Re: Czechy, Austria - Ceny winiet na 2013, 2014 i 2015
napisał(a) kojacek » 18.04.2015 21:26
tempik14 napisał(a):viltob08 napisał(a):[...]To co prawda jeszcze Czechy, ale z tego co mi "dzwoni" to cena całkiem rozsądna (płacone kartą).[...]
Arek napisał(a):Stacja OMV - cena winiety ok 11 euro.
Czyli rozsądek tej ceny polega na dodaniu 2.30€ do ceny nominalnej? Nie dziwi mnie promowanie przez starych wyjadaczy nabywanie winiet na granicy. Wiedzą oni co, jak i gdzie. I jest to najtańsza opcja. Nie dziwi mnie mnie także zapobiegliwość nowicjuszy, którzy wolą mieć to załatwione wcześniej. Ale dziwi mnie - jak w inkryminowanym przypadku - przepłacanie 2.30€ na
jednej winiecie, podczas gdy za 2.20€ można mieć dowolny komplet winiet z dostawą do domu. Może ktoś to wyjaśnić?
Proste-nie wiedzą o tym, że można kupić taniej. Nie zaglądają do sieci tylko jadą i już.
Zbliżając się do granicy widzą napis "Winiety", wstępują i kupują, bo nawet mogą nie spodziewać się, że to samo mogą kupić taniej. A poza tym-jak to kupić za granicą? Przecież tam 10m za granicą policja będzie stała i sprawdzała winiety a za brak to rozstrzelanie albo i coś gorszego przecież grozi. A że do autostrady może być kawał drogi i cały tabun stacji benzynowych? Kto by o tym myślał.
Może kupić w Polsce to kupuje i nie zastanawia się czy przepłaca i ile. No bo jak się dogadać z Czechem w mieście przygranicznym?