Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czasem słońce, czasem deszcz. Majowa ITALIA 2016

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 18.05.2016 21:12

maslinka napisał(a):Hej!
Jestem z przyjemnością :) Przy okazji tegorocznego majowego pobytu w Czeskiej Szwajcarii mieliśmy plan na niepogodę: Drezno. Pogoda była ładna, więc Drezna nie widzieliśmy :?

Ale co się odwlecze... Na razie pooglądam u Ciebie. Na Włochy oczywiście też czekam :)

Hej Agnieszko :)

Tak w ogóle to mi trochę głupio, że Cię poganiałam ze Słowacką relacją- nie wiedziałam, że jesteś chora :oops: , ale widzę, że Ci się poprawiło :) Do szwajcarskich Czech też zaglądam :)

paw_el napisał(a): Także nie ma co mieć kompleksów

Spoko, postaram się ich nie mieć :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.05.2016 11:38

ruzica napisał(a):Hej Agnieszko :)

Tak w ogóle to mi trochę głupio, że Cię poganiałam ze Słowacką relacją- nie wiedziałam, że jesteś chora :oops: , ale widzę, że Ci się poprawiło :) Do szwajcarskich Czech też zaglądam :)

Spokojnie :) Jest trochę lepiej, więc wrzuciłam coś do Czeskiej Szwajcarii.

Pozdrawiam :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.05.2016 11:44

ruzica napisał(a):
mysza73 napisał(a):Oczywiście że będę tu codziennym gościem :oczko_usmiech:

Witaj Mysza :D Wydaje mi się, że nawet jakieś palmy dla Ciebie się tu znajdą :wink:

Super :mrgreen: ,
ciekawe czy to będą takie "prawdziwe" palmy, czy "tonowe" :smo:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2016 14:21

maslinka napisał(a):Spokojnie :) Jest trochę lepiej, więc wrzuciłam coś do Czeskiej Szwajcarii.

Fajnie, zaraz obejrzę :)

mysza73 napisał(a):ciekawe czy to będą takie "prawdziwe" palmy, czy "tonowe" :smo:

No przecież, że prawdziwe :!: :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.05.2016 14:27

ruzica napisał(a):
mysza73 napisał(a):ciekawe czy to będą takie "prawdziwe" palmy, czy "tonowe" :smo:

No przecież, że prawdziwe :!: :wink:

No to ruszajmy już, bo oglądam właśnie giro i aż zmarzłam, bo leje deszcz :roll: ... dziś meta w Bibbione :wink:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2016 15:03

No dobra, czas wystartować :)

02.05.2016 Drezno

Naszą tegoroczną przedłużoną majówkę zaczynamy z lekkim opóźnieniem, ponieważ ja w poniedziałek, 2.05 muszę jeszcze iść do pracy :cry: :evil: Na szczęście udaje mi się wyrwać godzinkę wcześniej, Chłop Mój(dalej w skrócie będzie zwany "S.") podjeżdża pod moje miejsce utrapienia, by mnie stamtąd zgarnąć- po drodze jakieś ostatnie sprawy- myjnia, tankowanie, szybki obiad. Koło 18-stej jesteśmy już na naszym pierwszym przystanku w podróży czyli w Dreźnie.

Okolice hotelu, w którym będziemy spać są całkiem przyjemne:

d1.jpg

Do historycznego centrum mamy ze 3 kilometry, ale nie bardzo wiemy gdzie jest jakiś przystanek, więc podrepczemy sobie piechotą. Musimy się trochę pospieszyć, bo za niecałe 2 godziny będzie ciemno i nie będziemy mogli porobić zdjęć(jakoś ciągle nie możemy dorobić się statywu).

Idziemy przez jakieś brzydkie przemysłowe dzielnice i takie różne dziwolągi spotykamy:

d2.jpg

Ten mi się akurat podoba

Wreszcie dochodzimy do centrum:

d3.jpg

Nasz ekspresowy spacer po stolicy Saksonii(bo ja bym tego raczej zwiedzaniem nie nazwała) zaczynamy od Zwingera:

d4.jpg

Bardzo dobrze pamiętam to miejsce z wycieczki zorganizowanej , 7 lat temu. Zwiedzaliśmy wtedy jakąś galerię obrazów wewnątrz, co trwało strasznie długo i było powiedzmy sobie szczerze..nudnawe :roll: Po za tym pamiętam już tylko szalony pęd do autobusu. Od tego czasu chyba więcej nie byłam na wycieczce zorganizowanej :D

Idziemy dalej mijając gmach opery:

d5.jpg

W każdym większym mieście, w jego centralnym punkcie jest pomnik jakiegoś ważniaka na koniu(przynajmniej ja mam takie wrażenie)

d6.jpg

To akurat król Saksonii Jan Wettyn.

Brniemy dalej, tyle tu barokowego piękna(choć obecnie trochę już przybrudzonego i częściowo w remontach), że oczopląsu dostaję.

Zanim zrobi się ciemno zdążymy jeszcze ofocić kilka perełek:

d8.jpg

d9.jpg

d10.jpg

d13.jpg

d14.jpg

Na koniec idziemy jeszcze połazić po bulwarze nad Łabą

d11.jpg

d12.jpg

Rzecz jasna lepsze widoki są z drugiej strony rzeki, ale za jasnego już byśmy nie zdążyli. Po za tym- zimno było.

Po ciemku nie chce nam się wracać przez przemysłowe dzielnice, więc ogarniamy tramwaj(bilet kosztował chyba 2,40 euro, można na nim jeździć przez godzinę.

Drezno bardzo nam się podoba, choć wiem, że my je tylko ledwie z grubsza ogarnęliśmy. Taki wieczorny spacer to o wiele, wiele za mało, ale tak na prawdę wpadliśmy tu tylko przy okazji. Mam nadzieję, że będziemy wkrótce mieć okazję do zapoznania się bliżej z tym miastem, zwłaszcza, że od nas to niedaleko, a i droga bardzo przyzwoita.

No dobra, więcej Was tymi byłymi DDR-ami zamęczać nie będę. W następnym odcinku dojedziemy do Italii :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 15:35

W czasach NRD tego nie było:

Obrazek

Stały nędzne resztki kościoła NMP i wypalone pałace :roll:
Wszystko odbudowano po 1991 roku
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2016 15:43

Lednice napisał(a):W czasach NRD tego nie było:

Stały nędzne resztki kościoła NMP i wypalone pałace :roll:
Wszystko odbudowano po 1991 roku

No ja wiem, że nie było, że było prawie doszczętnie spalone i odbudowane dużo później, a pisząc o tym, że zamęczam byłym DDR-em miałam jedynie na myśli terytorium na jakim się znajdujemy. Może się się wyraziłam nieprecyzyjnie :roll:

Ale chyba odbudowa nie zaczęła się po 1991 roku, tylko znacznie wcześniej...
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 19.05.2016 15:54

Ciekawe te Drezno :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 16:16

ruzica napisał(a):
Ale chyba odbudowa nie zaczęła się po 1991 roku, tylko znacznie wcześniej...

Ja miałem na myśli tylko to co widać na fotce, czyli pałace i kościół NMP :roll:

Za NRD odbudowano Zwinger z galerią malarstwa, katedrę katolicką i operę oraz kościół św. Krzyża :roll:

Nie odbudowano zespołu pałacowo-zamkowego i kościoła NMP
Tam gdzie były kamienice starego miasta, tam nastawiano bloków :roll:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2016 16:29

Lednice napisał(a):

Ja miałem na myśli tylko to co widać na fotce, czyli pałace i kościół NMP :roll:

Za NRD odbudowano Zwinger z galerią malarstwa, katedrę katolicką i operę oraz kościół św. Krzyża :roll:

Nie odbudowano zespołu pałacowo-zamkowego i kościoła NMP
Tam gdzie były kamienice starego miasta, tam nastawiano bloków :roll:

Ok, dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, bo już myślałam, że chcesz mi jakiś kit wcisnąć w stylu, że niby całe Drezno po 1991 odbudowali 8O :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 18:07

OK :D

Drezno jest bardzo ciekawym miastem, pomysł z jego zwiedzaniem pochwalam 8) :lol:

NRD to było totalnie porąbane państwo, to tak na marginesie 8) :wink:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 20.05.2016 15:13

03.05.-04.05.2016 Peschiera del Garda

Z zakorkowanego Drezna wyjeżdżamy koło 9 rano i cały niemal dzień przemierzamy szybkie, ale nudne autostrady. Najpierw niemiecką, potem austriacką i na koniec- włoską. Jedzie się bez większych ekscesów- w Niemczech w dwóch miejscach małe korki(wypadek i roboty drogowe), w Austrii jak zwykle pada(czy tam kiedyś nie padało :?: ). Italia za to wita nas ostrym słońcem i temperaturą 23 stopnie :D.

Wczesnym wieczorem stajemy u wrót campingu Del Garda w Peschierze(nie wiem czy to można tak odmienić? :roll: ), gdzie przez 10 dni będziemy zamieszkiwać jeden z mobilehomów.

Peschiera została przez nas wybrana jako baza wypadowa, nieprzypadkowo. Po pierwsze- jest nad Gardą :D , po drugie-leży na południowym krańcu jeziora, a jest on stabilniejszy pogodowo niż północny(poza tym leży w zatoce, dzięki czemu jest osłonięta od wiejących nad jeziorem silnych wiatrów). Po trzecie to mała miejscowość, wszędzie blisko, a baza gastronomiczno-sklepowa jest bardzo przyzwoita. No i powód najistotniejszy- Peschiera leży po środku szlaku kolejowego łączącego Mediolan z Wenecją, a że chcemy część miejsc zwiedzić z trenitalią- trafiliśmy idealnie :D

Abstrahując od tych wszystkich kwestii praktycznych, Peschiera to całkiem urokliwe miejsce. Chodźmy zatem na pierwszy włoski spacer

p1.jpg

p2.jpg

A to moje ulubione miejsce, prawie jak Wenecja :wink: :

p3.jpg

A to kościół św. Marcina z XI w. , jeden z najstarszych kościołów w diecezji werońskiej oraz popularny cel pielgrzymek(znajdują się tu relikwie Błogosławionego Andrzeja z Peschiery):

p4.jpg

Zagłębiamy się w wąskie uliczki; słowem, które podczas tego wyjazdu najbardziej wryło mi się w pamięć jest gelato :) oraz allora :wink:

p5.jpg

Tak w ogóle to widoki mamy całkiem, całkiem :)

p6.jpg

p7.jpg

Gdzieś między wierszami rzucam od niechcenia, że dziś pogoda byłaby idealna na wjazd kolejką na Monte Baldo. Oczywiście jesteśmy trochę zmęczeni podróżą i pierwszy dzień z założenia miał być lajtowy, ale gdybym wiedziała wcześniej, jaka pogoda czeka nas później, no to nie wiem, może bym tę kolejkę rozważyła. No, ale nie wiedzieliśmy.

p8.jpg

Kolor wód Gardy nasuwa mi oczywiste skojarzenia z Jadranem :hearts:

p9.jpg

Trzeba uwiecznić nasze facjaty na tle jeziora. Wstawiam tylko swoją, bo S. nie wyraża zgody na publikację wizerunku :roll:

p10.jpg

Powoli wracamy na camping:

p11.jpg

Trochę zrobiliśmy się głodni, więc idziemy na pierwszą włoską pizzę. Mentalnie byliśmy chyba jeszcze w Polsce, bo całkiem zapominamy o zwyczaju sjesty. Pan z pizzeri koło campu mówi, że teraz zamknięte(jest koło 15), otwierają o 18stej. Do centrum nie chce nam się wracać, więc zapchamy się na razie słodyczami i pojedziemy na krótką wycieczkę samochodem. Ale o tym w następnym odcinku. :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.05.2016 15:26

ruzica napisał(a):Kolor wód Gardy nasuwa mi oczywiste skojarzenia z Jadranem :hearts:
Obrazek

No bezchmur chorwacki i kolor wody oraz ... :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2016 19:14

mysza73 napisał(a):
ruzica napisał(a):Kolor wód Gardy nasuwa mi oczywiste skojarzenia z Jadranem :hearts:

No bezchmur chorwacki i kolor wody oraz ... :oczko_usmiech:

I bluzka pod kolor :D

Jak byś mogła opisać camp i mobile homy (z ceną), bo to fajne rozwiązanie i może kiedyś znowu.... przed/po sezonem oczywiście, bo ceny w sezonie z nóg zwalają....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia