Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2013 00:30

Przypuszczam, że i moja trasa po Albanii będzie dodatkowym bodźcem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 01.11.2013 02:08

Franz napisał(a):Przypuszczam, że i moja trasa po Albanii będzie dodatkowym bodźcem.

Oczywiście, że tak. Śledzę ją przez cały czas. Zresztą Twoje relacje zainspirowały mnie do odwiedzenia Durmitoru.
Pozdrawiam Tomek
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 01.11.2013 09:53

tompie68 napisał(a): Jednak rekonesans do Albanii i późniejsze wpisy na forum wykrystalizowały decyzję, że przyszły rok należeć będzie między innymi do Albanii.
Pozdrawiam Tomek :papa:

Ja skoro wiem, że będę w Czarnogórze, to skoro Albania będzie tak blisko, to będzie trzeba ją odwiedzić.
Na razie przeglądam relacje i coś na pewno wymyślę, aby i tam coś zwiedzić :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.11.2013 15:10

rysiek_r74 napisał(a):
tompie68 napisał(a): Jednak rekonesans do Albanii i późniejsze wpisy na forum wykrystalizowały decyzję, że przyszły rok należeć będzie między innymi do Albanii.
Pozdrawiam Tomek :papa:

Ja skoro wiem, że będę w Czarnogórze, to skoro Albania będzie tak blisko, to będzie trzeba ją odwiedzić.
Na razie przeglądam relacje i coś na pewno wymyślę, aby i tam coś zwiedzić :D

To ja polecam w Albanii twierdzę Rozafa w Szkodrze bo blisko z Czarnogóry,a Tirana też jest warta
zwiedzenia...niżej niestety nie byłem
Pozdrawiam Adrian
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 03.11.2013 00:24

ajdadi napisał(a):
To ja polecam w Albanii twierdzę Rozafa w Szkodrze bo blisko z Czarnogóry,a Tirana też jest warta
zwiedzenia...niżej niestety nie byłem

A przed Tiraną jest Kruja,ze wzgórza widac Tiranę.
Pozdrawiam
Piotr
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 03.11.2013 02:10

Jako ,że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie kłaniając się w pas szczególnie podróżnikom nie wczasowiczom. Niestety ja podróżnikiem nie jestem to znaczy trudno mi nim być na ten czas (dwójka dzieci 5 i 7 lat). No ale może kiedyś... Nie mniej jednak w tym roku udało mi się zobaczyć kawałek Czarnogóry - była to nasza pierwsza wspólna wyprawa zagraniczna i to w ciemno. Nosiłem się z zamieszczeniem podobnej relacji jak Twoja Tomku lecz z dziećmi głownie czas spędzaliśmy nad Jadranem + dwie całodniowe wycieczki (Kotor i Stary Bar) więc wolę powspominać i obejrzeć to co być może przede mną w Twojej relacji która bardzo mi się podoba i czytam ją z wielkim zaciekawieniem. Od siebie jedynie wtrącę jak wyglądała moja trasa: wyjazd okolice Krakowa - Zakopane - Poprad- Rimavska Sobota- Hatvan - Kecskemet- przejście graniczne Tompa- Belgrad - Valjevo- przejście do MNE Dobrakowo - Podgorica -no i cel BULJARICA . Trasa miała być ekonomiczna widokowa bez zbędnych postojów - i taką też się okazała być. Co do powrotu to Oczywiście kanion Tary - Durmitor - kawałek kanionu Pivy - kawałek Bośni ( Foca - Gorażde- Visegrad - i do Belgradu dalej Budapeszt - sahy- Banska Bystrica- Chyżne - Kraków. Trasa "Do" zajęła nam 23 godziny natomiast powrót aż 30 godzin a to ze względu głównie na uroki Durmitoru oraz kanionów. Na koniec dodam że w 2014 Czarnogórze nie odpuścimy - to już postanowione!
Pozdrawiam!
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 06.11.2013 17:35

Alidrzi napisał(a):Jako ,że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie kłaniając się w pas szczególnie podróżnikom nie wczasowiczom. Niestety ja podróżnikiem nie jestem to znaczy trudno mi nim być na ten czas (dwójka dzieci 5 i 7 lat).

Również Ciebie witam na Forum jak i w mojej relacji. Co do tematu podróżników i wczasowiczów to nie bądź dla siebie taki srogi. Prawdziwi wczasowicze to do MNE lecą samolotem Ty natomiast, tak wynika z Twojego opisu zwiedziłeś kawał Czarnogóry i nie tylko po drodze a to też się liczy. Następna relacja a właściwie fotorelacja będzie właśnie z Kotoru wobec czego będziesz mógł skonfrontować swoje wspomnienia z moimi fotkami. Interesuje mnie natomiast Twoja droga. Również na początku chciałem jechać Twoją trasą przez Rimavską Sobotę. Przeraziły mnie relacje i filmiki na You Tube. Opisz mi, proszę jak odcinek Poprad - Rimavska Sobota wygląda w rzeczywistości. W tym wątku są filmiki z tej drogi: Droga Zakopane - Obwodnica Budapesztu
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 06.11.2013 17:42

Alidrzi napisał(a):Jako ,że jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie

Jeszcze jedno. Uczynisz bardzo miły gest jak w wątku Nowy Użytkownik.. przywitasz się z szerszym gronem użytkowników tego forum.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 07.11.2013 19:35

Jako, że plan tak misternie ułożony jeszcze w domu dawno przestał obowiązywać, w kolejnym dniu postanowiliśmy odwiedzić Kotor, który pierwotnie miał zostać do przyszłego roku. Tym bardziej, że dzień rozpoczął się deszczem i dopiero po wczesnym obiedzie zrobiło się gorąco i słonecznie. Na samym wjeździe do miasta przywitał nas sznurek samochodów posuwających się w żółwim tempie do przodu. W pewnym momencie zauważyłem po prawej stronie cmentarz a przed nim dość duży parking z wolnymi miejscami i tam zjechaliśmy. Co prawda samochody stojące tam miały rejestracje miejscowe ale postanowiliśmy zostawić nasz samochód i do starego miasta udać się pieszo. Problem polegał tylko na tym, że nie wiedzieliśmy jak daleko będziemy musieli iść i czy parking ów jest rzeczywiście ogólnodostępny.

Obrazek
To dopiero widok, palmy na cmentarzu

Obrazek
W miarę przybliżania się do centrum wyłaniają się góry majestatycznie królujące nad miastem

Obrazek
Idąc w stronę starego miasta można natknąć się na takie "perełki" architektury

Kierunek obraliśmy na tzw. czuja i po niedługim marszu dotarliśmy do murów starego miasta.

Obrazek
Jedna z bram

Obrazek
Najbardziej rozpoznawalny i charakterystyczny obrazek z Kotoru

Obrazek

Obrazek
Ścieżka, którą zaraz się udam na szczyt do ruin twierdzy

Obrazek
Jedno z wejść prowadzące na górę

cdn Pozdrawiam Tomek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2013 19:45

tompie68 napisał(a):W pewnym momencie zauważyłem po prawej stronie cmentarz a przed nim dość duży parking z wolnymi miejscami i tam zjechaliśmy.

- Dlaczego oskarżony ukradł ten rower?
- Stał oparty o mur cmentarza.
- I co z tego?
- Myślałem, że właściciel umarł...

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.11.2013 20:08

tompie68 napisał(a):Jako, że plan tak misternie ułożony jeszcze w domu dawno przestał obowiązywać . . .

Bardzo podoba mi się to zdanie 8) , bo potwierdza moje podejrzenie , że nie tylko ja tak mam :wink:

Czekam teraz na zdjęcia z twierdzy

Pozdrawiam
Piotr
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 07.11.2013 20:23

No bardzo ładnie.
Sądzę, że jednego pobytu nie starczy na te wszystkie cudeńka...:)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.11.2013 09:23

tompie68 napisał(a):
Obrazek
To dopiero widok, palmy na cmentarzu

:

Kolego Tomaszu. Nie chciałoby się tam położyć na wieczny odpoczynek ???
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 08.11.2013 17:13

rysiek_r74 napisał(a):No bardzo ładnie.
Sądzę, że jednego pobytu nie starczy na te wszystkie cudeńka...:)

Po takiej wyprawie czuje się niedosyt i nie spełnienie ponieważ ma się świadomość, że można było zobaczyć więcej ale...
darek1 napisał(a):Kolego Tomaszu. Nie chciałoby się tam położyć na wieczny odpoczynek ???

Na razie się nad tym nie zastanawiałem. Chyba mam jeszcze czas a i do zobaczenia różnych rzeczy na świecie trochę zostało. Ale się zrobiło filozoficznie.
Pozdrawiam Tomek
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 08.11.2013 17:27

tompie68 napisał(a):
Alidrzi napisał(a):Opisz mi, proszę jak odcinek Poprad - Rimavska Sobota wygląda w rzeczywistości. W tym wątku są filmiki z tej drogi: Droga Zakopane - Obwodnica Budapesztu
Pozdrawiam Tomek

Witam!
Zgodnie z sugestią przywitałem się "jak trzeba" - Dziękuję Ci za podpowiedź. :o
Tomku ja jechałem tą trasą w nocy w zakopanym byłem jakoś koło 20 -tej. Kiedy wjechałem do Popradu zrobiło się już ciemno, aczkolwiek co do trasy swoje zdanie mam- już na pewno tamtędy nie pojadę trasa bardzo się dłuży ze względu na kiepską jakość drogi (mało km/h można wyciągnąć) poza tym nawet jadąc w dzień jak dobrze paiętam jedzie się w większości przez lasy -więc widoki takie sobie. Droga jest bardzo kręta dużo podjazdów i zjazdów o użym % nachylenia. Reasumując : jako trasa przelotowa to na pewno jej nie polecę gdybym jechał tylko do Popradu to czemu nie ale nie inaczej. Z plusów jedynie ten ,że przejaz przez Słowację to w tym przypadku jedynie koszt paliwa :hut: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies