Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czasem słońce, czasem deszcz. Majowa ITALIA 2016

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 31.05.2016 22:36

piekara114 napisał(a):
ruzica napisał(a):W następnym odcinku pokażę najnowszy trend w modzie, który zwali Was z nóg :lol:

Kurcze, właśnie kupiłam materiał, w głowie 2 pomysły na sukienki, ale mogą się okazać passe... więc lepiej poczekam z szyciem i zobaczę, co będzie modne in summer 2016 :mrgreen:

Sukienki możesz szyć, bo mi bardziej o dodatki chodzi, ale nie wiem czy się odważysz :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.06.2016 07:28

ruzica napisał(a):Ciekawa jestem co to za trasy...

Start i meta tam, gdzie ląduje ryanair z Wrocławia. Marcowy eksperyment okazał się udany. Spodobał nam się taki sposób podróżowania i w planach są:
I.
Treviso - Wenecja - Padwa - Vicenza - Werona - Mantova - Modena - Bolonia
II.
Bolonia - Florencja - Prato - Lucca - Piza - La Spezia - CT - Parma - Bolonia

I jeszcze jakiś dłuższy weekend na Bergamo, Mediolan i Pavię.
Katedrą w Mediolanie niezmiennie zachwycam się w każdej forumowej relacji 8) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.06.2016 08:16

marze_na napisał(a):

Start i meta tam, gdzie ląduje ryanair z Wrocławia..........

Jakie już masz szczegółowe plany 8O 8O
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.06.2016 08:18

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):

Start i meta tam, gdzie ląduje ryanair z Wrocławia..........

Jakie już masz szczegółowe plany 8O 8O

Na razie wyłącznie ramowe :lol:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.06.2016 08:22

... o tak, dach mediolańskiej katedry zachwyca ... :) ...
Pozdrawiam.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 01.06.2016 09:25

marze_na napisał(a):
ruzica napisał(a):Start i meta tam, gdzie ląduje ryanair z Wrocławia. Marcowy eksperyment okazał się udany. Spodobał nam się taki sposób podróżowania i w planach są:
I.
Treviso - Wenecja - Padwa - Vicenza - Werona - Mantova - Modena - Bolonia
II.
Bolonia - Florencja - Prato - Lucca - Piza - La Spezia - CT - Parma - Bolonia

I jeszcze jakiś dłuższy weekend na Bergamo, Mediolan i Pavię.
piekara114 napisał(a):Jakie już masz szczegółowe plany 8O 8O
.

Plany ambitne i ciakawe :) Wenecję pociągiem to ja baaardzo popieram :D

marze_na napisał(a):Katedrą w Mediolanie niezmiennie zachwycam się w każdej forumowej relacji 8) .

kmichal napisał(a):... o tak, dach mediolańskiej katedry zachwyca ... :) ...
Pozdrawiam.

Ja się zachwycałam wcześniej na cudzych zdjęciach, potem na żywo, a teraz się znów zachwycam na zdjęciach :wink:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 01.06.2016 18:16

ruzica napisał(a):
marze_na napisał(a):Katedrą w Mediolanie niezmiennie zachwycam się w każdej forumowej relacji 8) .

kmichal napisał(a):... o tak, dach mediolańskiej katedry zachwyca ... :) ...
Pozdrawiam.

Ja się zachwycałam wcześniej na cudzych zdjęciach, potem na żywo, a teraz się znów zachwycam na zdjęciach :wink:

i ja zachwycam się katedrą w każdej relacji, a im bardziej się zachwycam tym większa determinacja, żeby zobaczyć ją na żywo - mam nadzieję - jeszcze w tym miesiącu...
Świetnie katedra prezentuje się na pierwszym zdjęciu pomiędzy "zwykłymi" budynkami 8)
pozdrawiam,
Michał
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 01.06.2016 20:00

Mikeee napisał(a):i ja zachwycam się katedrą w każdej relacji, a im bardziej się zachwycam tym większa determinacja, żeby zobaczyć ją na żywo - mam nadzieję - jeszcze w tym miesiącu...
Świetnie katedra prezentuje się na pierwszym zdjęciu pomiędzy "zwykłymi" budynkami 8)
pozdrawiam,
Michał

Trzymam kciuki, żeby plany się udały :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 01.06.2016 21:22

07.05.2016, Milano :) cd.

Ponieważ Mediolan to światowa stolica mody i zakupów, kolejny cel naszej wędrówki znów był oczywisty. No nie, wędrówka to za dużo powiedziane, przecież z katedry mamy tam 3 kroki.

Tak cel prezentował się z góry

ve1.jpg

Galleria Vittorio Emmanuele II to handlowa świątynia Mediolanu. Jest tu mnóstwo sklepów, barów, butików. Wszystko jest "ą", "ę" i na poziome :wink: . Pasaż zbudowano w latach 1865-1877 i początkowo miał on być elegancką ulicą zbudowaną na cześć Franciszka Józefa. No ale budowa trwała kilkanaście lat, Franek Józek stał się passe :wink: i ostatecznie zbudowano pasaż na cześć włoskiego króla Wiktora Emmanuela II. Co ciekawe kopuła na szczycie budynku, była wzorowana na kopule Bazyliki św. Piotra w Rzymie.

v2.jpg

v3.jpg

v4.jpg

v5.jpg

My z naszymi chuderlawymi raczej portfelami na zakupy się nie wybieramy, pójdziemy przydepnąć jaja byka(tzn mozaikę w podłodze), to podobno przynosi szczęście(trzeba przydepnąć i obrócić się 3 razy, ale chyba nikt się aż tyle nie obracał :roll: )

Dopchanie się do tych jaj(a raczej jaja to nie są, tylko jakaś dziura po nich :lol: ) graniczy z cudem. Ja to w ogóle powolna dość jestem i popełniam chyba z 8 falstartów, bo mnie ciągle ktoś ubiega. W końcu jednak i mnie udaje się złapać byka za rogi. tzn. jaja :mrgreen:

v6.jpg

Jak chcecie mieś zdjęcie samego byka, to musicie przyjść o 5 rano w środku listopada. Nawet u werońskiej Giulietty takich tłumów nie było :evil:

Byk zaliczony, to sobie chodzimy , oglądamy wystawy, próbuję namówić S. żeby mi kupił coś, no choćby parasolkę małą, za 2250e, ale on coś nosem kręci :roll: Jakoś nic też nas na tych wystawach nie powala, dopóki nie zobaczymy sklepu Prady. A w nim to:

v7.jpg

Tak więc widzicie, jeśli nadal uważacie, że skarpety i sandały są obciachem czy inną wiochą to chyba czas skierować myślenie na inne tory :mrgreen:

Piekara114 czy te oto stylowe skarpeciochy będą pasowały do Twoich nowych letnich sukienek :?: Mnie się wydaje, że możesz zrobić furrorę :wink: :lol:

Wyłazimy z tego targowiska próżności i kręcimy się po okolicy. Focimy bank- bo jest fajny.

v8.jpg

I Leonarda, no bo jak to tak? Leonarda nie ofocić :?:

v9.jpg

I tyły VE II

v10.jpg

I nie wiem tylko czemu nie focimy La Scali, znaczy ona wrażenie nie robi za bardzo, no ale nie ofocić- skandal :!: :wink:

Trochę się już poszwendaliśmy, nadchodzi nasza pora przekąski. No to kupujemy sobie gelato w McDonaldzie :oops: po 90 eoro-groszy, bo gdzie indziej to trochę się boimy spoglądać na ceny. Tu jest jakby luksusowo :wink: :mrgreen: :!:

Idziemy sobie jeszcze posiedzieć na Piazza Duomo, fajnie tak chłonąć atmosferę wielkiego, pulsującego życiem miasta i fajnie mieć poczucie, że jesteśmy tu tylko na chwilę, że ten męczący zgiełk nie musi być naszą codziennością.

v11.jpg

Za chwilę pójdziemy na dłuższy spacer, ale o tym- wiadomo- następnym razem :wink:

:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.06.2016 07:59

marze_na napisał(a):Prato

A Pistoia?
Pistoia bardzo mi się podobała, ale jak potem pojechaliśmy do Prato uznaliśmy że też jest ok :) .

Strasznie fajna i sympatyczna jest ta relacja :idea: :D .

Wygląda na to ,że też trzeba będzie się do tego molocha (Mediolanu) wybrać, bo dach zupełnie Małgosię zauroczył, a i mi w sumie też się podoba :) .

A tak a propos Mediolanu, to rozmawiając z jednym Włochem na Sardynii wymieniłem nazwę miasta po polsku... od razu go to zaintrygowało, poprosił by powtórzyć i stwierdził, że to ciekawe, że używamy w Polsce oryginalnej łacińskiej nazwy :cool:

Pozdrawiam
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.06.2016 08:18

kulka53 napisał(a):

A Pistoia?
Pistoia bardzo mi się podobała, ale jak potem pojechaliśmy do Prato uznaliśmy że też jest ok :) .

Ładniutka ta Pistoia. Dopisane 8) . Z Florencji trenitalią i jedno i drugie do obejrzenia w jeden dzień :wink: .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2016 08:20

Oglądając wiele stóp, to może lepiej, że one te skarpety mają.
:lol:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 02.06.2016 08:37

Kulko-bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba :D

A co do Mediolanu, to my się po nim nie spodziewaliśmy zbyt wiele, tymczasem- bardzo pozytywnie nas zaskoczył :)

marze_na napisał(a):
kulka53 napisał(a):

A Pistoia?

Ładniutka ta Pistoia. Dopisane 8) . Z Florencji trenitalią i jedno i drugie do obejrzenia w jeden dzień :wink: .

W Pistoi przed chwilą byłam 8) Na google maps oczywiście :mrgreen: Piękna jest, chyba też dorzucę do planów na kiedyś tam :wink: Tylko na razie nie mogę się zdecydować co będzie w Italii następne: Toskania czy Sycylia :?: :roll: Obie kuszą bardzo.....

FUX napisał(a):Oglądając wiele stóp, to może lepiej, że one te skarpety mają.
:lol:

hahahah, masz 100% racji :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.06.2016 09:05

ruzica napisał(a):Tak więc widzicie, jeśli nadal uważacie, że skarpety i sandały są obciachem czy inną wiochą to chyba czas skierować myślenie na inne tory :mrgreen:

Piekara114 czy te oto stylowe skarpeciochy będą pasowały do Twoich nowych letnich sukienek :?: Mnie się wydaje, że możesz zrobić furrorę :wink: :lol:

Do jednej lnianej nawet by pasowały :mrgreen: ale kurczę, nie mam skarpetek w takim kolorze i nie wiem, gdzie takie kupić, a do Milano na razie się nie wybieram.... A nie było propozycji skarpet w innym kolorze? Nie chciałabym błędu popełnić, bo tych się nie wybacza :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.06.2016 12:57

Dziewcyny , dyć piknemu wew syćkim piknie . I łonucki w kierpcach - tyż piknie bedzie

Hej :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia