Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 02:14

Dopiero z tego dziedzińca można przez kolejną bramę wejść na główny dziedziniec zamkowy z budynkami szczytowymi , z 32 metrową Białą Wieżą na czele . Znajduje się tu również kaplica zamkowa oraz Stary Pałac i Czerwona Wieża . Z uwagi na to , że wybraliśmy wariant pierwszy ( zwiedzanie trwa 60 minut , 220 CZK ) nie odwiedziliśmy średniowiecznej sali tortur ( wariant drugi ) ani czarnej kuchni , Sali Terrena i parteru Wielkiej Białej wieży ( wariant trzeci obejmujący wszystkie atrakcje zamku - 110 minut zwiedzania , opłata 270 CZK )

564.jpg

565.jpg

566.jpg

567.jpg

568.jpg

569.jpg

570.jpg

CDN
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 09:22

piotrf napisał(a):Po spacerach zakupiliśmy bilety ..., potem otrzymaliśmy przewodnik w języku polskim i za ciekawie opowiadającym przewodnikiem przekroczyliśmy drewniany most ( kiedyś zwodzony ) i bramę zamku

To bardzo miłe ze strony zarządzających zamkiem, że dodają do biletu przewodniki i to w języku polskim :tak: .
piotrf napisał(a):Z uwagi na to , że wybraliśmy wariant pierwszy ( zwiedzanie trwa 60 minut , 220 CZK ) nie odwiedziliśmy średniowiecznej sali tortur

Trochę szkoda ;). Zadziwia mnie wciąż jak pomysłowi byli ówcześni kaci. Skąd czerpano pomysły na coraz wymyślniejsze i okrutniejsze narzędzia :bojesie: .

Właśnie jestem na etapie planowanie tureckich wakacji i doszłam do wniosku, że posiadanie Osiołka uprościłoby mi zadanie :D .
Planuję ale się mocno zastanawiam, czy ja dobrze robię, może jednak poleżeć na Karpathos czy innej greckiej wyspie, bo czy ja dam radę pozwiedzać w lipcu Stambuł czy Efez :?:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.01.2025 09:26

piotrf napisał(a):
ziemniak napisał(a):Czechy nieustannie mnie zadziwiają. Wydaje się, że małe Państwo, a nieustannie coś nowego odkrywam. Szkoda tylko, że większość browarów przejęli duzi międzynarodowi gracze :smutny: :piwo:

Na całe szczęście jest tam mnóstwo browarów i dopóki nie przejmą wszystkich , znajdziemy tam wyborne piwo i coś do piwa :tak: , zawsze będziemy mogli sprawdzić co oferują piwniczki winne :mg:
Co do atrakcji na terenie Czech , wystarczy spojrzeć na mapę . . . :oczko:

mapa.jpg

Pozdrawiam
Piotr

Tak, a na tej mapie są jedynie same zamki i pałace? :verryhappy:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.01.2025 18:23

Całkiem ciekawie wygląda, trzeba będzie się tam ponownie wybrać.
W zakończonym właśnie roku dorzuciliśmy znowu parę zamków, między innymi Karlstejn.

Pozdrawiam,
Wojtek
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 06.01.2025 20:25

piotrf napisał(a):Co do atrakcji na terenie Czech , wystarczy spojrzeć na mapę . . . :oczko:
Obrazek

Od przybytku głowa nie boli, ale przy opracowaniu planu zwiedzania tych zamków, to głowa może zacząć dymić :oczko_usmiech:.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 22:45

wiola2012 napisał(a):Trochę szkoda ;). Zadziwia mnie wciąż jak pomysłowi byli ówcześni kaci. Skąd czerpano pomysły na coraz wymyślniejsze i okrutniejsze narzędzia :bojesie: .

Wiolu , to nie szkoda . Nic się nie stało , następnym razem będzie reszta , a powrót w planach już jest :tak:
Nie każdy mógł zostać katem , należało mieć do tego predyspozycje tak fizyczne jak i psychiczne . Swoją drogą we wczesnym średniowieczu stosunek do życia ludzkiego był nieco inny niż dzisiaj :oczko:
Kościół miał w tym swój ogromny udział , bo im bardziej duchowieństwo skupiało się na sprawach doczesnych , tym szybciej wzrastała liczebność radykalnych ruchów religijnych , z których najsilniejszym był ruch katarów ( z greckiego katharoi – czyści ) . Gdy papież Lucjusz III powołał w 1184 r. biskupie sądy inkwizycyjne w celu złamania katarów tortury podniesione zostały do rangi sztuki , a pastwienie się nad ciałami przeciwników religijnych ( również ich rodzinami z dziećmi włącznie ) osiągnęło poziom absurdu . Opracowano szczegółowe instrukcje dotyczące metod przesłuchań ( czytaj tortur ) z których później korzystano do woli , niektóre metody są stosowane do dziś , tylko że dzisiaj to już nie tortury , a techniki śledcze :oczy: . Cóż sadystów nigdy nie brakowało , a ich pomysłowość nie ma żadnych granic . . .

wiola2012 napisał(a):Właśnie jestem na etapie planowanie tureckich wakacji i doszłam do wniosku, że posiadanie Osiołka uprościłoby mi zadanie :D .
Planuję ale się mocno zastanawiam, czy ja dobrze robię, może jednak poleżeć na Karpathos czy innej greckiej wyspie, bo czy ja dam radę pozwiedzać w lipcu Stambuł czy Efez :?:

Posiadanie Osiołka upraszcza wiele spraw związanych z logistyką wakacyjną , nie ogranicza i pozwala sporo zaoszczędzić czasu i pieniędzy
My zwiedzamy zwykle bardzo wcześnie rano ( niższe temperatury i niewielka konkurencja ) , podczas południowych upałów moczymy się w morzu , albo przemieszczamy się w klimatyzowanym wnętrzu Osiołka .
Sama zdecydujesz co wybrać , a wybór będzie najlepszy i jestem pewny , że właściwy :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 22:56

ziemniak napisał(a):Tak, a na tej mapie są jedynie same zamki i pałace? :verryhappy:

Tylko część z nich , bo wszystkich zamków i pałaców w taki sposób na tej małej mapie umieścić nie podobna , jest ich w Czechach ogromna ilość - około 2 000 , a razem z klasztorami , dworami i ruinami - prawie 3 000 , więc przed nami jeszcze wiele do zwiedzania :) .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 23:04

Franz napisał(a):Całkiem ciekawie wygląda, trzeba będzie się tam ponownie wybrać.
W zakończonym właśnie roku dorzuciliśmy znowu parę zamków, między innymi Karlstejn.

Zamek Karlštejn Karola IV Luksemburskiego - miał być gotyckim skarbcem regaliów cesarskich Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego i ogromnej kolekcji relikwii Karola IV . Jest jeszcze przed nami , tak jak kilka jeszcze jemu podobnych - Nelahozeves , Veltrusy , Loučeň , Točník i Žebrák , Czeski Šternberk ( do poprawki ) , Křivoklát . Taka wisienka na tort Anno Domini 2025 ( lub 2026 ;) ) przy okazji wizyty w Pradze , gdzie zamek Hradczany nie jest jedynym godnym odwiedzenia miejscem

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 23:19

megidh napisał(a):Od przybytku głowa nie boli, ale przy opracowaniu planu zwiedzania tych zamków, to głowa może zacząć dymić :oczko_usmiech:.

Dlatego właśnie nie planujemy ściśle trasy , miejsc noclegów , zostawiając kolejność zwiedzania przypadkowi :mg:
Zero stresu :D

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2025 23:20

piotrf napisał(a):… we wczesnym średniowieczu stosunek do życia ludzkiego był nieco inny niż dzisiaj :oczko:

Mamy ogromne szczęście, że żyjemy teraz, … jak pączki w maśle ;)

piotrf napisał(a): Gdy papież Lucjusz III powołał w 1184 r. biskupie sądy inkwizycyjne w celu złamania katarów tortury podniesione zostały do rangi sztuki , a pastwienie się nad ciałami przeciwników religijnych ( również ich rodzinami z dziećmi włącznie ) osiągnęło poziom absurdu . …

Niby wszyscy wiemy, że tak było, gdzieś się na ten temat, czytało, widziało, ale dopiero głębsza refleksja pozwala uświadomić sobie skalę zła, niesprawiedliwości i ludzkiego cierpienia.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2025 23:44

Zamek Kost ciąg dalszy

571.jpg

572.jpg

573.jpg

574.jpg

575.jpg

576.jpg

577.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2025 00:01

wiola2012 napisał(a):Mamy ogromne szczęście, że żyjemy teraz, … jak pączki w maśle ;)

Tak , nawet teoretycznie możemy wybierać światopogląd ;)

wiola2012 napisał(a):
Niby wszyscy wiemy, że tak było, gdzieś się na ten temat, czytało, widziało, ale dopiero głębsza refleksja pozwala uświadomić sobie skalę zła, niesprawiedliwości i ludzkiego cierpienia.

Pewnych tematów lepiej nie drążyć , zaoszczędzimy sobie nadmiernych wstrząsów :cmok:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2025 00:17

To już ostatnia garść fotek z zamku , którego odwiedzenie bardzo polecam przy okazji zwiedzania Czeskiego Raju .
Zapoznaliśmy się chronologią zamku

578.JPG

579.JPG

580.JPG

581.JPG

Jeszcze ostatnie spojrzenie z drewnianego mostu , spacer nad Białym Rybnikiem i opuściliśmy to urokliwe miejsce z postanowieniem powrotu

582.jpg

583.jpg

584.jpg

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.01.2025 13:31

Świetnie pokazane zwiedzanie zamku 8) . Z udostępnionym w czasie zwiedzania napisanym po polski "przewodnikiem" spotkałam się kilkukrotnie w Czechach ( chyba też w Stolpen w Niemczech, o ile dobrze pamiętam), ale żaden nie był aż tak fajny jak ten, który mieliście w Kości.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2025 22:10

dangol napisał(a):Świetnie pokazane zwiedzanie zamku 8) . Z udostępnionym w czasie zwiedzania napisanym po polski "przewodnikiem" spotkałam się kilkukrotnie w Czechach ( chyba też w Stolpen w Niemczech, o ile dobrze pamiętam), ale żaden nie był aż tak fajny jak ten, który mieliście w Kości.

:proszedzieki: Miło mi , przewodnik był bardzo przydatny , pan przewodnik również ciekawie mówił , odpowiadał na pytania , polecał też sąsiednie atrakcje , zamki , dwory , trasy turystyczne :spoko:

Stolpen mamy do poprawki tak jak Bastei i okolice , ale to za czas jakiś , gdy zatrą się nieco niemiłe wspomnienia :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies