napisał(a) labusm » 06.05.2008 21:26
AndrzejJ. napisał(a):profesorek napisał(a):Witam!
Żona się zamartwia że do Chorwacji będziemy jechać jakieś 1200 km z Katowic. To nasz pierwszy raz
Tłumaczę jej że będziemy jechać niewiele dłużej niż nad Bałtyk (600km) ale sam mam wątpliwości.
Jak długo z- waszych doświadczeń - jedzie się się taki dystans biorąc pod uwagę ew korki? Zakładam ze jedziemy od wieczora przez noc...
Nie wiem czy planować ew noclegi jeśli mam jechać dobę
Pozdrawiam!
Witam Cie i innych
A ja na swoje cztery razy do Chorwacji drogą przez Czechy, Austrię (Wiedeń) , Słowenię i do Zagrzebia i dalej na południe jakieś 1200km z Poraja/k Częstochowy:
o 18 wyjazd, Cieszyn koło 20, zakup winietek autostradowych na Czechy i Austrię( tę drugą z datą od następnego dnia, bo jest tylko na 10dni) , dojazd zwykłą drogą do Wiednia około godz 24.00
W Wiedniu zaczynają sie autostrady i po 24 śmiało mogłem śmigać nimi z ważną winietką na południe. Przez Słowenię krotki odcinek trochę autostradą, trochę po wsiach i do granicy z Chorwacją. Około 5-6 rano bywamy na obwodnicy Zagrzebia, a potem (teraz już piękną, nową autostradą, kiedyś krętymi dróżkami) na południe jeszcze przez parę godzin, w zależności od miejsca docelowego. W sumie uzbiera sie około 15-16 godzin +1h w zależności od okoliczności
I to przy kilku krótkich postojach na rozciąnięcie kości, zaznaczam, że przy dwóch kierowcach na jeden pojazd, myślę, że nie da sie tego zrobić w pojedynkę, i nie warto próbować dla swojej ambicji!!!
I jak to już w wielu postach tu widziałem nie ma sie po co spieszyć, ważne jest , żeby dojechać cało i zdrowo a nie jak najszybciej! To ma być przyjemność na miejscu, a nie płacz po drodze.
A tak na marginesie myślę nad zmianą trasy w tym roku, ponieważ jest duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że Słoweńcy szykują od 1 lipca wersję z winietką na autostradę, której najmniejszy koszt to 35E. To tyle z mojej strony, pozdrawiam wszystkich znanych i nieznanych mi tu osób, a zwłaszcza.... MŁ