Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 01:14

Dopiero z tego dziedzińca można przez kolejną bramę wejść na główny dziedziniec zamkowy z budynkami szczytowymi , z 32 metrową Białą Wieżą na czele . Znajduje się tu również kaplica zamkowa oraz Stary Pałac i Czerwona Wieża . Z uwagi na to , że wybraliśmy wariant pierwszy ( zwiedzanie trwa 60 minut , 220 CZK ) nie odwiedziliśmy średniowiecznej sali tortur ( wariant drugi ) ani czarnej kuchni , Sali Terrena i parteru Wielkiej Białej wieży ( wariant trzeci obejmujący wszystkie atrakcje zamku - 110 minut zwiedzania , opłata 270 CZK )

564.jpg

565.jpg

566.jpg

567.jpg

568.jpg

569.jpg

570.jpg

CDN
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 08:22

piotrf napisał(a):Po spacerach zakupiliśmy bilety ..., potem otrzymaliśmy przewodnik w języku polskim i za ciekawie opowiadającym przewodnikiem przekroczyliśmy drewniany most ( kiedyś zwodzony ) i bramę zamku

To bardzo miłe ze strony zarządzających zamkiem, że dodają do biletu przewodniki i to w języku polskim :tak: .
piotrf napisał(a):Z uwagi na to , że wybraliśmy wariant pierwszy ( zwiedzanie trwa 60 minut , 220 CZK ) nie odwiedziliśmy średniowiecznej sali tortur

Trochę szkoda ;). Zadziwia mnie wciąż jak pomysłowi byli ówcześni kaci. Skąd czerpano pomysły na coraz wymyślniejsze i okrutniejsze narzędzia :bojesie: .

Właśnie jestem na etapie planowanie tureckich wakacji i doszłam do wniosku, że posiadanie Osiołka uprościłoby mi zadanie :D .
Planuję ale się mocno zastanawiam, czy ja dobrze robię, może jednak poleżeć na Karpathos czy innej greckiej wyspie, bo czy ja dam radę pozwiedzać w lipcu Stambuł czy Efez :?:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.01.2025 08:26

piotrf napisał(a):
ziemniak napisał(a):Czechy nieustannie mnie zadziwiają. Wydaje się, że małe Państwo, a nieustannie coś nowego odkrywam. Szkoda tylko, że większość browarów przejęli duzi międzynarodowi gracze :smutny: :piwo:

Na całe szczęście jest tam mnóstwo browarów i dopóki nie przejmą wszystkich , znajdziemy tam wyborne piwo i coś do piwa :tak: , zawsze będziemy mogli sprawdzić co oferują piwniczki winne :mg:
Co do atrakcji na terenie Czech , wystarczy spojrzeć na mapę . . . :oczko:

mapa.jpg

Pozdrawiam
Piotr

Tak, a na tej mapie są jedynie same zamki i pałace? :verryhappy:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.01.2025 17:23

Całkiem ciekawie wygląda, trzeba będzie się tam ponownie wybrać.
W zakończonym właśnie roku dorzuciliśmy znowu parę zamków, między innymi Karlstejn.

Pozdrawiam,
Wojtek
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.01.2025 19:25

piotrf napisał(a):Co do atrakcji na terenie Czech , wystarczy spojrzeć na mapę . . . :oczko:
Obrazek

Od przybytku głowa nie boli, ale przy opracowaniu planu zwiedzania tych zamków, to głowa może zacząć dymić :oczko_usmiech:.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 21:45

wiola2012 napisał(a):Trochę szkoda ;). Zadziwia mnie wciąż jak pomysłowi byli ówcześni kaci. Skąd czerpano pomysły na coraz wymyślniejsze i okrutniejsze narzędzia :bojesie: .

Wiolu , to nie szkoda . Nic się nie stało , następnym razem będzie reszta , a powrót w planach już jest :tak:
Nie każdy mógł zostać katem , należało mieć do tego predyspozycje tak fizyczne jak i psychiczne . Swoją drogą we wczesnym średniowieczu stosunek do życia ludzkiego był nieco inny niż dzisiaj :oczko:
Kościół miał w tym swój ogromny udział , bo im bardziej duchowieństwo skupiało się na sprawach doczesnych , tym szybciej wzrastała liczebność radykalnych ruchów religijnych , z których najsilniejszym był ruch katarów ( z greckiego katharoi – czyści ) . Gdy papież Lucjusz III powołał w 1184 r. biskupie sądy inkwizycyjne w celu złamania katarów tortury podniesione zostały do rangi sztuki , a pastwienie się nad ciałami przeciwników religijnych ( również ich rodzinami z dziećmi włącznie ) osiągnęło poziom absurdu . Opracowano szczegółowe instrukcje dotyczące metod przesłuchań ( czytaj tortur ) z których później korzystano do woli , niektóre metody są stosowane do dziś , tylko że dzisiaj to już nie tortury , a techniki śledcze :oczy: . Cóż sadystów nigdy nie brakowało , a ich pomysłowość nie ma żadnych granic . . .

wiola2012 napisał(a):Właśnie jestem na etapie planowanie tureckich wakacji i doszłam do wniosku, że posiadanie Osiołka uprościłoby mi zadanie :D .
Planuję ale się mocno zastanawiam, czy ja dobrze robię, może jednak poleżeć na Karpathos czy innej greckiej wyspie, bo czy ja dam radę pozwiedzać w lipcu Stambuł czy Efez :?:

Posiadanie Osiołka upraszcza wiele spraw związanych z logistyką wakacyjną , nie ogranicza i pozwala sporo zaoszczędzić czasu i pieniędzy
My zwiedzamy zwykle bardzo wcześnie rano ( niższe temperatury i niewielka konkurencja ) , podczas południowych upałów moczymy się w morzu , albo przemieszczamy się w klimatyzowanym wnętrzu Osiołka .
Sama zdecydujesz co wybrać , a wybór będzie najlepszy i jestem pewny , że właściwy :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 21:56

ziemniak napisał(a):Tak, a na tej mapie są jedynie same zamki i pałace? :verryhappy:

Tylko część z nich , bo wszystkich zamków i pałaców w taki sposób na tej małej mapie umieścić nie podobna , jest ich w Czechach ogromna ilość - około 2 000 , a razem z klasztorami , dworami i ruinami - prawie 3 000 , więc przed nami jeszcze wiele do zwiedzania :) .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 22:04

Franz napisał(a):Całkiem ciekawie wygląda, trzeba będzie się tam ponownie wybrać.
W zakończonym właśnie roku dorzuciliśmy znowu parę zamków, między innymi Karlstejn.

Zamek Karlštejn Karola IV Luksemburskiego - miał być gotyckim skarbcem regaliów cesarskich Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego i ogromnej kolekcji relikwii Karola IV . Jest jeszcze przed nami , tak jak kilka jeszcze jemu podobnych - Nelahozeves , Veltrusy , Loučeň , Točník i Žebrák , Czeski Šternberk ( do poprawki ) , Křivoklát . Taka wisienka na tort Anno Domini 2025 ( lub 2026 ;) ) przy okazji wizyty w Pradze , gdzie zamek Hradczany nie jest jedynym godnym odwiedzenia miejscem

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 22:19

megidh napisał(a):Od przybytku głowa nie boli, ale przy opracowaniu planu zwiedzania tych zamków, to głowa może zacząć dymić :oczko_usmiech:.

Dlatego właśnie nie planujemy ściśle trasy , miejsc noclegów , zostawiając kolejność zwiedzania przypadkowi :mg:
Zero stresu :D

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 22:20

piotrf napisał(a):… we wczesnym średniowieczu stosunek do życia ludzkiego był nieco inny niż dzisiaj :oczko:

Mamy ogromne szczęście, że żyjemy teraz, … jak pączki w maśle ;)

piotrf napisał(a): Gdy papież Lucjusz III powołał w 1184 r. biskupie sądy inkwizycyjne w celu złamania katarów tortury podniesione zostały do rangi sztuki , a pastwienie się nad ciałami przeciwników religijnych ( również ich rodzinami z dziećmi włącznie ) osiągnęło poziom absurdu . …

Niby wszyscy wiemy, że tak było, gdzieś się na ten temat, czytało, widziało, ale dopiero głębsza refleksja pozwala uświadomić sobie skalę zła, niesprawiedliwości i ludzkiego cierpienia.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 22:44

Zamek Kost ciąg dalszy

571.jpg

572.jpg

573.jpg

574.jpg

575.jpg

576.jpg

577.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 23:01

wiola2012 napisał(a):Mamy ogromne szczęście, że żyjemy teraz, … jak pączki w maśle ;)

Tak , nawet teoretycznie możemy wybierać światopogląd ;)

wiola2012 napisał(a):
Niby wszyscy wiemy, że tak było, gdzieś się na ten temat, czytało, widziało, ale dopiero głębsza refleksja pozwala uświadomić sobie skalę zła, niesprawiedliwości i ludzkiego cierpienia.

Pewnych tematów lepiej nie drążyć , zaoszczędzimy sobie nadmiernych wstrząsów :cmok:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 23:17

To już ostatnia garść fotek z zamku , którego odwiedzenie bardzo polecam przy okazji zwiedzania Czeskiego Raju .
Zapoznaliśmy się chronologią zamku

578.JPG

579.JPG

580.JPG

581.JPG

Jeszcze ostatnie spojrzenie z drewnianego mostu , spacer nad Białym Rybnikiem i opuściliśmy to urokliwe miejsce z postanowieniem powrotu

582.jpg

583.jpg

584.jpg

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.01.2025 12:31

Świetnie pokazane zwiedzanie zamku 8) . Z udostępnionym w czasie zwiedzania napisanym po polski "przewodnikiem" spotkałam się kilkukrotnie w Czechach ( chyba też w Stolpen w Niemczech, o ile dobrze pamiętam), ale żaden nie był aż tak fajny jak ten, który mieliście w Kości.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2025 21:10

dangol napisał(a):Świetnie pokazane zwiedzanie zamku 8) . Z udostępnionym w czasie zwiedzania napisanym po polski "przewodnikiem" spotkałam się kilkukrotnie w Czechach ( chyba też w Stolpen w Niemczech, o ile dobrze pamiętam), ale żaden nie był aż tak fajny jak ten, który mieliście w Kości.

:proszedzieki: Miło mi , przewodnik był bardzo przydatny , pan przewodnik również ciekawie mówił , odpowiadał na pytania , polecał też sąsiednie atrakcje , zamki , dwory , trasy turystyczne :spoko:

Stolpen mamy do poprawki tak jak Bastei i okolice , ale to za czas jakiś , gdy zatrą się nieco niemiłe wspomnienia :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone