Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 14.11.2013 17:21

te kiero napisał(a):Tomku, sorry za OT

Nie ma za co. Każda aktywność powoduje wzrost ruchliwości i czyni wątek ciekawszym. Natomiast nocna Boka z góry piękna.
GosiaN napisał(a):Ps. Zdjęcia przepiękne. Zwłaszcza z murów.

Za chwilę będą zdjęcia ze starego miasta.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 17.11.2013 17:59

Po szybkim zejściu na dół jestem już z powrotem na uliczkach starego Kotoru. Jak się okazało dla mnie szybkie wejście i zejście wcale takie nie było dla reszty rodzinki. Do tego doszedł wąski przesmyk, w którym usytuowana była kafejka gdzie oczekiwano na mnie, sprzyjający klaustrofobicznym wrażeniom. Koniec końców teraz wszyscy udaliśmy się na zwiedzanie "dolnych partii" Kotoru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.11.2013 12:28

tompie68 napisał(a):Koniec końców teraz wszyscy udaliśmy się na zwiedzanie "dolnych partii" Kotoru.

Dolne partie również zacne. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 19.11.2013 14:28

Pamiętam te wązkie uliczki w których prawie zasze jest cień (tak potrzebny do uważnego zwiedzania).
Piękne fotki... Tomku powiedz proszę z jakiego to aparatu....?
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 20.11.2013 00:01

Alidrzi napisał(a): Tomku powiedz proszę z jakiego to aparatu....?

Większość lustrzanką Sony Alfa450 z kitowym obiektywem albo tele Sigma 70-300mm. Są też ze zwykłego kompaktu Panasonika. Ale nie zależnie od aparatu zdjęcia trzeba potem choć trochę obrobić (poprawić) w jakimś programie do edycji zdjęć. Przede wszystkim chodzi o ekspozycję i nasycenie (balans) kolorów. Jest trochę zabawy ale efekty są niekiedy niesamowite.
Pozdrawiam Tomek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.11.2013 11:37

tompie68 napisał(a):
Alidrzi napisał(a): zdjęcia trzeba potem choć trochę obrobić (poprawić) w jakimś programie do edycji zdjęć. Przede wszystkim chodzi o ekspozycję i nasycenie (balans) kolorów. Jest trochę zabawy ale efekty są niekiedy niesamowite.

dlatego te uliczki wyszły - jak dla mnie - rewelacyjnie i wyjątkowo zachęcająco
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 20.11.2013 18:22

No właśnie. SONY i tyle w temacie ...
Kiedyś miałem kompakta DSC - S60 potem kupiłem hybrydę Nikona i to mój był wielki błąd... Trzy lata się z nim męczyłem. Ech... :( . Dwa miesiące temu kupiłem hybrydę Sony i wszystko jest Git :mrgreen: .
Szkoda tylko że nie miałem tego aparaciku ze sobą na wakacjach no ale cóż... Z drugiej strony jeszcze tylko 8 miesięcy i coś zawalczę z moim aparatem.
Pozdrawiam!
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 23.11.2013 08:17

Alidrzi napisał(a):No właśnie. SONY i tyle w temacie ...

Różne są opinie. Mnie akurat zadowala ale i z Panasonika jak na kompakt wychodzą zdjęcia całkiem poprawne.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 23.11.2013 08:54

Po opuszczeniu starego miasta i wyjściu poza mury jeszcze parę fotek tego nowszego Kotoru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w tak pięknych okolicznościach przyrody, można byłoby rzec za klasykiem, ale również okolicznościach architektury minął kolejny dzień. Pora udać się do bazy na zasłużony odpoczynek żeby kolejnego dnia stawić czoła następnym przygodom, które niewątpliwie zdarzyć się mogą. Pytanie pozostaje tylko otwarte czy będą to przygody przykre czy wręcz przeciwnie. Ale wstanie nowy dzień to się okaże.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.11.2013 13:02

tompie68 napisał(a):kolejnego dnia stawić czoła następnym przygodom

I to jest ta frajda. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 28.11.2013 01:37

Czas mija nieubłaganie i z każdą już godziną przybliża moment powrotu do domu i do szarej rzeczywistości. Ten przedostatni dzień wakacyjnego pobytu postanowiliśmy spędzić na kąpielach słonecznych i morskich zwłaszcza, że pogoda od samego rana wymarzona. Co prawda osobiście niezbyt lubię wylegiwanie się na plaży; preferuję bardziej aktywny wypoczynek ale z drugiej strony być w Czarnogórze i nie być choć jeden dzień na plaży i wrócić bez "jadrańskiej" opalenizny też jakoś nie pasuje. Zwłaszcza, że jak się później okazało było tam również sporo okazji do pochodzenia po nadmorskich skałkach i porobienia fajnych fotek. Na cel naszego leniuchowania wybraliśmy plażę o mylącym tytule Drobny Piasek ponieważ piasku to tam jest jak na lekarstwo. Raczej w większości grubszy żwirek i kamienie. Pewnego dnia jadąc z Baru wypatrzyliśmy drogowskaz i doszliśmy do wniosku, że będzie tam kameralnie i pusto. Nie ukrywam również, iż nas także zwiodła nazwa. Ale faktycznie tłumów nie ma. Plaża ta znajduje się około 10km. od Budvy jadąc w kierunku Baru. Przy głównej drodze jest niewielki parking, na którym jest też niewiele samochodów gdyż jak się później okazało można zjechać prawie pod samą plażę. Zjazd sam w sobie jest ekscytujący bo dość stromy ale lepszy od zejścia tą stromizną w samych klapkach. Natomiast wjazd może przysporzyć nieco kłopotu samochodom o nieco mniejszym silniku. Sama plaża to zatoczka otoczona niezbyt wysokim ale fajnie urzeźbionym terenem zbudowanym ze zlepieńców. Jak już wyżej wspomniałem jest bardzo kameralna i, jak na warunki panujące na czarnogórskich plażach w sierpniu pusta.
Tyle tytułem wstępu (ciut przydługiego), pora na zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Po drodze można stanąć w zatoczce i spojrzeć na Wyspę św. Stefana z góry. Jest też tam stragan z pamiątkami gdzie ceny są adekwatne do tej wyspy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że był to już koniec sierpnia słońce dość wcześnie i niespodziewanie chyliło się ku zachodowi wobec czego należało się zbierać i wracać do bazy. Kolejny dzień w raju dobiegł końca i nieuchronnie przybliżał nas do dnia powrotu. Ale się zrobiło sentymentalnie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.11.2013 14:51

tompie68 napisał(a):Co prawda osobiście niezbyt lubię wylegiwanie się na plaży; preferuję bardziej aktywny wypoczynek ale z drugiej strony być w Czarnogórze i nie być choć jeden dzień na plaży i wrócić bez "jadrańskiej" opalenizny też jakoś nie pasuje.

Należy się czasami odpoczynek.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.12.2013 17:19

tompie68 napisał(a): Sama plaża to zatoczka otoczona niezbyt wysokim ale fajnie urzeźbionym terenem zbudowanym ze zlepieńców. Jak już wyżej wspomniałem jest bardzo kameralna i, jak na warunki panujące na czarnogórskich plażach w sierpniu pusta.

naprawdę piękne miejsce, skały schodzące do morza, ten intensywny kolor i otoczenie zieleni 8O
raczej nie zbaczałem z głównych tras, a trzeba było...

ostatnie zdjęcie z chmurami, super, potęga chmur robi wrażenie...
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 07.12.2013 07:15

Ta plaża faktycznie wygląda zachęcająco, a relacja bardzo ciekawa. Pozdrawiam.
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 08.12.2013 00:00

Zbliżamy się do końca naszej opowieści. Na początek tego odcinka fotki z deszczowego i wietrznego wybrzeża Budvy. Silny wiatr i roztrzaskujące się o brzeg fale też bywają ekscytującym widokiem z jakąś ukrytą magią. Potrafią wprowadzić człowieka w stan hipnotyczny. Naszą uwagę przykuł fakt, że nawet przy takiej pogodzie nie brak amatorów kąpieli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatni dzień był dniem leniuchowania a jednocześnie dniem porządkowym. Oczywiście jak to na takich wyjazdach bywa był również dniem robienia ostatnich zakupów przed wyjazdem a dla mnie dodatkowo czasem na udokumentowanie fotograficzne miasteczka, w którym przez ostatni tydzień przyszło nam mieszkać. Jak już zostało zaznaczone na początku, podczas relacji z naszego pierwszego rekonesansu nad Jadran, Budva jest miastem zieleni. Widać to nie tylko przy plaży ale również dalej, w samym miasteczku. Zresztą jest to miejsce specyficzne. Udając się do tzw. centrum nie widać, że jest to oblegany kurort z liczbą turystów przekraczającą kilkunastokrotnie liczbą mieszkańców. Nie mówię przy tym, że jest tam cicho i spokojnie ale gęstych tłumów też nie widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone