Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas rozpocząć planowanie: gdzieś na południe?

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 18.01.2011 10:32

Może takie wakacje
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29846

Ja w tym roku też mam mętlik w głowie .Chorwacja była już 6 razy ,od Trogiru po Cavtat, i na czerwiec mam dwie opcje ,powrót na Lefkadę lub Krk .
Pozdro!
:roll:
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 18.01.2011 15:10

Oooo, też super. To teraz mam jeszcze większy mętlik po przeczytaniu kilku relacji.
Pozostało do rozpatrzenia:

1. Objazd Bałkanów (Istanbuł - Grecja - powrót Bośnią i Serbią)
2. Objazd Bałkanów (Czarnogóra - Albania - Macedonia - Kosovo - powrót Bośnią i Serbią)
3. Tylko Turcja na cały wyjazd
4. Toskania

I to już na pewno coś z tego wybiorę. A co, to zależy chyba od finansów już tylko. Na wielkanoc zabukowałem Paryż na pięć dni więc trochę kasy pójdzie. Ale promocja była, za 3 osoby 1170 zł w dwie strony w AirFrance - wyszło taniej niż tanimi liniami :) No jak nie kupić :)
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 18.01.2011 15:23

Kurde gdzie wy takie tanie wyjazdy znajdujecie?
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 18.01.2011 15:41

No ja tak raz do roku gdzieś wylatuję na 4, 5 dni. W zeszłym roku był Rzym, wcześniej Londyn, teraz Paryż. A poluję na okazję, czyli tak od stycznia raz w tygodniu sprawdzam ceny na Wizzair, RyanAir i na stronce odyssei.com w zakładce "tanie latanie" - tu też zawsze coś wskoczy nowego.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.01.2011 16:22

JAREKPIOTROWICZ napisał(a): Liguria 6 - za dzikie tłumy, wszechobecne skutery, hałas, brud i kompletny brak spokoju.

Ale te tłumy, skutery, hałas i brud :evil: , to wszystko latem było?? :roll:
Bo ja do Porto Maurizio w Ligurii wybieram się za miesiąc i mam nadzieję, że będzie ok.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 18.01.2011 20:26

Za miesiąc nie będzie sezonu, więc na pewno będziesz miała spokój. Ja byłem w Ceriale, jakieś 30 km na wschód.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.01.2011 20:37

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):2. Objazd Bałkanów (Czarnogóra - Albania - Macedonia - Kosovo - powrót Bośnią i Serbią)

Oooo, to jak wybierzecie tą opcję to będę pierwsza, która będzie Wam mega zazdrościć :)
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 18.01.2011 22:54

Jarku, jeżeli wybrałbyś opcję samochodowych wakacji - stacjonarnych ale z dużą ilością różnych miejsc do zwiedzania - polecam Peloponez. PRAWDZIWA Grecja, mnóstwo antycznych miejsc i zabytków, muzea, piękne plaże, wspaniali ludzie, niewiele turystów - przede wszystkim Grecy. Ja się zachwyciłem i na pewno jeszcze tam wrócę, zostało mi tak z 1/3 półwyspu do zwiedzenia...
Pozdrowionka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2011 23:04

Jarku
Mazury i Warmia to region gdzie nie ma nie wiadomo jakich widoków, czy bardzo czystych jezior. Ten region ma inne zalety to cisza (trzeba wiedzieć gdzie), to piękne lasy, piękne kolory i zapachy. To nie plaża w Markarskiej gdzie ręcznik przy ręczniku. Trafiłeś marnie i w dodatku od razu na frustrata. Tylko, że Ci ludzie to nie turyści tylko w większości bezrobotni bo to biedny region mimo skarbu tysiąca jezior mazurskich, sflustrowani na maksa z wielu egzystencjalnych powodów. Następnym razem (o ile będziesz chciał przyjechać w ten region) załóż temat i dostaniesz ode mnie z 10 linków do miejsc z których wyjeżdzając zaliczkujesz na nowe wakacje.

Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.01.2011 08:48

zebik napisał(a): Następnym razem (o ile będziesz chciał przyjechać w ten region) załóż temat i dostaniesz ode mnie z 10 linków do miejsc z których wyjeżdzając zaliczkujesz na nowe wakacje.

A ze mną się podzielisz?
8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.01.2011 08:58

zebik napisał(a):Mazury i Warmia to region gdzie nie ma nie wiadomo jakich widoków ...

A tutaj to ja bym polemizował ...

Zresztą co do ludzi to też ... W końcu, jakby nie patrzeć - ziomale :wink:
Da radę się dogadać.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 19.01.2011 10:44

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):Oooo, też super. To teraz mam jeszcze większy mętlik po przeczytaniu kilku relacji.
Pozostało do rozpatrzenia:

1. Objazd Bałkanów (Istanbuł - Grecja - powrót Bośnią i Serbią)
2. Objazd Bałkanów (Czarnogóra - Albania - Macedonia - Kosovo - powrót Bośnią i Serbią)
3. Tylko Turcja na cały wyjazd
4. Toskania

ad1.Proponowałbym liznąć trochę wiecej Turcji. Czyli z Istambułu wzdłuż wybrzeza M.Egejskiego. I poszukać promu do Grecji ( z Kusadasi?). Wadą są drogie promy.
ad.2 Sam planuję.
ad.3 Polecam lot samolotem do Dalaman albo Antalyi i wypozyczyc samochod na miejscu.
ad4. OK. Tylko w odroznieniu od Bałkanów czy Turcji o spokój tu ciężko.

ad5. czyli Mazury. Dla kogoś kto wylegiwał sie na suchych wygrzanych kamieniach Dalmacji, błotno-szuwarowe Mazury mogą być szokiem.
Ale wiele osób je kocha. Ja też. Chociaz ostatnio zdradziłem dla Suwalszczyzny.Zakochałem sie w okolicach Jez. Szurpiły.

O infrastrukturze i ludziach nie ma co dyskutowac. I na Mazurach mozna znalezc wypasione miejsca (znam jedno - ale to własnosc brata wiec nie bede reklamował :-)))))). Wg mnie np Chorwaci są bardzo rozpuszczeni przez turystów i jakosc usług wcale nie jest lepsza. A fajna kuchnie znajdziesz i w Polsce. Tylko trzeba wiedziec gdzie szukac. Ja znalazłem np. na Suwalszczyźnie.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.03.2011 12:32

Romo napisał(a):Jarku, jeżeli wybrałbyś opcję samochodowych wakacji - stacjonarnych ale z dużą ilością różnych miejsc do zwiedzania - polecam Peloponez. PRAWDZIWA Grecja, mnóstwo antycznych miejsc i zabytków, muzea, piękne plaże, wspaniali ludzie, niewiele turystów - przede wszystkim Grecy. Ja się zachwyciłem i na pewno jeszcze tam wrócę, zostało mi tak z 1/3 półwyspu do zwiedzenia...
Pozdrowionka

A jaką miejscowość proponowałbyś na bazę wypadową?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.03.2011 12:57

Bazę wypadową do czego?
Objechałem prawie cały Peloponez, ale jest tego za dużo jak na jedno miejsce jako bazę.
Lepiej to podzielić na dwie części- zachodnią i wschodnią.
Zachodnia ma boskie plaże, półdzikie, rozległe i spokój, oraz możliwości takie jak- wycieczka na Zakynthos, Olimpię, Vesę i Messyni, a wschodnia- od Kalamaty licząc, na wspaniały i dziki Półwysep Mani, Przylądek Matapan, oraz Mistrę, Spartę (w której ni ma nic ciekawego), i najsłynniejsze monumenty historii, czyli Tiryns, Epidavros i Mykeny, ale te można już zaliczać w drodze do Aten.

Podstawowe pytanie: czy musicie mieć jedną bazę - wtedy najlepiej by była położona centralnie, ale poza morzem, czy możecie przenieść się stopniowo- z zachodu na wschód przez południe?
Nie ma obecnie problemu z noclegami, a każdy chce zarobić, więc myślę, że w
mniejszych miejscowościach przy głównej trasie będzie ok.
Osobiście wybrałbym którąś z miejscowości przy morzu pomiędzy Pyrgos a Kyparissią, a na wschodzie lub południu- Areopolis (tam jest oaza spokoju i piękne klify), Gytheion lub okolice Nauplion.
Pozdr.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 08.03.2011 19:05

hmmm :lol: proponuję Chorwację :devil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Czas rozpocząć planowanie: gdzieś na południe? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone