Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czechy - Austria... czy Niemcy - Austria....??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 26.05.2008 20:11

Szanowni Cromaniacy :), 2 razy wybieraliśmy wariant "czeski" w podróży do Chorwacji, teraz myślimy aby zmienic trase i ominac naszych poludniowych sasiadów. Czy mógłby ktos mi powiedziec czy jadac przez Lipsk - Regensburg - Passau - Wels do Grazu trzeba płacić za jakieś tunele?Znajomi jechali rok temu tą trasą - nie wiem czy dokładnie - i mówili, że trzeba było dość dużo zapłacić za tunele. wracali przez Czechy i mówili że było dużo lepiej i taniej. Dodam że wyjeżdzamy z zachodniej Polski.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.05.2008 21:12

Nie znam tej trasy, na mapie widzę parę tuneli ale tylko 1 płatny - Gleinalmtunnel niedaleko przed Grazem. Nie wiem ile chcą za przejazd, widzę że można go ominąć nadkładając ok. 30 km głównie dwupasmówką przez Leoben, Bruck an der Mur i Frohnleiten.
pzdr
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 27.05.2008 13:40

Daniellos76 napisał(a):Szanowni Cromaniacy :), 2 razy wybieraliśmy wariant "czeski" w podróży do Chorwacji, teraz myślimy aby zmienic trase i ominac naszych poludniowych sasiadów. Czy mógłby ktos mi powiedziec czy jadac przez Lipsk - Regensburg - Passau - Wels do Grazu trzeba płacić za jakieś tunele?Znajomi jechali rok temu tą trasą - nie wiem czy dokładnie - i mówili, że trzeba było dość dużo zapłacić za tunele. wracali przez Czechy i mówili że było dużo lepiej i taniej. Dodam że wyjeżdzamy z zachodniej Polski.

My jeżdzimy ze Szczecina zawsze przez Niemcy, ale trasy mieliśmy różne w zależności od tego gdzie jechaliśmy, w 2007 jechaliśmy trasą o której piszesz i płatny tunel tylko jeden. Nie pamiętam dokładnie ceny ale coś około 9 euro więc bez przesady nie jest tak drogo. W tym roku jedziemy 4 raz i chyba ta sama trasa, ponieważ raz wracaliśmy z Cro przez Czechy i to była masakra, oczywiście w porównaniu z drogami niemieckimi czy austriackimi.
Pozdrav
Renata :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2008 13:45

Przed Grazem jest płatny tunel....
Chyba :oops: . 2 razy tylko tamtędy jechałem. Cena kolo 10 euro.
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 28.05.2008 13:06

Jadąc przez Austrie na A-9 na odcinku między Wels a Graz są 2 płatne
tunele (reszta bezpłatna)
Bosrucktunnel 5,5 km opłata 4,40 Euro
Gleinalmtunnel 8,3km opłata 7,50 Euro
do tego dochodzi vinjeta na 10 dni za 7,70Euro
Oba tunele są 1-norurowe. Najdłuższy tunel (ale bezpłatny) na tej trasie
to Plabutschtunnel 9,7 km omijający Graz. :papa: :papa: :papa:
donia81
Globtroter
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 10:55

ROCHEN napisał(a):Jadąc przez Austrie na A-9 na odcinku między Wels a Graz są 2 płatne
tunele (reszta bezpłatna)
Bosrucktunnel 5,5 km opłata 4,40 Euro
Gleinalmtunnel 8,3km opłata 7,50 Euro
do tego dochodzi vinjeta na 10 dni za 7,70Euro
Oba tunele są 1-norurowe. Najdłuższy tunel (ale bezpłatny) na tej trasie
to Plabutschtunnel 9,7 km omijający Graz. :papa: :papa: :papa:

Na pewno ten omijajacy Graz jest bezplatny? Twoj wpis jest "troche" stary, wiec nie wiem czy sie cos nie zmienilo. Ja planuje nim jechac w drodze na Hvar (jade z Niemiec) i teraz sie juz pogubilam jak to jest ...
Sebecck napisal:
"Płatne tunele w Austrii masz zarówno na A10 między Salzburg i Villach (ok 10 EUR) jak i na A9 pomiędzy Wels i Graz (około 12 EUR)."

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone