Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas przejazdu-konkrety.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 21.05.2012 19:32

Ale dla mnie są ważne wasze doświadczenia z podróży, a nie tylko teoretyczny czas podawany przez nawigacje itp.[/quote]

Z doświadczenia to ci powiem tak ,że lepiej wyjechać wcześniej i modlić się żeby nic się nie stało (będziesz miał wypadek to i tak nigdzie nie dojedziesz a nie jeden rodak tak zakończył podróż), wpadniesz do Wiednia w godzinach szczytu to staniesz w korkach ile w nich spędzisz nikt ci nie powie , zatankujesz syfnego paliwa, złapiesz gumę, źle się poczujesz i nagle się okaże że jesteś w plecy 2-4 godzin Ja raz w nocy miałem zwarcie w instalacji elektrycznej samochodu w plecy byłem 2 godziny.
Reasumując nigdy ale to nigdy nie możesz przewidzieć ile zajmie podróż, jest tylko czas orientacyjny którego trzeba się trzymać.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 21.05.2012 19:37

2011
Ostatnio edytowano 21.05.2012 19:47 przez smok131, łącznie edytowano 1 raz
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 21.05.2012 19:38

wyjazd z granicy w Chałupkach:
Ostatnio edytowano 21.05.2012 19:48 przez smok131, łącznie edytowano 1 raz
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 21.05.2012 19:46

wyjazd z granicy w Chałupkach:6.00
Chałupki Olomouc Brno Mikulov-0,5godz kawa-Wieden - Loipersdorf-15min WC -Graz -Maribor-Macielji -15min przerwa-Zagreb Lucko- Jasabarsko Stacja Paliw 13.00.-Karlovac-Slunj-Plitvice 17.00 :D
bez korków 8)
Dr.Watson
Croentuzjasta
czas przejazdu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 21.05.2012 20:00

Wyjazd z Warszawy /Raszyn/ok 5.45 - 6.00. Przed Cieszynem ok. 9.30 - 10.00 bez przystanków.
Przed Cieszynem Mc Donalds +tankowanie ok 30.nim.
I wyjazd w kierunku Ołomunieć -Brno -Wiedeń -Graz ok. 10.00 - 10.30.
W Oekotel Kalsdorf /bei Graz/ 16.00 - 17.00 w zależności od sytuacji na drodze.
Jak się wyjedzie z romantycznej ojczyzny i wspaniałych naszych dróg , to wszystko wygląda inaczej i jakoś droga lepiej mija.
A mając w perspektywie wspaniałe wczasy to już z górki.

Bez problemu :P
Pozdrawiam!!
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 22.05.2012 07:12

zachar napisał(a): Żona poza tym też kiepsko znosi podróże, potem wiecie jak to jest, obudzi się w niej :evil: i będę jechał w stresie, a to jest najgorsze.

kup jej małą buteleczkę wina i :evil: się nie obudzi :)
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 22.05.2012 20:33

zachar napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad tym objazdem, gdzieś czytałem na forum o słynnych cenach na autostradach w Słowenii. Jakbym przespał się w Grazie, to można by spróbować. Chociaż większa ilość zakrętów może się niestety przełożyć na dodatkowe czyszczenie auta...

Pozwolę sobie się wtrącić do dyskusji.
A może lokomotiv by pomógł małemu? moja młoda regularnie umierała przy podrózy dłuższej niż 30min.
Po aviomarinie młoda albo spała albo puszczała banki nosem aż w końcu trafiłam na lokomotiv i faktycznie to działa, młoda nie choruje ogląda widoki a nawet pozwala sobie co nieco zapodać w trakcie podróży np. zajada lody :D i nic zero problemów w trakcie jazdy. A ja mogę spokojnie prowadzic bez stresów i nagłych hamowań na poboczach :wink:
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 22.05.2012 20:56

Lokomotiv Salemka jak najbardziej testujemy i działa (prawie zawsze...). Pod warunkiem, że nie używam za często pedału hamulca i zakręty biorę delikatnie. :) Dlatego też wybrana droga ma być jak najbardziej prosta, niezbyt męcząca i w miarę przewidywalna. Mam też nadzieję, że bez niespodzianek, które już kilka osób opisywało... Nie będzie tanio i ładnie za oknami, ale coś za coś.
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 22.05.2012 21:09

zachar napisał(a):Lokomotiv Salemka jak najbardziej testujemy i działa (prawie zawsze...). Pod warunkiem, że nie używam za często pedału hamulca i zakręty biorę delikatnie. :) Dlatego też wybrana droga ma być jak najbardziej prosta, niezbyt męcząca i w miarę przewidywalna. Mam też nadzieję, że bez niespodzianek, które już kilka osób opisywało... Nie będzie tanio i ładnie za oknami, ale coś za coś.

Hmm Zachar ale trasa na Cro jest prosta w sumie aż do bólu, bardziej kręta droga zaczyna się w sumie dopiero jak się przejeżdża autostradą z jednej strony gór na drugą :D A tak to się w sumie leci cały czas aż do bólu po prostej :D Ale i tak życzę spokojnej drogi i oby młody jak najlepiej czuł się w trakcie jazdy, sama wiem jak to jest jak młoda mi na tylnim siedzeniu cierpiała i co 5 minut pytała czy długo jeszcze. Ja dodatkowo robie częściej postoje żeby młoda się przewietrzyła :wink:
Ewa i Piotr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa i Piotr » 22.05.2012 21:17

Mieliśmy te same problemy z synem , ale autostrady w Cro są idealne -było bez problemu, boczne drogi , jak jechaliśmy nad jeziora Plitvickie to odchorował, ale na autostradzie nigdy ( sprawdzone -Locomotiv działa ) .
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 24.05.2012 09:46

zachar napisał(a):Witam
Jeżeli jest już taki temat, to od razu nadstawiam plecy. Szperałem po forum, ale niestety nie znalazłem potrzebnych mi informacji. W skrócie: Wyjeżdżam 10.07 do Chorwacji (pierwszy raz), samochód Opel zafira B, skład: 2*37+7+12. Filozofia wyjazdu: prosto do celu, czyli przede wszystkim autostrady. Wynika to też z faktu, że mój 7-latek czasami choruje, więc jakieś kluczenie bocznymi drogami odpada. Do czego zmierzam: chcę się po drodze przespać, z tego co wycztałem najlepszym miejscem będzie Graz albo Maribor. Interesuje mnie czy ktoś z forumowiczów może podać przybliżony (dokładny) czas dojazdu od granicy do tych dwóch miejscowości. Jadę przez Czechy (przejście Zlate Hory). Wyruszamy koło 9:00 i jedziemy przepisowo. Z góry dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o konkretne informacje forumowiczów, którzy pokonywali podobną trasę w środku tygodnia, biorąc pod uwagę korki w Austrii itp. Zarezerwowałem nocleg w Mariborze, ale nie wiem czy zdąże do 20...

Może moja propozycja nie będzie ci pasować ale ja jechałem tylko raz do cro ze spaniem i to w jedna strone...
jak dojechałem z Poznania do Grazu było w okoliacach 17 godziny a ja jak młody Bóg zero zmęczenia i trza tu siedzieć do następnego dnia na jakimś polu buraków a pośrodku Oktotel...
dlatego też od tego czasu jeżdżę zawsze w nocy i robie trase na raz oczywiście z postojami... mam dwójkę dzieciaków 2 i 6 lat i w nocy przynajmniej śpią ... kupiłem tez DVd i mają rozrywkę... tego typu jazdy robiłem też do Francji, Angli i zawsze jade na noc masz wtedy powiedzmy od 20 godziny do 7 rano czas na jazdę bez marudzenia pociech a później sie martwisz... natomiast jak jedziesz w dzień to masz zawsze 100% czasu dzieciaki na chodzie ... jeżdżę do Bibinje więc to około 1200 km ... średnio jadę pomiedzy 14-16 godzin
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.05.2012 15:08

zachar a gdzie się ty jedziesz w cro, to trochę istotne dla rozplanowania drogi.
zachar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zachar » 24.05.2012 21:26

bieder1 w nocy niestety nie jeżdżę samochodem. Specjalnie problemów ze wzrokiem nie mam, ale swego czasu zaliczyłem kilka nocnych wypraw m.in. do Niemiec po 1000km i stwierdziłem, że to nie ma sensu. Dzieci jadąc nocą nad morze były zadowolone, ja natomiast dochodziłem do siebie jeszcze przez min. dobę... Poza tym zaliczyłem już kiedyś pobocze po przyśnięciu koło 5 rano, na szczęście nie było drzew... :roll: Jazda nocą odpada. Nocleg mam pod Mariborem, więc trochę dalej. Z wypowiedzi forumowiczów wynika, że do 20 powinienem spokojnie dojechać. Szkoda trochę kasy na nocleg, ale zdrowie ważniejsze.
A jeżeli chodzi o cel to jadę do miejscowości Pojica koło Trogiru, Splitu, to do wielbiciel
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 24.05.2012 21:54

Jazda w nocy ma kilka zalet
- mniej samochodów na drogach
-niższa temperatura
-dzieci śpią.

Ale jest jedna duża wada :/ Dokuczająca senność.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 24.05.2012 22:25

tomcioooo napisał(a):Jazda w nocy ma kilka zalet
- mniej samochodów na drogach
-niższa temperatura
-dzieci śpią.

Ale jest jedna duża wada :/ Dokuczająca senność.

Tiger energy drink x 5 i jest ok
a tak serio to mam z reguły kryzys w godzinach porannych ... wttedy robię postój kolejny Tiger i potem mogę do już do samej CRO....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czas przejazdu-konkrety. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone