Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.01.2025 23:33

Franz napisał(a):Trutnov zwiedziliśmy swego czasu, wspomagani przez różne materiały, które wręczyli mi napotkani w Macedonii Czesi. Między innym dostałem wtedy coś takiego:

20250111_141958.jpg

Super fajna i przydatna pamiątka ze spotkania :D , przywiozłem podobne z Holandii ( plan Amsterdamu od motocyklisty z Anglii ) i
z Albanii , gdzie nastąpiła zamiana map samochodowych z sympatyczną parą ze Słowenii podróżującą kamperem po Europie :)

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.01.2025 09:34

Ratusz robi wrażenie!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.01.2025 16:50

Kapitańska Baba napisał(a):Ratusz robi wrażenie!

O tak :tak: , wyróżnia się na tle pozostałych budynków , ma ciekawą historię , bogate wnętrza ( mam zamiar przy kolejnej wizycie to sprawdzić ;) ) , zdecydowanie zasługuje na bliższe poznanie .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.01.2025 19:03

Franz napisał(a):Trutnov zwiedziliśmy swego czasu, wspomagani przez różne materiały, które wręczyli mi napotkani w Macedonii Czesi. Między innym dostałem wtedy coś takiego:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek

Czech nie znam dokładnie, więc sprawdziłam w czeluściach internetu, czy Trutnov i Turnov to to samo miasto, bo nazwa bardzo podobna. Ale są to dwa różne miasta położone niedaleko od siebie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.01.2025 17:09

megidh napisał(a):Czech nie znam dokładnie, więc sprawdziłam w czeluściach internetu, czy Trutnov i Turnov to to samo miasto, bo nazwa bardzo podobna. Ale są to dwa różne miasta położone niedaleko od siebie.

Słuszne spostrzeżenie.
Mógłbym się podeprzeć - zwłaszcza w takiej relacji - czeskim błędem, ale to jednak pora na lepsze okulary...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.01.2025 17:32

Gosiu , przejeżdżaliśmy przez Trutnov w drodze z Lubawki do Turnova , a potem Liberec i ostatnia tego wyjazdu atrakcja , którą zdecydowanie trzeba powtórzyć , bo - jak mawia Kapitańska Baba - " było miejscem masowego rażenia" , na wstęp na zamek czekało kilka wycieczek ( w tym trzy autokary z Polski , ale o tym w następnej odsłonie :)
Trutnov jest pięknym miastem z interesującą starówką , bardzo ciekawymi kamienicami na rynku i placu Karkonosza , pałacem Haasa , zamkiem i parkiem miejskim , a dodatkowo posiada sklep firmowy browaru Krakonoš :)

1551.jpg

Trutnov będzie w relacji , gdy uporam się ze zdjęciami . . . za czas jakiś , bo zaległości ogromne ;)

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 14.01.2025 17:49 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.01.2025 17:48

Franz napisał(a):Mógłbym się podeprzeć - zwłaszcza w takiej relacji - czeskim błędem, ale to jednak pora na lepsze okulary...

Mam bardzo dobry wzrok , tylko zbyt krótkie ręce do czytania :oczko: , w sumie dobrze , że nie rosną :tak:
No cóż , przez ostatnie trzy lata moje ręce skróciły się o wartość 0,5 dioptrii . . .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.01.2025 20:40

Franz napisał(a):
megidh napisał(a):Czech nie znam dokładnie, więc sprawdziłam w czeluściach internetu, czy Trutnov i Turnov to to samo miasto, bo nazwa bardzo podobna. Ale są to dwa różne miasta położone niedaleko od siebie.

Słuszne spostrzeżenie.
Mógłbym się podeprzeć - zwłaszcza w takiej relacji - czeskim błędem, ale to jednak pora na lepsze okulary...

Pozdrawiam,
Wojtek

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

piotrf napisał(a):Mam bardzo dobry wzrok , tylko zbyt krótkie ręce do czytania :oczko: , w sumie dobrze , że nie rosną :tak:
No cóż , przez ostatnie trzy lata moje ręce skróciły się o wartość 0,5 dioptrii . . .

Pozdrawiam
Piotr
Jakby mi się ręce skróciły, to by było kiepsko. I tak już wszystkie rękawy są dla mnie za długie :oczko_usmiech:.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 17:25

Frýdlant był ostatnim punktem na naszej ubiegłorocznej trasie w Czechach .

Frýdlant.jpg

51. Frýdlant ( niem. Friedland in Böhmen ) to niespełna dziesięciotysięczne miasto , leżące na pograniczu Gór Izerskich i Pogórza Izerskiego , po obu stronach rzeki Smědy ( pol. Witka ).
Pierwsza oficjalna wzmianka o miejscowości i położonym w niej zamku pochodzi z roku 1278 ( data ukończenia budowy najstarszej części zamku murowanego ) , kiedy to Przemysł Ottokar II sprzedał je Rudolfowi von Biberstein . W okresie wojen husyckich ( 1420 - 1431 ) miasto zostało spalone , jednak zamek ocalał :)
W 1532 r. wzmiankowano ratusz – drewniany budynek na kamiennych fundamentach , z dwiema wieżami . W latach 1584 – 1588 jedną znich przebudowano i zamontowano na niej odlany w Pradze dzwon w roku 1585 ( ważący 387,5 kg ) . W ratuszu mieściło się również więzienie i targ ( ławy chlebowe i mięsne ) , a od roku 1552 w piwnicy ratuszowej działała gospoda . Niestety 4 maja 1634 r. miasto zostało poważnie zniszczone przez pożar .
Obecny ratusz to neoklasycystyczny dominujący na rynku ( Masarykove Namesti ) , zbudowany w 1801 roku pod kierownictwem architekta Franza Neumanna , jest wpisany na listę zabytków kultury jako dziedzictwo architektoniczne Republiki Czeskiej . Ratusz zachował swoją funkcję jako centrum administracyjne Frýdlant , mieści także na drugim piętrze siedzibę Muzeum miejskiego .
Bogata ekspozycja zawiera działy : arsenał , monety , medale , odznaki , herby , meble , instrumenty muzyczne , zegary , naczynia metalowe , porcelanowe , szklane i kamionkowe , odzież , narzędzia rzemieślnicze , przedmioty sakralne , minerały , biblioteka , tarcze strzeleckie , znaleziska archeologiczne , miejscowa fauna . Muzeum założył już w 1893 roku mistrz garncarski
Julius Kraus , ciekawostką muzeum jest wielki model pierwotnego ratusza , który wcześniej stał pośrodku rynku .

Frydland Ratusz.jpg

W pobliżu placu Masaryka , przy ulicy Zahradní w drewnianym domu należącym do najstarszych budynków w mieście znajduje się słynna ruchoma , mechaniczna szopka bożonarodzeniowa ( Frýdlantský betlém ) . Urządzenie stworzył Gustav Simon w latach 1890 - 1953 . 180 figurek ludzi i zwierząt ( 130 sztuk ruchomych i 50 nieruchomych ) zrobione są z masy papierowej i są wprawiane w ruch ręcznie , za pomocą korby i układu ciężarków ( w początkowych latach eksponowania szopki wszystkie figurki były nieruchome ) . Przedstawienie zajmuje powierzchnię 8 m kwadratowych ( 4 m x 2 m ) .
Prócz tego polecam spacer po urokliwych uliczkach i rynku z pomnikiem Albrechta von Wallensteina , można też zwiedzić browar ( zwiedzanie możliwe tylko w niedzielę ) - może następnym razem się uda ;)

Najważniejszym zabytkiem i atrakcją miasta jest gotycki ( później przebudowany w stylu renesansowym ) , jeden z największych zamków pogranicza polsko - czeskiego i w Czechach wogóle .
Jego budowa ruszyła w połowie XIII wieku a zakończyła się 1278 r . W latach trzydziestych XV wieku rozpoczęła się rozbudowa , która trwała z przerwami do 1870 roku . Wielokrotnie zmieniał też właścicieli . Od 1552 r. należał do królewskiej komory celnej aż do 1558 roku , gdy został kupiony przez Friedricha von Rederna . Po bitwie na Białej Górze ( 8 listopada 1620 ) zamek otrzymał Albrecht von Wallenstein , następnie Maciej von Gallas , później Krystian Filip Clam–Gallas . W 1945 roku zamek Frýdlant stał się własnością ówczesnego państwa czechosłowackiego , a od 1995 roku prowadzone są na zamku prace rewitalizacyjne i remontowe .
Część badaczy uważa , że zamek Frýdlant może skrywać Bursztynową Komnatę , trwały badania ( i poszukiwania ) , ale zostały przerwane z powodu zablokowania ich w XXI wieku przez rząd Czech . . . :idea:

Zaparkowaliśmy Osiołka pod drzewami przy drodze dojazdowej do zamku i udaliśmy się do kasy w celu zakupienia biletów , a potem do bramy zamkowej . Bilety można zakupić w tym ładnym budynku , mieści się tam również toaleta :)

613.jpg

614.jpg

615.jpg

616.jpg

617.jpg

618.jpg

CDN
Ostatnio edytowano 15.01.2025 17:39 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.01.2025 17:29

Wewnątrz zamku nie byłem - z przyjemnością zobaczę u Ciebie.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 18:11

Franz napisał(a):Wewnątrz zamku nie byłem - z przyjemnością zobaczę u Ciebie.

Na zdjęcia z wnętrz zamkowych niestety będzie trzeba nieco poczekać , przepraszam , ale tak jak napisałem kilka postów wcześniej , zrezygnowaliśmy z komnat zamkowych z uwagi na ogromną ilość ludzi ( kilka zorganizowanych wycieczek czekało na swoją kolej ) , a w takich warunkach zwiedzanie nie ma uroku . Wiedzieliśmy też , że i tak wrócimy w tamte tereny na uzupełnienie , będzie więcej czasu , może uda się zwiedzać bez tłumów .
Dziedzińce jedynie zwiedziliśmy , porozmawiałem z przewodnikiem i trzeba było ruszać w kierunku Krosna . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 18:14

619.jpg

620.jpg

621.jpg

622.jpg

623.jpg

624.jpg

625.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 18:27

626.jpg

627.jpg

628.jpg

629.jpg

630.jpg

631.jpg

632.jpg

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.01.2025 08:58

Osiołkiem prawie pod bramę - chyba on też miał ochotę za zwiedzanie wnętrz :oczko:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.01.2025 17:21

piotrf napisał(a):zrezygnowaliśmy z komnat zamkowych z uwagi na ogromną ilość ludzi ( kilka zorganizowanych wycieczek czekało na swoją kolej ) , a w takich warunkach zwiedzanie nie ma uroku .

Tiaa... rozumiem Was. Zupełnie inaczej się wszystko odbiera w dzikim tumie w porównaniu z prawie samotnym zwiedzaniem. Mieliśmy tego typu ekstremalny kontrast, porównując zamki Chenonceau oraz Blois...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone