napisał(a) piotrf » 06.01.2025 21:45
wiola2012 napisał(a):Trochę szkoda
. Zadziwia mnie wciąż jak pomysłowi byli ówcześni kaci. Skąd czerpano pomysły na coraz wymyślniejsze i okrutniejsze narzędzia
.
Wiolu , to nie szkoda . Nic się nie stało , następnym razem będzie reszta , a powrót w planach już jest
Nie każdy mógł zostać katem , należało mieć do tego predyspozycje tak fizyczne jak i psychiczne . Swoją drogą we wczesnym średniowieczu stosunek do życia ludzkiego był nieco inny niż dzisiaj
Kościół miał w tym swój ogromny udział , bo im bardziej duchowieństwo skupiało się na sprawach doczesnych , tym szybciej wzrastała liczebność radykalnych ruchów religijnych , z których najsilniejszym był ruch katarów ( z greckiego katharoi – czyści ) . Gdy papież Lucjusz III powołał w 1184 r. biskupie sądy inkwizycyjne w celu złamania katarów tortury podniesione zostały do rangi sztuki , a pastwienie się nad ciałami przeciwników religijnych ( również ich rodzinami z dziećmi włącznie ) osiągnęło poziom absurdu . Opracowano szczegółowe instrukcje dotyczące metod przesłuchań ( czytaj tortur ) z których później korzystano do woli , niektóre metody są stosowane do dziś , tylko że dzisiaj to już nie tortury , a techniki śledcze
. Cóż sadystów nigdy nie brakowało , a ich pomysłowość nie ma żadnych granic . . .
wiola2012 napisał(a):Właśnie jestem na etapie planowanie tureckich wakacji i doszłam do wniosku, że posiadanie Osiołka uprościłoby mi zadanie
.
Planuję ale się mocno zastanawiam, czy ja dobrze robię, może jednak poleżeć na Karpathos czy innej greckiej wyspie, bo czy ja dam radę pozwiedzać w lipcu Stambuł czy Efez
Posiadanie Osiołka upraszcza wiele spraw związanych z logistyką wakacyjną , nie ogranicza i pozwala sporo zaoszczędzić czasu i pieniędzy
My zwiedzamy zwykle bardzo wcześnie rano ( niższe temperatury i niewielka konkurencja ) , podczas południowych upałów moczymy się w morzu , albo przemieszczamy się w klimatyzowanym wnętrzu Osiołka .
Sama zdecydujesz co wybrać , a wybór będzie najlepszy i jestem pewny , że właściwy
Pozdrawiam
Piotr