Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy i szczegóły robót drogowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bzyku2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyku2010 » 04.08.2010 12:04

Ty jedziesz z Katowic, do BB masz rzut beretem nawet mocherowym to nie daleko. Ja muszę się doczołgać ze Stolycy. Dlatego ewentualne zawirowanie i strata czasu w Czechach jest dla mnie istotna. Ja będę jechał w niedzielę raniutko może więc w kierunku Żywca nie będzie korka. Co Ci wiadomo, boś bardziej miejscowy i pewnie lepiej zorientowany w tamtejszych korkach. Pozdrawiam :lol: :roll:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 04.08.2010 14:45

bzyku2010 napisał(a): Ja będę jechał w niedzielę raniutko może więc w kierunku Żywca nie będzie korka.

W niedzielę rano nie powinno się korkować, roboty między Żywcem a Zwardoniem nie przeszkadzają w normalnej jeździe, w znacznej cześci popychasz nową drogą S69. Zjazd po słowacjkiej stronie jest już odtworzony po klęsce żywiołowej p.t. budowa kanalizacji, na wielu odcinkach nowa nawierzchnia.
bzyku2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyku2010 » 04.08.2010 16:04

Dziękuję. Dla mnie to nowa trasy - S69, miłe że robią. Po info Pik71 mam potężny dylemat czy jechać nową dla mnie S69 czy po staremu i ew. czekać na robotach drogowych u pepików. Decyzję podejmę pewnie w ostatniej chwili. A może jdubowski wiesz czy droga ze Zwardonia do Ziliny jest równie czasochłonna jak z Cieszyna przez Czechy? Może faktycznie płynniej będzie przez Zwardoń (mniejszy ruch lokalny w Słowacji) POZDRAWIAM :P
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 04.08.2010 16:29

bzyku2010 napisał(a):Dziękuję. Dla mnie to nowa trasy - S69, miłe że robią. Po info Pik71 mam potężny dylemat czy jechać nową dla mnie S69 czy po staremu i ew. czekać na robotach drogowych u pepików.

Nie zgubisz się - są drogowskazy, jedyne bardziej skomplikowane miejsce to Bielsko gdzie jest objazd z powodu budowy obwodnicy wschodniej, ale trzymając się drogowskazów na Żywiec a poźniej Zwardoń trafisz.

bzyku2010 napisał(a): A może jdubowski wiesz czy droga ze Zwardonia do Ziliny jest równie czasochłonna jak z Cieszyna przez Czechy?

Obie drogi zbiegają się w Czadcy, ze Zwardonia do Czadcy 23km, z Cieszyna 54 km, ruch zazwyczaj niewielki.
Cromek
Podróżnik
Utrudnienia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromek » 04.08.2010 19:30

Skoro mamy utrudnienia w Czechach to warto też zobaczyć te w Polsce.

tu:

http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis ... /index.php

Pozdrawiam
jasio
Cromaniak
Re: Utrudnienia

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 04.08.2010 19:42

Cromek napisał(a):Skoro mamy utrudnienia w Czechach to warto też zobaczyć te w Polsce.

tu:

http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis ... /index.php

Pozdrawiam
Ja pierdziele zajrzałem pod ten link i się przeraziłem , Polska to jedno wielkie utrudnienie :roll:
bzyku2010
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyku2010 » 05.08.2010 11:40

jdubowski - dzięki za podpowiedzi, nie zgubię się jestem dość doświadczonym kierowcą, także na polskich "drogach" i korzystam z GPS i CB. Chyba wybiorę Zwardoń, może ta trasa zwłaszcza jak już dokończą trasę S69 będzie lepsza, bo się omija Czechy. Dzięki i zamykam ten temat dla mnie. Pozdrawiam. Jeszcze tylko 3 dni :lol: 8)
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 05.08.2010 23:17

I jak na Zwardoń . Czy ktoś jechał bocznymi drogami przez Bielsko w kierunku na Szczyrk , na rondzie prosto [ a nie w lewo ] i dalej wiejskimi drogami na Milówkę , nie zbliżając się do Żywca ? Trasa tzw "Zimny Lech"
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 06.08.2010 07:49

janlewbr napisał(a):I jak na Zwardoń . Czy ktoś jechał bocznymi drogami przez Bielsko w kierunku na Szczyrk , na rondzie prosto [ a nie w lewo ] i dalej wiejskimi drogami na Milówkę , nie zbliżając się do Żywca ? Trasa tzw "Zimny Lech"

Piszesz o drodze przez Buczkowice , Lipowa , Radziechowy?
No można tak jechac, dobry asfalt, ale za szybko tam nie pojedziesz około 60 -70km max, bo trochę kręto, zabudowania, hopki.
Ja też z Sosnowca chyba sobie odpuszczę Czechy i pojadę pierwszy raz w tym roku przez Zwardoń.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2010 21:44

jak już Panowie wróciliście to napiszcie Proszę jak się jedzie przez Zwardoń, czy są jakieś utrudnienia przed i za :) pozdrawiam
w piątek wyjazd:)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 04.04.2011 12:13

Cromaniacy!! Proszę o aktualne dane...

Chodzi o przejazd trasą Czeski Cieszyn - Mosty u. Jablunkowa - Cadca - Żylina itd..

Pytanie czy dalej stoi się w korku w rejonie Mostów u Jablunkowa i dalej w kierunku Cadcy tak jak np w lipcu 2010 r..
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 09.04.2011 21:18

Witam

Cromaniacy! Także chętnie dowiedziałbym się jak wygląda sytuacja u naszych południowych sąsiadów Czechów na nw. drodze:

Czeski Cieszyn - Mosty u. Jablunkowa - Cadca - Żylina

Czy dalej stoi się w korku w rejonie Mostów u Jablunkowa i dalej w kierunku Cadcy tak jak w lipcu 2010 r.

pozdo
sezamek1
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.04.2011 21:43

Jak ktoś jedzie na Cieszyn to po co na Mosty? Hobbysta jakiś?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 10.04.2011 15:40

AndrzejJ. napisał(a):Jak ktoś jedzie na Cieszyn to po co na Mosty? Hobbysta jakiś?

A jaką drogę kolega proponuje dla jadących krajową 1 z północnej i środkowej Polski?? Bez krążenia po drogach gminnych i powiatowych??

Pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 13.04.2011 08:59

taurus napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Jak ktoś jedzie na Cieszyn to po co na Mosty? Hobbysta jakiś?

A jaką drogę kolega proponuje dla jadących krajową 1 z północnej i środkowej Polski?? Bez krążenia po drogach gminnych i powiatowych??

Są tacy co przez Czechy jadą (Ołomuniec, Brno) - co prawda jest o jakieś 20 km blizej niż przez Żylinę i Bratysławę, ale za to mniejszy udział autostrady.
No i sa też tacy co przez Węgry (droga 86) dalej jadą - im z Cieszyna też pozostaje jechać na Mosty. Oczywiście jest też alternatywa Żywiecko-Zwardońska, ale jadąc choćby z Gliwic to bliżej nie będzie, no i trzeba przez objazdy w Bielsku się przebijać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi