Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas przejazdu-konkrety.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zachar
Turysta
Czas przejazdu-konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 20.05.2012 20:35

Witam
Jeżeli jest już taki temat, to od razu nadstawiam plecy. Szperałem po forum, ale niestety nie znalazłem potrzebnych mi informacji. W skrócie: Wyjeżdżam 10.07 do Chorwacji (pierwszy raz), samochód Opel zafira B, skład: 2*37+7+12. Filozofia wyjazdu: prosto do celu, czyli przede wszystkim autostrady. Wynika to też z faktu, że mój 7-latek czasami choruje, więc jakieś kluczenie bocznymi drogami odpada. Do czego zmierzam: chcę się po drodze przespać, z tego co wycztałem najlepszym miejscem będzie Graz albo Maribor. Interesuje mnie czy ktoś z forumowiczów może podać przybliżony (dokładny) czas dojazdu od granicy do tych dwóch miejscowości. Jadę przez Czechy (przejście Zlate Hory). Wyruszamy koło 9:00 i jedziemy przepisowo. Z góry dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o konkretne informacje forumowiczów, którzy pokonywali podobną trasę w środku tygodnia, biorąc pod uwagę korki w Austrii itp. Zarezerwowałem nocleg w Mariborze, ale nie wiem czy zdąże do 20...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2012 20:50

Nie wiem dokładnie skąd ruszasz, ale jeśli Opola to polecam trasę Krapkowice - Racibórz - Chałupki. Potem zaraz wpadasz na Czeską Autostradę. Jeśli nie robisz za wiele przerw po drodze to spokojnie przed 20 do Mariboru dojedziesz. Trasa z Raciborza do Trogiru zajmuje mi ok 12 godzin.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 20.05.2012 21:20

W Opolu masz A4, jedź nią do zjazdu na A1, potem na Chałupki - będziesz jechał prawie cały czas autobanom. Tą drogą do Wiednia spokojnie w 6 godz.
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 20.05.2012 21:32

Hmm... widzę, że Chałupki rzeczywiście będą najlepszym rozwiązaniem. Potem 6 godzin do Wiednia + około 3 do Mariboru (wg wskazań mapy). Ale przy jakiejś niespodziance po drodze (wypadek, korek itp.)+ przerwy, to i tak się będę stresował, że nie zdążę na czas. Czekam jeszcze na jakieś podpowiedzi.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2012 21:56

zachar napisał(a):Hmm... widzę, że Chałupki rzeczywiście będą najlepszym rozwiązaniem. Potem 6 godzin do Wiednia + około 3 do Mariboru (wg wskazań mapy). Ale przy jakiejś niespodziance po drodze (wypadek, korek itp.)+ przerwy, to i tak się będę stresował, że nie zdążę na czas. Czekam jeszcze na jakieś podpowiedzi.

Z Chałupek do Wiednia spokojnie zajedziesz w 3,5 a nie w 6 godzin (zgodnie z przepisami). Za 6 godzin z Chałupek powinieneś już być w Mariborze, przecież to tylko 550km (z Opola do Mariboru jest 660km).
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 20.05.2012 22:12

OK, chyba źle zrozumiałem ferstera (nie sprawdziłem na mapie). Pewnie chodziło mu o 6 godz. z Opola do Wiednia+jakieś przerwy. Chociaż widzę, że i tak wychodzi mniej. Ale dla mnie są ważne wasze doświadczenia z podróży, a nie tylko teoretyczny czas podawany przez nawigacje itp.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2012 22:21

Do samego Mariboru nigdy nie jeżdżę, w Słowenii jadę objazdem Mureck - Lenart - Ptuj. Trasa od granicy Słoweńskiej do domu zajmuje mi trochę ponad 5 godzin, dodaj do tego godzinkę na drogę z Raciborza do Opola. Spokojnie w zaplanowanym przez Ciebie czasie się wyrobisz.
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 20.05.2012 22:41

Zastanawiam się jeszcze nad tym objazdem, gdzieś czytałem na forum o słynnych cenach na autostradach w Słowenii. Jakbym przespał się w Grazie, to można by spróbować. Chociaż większa ilość zakrętów może się niestety przełożyć na dodatkowe czyszczenie auta...
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 21.05.2012 08:12

zachar napisał(a): Zarezerwowałem nocleg w Mariborze, ale nie wiem czy zdąże do 20...

To weź telefon i po drodze (jakbyś się miał spóźnić) zadzwoń z info że przybędziesz trochę później. nie zabiją za taka informację,a będą mieli pewność że nie zrezygnowałeś.
Jak na mój gust na 20 powinieneś zdążyć z postojami... Ja wyruszam z Wawki ok. 7.00 i na Słowenii jestem mniej więcej o tej porze ( a nie mam do granicy PL/CZ autostrady tylko drogę w budowie i z ograniczeniami prędkości).
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 21.05.2012 10:31

Wiem, że trochę męczę temat, ale jesteś kolejną osobą, która potwierdza czas dojazdu na jak najbardziej realny i o to mi chodzi. :) W hotelu nic nie stracą, bo mają zabezpieczone pieniądze na mojej karcie kredytowej, ściągną i tyle, nawet jak nie dojadę. A na forum kilka osób wspominało, że w niektórych hotelach (bodajże w Grazie) godzina zakończenia pracy jest święta, zamykają i tyle...
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 21.05.2012 10:54

zachar powinienes spokojnie zdarzyc na 20,ale zawsze ,mozesz w miare mozliwosci wyjechac ze 2 godz szybciej i miec zapas na postoje po drodze czy nawet na miejscu w Mariborze mozecie byc przeciez chwile szybciej.jadac w srodku tygodnia przejazd przez granice Slowensko-Chorwacka nie zajmie ci czasu jak to bywa w weekendy,ale sama jazda drogami dojazdowymi lub obwodnicami napewno sie wydluzy.my w ubieglym roku jechalismy Opole-Stargigrad Paklenica -feralnie bo z piatku na sobote okolo 16 i czas z 11-12 godzin wydluzyl sie do 23 godzin :!: najpierw koleiny i zakrety na drodze z Krapkowic do Raciborza (teraz polecimy a 4 a potem a 1 ile sie da) tak mi core wytrzesly ze zlapala ja choroba lokomocyjna wiec pawiki i przebieranki ze trzy razy,trzeba bylo ja pare razy przegonic po parkingach zeby ja odmulilo,potem okolo 3-4 nad ranem kierowcy stwierdzili ze pora odetchnac i mala przerwa do 6 rano,a potem juz rzez do granicy Slo-Cro,na bramkach w Lucko i az do rozjazdu autostrad.powrot za to juz duzo sprawniej sama Chorwacja prawie 3,5 -4 godziny szybciej,reszta tez i ze sporymi postojami i korkiem w Czechach ta sama droga zostala pokonana w 15 godzin.nie zycze ci zadnej z tych przygod ale chce uczulic ze nei warto jechac w scisle ograniczonym czasie bo nie wiemy co nam sie trafi.udanego i spokojnego wyjazdu zycze :)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 21.05.2012 12:03

zachar, ja tez popierm zdanie alutka9. Możesz wyjechac 2 h wcześniej i zdążysz na bank. Co więcej, mając taką okazję i wczesniejszy przyjazd to pokusiłbym sie na rzucenie okiem na Maribor. Z reguły znakomita większośc z nas przelatuje autostradą lub omija szerokim łukiem to miasto (jak i wiele innych), a zdaje się że Maribor nie nalezy do szkaradnych miast :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.05.2012 12:33

zachar napisał(a):A na forum kilka osób wspominało, że w niektórych hotelach (bodajże w Grazie) godzina zakończenia pracy jest święta, zamykają i tyle...

Nie wiem, w jakim hotelu masz rezerwację. Rzeczywiście są takie, które zamykają drzwi np. o 22.00. Jeśli jest to Oekotel (hotele Graz, Salzburg, Wiedeń i Budapeszt), to nie ma problemu i nie musisz się stresować, że nie zdążysz dojechać do tej godziny, pod warunkiem, że masz wcześniej rezerwację. Ja miałem taka sytuację właśnie w Oekotelu pod Budapesztem. Trasa się przedłużała, więc zadzwoniłem z informacją, że nie zdążę do 22.00. Pani podała kod do otwarcia drzwi i wskazała, gdzie będzie klucz do naszego pokoju i było po problemie.
Pozdro.
biurs
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) biurs » 21.05.2012 12:34

Z Opola jechałem na Głubczyce, Krnov, Ołomuniec i w Trogirze byłem w 12,5 godziny z objazdem przez Słowenię (Mureck - Lenart - Ptuj). Pamietaj o tym, że autostrada do Czech jeszcze nie skończona i te parenaście km musisz jechać przez ROP. Alternatywa to też jazda przez Racibórz.

Ja akurat jechałem przez Głubczyce bo znam tą drogę i jeździłem nią nie raz do samych Głubczyc jak i do Wiednia.

PS Do Wiednia jadę ok. 6,5 godziny.
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 21.05.2012 18:52

Widzę, że chyba pozostanie jednak wcześniejszy wyjazd. Mam nadzieję, że unikniemy ekstremalnego wydłużenia czasu jazdy jak u alutka9 8O. Ale wiem, że różnie bywa. Myślałem też o podobnej trasie co biurs, jednak górki i zakręty w Czechach mogą być zdradliwe dla mojego młodszego (7lat). Żona poza tym też kiepsko znosi podróże, potem wiecie jak to jest, obudzi się w niej :evil: i będę jechał w stresie, a to jest najgorsze.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone