Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 09.11.2013 23:21

Alidrzi napisał(a):Z plusów jedynie ten ,że przejaz przez Słowację to w tym przypadku jedynie koszt paliwa

Ale coś za coś. Czas też swoje kosztuje i jeszcze nerwy związane z legendarnymi słowackimi policjantami. Zmieściłem się na styk w 10 dniach wobec czego autostrady słowackie kosztowały mnie 10 Euro.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 10.11.2013 00:19

Zaraz po przekroczeniu murów starego miasta postanowiłem dać sobie upust moich zamiłowań górskich i poczuć namiastkę wspięcia się na szczyt. Jak pisałem na wstępie nasz epizod tatrzański się nie udał a i z wyskoku w Durmitor tez nic nie wyszło. Zbyt ambitny plan ze względu na odległości. Zostawiwszy resztę rodziny w kameralnej kafejce w jakiejś wąskiej uliczce udałem się do wejścia na mury prowadzące do ruin twierdzy. Jak później doczytałem droga służyła w średniowieczu do wciągania armat na szczyt. Musieli mieć niezłe zacięcie i siłę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Kotoru mam najwięcej fotek a w szczególności z wejścia na twierdzę wobec czego powyższa ilość może wydawać się duża ale jest to tylko wycinek całości. A wracając do drogi prowadzącej na górę to naprawdę warto pokonać to przewyższenie sięgające ponoć 260m (według przewodnika na takiej wysokości usytuowano tę twierdzę). Widoki są piękne zwłaszcza na góry otaczające Kotor i zatokę. Należy się jednak koniecznie wyposażyć w wodę; w połowie drogi stoi co prawda tubylec z turystyczną lodówką ale napoje są znacznie droższe. Natomiast samą drogę porównać można chyba do ceprostrady na Szpiglas. Może nachylenie miejscami jest tylko trochę tu większe.
cdn. Pozdrawiam Tomek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2013 12:57

tompie68 napisał(a):Zostawiwszy resztę rodziny w kameralnej kafejce w jakiejś wąskiej uliczce udałem się do wejścia na mury prowadzące do ruin twierdzy.

Też tam właziłem z przyjemnością. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 10.11.2013 13:25

Franz napisał(a):Też tam właziłem z przyjemnością. :)

..ja niestety nie , bo widoki z góry mieliśmy przy zjeżdzie z N.P.Lovcen :wink:
...ale miło pooglądać zdjęcia z innego miejsca :D
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 10.11.2013 13:41

Zdjęć Kotoru nigdy dość :)
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 10.11.2013 15:02

To czytam i oglądam.
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 10.11.2013 23:08

mervik napisał(a):..ja niestety nie , bo widoki z góry mieliśmy przy zjeżdzie z N.P.Lovcen :wink:

Nam nie było dane tam jechać czego żałowaliśmy.
Pozdrawiam Tomek
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 11.11.2013 23:47

anazaw napisał(a):Zdjęć Kotoru nigdy dość :)

No zgadzam się w 100%
Przypomina mi się moje wejście,była 2 poł.września i baaardzo gorąco.
Pozdrawiam
Piotr
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 12.11.2013 00:07

tompie68 napisał(a):Nam nie było dane tam jechać czego żałowaliśmy.

.zawsze możesz zajrzeć ''''TU''
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.11.2013 12:07

Boka (z Kotorem itp) jest przecudna i warto tam wrócić; do tego jeszcze reszta Czarnogórskich atrakcji i urlop zaplanowany
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 12.11.2013 17:13

te kiero napisał(a):Boka (z Kotorem itp) jest przecudna i warto tam wrócić; do tego jeszcze reszta Czarnogórskich atrakcji i urlop zaplanowany

Samo objechanie Boki wraz ze zwiedzaniem można zaplanować na jeden urlop. A cała reszta to na kilka.
Pozdrawiam Tomek
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 12.11.2013 18:55

te kiero napisał(a):Boka (z Kotorem itp) jest przecudna i warto tam wrócić; do tego jeszcze reszta Czarnogórskich atrakcji i urlop zaplanowany

...widzę że już postanowiłeś ,odwiedzić Czarnogórę :roll:
..mnie po remoncie i zmiany mebli ,
nie wiem czy na Szklarską .P będzie mnie stać w 2014 :(

tompie68 napisał(a):Samo objechanie Boki wraz ze zwiedzaniem można zaplanować na jeden urlop.

..ale bardzo krótki :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.11.2013 07:56

mervik napisał(a):

...widzę, że już postanowiłeś, odwiedzić Czarnogórę :roll:
..mnie po remoncie i zmiany mebli ,
nie wiem czy na Szklarską .P będzie mnie stać w 2014 :(

trzeba przeżyć to raz jeszcze, jak pobyty w Breli; choć remont i naprawa autka (u mnie) nie napawa optymizmem

BTW: w Szklarskiej też jest spoko, byłem kilka razy

Tomku, sorry za OT

mervik napisał(a):
tompie68 napisał(a):Samo objechanie Boki wraz ze zwiedzaniem można zaplanować na jeden urlop.

..ale bardzo krótki :wink:

pozostał jeszcze Tivat i płw na którym leży, aczkolwiek nie zwiedzam super dokładnie; podoba mi się ta fota płw
Załączniki:
montenegro-boka-kotorska2.jpg
Ostatnio edytowano 13.11.2013 10:43 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.11.2013 08:06

tompie68 napisał(a):Widoki są piękne zwłaszcza na góry otaczające Kotor i zatokę.

Tomku bardzo ładnie wyszły Ci zdjęcia zatoki; moje niestety jakieś przymglone z upału (poniżej przykład); trzeba mieć fart do dobrego oświetlenia lub dobry aparat;
a nie ma czasu na obróbkę...
Załączniki:
DSC00345.jpg
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 13.11.2013 09:58

Dla mnie zatoka Kotorska, to jedno z najpiękniejszych miejsc jakie zobaczyłam w czasie mojej podróży. Po obejrzeniu tych zdjęć jeszcze bardziej żałuję, że nie zobaczyłam samego Kotoru. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się uda...
Ps. Zdjęcia przepiękne. Zwłaszcza z murów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone