Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czasem słońce, czasem deszcz. Majowa ITALIA 2016

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 20.05.2016 20:46

mysza73 napisał(a):
ruzica napisał(a):
No bezchmur chorwacki i kolor wody oraz ... :oczko_usmiech:

Już nie miałaś jakiego zdjęcia zacytować :P :smo:

piekara114 napisał(a):I bluzka pod kolor :D

To tak przez przypadek- mam dużo niebieskich rzeczy :)

piekara114 napisał(a):
Jak byś mogła opisać camp i mobile homy (z ceną), bo to fajne rozwiązanie i może kiedyś znowu.... przed/po sezonem oczywiście, bo ceny w sezonie z nóg zwalają....

Camp rezerwowaliśmy w styczniu przez Eurocamp(mają mniej campingów w ofercie niż np. Vacansoilei, ale niższe ceny), no i już wtedy z 3 campów w katalogu dostępny był tylko ten 8O

Camping jest na końcu miejscowości, praktycznie przy tabliczce ze skreślonym napisem "Peschiera del Garda"(za to bardzo blisko Gardalandu, jak to kogoś kręci). Do centrum z buta 15 minut. Camping jest średniej raczej wielkości, nie jakiś moloch, ale są na nim 2 baseny, sklep, knajpka, chyba była nawet wypożyczalnia rowerów. To co mi się nie podobało to dojście do jeziora- długie, albo się idzie przez chaszcze, albo trzeba wyjść za campingowy płot i iść jezdnią(no, ale my praktycznie byliśmy gdzieś w trasie, więc aż tak bardzo to nie przeszkadzało). Drugą wadą są miejsca parkingowe- domki są dość ciasno stłoczone i nie ma możliwości parkowania przy chałupce :( . Jak są miejsca to można parkować przy alejkach, a jak nie to jest duży parking(z zadaszonymi miejscami) i my zawsze tam parkowaliśmy- do domku mieliśmy może z 300 metrów, więęc też spoko.

Co do domków to dla mnie są trochę klaustrofobiczne(w katalogach podają, że mogą tam mieszkać max 4. osoby dorosłe i chyba 2 dzieci, ale dla mnie to przegięcie, choć z drugiej strony- mieliśmy sąsiadów z 5 dzieci i jakoś się mieścili, a te dzieci wcale takie małe nie były). Generalnie chatka miała 25m2, jedną sypialnie z dużym łóżkiem podwójnym, drugą z 3-ma małymi(tam zrobiliśmy sobie garderobę-graciarnię :D ), kuchnie z częścią jadalną, małą łazienkę i taras. Jeśli chodzi o wyposażenie, to niczego nie brakowało. W zimniejsze noce było ciut zimno(bo domki mają milion wywietrzników)- więc ze 2 razy spałam w polarze, długich portkach, grubych skarpetkach, w śpiworze i pod dodatkowym kocem. Ale jak było na dworze ciepło to było ok.

Przy rezerwacji w styczniu chcieliśmy dopłacić do bardziej luksusowego domku(nasza wersja była najbardziej podstawowa), ale lepsze domki już były wtedy zajęte 8O . Musieliśmy też skrócić pobyt o 1 dzień, bo też już nie było miejsca :evil:

Płaciliśmy coś około 100 zł za dobę za cały domek. Takie ceny są tylko w maju i wrześniu, bo w sezonie to jest jakiś kosmos- bardziej się opłaca all inclusive w 5-gwiazdkowym hotelu niż camping :)

pozdrawiam :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2016 21:13

Dzięki serdeczne za opis. Czyli dokładnie to co znałam z opowiadań innych osób :D Zaskoczyłaś mnie z tą rezerwacją, jeśli chodzi o wrzesień to wiem że jesienią się rezerwuje, ale na maj problem w styczniu 8O 8O
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 20.05.2016 21:19

piekara114 napisał(a):Dzięki serdeczne za opis. Czyli dokładnie to co znałam z opowiadań innych osób :D Zaskoczyłaś mnie z tą rezerwacją, jeśli chodzi o wrzesień to wiem że jesienią się rezerwuje, ale na maj problem w styczniu 8O 8O

My też byliśmy w lekkim szoku. 2 lata temu byliśmy w maju na Istrii, też na campingu i tam takich problemów nie było. Z drugiej strony teraz w maju nad Gardą i w okolicach były dzikie tłumy. Gdzieś przecież musieli mieszkać :roll: :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.05.2016 22:10

ruzica napisał(a): Peschiera to całkiem urokliwe miejsce

... na Peschierę też mieliśmy ochotę, ale jak przyszła na nią pora to lało i tym oto sposobem będzie na następny raz ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 20.05.2016 22:25

kmichal napisał(a):
... na Peschierę też mieliśmy ochotę, ale jak przyszła na nią pora to lało i tym oto sposobem będzie na następny raz ... :wink: ...

Ja zawsze mówię: będzie po co wracać 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.05.2016 10:33

ruzica napisał(a):
mysza73 napisał(a):
ruzica napisał(a):No bezchmur chorwacki i kolor wody oraz ... :oczko_usmiech:

Już nie miałaś jakiego zdjęcia zacytować :P :smo:

Zdjęcie zacytowałam idealne :smo: ... ja lubię wiedzieć z kim się włóczę, więc jak najwięcej ludków poproszę :oczko_usmiech:,
już "pies ganiał" Pana S, że nie chciał się ujawnić, Ty piszesz relację :oczko_usmiech:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 21.05.2016 18:47

mysza73 napisał(a):Zdjęcie zacytowałam idealne :smo: ... ja lubię wiedzieć z kim się włóczę, więc jak najwięcej ludków poproszę :oczko_usmiech:,

Masz rację, ja też lubię wiedzieć jak wygląda moje wirtualne towarzystwo :) a zdjęć "ludziowych" będzie jeszcze sporo :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 21.05.2016 19:55

04.05.2016, Sirmione

Tak jak mówiłam po południu robimy sobie krótką wycieczkę na Sirmione. Z Peschiery mamy tam jakieś 10 km, można jechać, mimo, tego iż miał być to dzień bez samochodu. No, ale samochód używaliśmy już rano, celem przytargania dużych zakupów z Lidla, więc teraz też możemy. Chwila drogi i jesteśmy na półwyspie, gdzie parkujemy na płatnym, ale bardzo dużym parkingu.

s1.jpg

W Cro, zawsze mieliśmy jakąś wręcz chorą manię wyszukiwania darmowych parkingów, każda wycieczka rozpoczynała się od poszukiwania Konzumu :wink: . Tymczasem na ziemi włoskiej w ogóle się nad tym nie zastanawialiśmy, parkując zawsze na pierwszym lepszym parkingu, jaki się nawinął. Może to dlatego, że S. się strasznie stresował jazdą po włoskich drogach i chciał się od nich najszybciej uwolnić :?: :roll: W ogóle to cały czas smęcił, że on do Włoch więcej samochodem nie pojedzie :? :roll: Cóż, jestem tym faktem wielce niepocieszona, ale... samoloty przecież są :!: :D

A wracając na nasz półwysep, to Sirmione było moim pierwszym włoskim rozczarowaniem. No bo tak to jest jak się człowiek nasłucha "och", "ach", no i w ogóle, to sobie potem wyobraża jakieś nieziemskie krajobrazy. A tymczasem... no, owszem, bardzo ładne miejsce, ale są nad Gardą ładniejsze(też je pokażę).

XIII wieczny zamek, robi jednak wrażenie:

s2.jpg

Do środka można wejść za piątaka- my nie weszliśmy, ja się dość źle czułam i byłam marudna, poza tym miałam niewygodne buty, a S. się nie upierał.

W miasteczku- tłumy:

s3.jpg

No te dzikie hordy irytują mnie z lekka. Majowe Włochy, to nie majowy Pag, gdzie wszystkie plaże były tylko dla nas....

To jedno ze zdjęć pt. Nie do końca wiem co autor miał na myśli :smo:

s4.jpg

Włóczymy się trochę po wąskich uliczkach, no ładnie, klimatycznie, ale... bo ja...wiem... to nie to. Chyba nie ma chemii pomiędzy nami a Sirmione. Żeby się nieco pocieszyć kupuję sobie bardzo gustowny magnes na lodówkę z Lago di Garda.

Idziemy na punkt widokowy:

s5.jpg

s6.jpg

s7.jpg

s8.jpg

Widoki niby ładne. No, ale... z Peschiery też mamy ładne. No nie wiem, ja się tam Sirmione nie zachwycam, może fajnie by było opłynąć półwysep kajakiem czy innym pływadłem :roll:

No dobra- dość narzekania wracamy na parking:

s9.jpg

Na koniec, żeby nie było, że ja jakaś marudna i wybredna- będzie dużo miejsc którymi się zachwycę. Ot. rzecz gustu. A Sirmione mi do niego przypadło średnio.

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.05.2016 20:06

ruzica napisał(a): S. się strasznie stresował jazdą po włoskich drogach i chciał się od nich najszybciej uwolnić :?: :roll: W ogóle to cały czas smęcił, że on do Włoch więcej samochodem nie pojedzie :? :roll: Cóż, jestem tym faktem wielce niepocieszona, ale... samoloty przecież są :!: :D

Mój mąż, też z resztą S., uważa wręcz, że to jest "powalony" kraj i on mieszkać by tam nie mógł :roll: ,
dobrze, że chociaż jeździć tam jeszcze chce :roll: ... zobaczymy, co będzie po tegorocznych wakacjach ... :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.05.2016 20:18

mysza73 napisał(a):Mój mąż, też z resztą S., uważa wręcz, że to jest "powalony" kraj i on mieszkać by tam nie mógł :roll: ,
dobrze, że chociaż jeździć tam jeszcze chce :roll: ... zobaczymy, co będzie po tegorocznych wakacjach ... :wink:

A my żartujemy, że na emeryturze możemy się tam przeprowadzić 8) :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.05.2016 20:27

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mój mąż, też z resztą S., uważa wręcz, że to jest "powalony" kraj i on mieszkać by tam nie mógł :roll: ,

No tak, ale Wy jesteście fanami Trenitalii ... :mrgreen:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 21.05.2016 20:28

Chyba mamy tego samego dziada :!: :wink: Ja codziennie słyszałam, że to "powalony" kraj :roll:

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Jak są tam jakieś luksusowe domy spokojnej starości z ładnym widokiem, to też rozważę :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2016 21:10

Mój jakoś nie narzekał na jeżdżenie. Szybko się dostosował i już drugiego dnia jak rodowity Włoch na rondo bez zwalniania wjeżdżał.... :mrgreen:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 22.05.2016 02:03

ruzica napisał(a):
A wracając na nasz półwysep, to Sirmione było moim pierwszym włoskim rozczarowaniem.

na zdjęciach wygląda to bardzo sympatycznie. Do Sirmione też mam w planach zajrzeć w tym roku
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 22.05.2016 11:23

piekara114 napisał(a):Mój jakoś nie narzekał na jeżdżenie. Szybko się dostosował i już drugiego dnia jak rodowity Włoch na rondo bez zwalniania wjeżdżał.... :mrgreen:

No to zazdraszczam :wink: Ronda, to w ogóle osobna historia, bo nam trochę zwariowała nawigacja, wydając komendy w stylu "zjedź z ronda piątym zjazdem" 8O - bo ona za jeden ze zjazdów brała też np. wjazdy do prywatnych domów 8O O dziwo w Austrii wróciła do normy.

Mikeee napisał(a):
ruzica napisał(a):
Do Sirmione też mam w planach zajrzeć w tym roku

Zajrzeć na pewno warto. Ale są nad Gardą ładniejsze miejsca :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia