Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy bez winetki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fonu
Plażowicz
Czechy bez winetki

Nieprzeczytany postnapisał(a) fonu » 13.07.2012 09:24

Proszę o konsultację,
Drugi raz wybieram się ta trasą - ale czy ona na pewno jest darmowa przez Czechy ?

Weryfikowałem wg płatnych dróg w CZ ale już sam mam wątpliwości.

http://goo.gl/maps/SGnA
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 13.07.2012 09:46

Darmowa.śmiało do przodu :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.07.2012 10:15

Z tego co zaznaczyłeś jest darmowa, z tym że sam kiedyś jechałem prawie dokładnie tak samo i..... nigdy więcej. Wioski, wioseczki, non stop teren zabudowany, ograniczenia i oznaczenia czeskich dróg = dziękuję. Od tamtej pory po Czechach tylko ekspresówkami i autostradami. Nawet jakby miało być 50km dalej. Zobacz czy nie lepiej Ci jechać Liberec - Praga - Brno - Mikulov lub Boboszów - Mohelnice - Olomouc - Brno - Mikulov.
Jeszcze jedno: Zauważyłem że chcesz jechać w Słowenii autostradą a potem na Ptuj i Zagrzeb. Więc zapłacisz w SLO winietę i w CRO na bramkach. Nie lepiej Ci pociągnąć w Słowenii dalej autostradą Maribor - Ljubljana - Postojna i wjechać do CRO przez Rupę ? Zapłacisz wtedy w CRO tylko 8 kuna za odcinek Rupa - Rijeka. Przemyśl to...
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 13.07.2012 10:31

Jazda przez Czechy lokalnymi drogami,to niczym nieusprawiedliwione szaleństwo.Mosqito ma rację.W "kwestii słoweńskiej" również.
fonu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fonu » 13.07.2012 10:36

Oczywiście rozważałem jazdę ekspresówką przez CZ. Ta wsia trasa to ~250km. Większość trasy zrobię zanim kury wstaną, może zmarnuje max 1-1,5 h jadąc wolniej, ale wg ekspresówek dalej o ~100 km, więc jeden grzyb czasowo. A z głowy kupowanie winetki, koron...
Przerabiałem to - nie było dramatu.

Ale:

Opcja w Słowenii dalej autostradą Maribor - Ljubljana - Postojna i wjechać do CRO przez Rupę - to dobra opcja - dzięki!

A jak odcinek Postojna Rupa ?
tam z 6tki wchodzi na 404
http://goo.gl/maps/G2S1

ta 404? to normalna droga czy trzymać się drogi 6
http://goo.gl/maps/RH4a
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2012 10:41

Czy te 200-400 pln robi aż tak wielką różnicę?
Wolę dalej, szybciej, wygodniej.
Dla mnie trasa porażka.
fonu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fonu » 13.07.2012 10:57

Jak najbardziej to chodzi o wygodę ! - równie dobrze mozna pojechac przez niemcy.
Po co jechać extra 100km w tym samym czasie ?!
To 40% dłuższa trasa.

200-400zl to wg mnie dużo :) Wolę wydać to na dobrą kolację.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2012 11:15

Dla mnie 150km więcej, sumując powrót, to 300 i 30l ON.
Ca. 150 zeta.
Winieta na Czechy to 70 pln

Przemyśl, zanim tymi opłotkami pojedziesz. Szansa władowania się na suszarkę z kilkoma km+, kilkaset % wyższa.

:lol:
fonu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fonu » 13.07.2012 11:42

ok jak najbardzej przemyślę to - podaj idealną wg Ciebie trasę przez Czechy Głogów-Silo (KRK)
najlepiej link google maps
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2012 11:47

Może nie idealna, lecz wielokrotnie sprawdzona.

Wrocław-Sośnica-A1-Wodzisław-Ostrava-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf-A5-S1 wokół Wiednia-Graz-Zagrzeb.
Dalej wg. uznania.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 13.07.2012 11:53

fonu napisał(a):Oczywiście rozważałem jazdę ekspresówką przez CZ. Ta wsia trasa to ~250km. Większość trasy zrobię zanim kury wstaną, może zmarnuje max 1-1,5 h jadąc wolniej, ale wg ekspresówek dalej o ~100 km, więc jeden grzyb czasowo. A z głowy kupowanie winetki, koron...

Ale:

Opcja w Słowenii dalej autostradą Maribor - Ljubljana - Postojna i wjechać do CRO przez Rupę - to dobra opcja - dzięki!

A jak odcinek Postojna Rupa ?
tam z 6tki wchodzi na 404
http://goo.gl/maps/G2S1

ta 404? to normalna droga czy trzymać się drogi 6
http://goo.gl/maps/RH4a

Z tego co pamiętam,trzymasz się szóstki.W sumie nie ma możliwości się zgubić,bo jedziesz cały czas główną i wszystko jest pięknie oznakowane.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.07.2012 12:04

fonu napisał(a):Oczywiście rozważałem jazdę ekspresówką przez CZ. Ta wsia trasa to ~250km. Większość trasy zrobię zanim kury wstaną, może zmarnuje max 1-1,5 h jadąc wolniej, ale wg ekspresówek dalej o ~100 km, więc jeden grzyb czasowo. A z głowy kupowanie winetki, koron...

Mi z tego co pamiętam trasa z Lubawki do Znojmo zabrała około 5 godzin i to w nocy. Teraz jeżdżę Boboszów - Mohelnice - Olomouc - Brno - granica ze Słowacją (kier. Bratysława) ok 2,5 godziny.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 14.07.2012 09:16

FUX napisał(a):Może nie idealna, lecz wielokrotnie sprawdzona.

Wrocław-Sośnica-A1-Wodzisław-Ostrava-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf-A5-S1 wokół Wiednia-Graz-Zagrzeb.
Dalej wg. uznania.

posłuchaj Fux'a. to chyba najszybsza trasa. poza tym jazda autostradą - to oszczędność paliwa, ale i przede wszystkim czasu. jakość czeskich dróg lokalnych jest oczywiście dużo lepsza niż naszych, ale za to i mandaty za przekroczenie szybkości dużo wyższe (gdyby Cię pokusiło).
na dojazd do Cro i z powrotem wydasz pewnie około 1500 zł - więc żałujesz 75 zł na miesięczną lub 55 zł na 10 dniową (w zależności od potrzeby) winietę w Czechach? poza tym Czechy to kraj cywilizowany - nie musisz kupować koron - za winietę zapłacisz kartą;-)
WRC
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WRC » 14.07.2012 09:46

KrisM napisał(a):
FUX napisał(a):Może nie idealna, lecz wielokrotnie sprawdzona.

Dalej wg. uznania.

posłuchaj Fux'a. to chyba najszybsza trasa. poza tym jazda autostradą - to oszczędność paliwa, ale i przede wszystkim czasu. jakość czeskich dróg lokalnych jest oczywiście dużo lepsza niż naszych, ale za to i mandaty za przekroczenie szybkości dużo wyższe (gdyby Cię pokusiło).
na dojazd do Cro i z powrotem wydasz pewnie około 1500 zł - więc żałujesz 75 zł na miesięczną lub 55 zł na 10 dniową (w zależności od potrzeby) winietę w Czechach? poza tym Czechy to kraj cywilizowany - nie musisz kupować koron - za winietę zapłacisz kartą;-)

oszczędnośc paliwa na autostradzie ??? ja na autostradzie mam dwukrotnie większe spalanie niż na drogach lokalnych
fonu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fonu » 14.07.2012 09:50

nikt tu nie żałuje kasy - zwykła dyskusja i rozważania - nad sensem
pokonania 300km przez szerokość Czech 5h

Zakładając wjazd w Legnicy na autostradę. Kończąc przed Wiedniem

czy jechania na około autostradami
w sumie tez wyjdzie 5h

Na pewno nie chodzi o te 100-200zł.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone