Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czasem słońce, czasem deszcz. Majowa ITALIA 2016

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 22.05.2016 11:09

Czekam na cdn. :D :D :D
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 22.05.2016 16:14

marko350 napisał(a):Czekam na cdn. :D :D :D

cieszę się :D Być może wrzucę coś wieczorem.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 22.05.2016 21:07

05.05.2016, Werona

Nad Gardą dawno już wstał kolejny piękny słoneczny dzień, tymczasem ja, zwarta i gotowa czekam już na peronie na pierwszą przygodę z Trenitalią :)

w1.jpg

Włoskie pociągi można z grubsza podzielić na Regionali i Frecce. My będziemy korzystać jedynie z Regionali, te są bowiem najbardziej ekonomiczne. Za Frecce to już trzeba zapłacić tyle, że bardziej się opłaca samochodem. Nawet z opłatami za autostrady i parkingi. Regio z kolei dzielą się na zwykłe Regio, Regio Veloce(pospieszne) i Regio Expres. Przeważnie jeździliśmy ekspresami bądź pospiesznymi- jeżdżą naprawdę szybko, nie spóźniały się raczej, po za jednym razem- 5 minut. Jedyny problem to to, iż we Włoszech pociągi są dość popularną formą transportu, dlatego czasem trudno o miejsce.(znaczy siedzące)

Bilety kupuje się w zwykłej kasie lub biletomatach. Bardzo ważne jest skasowanie biletu przed wejściem do pociągu. Kasowniki są na dworcach i peronach, dość mocno rzucają się w oczy. Raz byliśmy świadkami, jak pani, która chyba nie wiedziała, że trzeba kasować, zapłaciła 55 euro kary :roll:

My na nasz pierwszy kolejowy cel wybieramy Weronę. Pociąg już po nas jedzie:

w2.jpg

Werona jest bliziutko, 15 minut i jesteśmy na miejscu.

w3.jpg

Z dworca do ścisłego centrum mamy 1,5 km, ale moja przewodnikowa mapa nie obejmuje dworcowych rejonów, więc idziemy, ale błądzimy. No, ale my nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy gdzieś nie błądzili :mrgreen:

Po drodze wypijamy sobie kawkę- moje ulubione cappuccino. Podobno Włosi piją je tylko do śniadania, i nabijają się z turystów pijących je do wszystkiego. To też trochę się głupawo czuję zamawiając je o każdej porze dnia i nocy :oops: :wink:

Po kawce trzeba obczaić mapkę zabytków:

w4.jpg

Werona zabytkami jest nadziana jak dobra kasza skwarkami, ale wszystkie są na tyle blisko siebie, że da się obejść w parę godzin.

Zbliżamy się do tzw. starówki. Już mi się podoba :) :

w5.jpg

Idziemy w stronę Piazza Bra

w6.jpg

I zaczynamy zwiedzanie od Areny:
w8.jpg

Zwiedzamy ją z zewnątrz, bo w środku trwają jakieś prace remontowe.

w9.jpg

Na chwilę wsadzamy tylko łebki do środka:

w10.jpg

Chociaż jakiś nielicznych turystów wewnątrz widać. No, ale ja już wiem jak to wygląda, bo widziałam w relacji Michała(kmichal) :papa: No i te krzesła nowoczesne jakoś mi się nie podobają w tym bardzo starym wnętrzu, toteż wystarczyła mi wiedza z cro.pli 8)

Tak łażąc dookoła areny doznałam olśnienia, że przecież nie tu mieliśmy zacząć,a od Castelvecchio, bo tak zrobilibyśmy sobie ładną pętelkę, a zaczynając od areny to trochę ni w 5 ni w 9. No to się kawałeczek cofniemy.

w11.jpg

Ale o tym to już będzie następnym razem :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.05.2016 07:02

ruzica napisał(a):05.05.2016, Werona

Weronę wspominam bardzo miło ... :mrgreen: ,
ale u Julietty pewnie tłumy będą ... :roll: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.05.2016 08:07

mysza73 napisał(a):
ruzica napisał(a):05.05.2016, Werona

Weronę wspominam bardzo miło ... :mrgreen: ,
ale u Julietty pewnie tłumy będą ... :roll: :wink:

Ciekawe czy do Romea dotarliście?
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 23.05.2016 16:50

[quote="mysza73"
ale u Julietty pewnie tłumy będą ... :roll: :wink:[/quote]

Do Julietty wkrótce dojdziemy. Tłumy będą :wink:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 23.05.2016 16:51

piekara114 napisał(a):Ciekawe czy do Romea dotarliście?

To niby logiczne, że jak jest dom Julii to gdzieś powinien być też dom Romea. Ale ja o tym nie wiedziałam :oops: :oops: :oops:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 23.05.2016 17:22

Ja w tym roku też ruszam do Włoch więc miło mi będzie z Wami pospacerować
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 23.05.2016 19:51

Sara76 napisał(a):Ja w tym roku też ruszam do Włoch więc miło mi będzie z Wami pospacerować

Cześć Justyna! Fajnie, że chce Ci się z nami spacerować :wink: Czyżby u Was też 2016 bez Cro?

PS. Właśnie zrobiłam nowy odcinek i mi się cały skasował :evil: :cry:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.05.2016 19:55

ruzica napisał(a):

To niby logiczne, że jak jest dom Julii to gdzieś powinien być też dom Romea. Ale ja o tym nie wiedziałam :oops: :oops: :oops:

To widzę, że nie czytałaś mojej relacji - sam koniec odcinka :roll: żart
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.05.2016 20:05

... miło znowu pospacerować uliczkami sympatycznej Werony ... :) ...
Pozdrawiam.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 23.05.2016 20:10

piekara114 napisał(a):
ruzica napisał(a):

To widzę, że nie czytałaś mojej relacji - sam koniec odcinka :roll: żart

Ja tę Twoją relację kiedyś nawet czytałam, ale chyba nie skończyłam :roll: :oops: Ale widzę, że niewiele mnie ominęło :)

kmichal napisał(a):... miło znowu pospacerować uliczkami sympatycznej Werony ... :) ...
Pozdrawiam.

Mi się też Werona bardzo podoba :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 24.05.2016 15:10

05.05.2016. Werona- cd.

Ostatni skierowaliśmy nasze kroki ku średniowiecznemu zamczysku czyli Castelvecchio. No to już jesteśmy.

w12.jpg

Bardzo lubię takie zamki, więc sporo czasu tu zmarudzimy. A na zamku i moście- tłumy. Część tłumu to turyści, a część to śniadzi panowie sprzedający kijki do tzw. selfie(nie cierpię tego słowa). Dość nachalni są, trzeba robić uniki :wink:

w13.jpg

w14.jpg

w15.jpg

S. się gdzieś wyżej wdrapał, w celu zrobienia zdjęcia, ja się nigdzie nie ruszam, bo się boję, że spadnę :roll:

w16.jpg

w17.jpg

Po nacieszeniu się gotyckimi klimatami spacerujemy wzdłuż Adygi, spoglądając, co ciekawego jest po drugiej stronie.

w18.jpg

w19.jpg

w20.jpg

W ten sposób dochodzimy do zakątka kościołów. Na początek katedra.

w21.jpg

w22.jpg

w23.jpg

Widząc wieżę tak sobie pomyślałam, że może fajnie by było się na nią wdrapać dla widoków. Niestety nie jest udostępniona turystycznie.

Następny kościół na naszej ścieżce to Santa Anastasia-największy kosciół w Weronie. To naprawdę kolos, ale S. zrobił mu zdjęcia jedynie od tej strony, z której nie prezentuje się on zbyt okazale.

w24.jpg

w25.jpg

W następnym odcinku zmienimy klimat i dość płynnie od kościołów przejdziemy do.... cycków :!: :wink:

:papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 24.05.2016 20:15

ruzica napisał(a):Castelvecchio

... bardzo podobały mi się widoczki z mostu ... 8) ...
Pozdrawiam.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.05.2016 13:50

Majówka to bardzo dobra pora na zwiedzanie. Latem upał jest uciążliwy i ciężko poświęcić kilka godzin na zwiedzanie czy zwykłe spacery po mieście. Jezioro Garda i Werona to dla mnie obowiązkowy punkt w wycieczce do Włoch (a to za przyczyną relacji z Cro.pl :). Czekam na ciąg dalszy, mam nadzieję, że jeszcze coś podpatrzę u Ciebie co pomoże mi sprecyzować plany. Wspominałaś o jakiejś karcie, którą wykorzystywaliście do podróżowania pociągami. Mogłabyś napisać coś więcej?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia