Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas przejazdu do Chorwacji -wasze doświadczenia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 13.04.2008 12:07

trasa Gliwice - Trogir : jakies 15-17 godzin (w zalezności od kolejek na granicach) bez zmiennika i spania, i co ważne bez łamania przepisów (dopuszczalna prędkość) ale po co sie tak spieszyc ? zwlaszcza jak się wjedzie do Cro, po drodze Plitwice, jadranka, wiele ciekawych miejscowosci do obejrzenia no i te widoki ...:D :D :D .
Znam przypadek Polaków, którzy dojechali bardzo szybko na miejsce i skończyli tragicznie, spadli do przepasci w górach więc myślę że przede wszytskim rozsądek...
pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2008 14:40

misiekiandzia napisał(a):...Znam przypadek Polaków, którzy dojechali bardzo szybko na miejsce i skończyli tragicznie, spadli do przepasci w górach więc myślę że przede wszytskim rozsądek...

Patrząc na to co dzieje się u nas na drogach to niestety tego zdrowego rozsądku brakuje. Jadran to tylko wakacje a na codzień trzeba niestety przebywać wśród drogowych oszołomów, że tak delikatnie powiem :roll: :twisted:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 13.04.2008 15:10

Czas przejazdu uzależniony jest też od pory dnia.Jeśli wyjedziemy rankiem to do Trogiru można bezpiecznie dojechać w 12 godzin,jeżeli wyjazd jest w godzinach wieczorno-nocnych to dojazd wydłuża się do ok 16 godz.
Są to moje subiektywne spostrzeżenia,a raczej obiektywne doświadczenia.
Chodzi o dojazd autobaną.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 13.04.2008 15:16

krakuscity napisał(a):A ja czekam jak wreszcie ktoś napisze , że dojechał nad Adriatyk z Polski w kilka godzin 8O :D .

W kilka godzin nad Adriatyk to możliwe ale np. do Sistiany.Można się zmieścic w niecałe 10 godzin.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 13.04.2008 18:27

z Splitu do domu jechałem 10 godzin
trasa przez Węgry 86 , BA, Chyżne.
Wiec gdzieś bliżej można by było szybciej dojechać.
Ale przeważnie ta trasa 11-12 godzin no i dalej na Peljesac jeszcze kilka godzin.
Przez BiH ok 17 godzin.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.04.2008 19:27

krakuscity napisał(a):A ja czekam jak wreszcie ktoś napisze , że dojechał nad Adriatyk z Polski w kilka godzin 8O :D .

:D :D :D :D ..... wyjąłeś mi to z ust. :wink:
Kilka lat temu to pisało sie, że jazda była 16, ... 20 .... godz. Teraz tendencja jest do minimalizowania. :wink: Fakt, coraz więcj autostrad, coraz więcej dobrych dróg, zapewne lepsze samochody .....
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 13.04.2008 19:48

Trasę z Mysłowic do Murter pokonałem w 17h, mam nadzieję że w tym roku podróz nie będzie dłuższa :wink:
WLODEK40K
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WLODEK40K » 13.04.2008 20:06

Mój czas przejazdu z Węgrowa ( 80 km na wschód od Warszawy), przez Czechy , Słowację, Austrię, Słowenię do Mimic łącznie z postojami około 17 godzin, w tym około 2 godziny postojów. Był to mój pierwszy wyjazd, dlatego o spaniu po trasie nie było mowy. Samochód prowadziłem sam, łącznie przejechałem 1600km.
W tym roku oczywiście też CRO jednak po drodze planuje więcej postojów gdyż chcę coś więcej zobaczyć przy trasie. Zwłaszcza że mam już rezerwację i o to jestem spokojny, ponieważ rok temu miałem problem ze znalezieniem noclegu. Dojechałem o godzinie 22 i niestety pierwsza noc w samochodzie.
:)
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 13.04.2008 20:22

mitam napisał(a):z włąsnego doświadczenia a jeżdżę do cro juz 6 lat standartem jest 12-14 godzin z opolskiego
poza tym uważam że wyjazd na wczasy to nie wyścigi
nie jest dla mnie problemem jechać nawet 18 godzin
lepiej kimnąć na parkingu 2-3 godz niż skończyć wczasy w szpitalu

I to jest jak najbardziej realne. Kto pokonuje tę trasę poniżej 12 godzin, to albo zmyśla, albo wydaje mu sie,że jest Robertem Kubicą.
Nasz przejazd to 14- 20 h w zależności od trasy. :papa: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2008 20:26

Renatka66 napisał(a):....Nasz przejazd to 14- 20 h w zależności od trasy. :papa: :papa:

Nasz też w zależności czy sie prześpię po drodze czy nie.
A poza tym jedziemy na urlop więc jaki sens ma ściganie się po drodze :?:
Pozdrav :papa:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 13.04.2008 20:28

Renatka66 napisał(a):
mitam napisał(a):z włąsnego doświadczenia a jeżdżę do cro juz 6 lat standartem jest 12-14 godzin z opolskiego

I to jest jak najbardziej realne. Kto pokonuje tę trasę poniżej 12 godzin, to albo zmyśla, albo wydaje mu sie,że jest Robertem Kubicą.

zgadzam się w całej rozciągłości - mnie zajeło to 18 godzin(z Opolskiego) - nie mam wyścigówki a terenowy ale i tak szybko jechałem .... po prostu nie da się szybciej (moim zdaniem) zresztą to przecież wakacje - po co walić jak do pracy? - Pozdrawiam !
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 16.04.2008 19:50

Renatka66 napisał(a):

do granicy HR mam 550 km
via michelin do zadaru
11 godzin, do splitu 12
http://tnij.org/a1ue
wiec bez zmyślania i całkiem przepisowo.
Jak trochę dociśniesz na autostradzie ( daleko do kubicy) to można trochę szybciej
mikezol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikezol » 16.04.2008 20:24

Olsztyn - parking przed Karlovacem - ok 1200 km - 15 godzin - przyjazd ok 23:00 - spanko do rana (co 300 km postój na stacji paliw - tankowanie LPG). Następnego dnia spokojnie 4 godzinki na Makarską..
W tym roku planuję podobnie....pierwszy raz przez Węgry....

Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.04.2008 20:33

Dlaczego żałujecie pieniedzy na nocleg tylko jedziecie jak obywatele z trzeciego świata. Czym tu się chwalić, szybkim dojazdem. Szybki dojazd trzeba zawsze łaczyć z ryzykiem wypadku. Obywatele, zapłaćcie za nocleg tranzytowy, przespijcie się jak biały człowiek, wypijcie kawę, śniadanie i jedzcie z Bogiem dalej. Czy sadzicie , że się wyspicie na parkingu. Bardzo się mylicie.

Brak snu i długotrwała jazda to ŚMIERĆ. ONA CZEKA NA WAS I NA WASZE RODZINY. NIECH TO BĘDZIE OSTRZEŻENIE DLA MAŁO DOSWIADCZONYCH ŻYCIOWO KIEROWCÓW.
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 16.04.2008 20:46

Mam pytanie odnośnie czasu przejazdu przez sam BIH (od wjazdu do wyjazdu), tak mniej więcej, nie licząc zwiedzania. Nie myślę tu o żadnych wyścigach i tym podobnym, interesuje mnie ta kwestia tylko w celach informacyjnych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi