Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas przejazdu-konkrety.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 24.05.2012 23:33

jeżeli chodzi o cel to jadę do miejscowości Pojica koło Trogiru

POLJICA, zjadłem literę...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.05.2012 23:36

zachar napisał(a):bieder1 w nocy niestety nie jeżdżę samochodem. Specjalnie problemów ze wzrokiem nie mam, ale swego czasu zaliczyłem kilka nocnych wypraw m.in. do Niemiec po 1000km i stwierdziłem, że to nie ma sensu. Dzieci jadąc nocą nad morze były zadowolone, ja natomiast dochodziłem do siebie jeszcze przez min. dobę... Poza tym zaliczyłem już kiedyś pobocze po przyśnięciu koło 5 rano, na szczęście nie było drzew... :roll: Jazda nocą odpada. Nocleg mam pod Mariborem, więc trochę dalej. Z wypowiedzi forumowiczów wynika, że do 20 powinienem spokojnie dojechać. Szkoda trochę kasy na nocleg, ale zdrowie ważniejsze.
A jeżeli chodzi o cel to jadę do miejscowości Pojica koło Trogiru, Splitu, to do wielbiciel

To masz ok.1150 km (Opole-Pojica), dla niektórych to jeden skok (12-12,5h), pod warunkiem że wyjedziesz o 6.00 rano w przypadku dziennej jazdy.
Ja z T.Gry do Pag mam 1050 km i zajmuje mi to do 11h (jadąc objazdem w Słoweni i przerwą na tankowanie). Nigdy nie wyruszam wcześniej niż o 6.00.
Ale ty masz już zarezerwowany nocleg po drodze, co na pierwszy raz jest bardzo rozsądne. Do Maribor (ok.680km) powinieneś dojechać w ciągu 7,5h na spokojnie, więc odlicz sobie o której trzeba wyjechać. Jedziesz wciągu tygodnia (wtorek) to możesz dodać jakieś 0,5h na Wiedeń.
Ja na twoim miejscu, jeżeli masz rezerwację w Pojica i trening w długich trasach, to zrobił bym taką drogę na jeden raz. Dzieciom audiobooki, żonie ksiażka i masz spokój na "pokładzie".
Choroba lokomocyjna siedzi chyba w głowie np. moja córka objechana we wszelkich wyjazdach (Bratysława, Praga itd) nie miała problemu, lecz jak jechaliśmy do cro to po 60km był już postój. Z wiekiem jej to przeszło.
Ważne by maluchy przed wyjazdem nie jadły (piły) słodkich posiłków z lub na mleku bo potęguje to odczucie dyskomfortu i potem.... .
Znajomy u swoich dzieci leczył ją za pomocą plastra.. , trzeba przylepić kawałek plastra na pempuszek i po krzyku. Naprawdę działało.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.05.2012 23:40

Faktycznie Poljica ja też conieco zjadłem
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 25.05.2012 13:56

W zeszłym roku jechaliśmy na Pelješac z noclegiem po drodze w Oekotelu w Grazu. Wyjechałem z Gliwic ok. 10 i w Grazu byłem o 16:30.
Trasa: Gliwice - A1 - Wodzisław - Chałupki - Olomouc - Brno - Mikulov - Wiedeń - Graz.
Postoje: Bohumin (zakup winietki) ~ 5 min., Mikulov (WC, małe jedzonko) ~ 30 min., Drasenhofen (zakup winietki) ~ 5 min., gdzieś za Wiedniem (rozprostowanie kości) ~ 15 min.
Jechałem w niedzielę, korków nie było, ale za to za Wiedniem złapała nas potężna burza i jechało się naprawdę powoli.
Samej jazdy wyszło więc niecałe 6 godzin.

Wszystko zależy od sytuacji na drodze.
Ostatnio edytowano 16.07.2012 14:52 przez lichy, łącznie edytowano 1 raz
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 30.05.2012 21:01

A ja mam pytanie jak w temacie ale nieco o inna trasę - jeśli można :)
Za tydzień 8.06 wyjeżdżam rano ( okolo 6:00) z okolic Wadowic na Trogir, ale chce nocować w okolicy Plitvic ( np Rakovica). Wg GPSa mam około 850km. Jade na Bratysławę Słowacką autostradą, potem słynna 86 przez Węgry i dalej na Zagrzeb i Karlovac a potem 1 na Plitvice.
Problem w tym ze nie mam noclegu w okolicy Plitvic i jade w ciemno.
Pytanie - czy dojade na miejsce okolo 18-19 i czy znajde tam spokojnie nocleg do 50 E za pokoj?
Jade z zona, i 6-cio latkiem.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 30.05.2012 21:04

marcgrzy napisał(a):A ja mam pytanie jak w temacie ale nieco o inna trasę - jeśli można :)
Za tydzień 8.06 wyjeżdżam rano ( okolo 6:00) z okolic Wadowic na Trogir, ale chce nocować w okolicy Plitvic ( np Rakovica). Wg GPSa mam około 850km. Jade na Bratysławę Słowacką autostradą, potem słynna 86 przez Węgry i dalej na Zagrzeb i Karlovac a potem 1 na Plitvice.
Pytanie - czy dojade na miejsce okolo 18-19 i czy znajde tam spokojnie nocleg do 50 E za pokoj?

Bez żadnego problemu coś znajdziesz. Okolice Plitvic nadziane noclegami jak dobra kasza skwarkami :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.05.2012 21:47

zachar napisał(a):
jeżeli chodzi o cel to jadę do miejscowości Pojica koło Trogiru

POLJICA, zjadłem literę...

Do jakich apartamentów jedziesz?
Też jadę do Poljicy, ale dopiero pod koniec Sierpnia.
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 30.05.2012 21:56

http://apartments-jakus.com/location.asp Mój kolega z rodziną był tam dwa lata temu i polecił mi to miejsce. Tyle, że jest to miejsce raczej nie dla lubiących nocne życie, ale nam o to chodziło-lubimy spokój. :)
Major
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Major » 30.05.2012 22:14

marcgrzy napisał(a):A ja mam pytanie jak w temacie ale nieco o inna trasę - jeśli można :)

My z Jaworzna ostatnio trasę do granicy Cro (645km) pokonalismy w 8h 20min. A od granicy do Plitvic masz jakies 250km z tego wiekszosc autostrada to policz ok 3h. Wiec ok 11 czystej jazdy musisz liczyć. Wiec spokojnie dotrzesz. Ogolnie u nas wygladalo to tak trasa w Polsce 2h Słowacja 3h Węgry 3h 20min.

Pozdrawiam
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 31.05.2012 05:05

Major napisał(a):

My z Jaworzna ostatnio trasę do granicy Cro (645km) pokonalismy w 8h 20min. A od granicy do Plitvic masz jakies 250km z tego wiekszosc autostrada to policz ok 3h. Wiec ok 11 czystej jazdy musisz liczyć. Wiec spokojnie dotrzesz. Ogolnie u nas wygladalo to tak trasa w Polsce 2h Słowacja 3h Węgry 3h 20min.

Pozdrawiam

Dzieki za konkret :)
Nawiasem mówiąc pochodzę z Jaworzna, ale od 17 lat tam już nie mieszkam :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2012 07:30

zachar napisał(a):

http://apartments-jakus.com/location.asp Mój kolega z rodziną był tam dwa lata temu i polecił mi to miejsce. Tyle, że jest to miejsce raczej nie dla lubiących nocne życie, ale nam o to chodziło-lubimy spokój. :)

To dobrze Ci polecił. Ja w tym roku będę u nich czwarty raz.
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 31.05.2012 11:13

To dobrze Ci polecił. Ja w tym roku będę u nich czwarty raz.

Czyli w takim razie sprawdzone miejsce :D, to dobrze. Jakbyś miał jakieś rady dotyczące pobytu w Poljicy, to chętnie poczytam.
zaba111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaba111 » 31.05.2012 15:34

WItam czy ktos moze zna czas przejazdu z Wegier okolilice Balatonu przez BIH w strone Makarskiej ,planuje pierwszy wyjazd do Marusici i z tego co widze to brzez Bih sporo blizej, i dla porownania mozektos podpowie czas przejazdu przez Zagrzeb,pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czas przejazdu-konkrety. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone