Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran
Re: Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.04.2023 21:38

10. Hodonin

Hodonin.jpg

Hodonín ( niem. Göding ) – miasto w południowych Czechach, w kraju południowomorawskim nad rzeką Morawą , tuż przy granicy ze Słowacją . Miejsce to znane jest zwłaszcza jako uzdrowisko - w 1979 r. odkryto tutaj bogate zasoby wód mineralnych zawierających jod , jednych z najlepszych w Europie , więc Hodonin nazywany jest "zdrowym miastem" . Mieszka w nim około 25 tys. ludzi , a w sezonie - nawet 30 tys. ;)

280.jpg

281.jpg

283.jpg

284.jpg

285.jpg

286.jpg

287.jpg

288.jpg

289.jpg

290.jpg

291.jpg

292.JPG

Miasteczko Hodonin , mimo że niewielkie , posiada kilka miejsc wartych zobaczenia znajduje się tutaj gotycki kościół św. Wawrzyńca z imponującą dzwonnicą oraz kaplica Świętego Krzyża . Moją uwagę przyciągnął ciekawie wyglądający wybudowany w latach 1902 - 1904 ratusz , którego częścią jest 40 metrowa wieża widokowa dostępna od maja do września . Ratusz stoi na rynku ( Masarykovo náměstí ) i trudno go pominąć . Niezwykłą atrakcją wieży widokowej jest tzw. karylion , czyli gra dzwonków , która rozbrzmiewa codziennie o godzinie 12:00 , 15:00 i 18:00 .
Odwiedzając Hodonin należy koniecznie zajrzeć do Muzeum im. Masaryka , prezydenta dawnej Czechosłowacji , którego Hodonin był miastem rodzinnym . W mieście znajduje się kryte lodowisko , na którym rozgrywane są mecze ligi hokeja . Hodonin , będący popularnym uzdrowiskiem w Czechach , oferuje możliwość aktywnego wypoczynku lub całą gamę zabiegów dla ciała - masaże , odnowa biologiczna , sauny , zajęcia fitness . My ograniczyliśmy się do wysłuchania kurantów ( piękne :) ) i krótkiego spaceru po centrum miasteczka .

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.04.2023 08:20

Kuranty i krótki spacer to i tak dużo w porównaniu do naszej wizyty w Hodoninie, która ograniczyła się do szpitala, w którym diagnozowano (fachowo i dokładnie) Grześka po fikołku.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2023 08:32

piotrf napisał(a):
megidh napisał(a):Masz zdjęcie z super tłem. Ta bateria win pięknie się prezentuje.

To zdjęcie z winoteki , ale najlepsze winne przygody są jeszcze przed nami :oczko_usmiech: Morawy winem stoją , a ile winnic - tyle smaków . . .

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze rozmarzyłam się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.04.2023 19:57

Piotrze, zaskoczyłeś mnie ostatnimi miejscówkami 8) A myślałam, że dobrze znam Czechy.

Morawy jednak znacznie słabiej, bo to kraina wina, a nie piwa :lol: (Chociaż coś tam widziałam - Lednice, Valtice, Znojmo, Vranov nad Dyjí, Bitov, Brno, Moravski Kras, Blansko, Boskovice...) Ostatnia wizyta była dawno temu, trzeba koniecznie powtórzyć :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.04.2023 20:01

dangol napisał(a):Kuranty i krótki spacer to i tak dużo w porównaniu do naszej wizyty w Hodoninie, która ograniczyła się do szpitala, w którym diagnozowano (fachowo i dokładnie) Grześka po fikołku.

Takich atrakcji Grzegorzowi nie zazdroszczę , dobrze że skończyło się tak , jak skończyło - mogło przecież znacznie gorzej :|
Do Hodonina muszę wrócić , bo na wieży nie byłem 8)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.04.2023 20:07

Kapitańska Baba napisał(a):
piotrf napisał(a):
megidh napisał(a):Masz zdjęcie z super tłem. Ta bateria win pięknie się prezentuje.

To zdjęcie z winoteki , ale najlepsze winne przygody są jeszcze przed nami :oczko_usmiech: Morawy winem stoją , a ile winnic - tyle smaków . . .

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze rozmarzyłam się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Marzenia spełniają się przeważnie :smo: trzeba mieć nadzieję :mrgreen: że nie trzeba będzie długo na spełnienie czekać

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.04.2023 21:56

maslinka napisał(a):Piotrze, zaskoczyłeś mnie ostatnimi miejscówkami 8) A myślałam, że dobrze znam Czechy.

Morawy jednak znacznie słabiej, bo to kraina wina, a nie piwa :lol: (Chociaż coś tam widziałam - Lednice, Valtice, Znojmo, Vranov nad Dyjí, Bitov, Brno, Moravski Kras, Blansko, Boskovice...) Ostatnia wizyta była dawno temu, trzeba koniecznie powtórzyć :)

Lednice to nasz kolejny przystanek , pierwotnie miał być również miejscem noclegowym , ale nasze plany są raczej luźne pod tym względem z uwagi na Osiołka 8) . Ciekawe czy jeszcze uda mi się pokazać coś , czego nie znasz :smo: Z piwem tam też źle nie jest . Kilka browarów na Morawach udało mi się znaleźć . . .
Godny polecenia jest Tišnovski Szlak Piwny

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2023 11:09

11. Lednice

Lednice herb.jpg

Lednice ( niem. Eisgrub ) – miasteczko w Czechach w kraju południowomorawskim , niedaleko granicy z Austrią i Słowacją , nad rzeką Dyją , siedziba gminy Lednice .
W Lednicach znajduje się neogotycki zamek otoczony dwustuhektarowym parkiem , w 1996 roku obiekt ten razem z pałacem w sąsiedniej miejscowości Valtice wpisany został na listę światowego dziedzictwa UNESCO . Pałac Valtice odpuściliśmy , zostawiając tą atrakcję na czasy pokovidowe i dodatkowo ze względów bezpieczeństwa , bo w piwnicach zamku znajduje się Salon Win Republiki Czeskiej , gdzie za 400 koron (około 80 zł) można w 1,5 godziny degustować 100 najlepszych czeskich ( czytaj morawskich ) win :wink: , a Osiołek nie posiada autopilota :oczko_usmiech:
Lednice to już inna bajka i bezpiecznie mogliśmy zobaczyć to , co udostępnione i na ile pogoda pozwoli

Parkingi przy pałacach w Lednicach i Valticach są samoobsługowe , aby z nich skorzystać konieczne jest posiadanie drobnych koron w monetach . Jest również postój dla kamperów , ale nas coś gnało , prognozy pogody też mówiły , że trzeba zmienić lokalizację . . . najpierw jednak zobaczymy ile się da

294.jpg

295.jpg

296.jpg

297.jpg

298.jpg

299.jpg

300.jpg

301.jpg

Posiadłość od początku swojego istnienia (pierwsza wzmianka pochodzi z 1222 roku) aż do konfiskaty w 1945 roku należała do arystokratycznego rodu Liechtensteinów , początkowo jednego z najbogatszych arystokratycznych rodów Moraw , od XVII wieku także książąt Liechtensteinu ( Lednice stały się wówczas ich letnią rezydencją ).
W latach 1544–1585 powstał tu otoczony parkiem renesansowy zamek , wzniesiony w miejscu wcześniejszej gotyckiej twierdzy . Obiekt był później wielokrotnie przebudowywany , dzisiejszy wygląd pałac zawdzięcza ostatniej architektonicznej stylizacji neogotyckiej w połowie XIX wieku .
Park wokół pałacu założony został w XVI stuleciu . Obejmuje dwustuhektarowy obszar sztucznego krajobrazu - wykopano tu rozległe stawy i posadzono las . Wzniesiono tu też romantyczne ruiny miasta i pojedynczy , wysoki na 60 metrów minaret ( dziś punkt widokowy dla turystów ).

302.jpg

303.jpg

304.jpg

305.jpg

306.jpg

307.jpg

308.jpg

309.jpg

310.jpg

311.jpg

CDN
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.04.2023 13:30

Lednice odwiedziłam trzykrotnie, w tym raz przy okazji rowerowej winiarskiej wycieczki. Piękne miejsce, zarówno sam pałac (we wnętrzu też byłam, ale zgubiłam :oops: kartę ze zdjęciami) jak i ogromny park 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2023 14:55

dangol napisał(a):Lednice odwiedziłam trzykrotnie, w tym raz przy okazji rowerowej winiarskiej wycieczki. Piękne miejsce, zarówno sam pałac (we wnętrzu też byłam, ale zgubiłam :oops: kartę ze zdjęciami) jak i ogromny park 8)

Nam nie dane było odwiedzić wnętrza - to będzie przy następnej wizycie ( mamy zamiar spędzić tam dwa dni )
Strasznie mi przykro z powodu Twojej zguby , znam ten ból , też zdarzyło mi się gdzieś posiać kartę ze zdjęciami z dwóch wyjazdów , w tym z Gór Fogaraskich ( zdjęcia były piękne , bo pogoda była wymarzona ) :roll:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2023 15:04

329.jpg
312.jpg

313.jpg

314.jpg

315.jpg

316.jpg

317.jpg

318.jpg

319.jpg

Nie wszędzie mogliśmy wejść , na kilku ścieżkach stały tablice z zakazem vstupu , przed wejściem do restauracji pałacowej panie czyściły dywan i czesały piasek

320.jpg

321.jpg

322.jpg

323.jpg

324.jpg

325.jpg

326.jpg

327.jpg

328.jpg

Pogoda była przedziwna , ciepło i duszno zwiastowały deszcz , kilka razy pokropiło nas w parku , więc zapadła decyzja o zmianie miejsca - przecież wrócimy tu kiedyś na dokładne zwiedzanie .
Jeszcze tylko spacer po miasteczku i w drogę

329.jpg

330.jpg

331.jpg

332.jpg

333.jpg

334.jpg

335.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2023 15:09

Jeszcze mały suplement fotograficzny

336.jpg

337.jpg

338.jpg

339.jpg

340.jpg

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.04.2023 16:11

Przy niepewnej aurze, najlepiej Osiołka zaparkować na noc gdzieś blisko fajnego winnego sklipka, a samemu... :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.04.2023 17:57

Lednice są świetne! Pałac otacza wielki park, w którym jest... minaret :D:

IMG_7840.JPG

Trochę egzotyki na Morawach ;):

IMG_7851.JPG

Jednak najbardziej z tej wycieczki utkwił mi w pamięci cudownie relaksujący rejs łódką po rzece Stara Dyja:

IMG_7914.JPG

Zamek Jana (Janův hrad):

IMG_7945.JPG

Ze względu na to na pewno warto wrócić do Lednic :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.04.2023 18:32

Lednicki oczywiście super, aczkolwiek jeden mankament, przy dłuższym spacerze w sandałach dookoła i po parku po tym piasku, szutrze, nogi do mycia; sandały do czyszczenia. Ale zauważyłem, że tak jest przy wielu zamkach m.in. w niemieckim Bad Muskau.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Czechy Osiołkiem i nie tylko :) 2020 , 2024 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone