Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 11.01.2025 23:33

Franz napisał(a):Trutnov zwiedziliśmy swego czasu, wspomagani przez różne materiały, które wręczyli mi napotkani w Macedonii Czesi. Między innym dostałem wtedy coś takiego:

20250111_141958.jpg

Super fajna i przydatna pamiątka ze spotkania :D , przywiozłem podobne z Holandii ( plan Amsterdamu od motocyklisty z Anglii ) i
z Albanii , gdzie nastąpiła zamiana map samochodowych z sympatyczną parą ze Słowenii podróżującą kamperem po Europie :)

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.01.2025 09:34

Ratusz robi wrażenie!
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 13.01.2025 16:50

Kapitańska Baba napisał(a):Ratusz robi wrażenie!

O tak :tak: , wyróżnia się na tle pozostałych budynków , ma ciekawą historię , bogate wnętrza ( mam zamiar przy kolejnej wizycie to sprawdzić ;) ) , zdecydowanie zasługuje na bliższe poznanie .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 13.01.2025 19:03

Franz napisał(a):Trutnov zwiedziliśmy swego czasu, wspomagani przez różne materiały, które wręczyli mi napotkani w Macedonii Czesi. Między innym dostałem wtedy coś takiego:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek

Czech nie znam dokładnie, więc sprawdziłam w czeluściach internetu, czy Trutnov i Turnov to to samo miasto, bo nazwa bardzo podobna. Ale są to dwa różne miasta położone niedaleko od siebie.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 14.01.2025 17:09

megidh napisał(a):Czech nie znam dokładnie, więc sprawdziłam w czeluściach internetu, czy Trutnov i Turnov to to samo miasto, bo nazwa bardzo podobna. Ale są to dwa różne miasta położone niedaleko od siebie.

Słuszne spostrzeżenie.
Mógłbym się podeprzeć - zwłaszcza w takiej relacji - czeskim błędem, ale to jednak pora na lepsze okulary...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 14.01.2025 17:32

Gosiu , przejeżdżaliśmy przez Trutnov w drodze z Lubawki do Turnova , a potem Liberec i ostatnia tego wyjazdu atrakcja , którą zdecydowanie trzeba powtórzyć , bo - jak mawia Kapitańska Baba - " było miejscem masowego rażenia" , na wstęp na zamek czekało kilka wycieczek ( w tym trzy autokary z Polski , ale o tym w następnej odsłonie :)
Trutnov jest pięknym miastem z interesującą starówką , bardzo ciekawymi kamienicami na rynku i placu Karkonosza , pałacem Haasa , zamkiem i parkiem miejskim , a dodatkowo posiada sklep firmowy browaru Krakonoš :)

1551.jpg

Trutnov będzie w relacji , gdy uporam się ze zdjęciami . . . za czas jakiś , bo zaległości ogromne ;)

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 14.01.2025 17:49 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 14.01.2025 17:48

Franz napisał(a):Mógłbym się podeprzeć - zwłaszcza w takiej relacji - czeskim błędem, ale to jednak pora na lepsze okulary...

Mam bardzo dobry wzrok , tylko zbyt krótkie ręce do czytania :oczko: , w sumie dobrze , że nie rosną :tak:
No cóż , przez ostatnie trzy lata moje ręce skróciły się o wartość 0,5 dioptrii . . .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 14.01.2025 20:40

Franz napisał(a):
megidh napisał(a):Czech nie znam dokładnie, więc sprawdziłam w czeluściach internetu, czy Trutnov i Turnov to to samo miasto, bo nazwa bardzo podobna. Ale są to dwa różne miasta położone niedaleko od siebie.

Słuszne spostrzeżenie.
Mógłbym się podeprzeć - zwłaszcza w takiej relacji - czeskim błędem, ale to jednak pora na lepsze okulary...

Pozdrawiam,
Wojtek

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

piotrf napisał(a):Mam bardzo dobry wzrok , tylko zbyt krótkie ręce do czytania :oczko: , w sumie dobrze , że nie rosną :tak:
No cóż , przez ostatnie trzy lata moje ręce skróciły się o wartość 0,5 dioptrii . . .

Pozdrawiam
Piotr
Jakby mi się ręce skróciły, to by było kiepsko. I tak już wszystkie rękawy są dla mnie za długie :oczko_usmiech:.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 17:25

Frýdlant był ostatnim punktem na naszej ubiegłorocznej trasie w Czechach .

Frýdlant.jpg

51. Frýdlant ( niem. Friedland in Böhmen ) to niespełna dziesięciotysięczne miasto , leżące na pograniczu Gór Izerskich i Pogórza Izerskiego , po obu stronach rzeki Smědy ( pol. Witka ).
Pierwsza oficjalna wzmianka o miejscowości i położonym w niej zamku pochodzi z roku 1278 ( data ukończenia budowy najstarszej części zamku murowanego ) , kiedy to Przemysł Ottokar II sprzedał je Rudolfowi von Biberstein . W okresie wojen husyckich ( 1420 - 1431 ) miasto zostało spalone , jednak zamek ocalał :)
W 1532 r. wzmiankowano ratusz – drewniany budynek na kamiennych fundamentach , z dwiema wieżami . W latach 1584 – 1588 jedną znich przebudowano i zamontowano na niej odlany w Pradze dzwon w roku 1585 ( ważący 387,5 kg ) . W ratuszu mieściło się również więzienie i targ ( ławy chlebowe i mięsne ) , a od roku 1552 w piwnicy ratuszowej działała gospoda . Niestety 4 maja 1634 r. miasto zostało poważnie zniszczone przez pożar .
Obecny ratusz to neoklasycystyczny dominujący na rynku ( Masarykove Namesti ) , zbudowany w 1801 roku pod kierownictwem architekta Franza Neumanna , jest wpisany na listę zabytków kultury jako dziedzictwo architektoniczne Republiki Czeskiej . Ratusz zachował swoją funkcję jako centrum administracyjne Frýdlant , mieści także na drugim piętrze siedzibę Muzeum miejskiego .
Bogata ekspozycja zawiera działy : arsenał , monety , medale , odznaki , herby , meble , instrumenty muzyczne , zegary , naczynia metalowe , porcelanowe , szklane i kamionkowe , odzież , narzędzia rzemieślnicze , przedmioty sakralne , minerały , biblioteka , tarcze strzeleckie , znaleziska archeologiczne , miejscowa fauna . Muzeum założył już w 1893 roku mistrz garncarski
Julius Kraus , ciekawostką muzeum jest wielki model pierwotnego ratusza , który wcześniej stał pośrodku rynku .

Frydland Ratusz.jpg

W pobliżu placu Masaryka , przy ulicy Zahradní w drewnianym domu należącym do najstarszych budynków w mieście znajduje się słynna ruchoma , mechaniczna szopka bożonarodzeniowa ( Frýdlantský betlém ) . Urządzenie stworzył Gustav Simon w latach 1890 - 1953 . 180 figurek ludzi i zwierząt ( 130 sztuk ruchomych i 50 nieruchomych ) zrobione są z masy papierowej i są wprawiane w ruch ręcznie , za pomocą korby i układu ciężarków ( w początkowych latach eksponowania szopki wszystkie figurki były nieruchome ) . Przedstawienie zajmuje powierzchnię 8 m kwadratowych ( 4 m x 2 m ) .
Prócz tego polecam spacer po urokliwych uliczkach i rynku z pomnikiem Albrechta von Wallensteina , można też zwiedzić browar ( zwiedzanie możliwe tylko w niedzielę ) - może następnym razem się uda ;)

Najważniejszym zabytkiem i atrakcją miasta jest gotycki ( później przebudowany w stylu renesansowym ) , jeden z największych zamków pogranicza polsko - czeskiego i w Czechach wogóle .
Jego budowa ruszyła w połowie XIII wieku a zakończyła się 1278 r . W latach trzydziestych XV wieku rozpoczęła się rozbudowa , która trwała z przerwami do 1870 roku . Wielokrotnie zmieniał też właścicieli . Od 1552 r. należał do królewskiej komory celnej aż do 1558 roku , gdy został kupiony przez Friedricha von Rederna . Po bitwie na Białej Górze ( 8 listopada 1620 ) zamek otrzymał Albrecht von Wallenstein , następnie Maciej von Gallas , później Krystian Filip Clam–Gallas . W 1945 roku zamek Frýdlant stał się własnością ówczesnego państwa czechosłowackiego , a od 1995 roku prowadzone są na zamku prace rewitalizacyjne i remontowe .
Część badaczy uważa , że zamek Frýdlant może skrywać Bursztynową Komnatę , trwały badania ( i poszukiwania ) , ale zostały przerwane z powodu zablokowania ich w XXI wieku przez rząd Czech . . . :idea:

Zaparkowaliśmy Osiołka pod drzewami przy drodze dojazdowej do zamku i udaliśmy się do kasy w celu zakupienia biletów , a potem do bramy zamkowej . Bilety można zakupić w tym ładnym budynku , mieści się tam również toaleta :)

613.jpg

614.jpg

615.jpg

616.jpg

617.jpg

618.jpg

CDN
Ostatnio edytowano 15.01.2025 17:39 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.01.2025 17:29

Wewnątrz zamku nie byłem - z przyjemnością zobaczę u Ciebie.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 18:11

Franz napisał(a):Wewnątrz zamku nie byłem - z przyjemnością zobaczę u Ciebie.

Na zdjęcia z wnętrz zamkowych niestety będzie trzeba nieco poczekać , przepraszam , ale tak jak napisałem kilka postów wcześniej , zrezygnowaliśmy z komnat zamkowych z uwagi na ogromną ilość ludzi ( kilka zorganizowanych wycieczek czekało na swoją kolej ) , a w takich warunkach zwiedzanie nie ma uroku . Wiedzieliśmy też , że i tak wrócimy w tamte tereny na uzupełnienie , będzie więcej czasu , może uda się zwiedzać bez tłumów .
Dziedzińce jedynie zwiedziliśmy , porozmawiałem z przewodnikiem i trzeba było ruszać w kierunku Krosna . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 18:14

619.jpg

620.jpg

621.jpg

622.jpg

623.jpg

624.jpg

625.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 15.01.2025 18:27

626.jpg

627.jpg

628.jpg

629.jpg

630.jpg

631.jpg

632.jpg

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.01.2025 08:58

Osiołkiem prawie pod bramę - chyba on też miał ochotę za zwiedzanie wnętrz :oczko:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.01.2025 17:21

piotrf napisał(a):zrezygnowaliśmy z komnat zamkowych z uwagi na ogromną ilość ludzi ( kilka zorganizowanych wycieczek czekało na swoją kolej ) , a w takich warunkach zwiedzanie nie ma uroku .

Tiaa... rozumiem Was. Zupełnie inaczej się wszystko odbiera w dzikim tumie w porównaniu z prawie samotnym zwiedzaniem. Mieliśmy tego typu ekstremalny kontrast, porównując zamki Chenonceau oraz Blois...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies