Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.12.2024 10:09

Lednice odwiedziłam trzykrotnie (chyba, bo może o raz więcej) i bardzo mi się tam podobało. Wygląd zewnętrzny pałacu i otaczający go wielki park są super! Wnętrza też kiedyś zobaczyłam, ale fotki się nie zachowały (zgubiłam :oops: kartę z nimi jeszcze tego dnia, gdy zdjęcia robiłam), więc z tym większą przyjemnością oglądam Wasze 8)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.12.2024 14:13

piotrf napisał(a):Takie wnętrza wymagają zbrojnej ochrony
Obrazek

Pierwszy raz widzę zbroję z "dorobioną" głową. Zbroje do tej pory zawsze oglądałam z hełmami w miejscu głowy, a tutaj rycerz trzyma hełm w dłoni. Fajnie to wygląda.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2024 17:56

dangol napisał(a):Lednice odwiedziłam trzykrotnie (chyba, bo może o raz więcej) i bardzo mi się tam podobało. Wygląd zewnętrzny pałacu i otaczający go wielki park są super! Wnętrza też kiedyś zobaczyłam, ale fotki się nie zachowały (zgubiłam :oops: kartę z nimi jeszcze tego dnia, gdy zdjęcia robiłam), więc z tym większą przyjemnością oglądam Wasze 8)

Pamiętając o tym fakcie zrobiłem mnóstwo ( jak na mnie ) zdjęć i mam zamiar je prawie wszystkie wstawić do relacji :tak:
To nie była pierwsza nasza wizyta w Lednicach i zapewne nie ostatnia . To samo dotyczy Valtic , gdzie mamy w planie zwiedzanie trasy Cesarskiej ( dłuższej , bo z degustacją win ) i Książęcą :verryhappy:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2024 18:01

megidh napisał(a):Pierwszy raz widzę zbroję z "dorobioną" głową. Zbroje do tej pory zawsze oglądałam z hełmami w miejscu głowy, a tutaj rycerz trzyma hełm w dłoni. Fajnie to wygląda.

Pierwszy raz widziałem taką ekspozycję w Portugalii , drugi raz właśnie w lednickim zamku , dlatego zrobiłem zdjęcie :tak:
Pozostałe napotkane przez nas w Lednicach były już "normalne"

Zbroja.jpg

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.12.2024 09:52

megidh napisał(a):
Pierwszy raz widzę zbroję z "dorobioną" głową. Zbroje do tej pory zawsze oglądałam z hełmami w miejscu głowy, a tutaj rycerz trzyma hełm w dłoni.

Hełmy wprawdzie nie w dłoniach, ale na głowach :) oglądałam dwa lata temu w naszych Chęcinach. Może prezentacja zbroi idzie w tym kierunku?

IMG_20220617_121612.jpg

IMG_20220617_121542.jpg
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2024 11:12

dangol napisał(a):Hełmy wprawdzie nie w dłoniach, ale na głowach :) oglądałam dwa lata temu w naszych Chęcinach. Może prezentacja zbroi idzie w tym kierunku?

To chyba słuszny kierunek , bardziej ludzki :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2024 11:21

Ogrzewanie całego parteru w zamku było bardzo nowoczesne - powietrzne , centrlne , ze sterowaną mechanicznie ilością ciepłego powietrza . To Josef Schaps założył nową instalację podczas ostatniej przebudowy zamku . Palono jedynie drewnem - ekologia :oczko: . Nawiewy pięknie wkomponowane w podłogi . . .

ogrzewanie.jpg

Wracając do holu wejściowego , w którym uwagę przykuwają samonośne schody ze słynnej pracowni Karla Leistlera z Wiednia i wielopoziomowy żyrandol zawieszony na wysokości 15 m , a ważący 690 kg . Jest on dziełem odlewnika Hollensteina , posiada aż 116 ramion ( nie liczyłem , na schody nie wpuszczają ;) )
Z ogromnej galerii portretów dynastii Liechtensteinów zachowały się jedynie trzy , są to XIX wieczne kopie , jak większość zachowanych i prezentowanych w zamku obrazów . Nad schodami od lewej Emanuel , Gundakar , oraz Filip-Erazm .

żyrandol.jpg

Hol gł.jpg

obr.1.jpg

obr.2.jpg

obr.3.jpg

obr.4.jpg

obr.5.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2024 19:42

Z zewnątrz pałac również wygląda interesująco , po wielu przebudowach na przestrzeni lat razem z pięknym parkiem i ogrodami wygląda imponująco .
"najstarszy dokument dotyczący zamku w Lednicach pochodzi z roku 1222 . Już w tamtych czasach istniały fosy obronne wypełnione wodą oraz dwór , który otrzymał morawski szlachcic Siegfried Sirotek od króla Czech Wacława I . Nazwisko dynastii Liechtensteinów pojawia się w roku 1249 , kiedy kupują oni część dóbr i twierdzę w Mikulovie ( Nikolsburgu ) . Ten ród był
właścicielem Lednic od 1317 do 1945 roku .
Swój dzisiejszy wygląd zamek otrzymuje w latach 1846-1858. Architekt Georg Wingemüler zaproponował ówczesnemu księciu gubernatorowi , Aloisowi II projekt przebudowy zamku w stylu gotyku angielskiego i otrzymuje zlecenie wcielenia tego projektu w życie. Po jego śmierci dzieło ukończył jego asystent Johann Heidrich ."

327.jpg

328.jpg

Prawdą jest jednak , że chcieliśmy zwiedzić ten ogromny park będący dziełem dziewiętnastowiecznych mistrzów . Park ma powierzchnię 156 ha , a same stawy ( jeziorka ) mają 29 ha lustra wody . Trasa wokół stawów to pętla około 4 km długości po wygodnych ścieżkach , w pięknych okolicznościach przyrody . Można też popływać łódką po stawach , rzece i kanałach , ale może innym razem . . .

329.jpg

330.jpg

331.jpg

332.jpg

333.jpg

334.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.12.2024 19:54

335.jpg

336.jpg

337.jpg

338.jpg

339.jpg

340.jpg

341.jpg

342.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.12.2024 10:27

"piotrf"]Ogrzewanie całego parteru w zamku było bardzo nowoczesne - powietrzne , centrlne , ze sterowaną mechanicznie ilością ciepłego powietrza . To Josef Schaps założył nową instalację podczas ostatniej przebudowy zamku . Palono jedynie drewnem - ekologia :oczko: .

Wiedzieli co dobre :tak:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 16.12.2024 19:45

piotrf napisał(a):Z zewnątrz pałac również wygląda interesująco
Obrazek

Mnie bardzo się spodobały te "koronki" na oknach. Świetne są.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.12.2024 21:45

Kapitańska Baba napisał(a):
Wiedzieli co dobre :tak:

Najlepsze , przynajmniej na owe czasy . Rodzina Lichtensteinów była jedną z najznamienitszych ( czytaj - najbardziej majętnych ) na tym terenie i ten kompleks o tym świadczy :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.12.2024 22:24

megidh napisał(a):Mnie bardzo się spodobały te "koronki" na oknach. Świetne są.

Pełna zgoda :tak: trudno się dziwić , bo przy przebudowie pałacu pracowali najlepsi , a inwestor nie szczędził środków . . .
Kompleks lednicko-valticki był wtedy ogromny i wspaniały , nawet dzisiaj mimo że historia mocno okroiła posiadłość jest imponujący i zajmuje 283 km2 , czyli mniej więcej tyle co cały Wrocław , który małym miastem nie jest :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.12.2024 22:31

343.jpg

344.jpg

Spacerując dotarliśmy wreszcie do najciekawszej dla nas budowli romantycznej parku , a mianowicie minaretu widzianego z pałacu . Właściwie jest to wieża widokowa , której projekt książęcy architekt Josef Harmuth wykonał podobno w ciągu jednej nocy . Ta wyjątkowa budowla ma wysokość 60 m , trzy galerie i aż 302 stopnie do pokonania dla chętnych . Na pierwszym piętrze są salony ozdobione elementami arabskimi .

345.jpg

346.jpg

347.jpg

348.jpg

349.jpg

350.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.12.2024 22:38

Po kilku minutach spędzonych obok minaretu ruszyliśmy dalej podziwiając kolejne stawy i ich otoczenie . W pewnym momencie zauważyłem armię mrówek wędrujących poprzecznie do ścieżki .Poruszały się w takim tempie jak na przyspieszonym filmie , zderzały się poruszając w obydwu kierunkach , ale nie zauważyłem żeby coś przenosiły - może miały manewry ;)

351.jpg

352.jpg

353.jpg

Potem skierowaliśmy się wyjścia z parku mijając kolejne budowle romantyczne parku , między innymi fragment akweduktu , którym nigdy nie płynęła woda , a potem do Osiołka , który miał nas dostarczyć do kolejnej atrakcji - pałacu w Valticach

354.jpg

355.jpg

356.jpg

357.jpg

358.jpg

359.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone