Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas przejazdu na Peljesac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 24.06.2014 17:31

Ewa, taka mała prywata.
Jak będziesz jechać autostradą w CRO, zwróć uwagę gdzie jest ostatni parking na autostradzie przed zjazdem do Ploče. Jak ostatni raz trzy lata temu jechałem to był w okolicach zjazdu na Makarską. Jestem ciekaw czy coś się zmieniło. Na ostatnim parkingu na autostradzie zawsze staję i robię sobie dłuższą przerwę przed skokiem na Pelješac.
Z góry dziękuję
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.06.2014 18:41

ewa.krakuska napisał(a):Lichy - to mnie pocieszyłeś ;)

Jak będę cierpieć na promie to towarzystwo będzie zmuszone z Trpanj do Orebića na piechotę drałować :)

Po tylu godzinach jazdy to nawet dobry pomysł na rozprostowanie kości :mrgreen:
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 24.06.2014 19:15

Ja jechałem w ostatnią sobotę teraz z Opola, ale robiliśmy trasę na 2 dni z postojem w Plitvicach. W pierwszy dzień jechaliśmy 11 godzin przez Cz, A ze zjazdem z autostrady w Ilz i dalej do Mureck, Lenart Ptuj, autostradę chorwacką do Karlovaca i tam na jeziora. W następny dzień wyjazd z Plitvic o 13 i autostradami do Ploce byliśmy o 17:30. Postoje były 2 krótkie. Potem jeszcze 2 godziny do Orebicia, w Neum odprawa z 10 minut.

Czyli w sumie to 18 h. Postojów nie zliczyłem, jechaliśmy na 2 auta w obu dzieci i do tego same dziewczynki, które sikają jakoś tak częściej :D
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 24.06.2014 19:37

Jackar napisał(a):Ewa, taka mała prywata.
Jak będziesz jechać autostradą w CRO, zwróć uwagę gdzie jest ostatni parking na autostradzie przed zjazdem do Ploče. Jak ostatni raz trzy lata temu jechałem to był w okolicach zjazdu na Makarską. Jestem ciekaw czy coś się zmieniło. Na ostatnim parkingu na autostradzie zawsze staję i robię sobie dłuższą przerwę przed skokiem na Pelješac.
Z góry dziękuję

Na pewno sprawdzę, napiszę rano w sobotę 12.07 gdy będę pić kawę na tarasie ;)

[/quote]
Po tylu godzinach jazdy to nawet dobry pomysł na rozprostowanie kości :mrgreen:[/quote]

jasne! muszę im to powiedzieć :)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.06.2014 19:41

ewa.krakuska napisał(a):

Po tylu godzinach jazdy to nawet dobry pomysł na rozprostowanie kości :mrgreen:[/quote]

jasne! muszę im to powiedzieć :)[/quote]
może lepiej postawić ich przed "faktem dokonanym" , bo tak może jeszcze będą chcieli się z wyjazdu wykręcić... :wink:
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 24.06.2014 20:30

maluszek napisał(a): może lepiej postawić ich przed "faktem dokonanym" , bo tak może jeszcze będą chcieli się z wyjazdu wykręcić... :wink:

Albo przed granicą CRO-BiH, powiedzieć, że nie wzięłaś zielonej karty i zostaje tylko prom :wink:
Ostatnio edytowano 24.06.2014 20:36 przez Jackar, łącznie edytowano 1 raz
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 24.06.2014 20:36

:lool:
szpulaszpula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpulaszpula » 06.07.2014 00:08

ewa.krakuska napisał(a):Za 8 godzin nie będę w Lućko, przerabiałam to wielokrotnie. 2 godz jadę z Krakowa do granicy PL/Cz , przez Czechy też ok 2 godziny ( w zależności od sytuacji na drodze Brno-Mikulov). Przejazd przez Austrię ok 3,5-4 godz, od granicy SLO/Hr do Lućko ok 1.5 godz. Razem 9 godz plus postoje ( ok 1 godz) daje mi 10 godz. W takim czasie zwykle dojeżdżam do Lućko. Tyle że do Orebić pozostaje jeszcze ponad 500 km.

19 czerwca na granicy polsko-czeskiej byliśmy ok. 2:30, a w Lućko ok. 7h poźniej. Jazda w miarę przepisowa z jedną krótką przerwą na tankowanie, żadnych korków.

Z granicy polsko-czeskiej do zjazdu z autostrady w Ploce: ok. 11,5h.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 06.07.2014 13:56

szpulaszpula napisał(a):
ewa.krakuska napisał(a):Za 8 godzin nie będę w Lućko, przerabiałam to wielokrotnie. 2 godz jadę z Krakowa do granicy PL/Cz , przez Czechy też ok 2 godziny ( w zależności od sytuacji na drodze Brno-Mikulov). Przejazd przez Austrię ok 3,5-4 godz, od granicy SLO/Hr do Lućko ok 1.5 godz. Razem 9 godz plus postoje ( ok 1 godz) daje mi 10 godz. W takim czasie zwykle dojeżdżam do Lućko. Tyle że do Orebić pozostaje jeszcze ponad 500 km.

19 czerwca na granicy polsko-czeskiej byliśmy ok. 2:30, a w Lućko ok. 7h poźniej. Jazda w miarę przepisowa z jedną krótką przerwą na tankowanie, żadnych korków.

Z granicy polsko-czeskiej do zjazdu z autostrady w Ploce: ok. 11,5h.

Słowenię jechałeś objazdem autostrady?
Robiłeś po drodze dużo postojów?
szpulaszpula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpulaszpula » 06.07.2014 22:08

Do Chorwacji jechaliśmy przez Słowenię autostradą (w drodze powrotnej objechaliśmy).
Na ok. 1760 km z Bydgoszczy do Dubrovnika mieliśmy takie przerwy:
- pierwsza stacja za granicą polsko-czeską, a przed Ostravą na kupno winiety i toaletę
- kawałek za Wiedniem na pierwsze tankowanie, toaletę i zmianę kierowcy
- Słowenia albo wczesna Chorwacja (trochę spałem, więc nie do końca pamiętam ;) ) na toaletę
- na A1 w CRO trochę za Splitem na toaletę
- w Neum (BiH) na tankowanie (polecam - dosyć tanie paliwo).

W sumie na przerwy poświęciliśmy ok. 45-60 minut.
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 06.07.2014 22:18

Z granicy polsko-czeskiej do zjazdu z autostrady w Ploce: ok. 11,5h.[/quote]

wychodzi średnia ponad 110 km/h,

hmmm, dla mnie to nieosiągalne, zwłaszcza że na pewno będzie więcej postojów
szpulaszpula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpulaszpula » 06.07.2014 23:00

I mniej więcej tyle mi komputer w samochodzie pokazał :)
Mogliśmy sobie pozwolić na tak mało przerw, bo wszyscy dorośli i 5-10 minut przerwy zazwyczaj nam wystarczało. Jazda w większości przepisowa, zdarzały się pojedyncze szybsze fragmenty na A1 w CRO, ale bez szaleństw. Małe spowolnienia (tak na 90 - 110 km/h) pomiędzy Lućko a Karlovac się zdarzały, a reszta drogi bardzo płynnie.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 07.07.2014 17:52

szpulaszpula napisał(a):Do Chorwacji jechaliśmy przez Słowenię autostradą (w drodze powrotnej objechaliśmy).
Na ok. 1760 km z Bydgoszczy do Dubrovnika mieliśmy takie przerwy:
- pierwsza stacja za granicą polsko-czeską, a przed Ostravą na kupno winiety i toaletę
- kawałek za Wiedniem na pierwsze tankowanie, toaletę i zmianę kierowcy
- Słowenia albo wczesna Chorwacja (trochę spałem, więc nie do końca pamiętam ;) ) na toaletę
- na A1 w CRO trochę za Splitem na toaletę
- w Neum (BiH) na tankowanie (polecam - dosyć tanie paliwo).

W sumie na przerwy poświęciliśmy ok. 45-60 minut.

Ja na przerwy poświęcam minimum 2 godziny.
Myślę, że ze Śląska na Pelješac (Perna) to w 15 godzin machnę
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 07.07.2014 18:06

szpulaszpula napisał(a):- w Neum (BiH) na tankowanie (polecam - dosyć tanie paliwo).

po ile paliwo w BiH przy trasie?
szpulaszpula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpulaszpula » 07.07.2014 19:46

19 czerwca: 2,4 BAM za litr diesla (przy płatności kartą kredytową MasterCard z DB ok. 5,28zł/l)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czas przejazdu na Peljesac - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone