Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2025 19:33

Kapitańska Baba napisał(a):Osiołkiem prawie pod bramę - chyba on też miał ochotę za zwiedzanie wnętrz :oczko:

Niewielki w porównaniu do potrzeb parking zajęty był przez autokary i kilka samochodów , miejsce pod drzewami zwolniło się w momencie jak podjechaliśmy :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2025 20:20

Franz napisał(a): Mieliśmy tego typu ekstremalny kontrast, porównując zamki Chenonceau oraz Blois...

W Twojej Francji jestem na bieżąco :D , podziwiam i notuję . . .

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 16.01.2025 22:03

Piotr policzyłeś ile łącznie zwiedziłeś zamków w Czechach?

:piwo:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2025 22:25

Z ruinami dopiero nieco ponad pół setki , ale w planach na najbliższe kilka wiosen i jesieni jest reszta :lol:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.01.2025 22:45

Super! Zamek Frýdlant ! Byliśmy tam w październiku :)

2024-10-13-12h00m35.jpg

Całkiem dużo można zobaczyć bez zwiedzania wnętrz ;) Też z tego zrezygnowaliśmy.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.01.2025 20:15

piotrf napisał(a):
Franz napisał(a):Wewnątrz zamku nie byłem - z przyjemnością zobaczę u Ciebie.

Na zdjęcia z wnętrz zamkowych niestety będzie trzeba nieco poczekać , przepraszam , ale tak jak napisałem kilka postów wcześniej , zrezygnowaliśmy z komnat zamkowych z uwagi na ogromną ilość ludzi ( kilka zorganizowanych wycieczek czekało na swoją kolej ) , a w takich warunkach zwiedzanie nie ma uroku . Wiedzieliśmy też , że i tak wrócimy w tamte tereny na uzupełnienie , będzie więcej czasu , może uda się zwiedzać bez tłumów .
Dziedzińce jedynie zwiedziliśmy , porozmawiałem z przewodnikiem i trzeba było ruszać w kierunku Krosna . . .

Pozdrawiam
Piotr

A ja się przyznam bez bicia, że wnętrz to za bardzo nie lubię oglądać. Również wchodzenie do muzeów mnie nie pociąga. Oczywiście jak jest okazja albo jak są to zabytki czy muzea must see, to wejdę, ale nie zatrzymuję się przy każdym eksponacie czy meblu. Jak mnie coś zainteresuje, to się zatrzymam i popatrzę, ale przeważnie przechodzę przez pomieszczenia w miarę szybko. Wolę oglądać budowle z zewnątrz.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.01.2025 20:35

maslinka napisał(a):Super! Zamek Frýdlant ! Byliśmy tam w październiku :)

Całkiem dużo można zobaczyć bez zwiedzania wnętrz ;) Też z tego zrezygnowaliśmy.

Agnieszko , zrezygnowaliśmy , bo były tłumy , jeszcze dobrze jedna grupa nie weszła do pałacu , a przed drzwiami już ustawiała się następna , mogliśmy dołączyć do jakiejś wycieczki , ale to nie "po naszemu" :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.01.2025 20:54

megidh napisał(a):A ja się przyznam bez bicia, że wnętrz to za bardzo nie lubię oglądać. Również wchodzenie do muzeów mnie nie pociąga. Oczywiście jak jest okazja albo jak są to zabytki czy muzea must see, to wejdę, ale nie zatrzymuję się przy każdym eksponacie czy meblu. Jak mnie coś zainteresuje, to się zatrzymam i popatrzę, ale przeważnie przechodzę przez pomieszczenia w miarę szybko. Wolę oglądać budowle z zewnątrz.

Gosiu , każdy ma swój styl zwiedzania i to jest bardzo dobre :D , bo różne są priorytety i zainteresowania .
Zamki , warownie , twierdze , pałace , dwory itp. to mój "konik" , czy raczej "bzik" :mg: , miejsce must see :oczko: , dlatego przed ich odwiedzeniem przeważnie szukam informacji w necie , potem wiem czego szukać . W tym konkretnym zamku wnętrza i kilka eksponatów mnie zainteresowały , dlatego tam wrócę :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.01.2025 21:11

633.jpg

Schodząc z górnego zamku widzimy kolejną grupę oczekującą na wejście . . .
Trwa renowacja elewacji zewnętrznej , może podczas kolejnej naszej tam wizyty będzie już tylko wspomnieniem :?: :idea:

634.jpg

635.jpg

636.jpg

Jeszcze tylko kilka zdjęć zamku z zewnątrz , z murami obronnymi na pierwszym planie i żegnamy się warownym Frýdlantem

637.jpg

638.jpg

639.jpg

Potem przekraczamy granicę i już w deszczu wracamy do domu . Limit ładnej pogody wyczerpany :lol:

640.jpg

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 18.01.2025 00:08

Tak szybko wracacie? Myślę, że czeskie zamki podczas deszczu też mają swój urok :roll:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.01.2025 00:31

ziemniak napisał(a):Tak szybko wracacie? Myślę, że czeskie zamki podczas deszczu też mają swój urok :roll:

Kuba , wiem że to nie jest sprawiedliwe , ale tak się składa , że trzytygodniowy urlop też się kiedyś kończy :oczko:
Z zamku Frýdlant do domu miałem około 600 km . . . :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone