet dzisiaj :smo:
W zajawce jest kilka zdjęć , ale ich kolejność jest przypadkowa , każde prawidłowe wskazanie kolejnego miejsca premiowane będzie piwem :hut: No to gdzie teraz :?: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2023 00:03

piotrf napisał(a):W zajawce jest kilka zdjęć , ale ich kolejność jest przypadkowa , każde prawidłowe wskazanie kolejnego miejsca premiowane będzie piwem :hut: No to gdzie teraz :?: :papa:

Chyba nie doczytałam zasad konkursu ;)
W zajawce są Lednice, jest Mikulov, Karlštejn...

Co następne? Strzelam, że Mikulov :mrgreen:
A może Kromieryż? ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.04.2023 00:15

Tym razem niestety nie mogę uznać tej odpowiedzi :smo: drugie piwo z tej skrzynki jest moje :mrgreen:
Kto podejmie próbę :?: :hut:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.04.2023 20:00

Hrad Helfštýn

Jednym z największych kompleksów średniowiecznych ruin zamkowych i przy okazji jednym z najlepiej położonych w Republice Czeskiej jest Hrad Helfštýn ( również Helfštejn , niem. Helfenstein ) . Zamek został założony pod koniec XIII wieku ( około 1280 r. , chociaż wg późniejszej historiografii w latach 1306 - 1312 ) przez Bedřicha z Linavy ( Fridericus de Linauia ) , o którym wiadomo , że związany był z rycerskim ( czytaj: zbójeckim ) rodem , wymienianym wielokrotnie jako świadkowie albo oskarżeni w procesach książęcych . Był też rycerzem najemnym w służbie biskupa krakowskiego , razem z późniejszym władcą księstwa opawskiego Mikołajem II brał udział w buncie szlachty morawskiej przeciw władzy króla czeskiego Jana Luksemburskiego ( w 1312 r ) , za co król kazał zrównać z ziemią zamek Raćice - kryjówkę Fryderyka z Linawy . Kilka miesięcy póżniej Fryderyk przysiągł królowi wierność i po trzech latach wykonywania wszelkich :wink: rozkazów króla wrócił do łask i został suto obdarowany dobrami . . .
Ciekawostką ( najlepszą moim zdaniem ) jest to , że Hrad Helfštýn został wybudowany wbrew woli Ćeńka i Mikołaja z Drahotuś na terenie ich posiadłości , dlatego dzisiaj Fryderyka z Linavy można by nazwać najlepszym menadżerem i spokojnie wybrać go na następną kadencję . . . ;)
Po bitwie na Białej Górze w 1620 roku ( największa klęska w historii Czech ) zamek przypadł w udziale kardynałowi Franzowi von Dietrichsteinowi , biskupowi ołomunieckiemu , którego w 1621 r cesarz Ferdynand II mianował na gubernatora Moraw . Helfštýn służył jako twierdza z arsenałem wojskowym i pilnował porządku aż do drugiej połowy XVII wieku , czyli do czasu , gdy arsenał został przewieziony do Ołomuńca , a jeden duży posterunek wojskowy zamieniono na kilka mniejszych . To spowodowało , że od przełomu XVII i XVIII wieku zamek popadał w ruinę . . .
Od wielu lat prowadzone są na terenie zamku prace rekonstrukcyjne i konserwatorskie , mimo to zamek jest w pełni przygotowany do sezonu turystycznego i czeka na odwiedzających , ale UWAGA - nie w poniedziałek . Cały kompleks składa się z szeregu budynków gospodarczych i fortyfikacyjnych , dostępne są cztery dziedzińce . Posiada pięć bram , liczne bastiony , baszty oraz rozbudowany system fortyfikacji wewnętrznych i zewnętrznych . My dotarliśmy tam wieczorem w niedziele , ulokowaliśmy się na wygodnym niemal pustym parkingu i ruszyliśmy w kierunku bramy . Zamkniętej oczywiście , ale zdjęć robić nikt nie zakazał :wink: .

163.jpg

164.jpg

165.jpg

166.jpg

167.jpg

168.jpg

169.jpg

170.jpg

171.jpg

172.jpg

173.jpg

174.jpg

Zeszliśmy na parking do Osiołka a potem jeszcze pospacerowaliśmy po okolicy ( jak się później okazało niezbyt dokładnie :roll: ) , potem piwko w cieniu góry zamkowej i ciszy . Jutro ruszamy na zamek 8)

175.jpg

176.jpg

177.jpg

CDN
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.04.2023 20:22

Czekam na Karlštejn, bo nie udało mi się go nigdy odwiedzić, a wygląda całkiem, całkiem.
Niektóre zamki liźnięte po drodze do Cro. Lednice i Hluboka jak dla mnie wymiatają.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies