napisał(a) Mariusz_M » 07.04.2009 16:04
Ale przyznaj, że na tym polega forum. To jest forum, a nie poradnik w formie książki. Żywy "organizm". Może w ogóle zamknąć całe forum - bo już chyba WSZYSTKO tutaj było przerobione na kilka(-naście) [-set] sposobów. Wystarczy sama wyszukiwarka.
A tak przynajmniej jest jakieś życie forumowe.
Dla starych wyjadaczy (pozwolę się do nich zaliczyć) już pomału wieje tutaj nudą - a takie posty dla mnie to zawsze jakieś ożywienie.
Po drugie ciągle zmieniają się warunki - kiedyś nie było autostrady dzisiaj jest. No i byłoby wszystko w jednym miejscu. Ja zawsze jeździłem przez Austrię, ale może inna trasa byłaby szybsza?
A i jeszcze w temacie dyskusji.
Jeździłem zawsze przez Austrię (czyli Cieszyn-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Moribor-autostrada Chorwacka [stara trasa]) do Baski Vody (z Bytomia 1250km) - czyli prawie jak do Promajny - jechaliśmy przeważnie 16-17h (w tym po 1-2h drzemki).
W tym roku TAM jechaliśmy 19h - na co złożyło się:
- zabłądzenie w Czechach - no bo po co mi mapa jak to już piaty raz
- i na jakimś rondzie zjechaliśmy jeden zjazd wcześniej i zamiast na Brno pojechalismy gdzieś.... to nas łącznie kosztowało prawie 100km.
- ogólne spowolnienie jazdy w Austrii w kierunku Chorwacji - akurat jechaliśmy 20 czerwca 2008r. i około godziny 23 byliśmy w Wiedniu tuż po zakończonym meczu Chorwacja-Turcja (1/4 finału). No i cała masa pojazdów jechała w stronę Chorwacji - praktycznie do Grazu nie dało się szybciej jechać niż 110km/h - naiczęściej 90km/h - koszmar
- potem korki przed Mariborem i tunelami w Chorwacji.
Dla prównania spowrotem tą samą trasą wróciliśmy w 13 godzin 45 minut. Ani tam ani spowrotem nie było postoju na drzemkę tylko zmiana kierowców.
Mój pewien znajomy twierdzi, że z Chorzowa do Splitu (tą samą trasą)jedzie 11h - nie wiem jak on to robi, chyba takie tylko przechwałki. Bo dodam - choć zaraz mnie zlinczują - że autostradą w Chorwacji często tempomat miałem na 170km/h a i okresowo zdarzało się i szybciej.
, w Austrii i Czechach - dopuszczalna prędkość plus dodatkowe 20-30km/h (licznikowe).
Ostatnio edytowano 07.04.2009 16:23 przez
Mariusz_M, łącznie edytowano 1 raz