Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czas dojazdu do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ciciak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciciak » 07.04.2009 21:19

Witam!
Stażem to może już trochę stary jestem na tym forum, ale aktywnością niestety grzeszę. :)
Mimo, że forum przeglądam prawie codziennie, to jak to w przysłowiu: :mowa srebrem, a milczenie złotem", to pewnie pozostanę przy tym drugim. Chociaż przygody DANUSI w serialu "Dalmacja jachtem" śledzę cały czas i też bym tak chciał Wam opisywać swoje wypady, niestety brak czasu i moje lenistwo nie pozwalają mi na to. Chociaż Chorwacja od 2004 roku już 5 razy zaliczona co roku, to opisy Tucepi przez INES są tak ekscytujące, że w tym roku tam będę od 12 do 22 czerwca na kwaterce przy ulicy Kraj 4, już po raz szósty do Cro. Nie wspomnę już o relacjach Janusz Bajcera, gdyż to już prawie klasyka.
Wracając do tras to jeździłem wszystkimi najbardziej popularnymi, lecz zeszłoroczna najbardziej mi przypadła do gustu i w tym roku też będę z niej zapewne korzystał.
Trasa:
Płock-Vinisce
Przez:
Płock-Łódź-Bielsko Biała-Cieszyn-Zilina-Rajka-Szombathely-Redics ominięcie autostrady przez Lendave-Varazdin-Zagreb-Basiljevo-zjazd na Trogir-małe cofnięcie do Mariny-Vinisce
Czas dojazdu: 19 godzin.
w tym trąba powietrzna przed Częstochową, która zmiotła autobus z zespołem Śląsk, grad wielkości małych piłek na autostradzie w Słowacji, ciągła ulewa przez Węgry, przestało padać po wyjeździe z drugiego tunelu przed Zadarem (po pół godziny korek w Lucko przed tunelami Kapelą i Svety Rok - przynajmniej spać się nie chciało:)).
Powrót rekordowy:
14 godzin 1420km (wyjazd o 17:00 na miejscu o 7 rano, piękna pogoda, mały ruch i CB na pokładzie)
Pozdrawiam.
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 07.04.2009 21:20

Przez ostatnich kilka lat jeżdżę tak:
- Kraków
- Chyżne (zastanawiam się w tym roku nad Zwardoniem - tak pokazuje Google map. Trochę odstraszają mnie opinie na temat stanu drogi)
- Bratysława (wg mnie dużo mniejszy ruch niż przez Czechy i od Żyliny autostrada do samego Adriatyku. No bez Słowenii :wink: )
- Wiedeń
- Graz
- Maribor (Tu trzeba będzie być może wymyślić jakiś objazd :( )
- Zagrzeb
- No i teraz różnie - w zeszłym roku Omiś
Wyjazd ok. 17
Na miejscu ok. 10 rano następnego dnia
Wliczając w to spanie 1,5 do 2h (dokładnie nie pamiętam - spałem :wink: ) i korki przed tunelami - minimum po godzinie na każdym. Plus oczywiście postoje.
Pogoda piękna. Prędkość umiarkowana max do 140km/h
Daje to razem ok. 16, może 17h
Odległość ok. 1250 km
ALE.....
.............................powrót
Lało całą drogę i do tego w Hr mocny wiatr w twarz i zrobiło się z tego przeszło 20h!!! Prędkość max 100km/h
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 07.04.2009 21:35

Mariusz_M napisał(a):
Ale przyznaj, że na tym polega forum. To jest forum, a nie poradnik w formie książki. Żywy "organizm". Może w ogóle zamknąć całe forum - bo już chyba WSZYSTKO tutaj było przerobione na kilka(-naście) [-set] sposobów. Wystarczy sama wyszukiwarka.
A tak przynajmniej jest jakieś życie forumowe.
Dla starych wyjadaczy (pozwolę się do nich zaliczyć) już pomału wieje tutaj nudą - a takie posty dla mnie to zawsze jakieś ożywienie.
Po drugie ciągle zmieniają się warunki - kiedyś nie było autostrady dzisiaj jest. No i byłoby wszystko w jednym miejscu. Ja zawsze jeździłem przez Austrię, ale może inna trasa byłaby szybsza?

Święta racja. Już też to przerabiałem w innym temacie (forum/viewtopic.php?t=22183&highlight=) 3 cie od góry.
FORUM MA ŻYĆ a nie umierać jak encyklopedie na półkach.

Powracając do tematu:

Dotąd trasa:

http://www.iurl.pl/?LINK

Lecz ze względu na upierdliwe ograniczenia V-max w Czechach i równie upierdliwe radary i policję tego miłego kraju. Jak również wieczny korek w Wiedniu. Zastanawiam się w tym roku nad trasą omijającą Czechy czyli przez Niemcy, gdzie na Niemieckiej banie dusimy V-max rekordy prędkości.

Link do nowej trasy:
http://www.iurl.pl/?LINK2

Różnica odległości to ponad 200km. Lecz ominę czeską policję, i zakorkowany Wiedeń w którym łatwo się zgubić.
Co myślicie o tej trasie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.04.2009 06:14

Ale się rozjechało :!: Ratunku.
mikolay28
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikolay28 » 08.04.2009 08:27

Trasa:
Katowice-Zadar,
Przez: Cieszyn, Bratysława, Szombathely, Redics, Cakovec i dalej autostradą do samego Zadaru.

Trasa pokonywana w połowie września. Czas przejazdu 13 h z jednym dłuższym postojem. Przez Węgry bardzo spokojnie - mały ruch, droga w miarę dobrym stanie i nie trzeba płacić za autostrady w Austrii i Słowenii :)
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 08.04.2009 09:28

Częstochowa - Orebić
jakieś 1400km
wyjazd 6.00 Wiedeń około 12.30 (wycieczka na Prater z dziećmi), Graz 18.00(spanie i śniadanie), start 8.30 jazda z odpoczynkami po 30min 2 lub- Ploce około 17 (czekanie na prom i przeprawa), Orebic - około 20.00
Trasa Cz-wa, Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, autostrada, Ploce -prom, Orebic.
powrót
Orebic 6.00 - lądem do Ploce, autostrada do zagrzebia, autostrada na Węgry, trasa 86, Bratysława godz. 20, Cieszyn, Cz-wa godz. 03.00 - makabra nie polecam mimo zmian kierowcy.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 08.04.2009 12:20

Wrocław - Lopar (wyspa Rab)
Trasa: Wrocław, Boboszów, Brno, Graz, Maribor, Zagrzeb,
Jablanac - prom - Lopar

Dystans ok. 1000 km.
Czas przejazdu niecałe 15 godzin.

Wyjazd 14 czerwca o 22,30
Dojazd do Loparu 15 czerwca o 13,00

Przeprawa promowa (kolejka do promu plus rejs ok. 1,5 godziny)
i cztery przerwy w podróży na siku (w tym jedna przerwa dwugodzinna na spanie)
Prędkość maksymalna na autostradzie 140, na drogach normalnych
do 100.

http://www.iurl.pl/?Wroc_aw_Lopar

(Piotrek B dzięki za link do skracania adresów)
Ostatnio edytowano 08.04.2009 20:44 przez Miłosz_S, łącznie edytowano 6 razy
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 08.04.2009 12:21

Bielsko-Biała - Zwardoń - Bratysława - Wiedeń - Mureck(Lenart, Ptuj) - Zagrzeb - Ciovo

12 godzin - jazda w nocy z przerwami na kawę i tankowanie ( 2 kierowców ) .

18:00 - 6:00

Szybko i bez problemów i bez korków

Pozdrawiam :D
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 08.04.2009 14:00

Okolice Miechowa - Olkusz - Bielsko-Biała - Cieszyn - Żilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Sentilj (Spielefeld) - Malibor - Lenart - Ptuj - Zagrzeb - Zadar - Sv.Petar koło Zadaru - Długość trasy 1200km.

Droga do:
19 godzin - jazda w nocy z przerwami na kawę i tankowanie i spanie ( 2xpo 1,5 godziny) 1 kierowca.
19:00 - 14:00
Korki przed Tunelami, w Polsce jazda w trakcie ulewy i silnego wiatru (był wyjazd 15.08.2007), przez Słowenię jazda zaraz po przejściu gradobicia - widok nie zapomniany.
Powrót
14 godzin (1 kierowca) - jazda w dzień z przerwami na kawę i tankowanie. Od Żiliny do Cieszyna jazda w korku głównie na drugim biegu.
4:00-18:00

Trasa jest OK. ale odcinek od Cieszyna do Żiliny był strasznie wolny dzięki Tirom i robotom drogowym. Byłoby szybciej gdybym miał zmiennika :) . CB przydaje się na trasie - kanał 28.

Pozdrawiam
Adam
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.04.2009 14:02

2004
Warszawa-Zadar
(przez: Czwa, Cieszyn, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor, Karlovac, Plitvice, [Sv.Rok] Maslenica, Zadar).
06:00 (piątek) Warszawa, ok.17:00 Wiedeń, ok. 22:00 Plitvice i drzemka 2h, potem drzemka za tunelem Sv.Rok 2h, 06:00 Zadar = 24h - 4h drzemki

2006
Warszawa-Tribunj
(przez: Czwa, BBiała, Żywiec, Zwardoń, Zilina, Bratysława, przedmieścia Wiednia, Graz, Maribor, Karlovac, Plitvice, [Sv.Rok] Maslenica, Zadar, Biograd)
17:00 (piątek) Warszawa (korki), ok. 24:00 Zwardoń i spanko
11:00 (sobota) Zwardoń, ok 02:00 drzemka za tunelem Sv.Rok 2h, ok. 05:00 Tribunj
16h - 2h drzemki

2007
Warszawa-Tribunji
trasa j.w. z tą różnicą, że wyjazd z Warszawy w sobotę.
11:00 (sobota) Warszawa, ok. 17:00 Zwardoń
10:00 (niedziela) Zwardoń, ok. 02:00 (poniedziałek) Tribunj
14h

Pees: Na autostradzie nie więcej niż 130km/h

2008 - nie ja kierowałem
Warszawa - Dramalj (Rijeka)
trasa j.w. tylko bez przerwy w Zwardoniu
20:00 (piątek) Warszawa - 13:30 Dramalji
17,5h
mauri_b
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mauri_b » 08.04.2009 19:16

2008 sierpień
Wejherowo - Kołbaskowo - Berlin - Wels (Austria) - tutaj nocleg - 1200km, 12 godzin
następnie autostradą A9 do Słoweni, słynne rondo - Lenart - Ptuj, do granicy z Chorwacją, autostrada do Splitu, Duce (koło Omis) - coś koło 800 km -10 godzin
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 08.04.2009 19:45

2008- Wrzesień

Trasa:
TROGIR-Jeziora Plitwickie-awaria gps i 2h bladzenia po pustkowiach Chorwacji-Balaton- Budapeszt-Presov-Lublin

-10wrzesien- 13:00 - Trogir (wyjazd)
-wodospad KRK (1h)
- za jeziorem KRK -brak gps i jazda na orientacje po drogach wręcz polnych/zużlowych, kamienistych - PO PUSTKOWIACH.
- Jeziora Plitwickie (1h zwiedzanie-odpoczynek)
- wieczorem przekraczamy granice chorwacji (a autostradą to jechaliśmy od Zagrzebia dopiero)
- ok 22:00 nad BALATONEM - kolacja (przerwa 1h , Pyszny i mocny GULASZ)
-11wrzesnia ok 00:20 - Budapeszt -zwiedzanie TESCO (0,5h)
- burza i ulewa za Budapesztem utrudnia i spowalnia jazde.

DOJAZD: Lublin, 11 wrzesnia godz. 9:30

CZAS PODRÓZY TROGIR-LUBLIN: ok 20h (20,5h) 3kierowców ... zmiany co 300km

PS. poprawiam ;)
Ostatnio edytowano 08.04.2009 19:52 przez Idzik, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2009 19:48

Idzik napisał(a):
-Jezioro KRK (1h)

Gdzie jest to jezioro :?: :wink:
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 08.04.2009 19:51

Janusz Bajcer napisał(a):
Idzik napisał(a):
-Jezioro KRK (1h)

Gdzie jest to jezioro :?: :wink:

tu mie masz xD haahhaah wodospad ;) niewiem dlaczego ale ciagle myslalem o Plitwickich jeziorach :D to przez tooo zapewne :twisted: 8)

PS. ale brawooo za spotrzegawczośc ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.04.2009 20:12

nosekdomin - mała prośba do Ciebie na przyszłość.
Ja będziesz wklejał linki z ViaMichelin bądź tak litościwy dla czytających i zmniejsz ich długość.
Via ma niesamowicie długie adresy www - to co wcześniej podałeś zawierało w adresie ponad 500 znaków i monitor 100 calowy nie przerobi tego bez przewijania :lol:
Zmieniłem Ci link na krótszy jak widzisz.
Zajmuje to ok. 10 sekund więcej roboty a dla oka jest milsze :wink:
Link na przyszłość jakbyś cos długiego wklejał: www.iurl.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone