Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czasem słońce, czasem deszcz. Majowa ITALIA 2016

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 27.05.2016 21:15

6.05.2016, Limone sul Garda :hearts:

Ze wszystkich odwiedzonych przez nas podczas tego wyjazdu miejsc, Limone spodobało nam się zdecydowanie najbardziej. To niewielka miejscowość po północno-zachodniej stronie jeziora, wciśnięta między Lago a wysokie góry- i to chyba właśnie położenie jest tym, co tworzy urok tego miejsca.

Jak wskazuje nazwa, Limone słynęło w przeszłości z uprawy cytryn. Dziś cytryny w postaci nalewek i innych suvenirów spotyka się tu na każdym kroku, nawet tabliczki z numerami domów są ozdobione cytrynowymi wzorami.

Mieszkańcy tej uroczej mieścinki cierpią na dość specyficzną przypadłość(chyba akurat słowo "cierpią" nie jest tutaj najbardziej adekwatne :wink: ).Otóż mają oni mutację pewnego genu, która powoduje, że dożywają ponad 100 lat.

My pobyt w Limone zaczynamy od zaparkowania na płatnym parkingu(1,50/h, goć chyba przy wyjeździe skasowali więcej), po czym udajemy się na plażę.

l1.jpg

l2.jpg

l3.jpg

l4.jpg

Plaża w Limone jest bardzo ładna, tego nam właśnie brakowało w Peschiera. Tzn. tam jest coś, co oficjalnie nazywa się plażą, ale w praktyce jest to niewielki prostokąt żwirku, oddzielony od jeziora dość ruchliwą promenadą. Trochę mi to chorwackie betonowe wynalazki przypominało.

Tutaj trochę "poplażujemy", choć pogoda jest średnio plażowa. Teoria, o tym, że im dalej na północ, tym zimniej sprawdza się(w Rivie to będzie dopiero zimnica :!: ). Poobserwowaliśmy kolejkę na Monte Baldo od drugiej strony i stateczki odpływające do Malcesine. Z Limone do Malcesine i z powrotem można popłynąć za 9e, ale my do Malcesine zajrzymy przy innej okazji.

Tymczasem pójdziemy obadać uliczki Limone. Po drodze zdziwię się trochę publiczną przy plażową toaletą, która ma pewną zaletę, że jest bezpłatna oraz ogromną wadę, że jest turecka :twisted: :mrgreen:

l5.jpg

l6.jpg

l7.jpg

l8.jpg

l9.jpg

l10.jpg

l11.jpg

l12.jpg

l13.jpg

l14.jpg

l15.jpg

Nie za bardzo nam się chciało z tego Limone wyjeżdżać. Ale było dość późno, a chcieliśmy złożyć jeszcze wizytę Rivie, zanim zrobi się ciemno i całkiem zimno-cóż było robić- czas ruszyć tyłki :!:

Na koniec muszę się przyznać do jednego straszliwego błędu- zapomniałam o Tarasach Grozy :roll: Przypomniałam sobie o nich przedwczoraj :-x Także główna atrakcja okolicy pozostała niezaliczona. Ale przynajmniej został dobry powód, żeby kiedyś wrócić :)

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.05.2016 21:57

My ominęliśmy Limone aby zdążyć na tarasy i do Rivy.... Do nadrobienia....
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.05.2016 11:28

piekara114 napisał(a):My ominęliśmy Limone aby zdążyć na tarasy i do Rivy.... Do nadrobienia....

Nie da się zobaczyć wszystkiego :roll: Dla mnie Limone dużo ładniejsze niż Riva...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.05.2016 12:20

Limone sul Garda :) tak myślałam, że to właśnie o tę miejscowość Ci chodzi. Oglądając zdjęcia w innych relacjach, Limone mnie też urzekło. Położenie miasteczka jest rewelacyjne. A ta "przypadłość " długowieczności, to zasługa tylko genów? Czyli przeprowadzka nic nie da :wink:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.05.2016 13:31

wiola2012 napisał(a):Limone sul Garda :) tak myślałam, że to właśnie o tę miejscowość Ci chodzi. Oglądając zdjęcia w innych relacjach, Limone mnie też urzekło. Położenie miasteczka jest rewelacyjne. A ta "przypadłość " długowieczności, to zasługa tylko genów? Czyli przeprowadzka nic nie da :wink:

Mnie urzekła jak parę miesięcy wcześniej łaziłam tam ludzikiem po google streetwiev :wink: Ale na żywo jest jeszcze lepiej.

A z tą długowiecznością- kto wie, może to też zasługa klimatu, zdrowej kuchni, i włoskiego małostresowego podejścia do życa :roll: W Peschiera bardzo często przechodziliśmy obok tablicy z nekrologami, i średnia wieku z tychże nekrologów to było jakieś 85-90 lat, może i warto by było się przeprowadzić :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.05.2016 13:59

W 100 % się z Tobą zgadzam. Właściwa dieta i mało stresu zdecydowanie zwiększa szansę na długowieczność.
[
Mnie urzekła jak parę miesięcy wcześniej łaziłam tam ludzikiem po google streetwiev :wink: Ale na żywo jest jeszcze lepiej.

:D Też łażę ludzikiem, super sprawa ale żywo zawsze fajniej. Szukałam nawet w Limone miejscówki wakacyjnej, tylko te ceny ...
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.05.2016 20:08

wiola2012 napisał(a): Szukałam nawet w Limone miejscówki wakacyjnej, tylko te ceny ...

Aż sobie z ciekawości przejrzałam ceny na bookingu. To jakiś kosmos, nawet po sezonie 8O :roll: :evil: . Ale pewnie parę kilometrów dalej da się znaleźć coś za rozsądne pieniądze...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.05.2016 20:39

Przymierzamy się do Toscolano Maderno. Na zdęciach prezentuje się bardzo ładnie a jednocześnie ceny dużo przystępniejsze i Limone niedaleko. Byliście może w tej miejscowości?
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.05.2016 20:45

wiola2012 napisał(a):Przymierzamy się do Toscolano Maderno. Na zdęciach prezentuje się bardzo ładnie a jednocześnie ceny dużo przystępniejsze i Limone niedaleko. Byliście może w tej miejscowości?

Tam akurat nie. Na zdjęciach rzeczywiście fajnie :) zresztą większość mieścinek nad Gardą jest ładna, ciężko się zdecydować :roll:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.05.2016 21:35

Tak obstawiałam te rejony ale raczej właśnie tarasy grozy :mrgreen:

Nam Limone i widoki z miejskiej plaży zdecydowanie też najbardziej przypadły do gustu jeśli chodzi o miasteczka nad Gardą. Ale widoki z Pieve to dopiero coś, więc faktycznie bardzo dobry powód do powrotu nad Gardę :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2016 21:47

wiola2012 napisał(a):Przymierzamy się do Toscolano Maderno. Na zdęciach prezentuje się bardzo ładnie a jednocześnie ceny dużo przystępniejsze i Limone niedaleko. Byliście może w tej miejscowości?
Ja byłam w zeszłym roku. Myślę, że jutro najpóźniej w pon. będzie odcinek z tej miejscowości w mojej toskańskiej relacji, więc zapraszam....
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 29.05.2016 07:41

Beata W." Ale widoki z Pieve to dopiero coś[/quote]

teraz to dopiero żałuję, że nie byliśmy :evil: :cry: :oops:

[quote="piekara114 napisał(a):
byłam w zeszłym roku. Myślę, że jutro najpóźniej w pon. będzie odcinek z tej miejscowości w mojej toskańskiej relacji, więc zapraszam....

Z Toskanii to trochę daleko :roll: :mrgreen:

Domyślam się, że w drodze powrotnej zahaczyliście 8)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 29.05.2016 08:23

06.05.2016, Riva del Garda

Prosto z Limone jedziemy jeszcze dalej na północ, czyli do Rivy. Która też jest ładna, ale po Limone nie robi już na nas aż takiego wrażenia. Na początku mamy mały problem z parkowaniem. W centrum wszystkie miejsca zajęte. Ale wystarczy pojechać kawałek dalej i mamy rozległe parkingi po 1e/h. No to zostawiamy pojazd i idziemy :!:

r1.jpg

Rzuca mi się w oczy pewna pokaźnych rozmiarów roślina.

r2.jpg

Mysza73, może być taka palma :?: :roll: :mrgreen:

Idziemy w kierunku wieży:

r3.jpg

Wdrapanie się na górę 2e, zabawny pan sprzedający bilety- bezcenny :D

Wejście ułatwiają kręte schodki, ale są raczej bezproblemowe.

r4.jpg

A widoki z góry prezentują się tak:

r5.jpg

r6.jpg

r7.jpg

r8.jpg

r9.jpg

r10.jpg

r11.jpg

r12.jpg

Strasznie mocno na tej wieży wieje, złazimy na dół.

r13.jpg

Na dole trochę cieplej, ale włącza mi się tryb marudny, bo straszliwie głodna jestem. Do tego stopnia, że mogę usiąść byle gdzie, zjeść obojętnie co, ale S. też jest w trybie marudnym i wymyśla, że w centrum to na pewno drogo, mało i milion coperto :roll: :wink: . No dobra, to poszukamy czegoś w drodze na parking. Ale niestety im bardziej oddalamy się od centrum, tym mniej knajpek. Jakieś tylko bary z kanapkami. No nie, kanapkę to se mogę sama zrobić. W końcu znajdujemy irlandzki pub 8O , w którym można zjeść jakieś makarony. No to zostajemy, bo nam się już nie chce szukać. To nie była dobra decyzja-lasagne była jakości takiej mrożonej z biedronki, a carbonara, zamiast kremowego sosu, miała suche gluty, jak jajecznica :evil: . No, ale S. swój cel osiągnął- nie było coperto :lol: (potem 3 dni przepraszał za wybór tak beznadziejnej knajpy).

Także do irlandzkiego pubu, to tylko na irlandzkie piwo :wink: My, zniesmaczeni, ale już nie głodni wracamy na parking. Żeby było szybciej do Peschiery pojedziemy autostradą.

A w następnym odcinku zapraszam do tętniącej życiem metropolii. :) :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.05.2016 11:03

Riva del Garda też jest bardzo ładna i chyba najbardziej popularna nad Gardą.

A w następnym odcinku zapraszam do tętniącej życiem metropolii. :) :papa:

Czekam zatem na metropolię :)

piekara114

Ja byłam w zeszłym roku. Myślę, że jutro najpóźniej w pon. będzie odcinek z tej miejscowości w mojej toskańskiej relacji, więc zapraszam....

Dziękuję bardzo za zaproszenie. Na pewno skorzystam :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.05.2016 15:49

Bardzo sympatyczna relacja :D
Zostaję :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia