Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.10.2013 20:47

Fajne znowu zobaczyć to co widziałem
...i to co nie widziałem :D
Pozdrowienia :papa:
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 25.10.2013 10:21

Widoki na zdjęciach rzeczywiście fajne, jest co wspominać ale po przyjeździe doszliśmy do wniosku, że fotki nawet w połowie nie oddają rzeczywistych widoków i emocji.
Pozdrawiam Tomek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.10.2013 10:40

tompie68 napisał(a):Widoki na zdjęciach rzeczywiście fajne, jest co wspominać ale po przyjeździe doszliśmy do wniosku, że fotki nawet w połowie nie oddają rzeczywistych widoków i emocji.
Pozdrawiam Tomek

Masz całkowitą rację
Pozdrawiam Adrian
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 14:25

tompie68 napisał(a):Z góry dobrze widać rozsiane wyspy i wysepki wystające ponad wody jeziora.

Sporo mnie ominęło przez tę niepogodę. Tiaa...
Przynajmniej u Ciebie sobie popatrzyłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 28.10.2013 15:51

Franz napisał(a):Przynajmniej u Ciebie sobie popatrzyłem.

Cieszę się. Miło czymś zaskoczyć tak wytrawnego turystę. Ale mniemam, że nie odpuścisz i tam pojedziesz.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 15:56

tompie68 napisał(a):Cieszę się. Miło czymś zaskoczyć tak wytrawnego turystę. Ale mniemam, że nie odpuścisz i tam pojedziesz.

Wcześniej czy później. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 28.10.2013 16:42

Następny dzień upłynął również z przygodami. Były to jednak dla nas niemiłe przygody. Jako, że dnia poprzedniego nie zdążyliśmy zobaczyć Ulcinij zaimprowizowany na szybko plan zakładał zwiedzanie tego zabytkowego miasta a następnie wyskok do Szkodry w Albanii. I już wsiadamy w samochód, już jedziemy aż tu nagle ... na przedmieściaćh Ulcinij jak nie rozpęta się ulewa. W pewnej chwili musiałem stanąć bo nic nie było widać. Nie zrażeni jednak tym chwilowym załamaniem pogody, po ustaniu deszczu udaliśmy się w kierunku miasta. Nie doceniliśmy jednak tego jak kapryśna potrafi być niekiedy aura i jakie potrafi płatać figle. Już kiedy szukaliśmy miejsca do zaparkowania, a muszę zaznaczyć, że w tym mieście jest to trudne zajęcie z tej przyczyny, że wszyscy stają gdzie popadnie, znowu zaczęła się ulewa. Miejsce w końcu znaleźliśmy na górce skąd rozciągał się piękny widok na morze i tam przeczekaliśmy kolejną ulewę.

Obrazek

Obrazek
Tu zaparkowaliśmy samochód

Kluczenie po wąskich uliczkach były utrudnione również przez to, że wszędzie było pełno ludzi uciekających z plaży.

Obrazek
W pośpiechu opuszczona plaża

Obrazek
Amatorów kąpieli jednak nie brakuje

Obrazek
Morze w deszczu

Obrazek
Uliczka przy plaży podczas jednej z przerw w deszczu

My jednak postanowiliśmy, pomimo wszelkich przeciwności udać się na zwiedzanie. Już w mieście jeszcze trzy razy deszcz a trafniej byłoby powiedzieć, że potworna ulewa nie dawała o sobie zapomnieć. W konsekwencji doszliśmy po schodach tylko na początek starego miasta. Przy wyjściu ze schodów znajduje się tablica z informacją, o dziwo również po polsku - "Najpiękniejszy widok na Starym Mieście" i rzeczywiście informacja jest jak najbardziej prawdziwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A widoki te można podziwiać z okienek w tych murach

Przy kolejnej nastąpiła szybka ewakuacja do samochodu. Ale w pewnym momencie znów zaczęło lać uniemożliwiając dalszą drogę. Pani w sklepie była tak miła, że pozwoliła nam przeczekać. Na marginesie dodam, że tak długiej i intensywnej ulewy w Polsce jeszcze chyba nie przeżyłem (ponad 40 minut oczekiwania a woda się lała jak z wiadra). W sumie całe oczekiwanie w deszczu zajęło nam ponad dwie godziny także do samej Szkodry już nie dotarliśmy.
Pozdrawiam i zapraszam na ciąg dalszy Tomek :papa:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 28.10.2013 17:24

Cóż za niesamowity pech.
Ale ulewa to ulewa. Czasami nawet plany wakacyjnego zwiedzania potrafi pokrzyżować.
Ja tak miałem dwa lata temu. Trzeba było zrobić drugie podejście do zwiedzania Šibenika, bo za pierwszym była ulewa z gradobiciem no i trzeba było zawrócić.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 17:36

Mnie się w Ulcinj poszczęściło o tyle, że ulewę przeczekałem nad Jeziorem Szkoderskim i tu już było przyzwoicie.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 28.10.2013 18:42

rysiek_r74 napisał(a):Trzeba było zrobić drugie podejście do zwiedzania Šibenika, bo za pierwszym była ulewa z gradobiciem no i trzeba było zawrócić.

U nas to było drugie podejście. Trzeciego nie robiliśmy. Może w przyszłym roku.
Franz napisał(a):Mnie się w Ulcinj poszczęściło o tyle, że ulewę przeczekałem nad Jeziorem Szkoderskim i tu już było przyzwoicie.

Z dwojga złego wolałem, że nad jeziorem była pogoda.
Pozdrawiam Tomek
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 29.10.2013 22:43

U mnie,tak to wyglądało.
Pozdrawiam
Piotr
Załączniki:
1.JPG
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 30.10.2013 23:23

Piotrek Byrdziak napisał(a):U mnie,tak to wyglądało.

No to pogoda wymarzona do zwiedzania. Ale te fale rozbryzgujące się o skały też mają swój urok.
Pozdrawiam Tomek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.10.2013 07:49

tompie68 napisał(a):Ale te fale rozbryzgujące się o skały też mają swój urok.
Pozdrawiam Tomek

oczywiście, że tak, zdecydowanie lepszy widok i efekt;

niezłe zostało śmietnisko na plaży :evil:
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 31.10.2013 22:57

te kiero napisał(a):niezłe zostało śmietnisko na plaży

Faktycznie ale wszyscy tak szybko uciekali z plaży. Ale z drugiej strony wzięcie tych paru śmieci zajęłoby dosłownie kilka sekund. Przypominają mi się wpisy niektórych forumowiczów traktujące o brudzie na plażach w MNE. Ale tego brudu nie robią mieszkańcy tych kurortów tylko sami turyści.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 31.10.2013 23:20

Żeby nie mieć całkowicie zmarnowanego dnia postanowiliśmy pojechać jednak w stronę Szkodry choćby po to tylko ażeby przekroczyć granicę i zobaczyć jeszcze inny kraj, tak różny kulturowo o którym napisano tyle mitów i półprawd. Tym bardziej, że pogoda zrobiła się słoneczna. Dojechaliśmy do przedmieść i wracaliśmy. Jednak w tak krótkim czasie przekonaliśmy się, że nikt nas nie napadł, nie okradł ani do nas nie strzelał. Albania okazała się takim samym krajem jak wiele innych; może trochę biedniejszym i z większym rozwarstwieniem dochodowym, które przejawia się w wielkości i jakości domów.

Obrazek
W każdej nawet malutkiej wiosce jest równie mały meczet z obowiązkowym minaretem

Obrazek

Obrazek
To chyba jakiś specyficzny rodzaj zajazdu

Obrazek
Przykład bogatego i dużego, jak na albańskie warunki, domu

Obrazek
A to już przedmieścia Szkodry i wzgórze zamkowe

Obrazek
Przejście graniczne

Po tym niezbyt udanym dniu pora wracać na kwaterę. Droga powrotna nie była jednak wolna od przygód. Jest bowiem skrót prowadzący bezpośrednio do Baru. Droga jednak bardzo wąska, kręta co kawałek jakieś wioski z winnicami i tubylcy mknący w swych czarnych, dużych, lśniących "terenówkach" nie zważający na to czy ktoś jedzie z przeciwka.
Jednak rekonesans do Albanii i późniejsze wpisy na forum wykrystalizowały decyzję, że przyszły rok należeć będzie między innymi do Albanii.
Pozdrawiam Tomek :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone