11 czerwca 2016
Dubrownik - spacer po murach Starego MiastaJadąc do Dubrownika mieliśmy sprecyzowane plany zwiedzania, ale jak to bywa, plany się zmieniają zależnie od okoliczności. W naszym przypadku o zmianie planów zdecydowała wizyta w WC.
Po dotarciu pod bramę Pile mieliśmy rozpocząć zwiedzanie od Twierdzy Lovrijenac, a dopiero później iść na mury, ale najpierw poszliśmy do toalety. Jak z niej wyszliśmy, to była już prawie godzina 9. Staliśmy pod murami Starego Miasta i żeby dojść do Twierdzy Lovrijenac musielibyśmy się kawałek wrócić.
Zarządziliśmy więc zmianę planów, czyli zaczynamy zwiedzanie od murów. Pogoda się wyklarowała, słońce świeciło, ale co chwilę zachodziło za chmurki, wiał wiaterek, co powodowało, że nie odczuwaliśmy upału, a było coś około 30 stopni. Idealna pogoda na spacer po murach.
Na teren Starego Miasta weszliśmy przez zewnętrzną bramę Pile (przy fosie)
ale zanim doszliśmy do wewnętrznej bramy Pile, to ukrytym w murach przejściem
wyszliśmy jeszcze na zewnątrz murów i znaleźliśmy się dosłownie u ich podnóża.
Znajduje się tam ciekawa fontanna, która nawet działała.
Chwilę popatrzyliśmy na ogrom murów
i udaliśmy się z powrotem na teren Starego Miasta.
Po przejściu wewnętrznej bramy Pile ujrzeliśmy Wielką Fontannę Onufrego, która niestety nie działała. Z żadnego maszkarona nie spadła nawet kropla wody.
Ponoć kto napije się wody z każdego kranu Wielkiej Fontanny Onufrego (a jest ich szesnaście) i chwilę po tym wypowie życzenie, to podobno ma gwarancję na jego spełnienie.
Dubrowniczanie nie chcą się chyba dzielić tym szczęściem z turystami, bo jak słyszałam, woda nigdy nie jest puszczona ze wszystkich kranów fontanny. Podczas mojej wizyty w Dubrowniku w 2013 roku czynny był tylko co drugi kran, a teraz żaden. Trudno, widać szczęście nie jest nam pisane.
Odwróciliśmy się od fontanny i poszliśmy do znajdującej się na wprost niej kasy, w której kupiliśmy bilety na mury. Cena jednego biletu to 120 kun. Ja płaciłam gotówką, ale można płacić kartą i koleżanka Gosia tak właśnie uiściła zapłatę. Ale czytałam na forum, że ktoś miał problem z tą formą płatności. Bilet obowiązuje również na Twierdzę Lovrijenac - wystarczy go tylko pokazać przy wejściu do Twierdzy. Jeśli jednak zwiedzanie rozpoczyna się od Twierdzy Lovrijenac i tam kupi się bilet, to podczas zakupu biletu na mury należy go pokazać i dopłaci się wtedy tylko różnicę do ceny biletu na mury.
Zaopatrzeni w bilety udaliśmy się w kierunku schodów prowadzących na mury. Okazaliśmy nasze bilety przy wejściu i zaczęła się nasza wspinaczka. Schody są bardzo strome, ale daliśmy radę.
Po drodze minęliśmy się z panią, która na plecach niosła wielkie czarne worki. Okazało się, że ta pani sprzątała na murach i na własnych plecach wynosiła śmieci.
Po sforsowaniu schodów natrafiamy na znak, który informuje, iż na murach obowiązuje jeden kierunek ruchu - przeciwny do ruchy wskazówek zegara.
w związku z tym skręcamy w lewo i kierujemy się w stronę Jadrana.
Cdn.