Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 07.10.2013 22:45

Franz napisał(a):Budva również i mnie bardzo się podobała.

Do Budvy płynęliśmy stateczkiem z Petrovaca.
Widok Budvy z morza bezcenny.
Pozdrawiam
Piotr
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 09.10.2013 14:22

Piotrek Byrdziak napisał(a):
Franz napisał(a):Budva również i mnie bardzo się podobała.

Do Budvy płynęliśmy stateczkiem z Petrovaca.
Widok Budvy z morza bezcenny.

Po lekturze różnego rodzaju wpisów w internecie i w przewodnikach muszę przyznać, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym miastem. Dużo ludzi kieruje się stereotypami a naprawdę warto coś zobaczyć na własne oczy żeby wyrobić sobie swoje zdanie.
Pozdrawiam Tomek
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 09.10.2013 18:11

tompie68 napisał(a): Dużo ludzi kieruje się stereotypami a naprawdę warto coś zobaczyć na własne oczy żeby wyrobić sobie swoje zdanie.

Dokładnie tak samo jest z Albanią.
Wielu turystów będąc w Czrnogórze jedzie tylko do Szkodry.

A po powrocie mówi że brud,żebracy itd.już nigdy więcej.Albania to nie tylko Szkodra.
Ja nie byłem w Szkodrze,byłem tam gdzie mi się bardzo podobało i chcę tam jeszcze wrócic.
Pozdrawiam
Piotr.
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 10.10.2013 17:26

Wyprawa górnym tarasem wzdłuż jeziora Szkoderkiego była dla nas, podobnie jak wszystkie w MNE, wycieczką dziewiczą, w nieznany teren. Okazała się ona strzałem w dziesiątkę ze względu na swe walory krajobrazowe, widokowe i co pozostaje nie bez znaczenia ze względu na stosunkową pustkę i dzikość owych terenów. Tereny te bowiem pozostają na uboczu od gwarnych i zatłoczonych kurortów i uczęszczanych tras nadmorskich. Wyprawa ta pozostaje w pamięci z jeszcze jednego powodu; ze względu na ekstremalne przeżycia związane z małą szerokością i przepaścistością dróg. W tym miejscu drobna dygresja: otóż drogi są generalnie w dobrym stanie, równe, bez dziur. Natomiast to, że są wąskie i przepaściste wynika z naturalnego ukształtowania terenu.
Tyle tytułem wstępu. Na początek zaprezentuje mapkę poglądową.

Obrazek

Już początek drogi, wjazd z Budvy w kierunku Cetinje, dostarcza wrażeń a kierowcy nerwów, że nie może chłonąć widoków pozostającej coraz bardziej w dole Budvy i okolic i rzecz jasna wybrzeża. Ale to co dostrzec można choć kątem oka też jest powalające. Po wjeździe na górę znika wybrzeże i pojawiają się góry Lovcen. My nie skręcamy jednak na Cetinje tylko na starą drogę do Podgoricy. Wcześniej jednak naszą uwagę przyciągają komisy samochodowe, które rozciągają się po jednej i po drugiej stronie drogi. Takie "zagłębie" samochodowe jak u nas w Gnieźnie.
Droga staje się jeszcze węższa i skąd rozciąga się widok na rzekę i miejscowość Rijeka Crnojevica.

Obrazek

Zdarzają się i takie odcinki, że przepaść jest z jednej i drugiej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zjeżdżamy w dół, ku rzece ażeby zatrzymać się przy punkcie widokowym na zakole rzeki. Tam bardzo rozgadany "tubylec" częstuje wyśmienitymi, bardzo soczystymi winogronami ze swojej winnicy i sprzedaje wino własnej roboty (a właściwie roboty jego rodziny) Vranac z widokiem tego właśnie zakola na etykiecie. Rozkoszujemy się widokami, które naprawdę nie mają sobie równych ale zdjęcia tego nie oddają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku udamy się wzdłuż jeziora Szkoderskiego. CDN
Pozdrawiam Tomek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2013 17:34

tompie68 napisał(a):W następnym odcinku udamy się wzdłuż jeziora Szkoderskiego. CDN

Tamtędy jechałem w ulewie i prawie zupełnym braku widoczności. U Ciebie zobaczę, co stamtąd widać.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 10.10.2013 18:40

Franz napisał(a):Tamtędy jechałem w ulewie i prawie zupełnym braku widoczności

To chociaż nie widziałeś przepaści podobnie jak ja jadąc nocą przez góry Serbii.
Pozdrawiam Tomek.
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 17.10.2013 10:39

Piękne widoki, niestety przez lęk wysokości, dla mnie niedostępne. Napatrzę się chociaż na zdjęcia :)
Czekam na więcej.
Pozdrawiam
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 18.10.2013 14:52

GosiaN napisał(a):Piękne widoki, niestety przez lęk wysokości, dla mnie niedostępne. Napatrzę się chociaż na zdjęcia :)

W rzeczywistości nie jest tak źle. Zresztą czytałem Twoją relację, na której również były przepaściste drogi. Te tereny Europy mają to do siebie, że pokryte są siecią wąskich, górskich dróg z serpentynami i przepaściami.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 18.10.2013 16:38

Po napatrzeniu się trzeba wsiąść w samochód i udać się w dalszą drogę ku nieznanemu. już zaczynają się wyłaniać pierwsze widoki jeziora.

Obrazek
I znów te nunufary przy brzegu.

Obrazek

Obrazek
Zjeżdżamy serpentynami ostro w dół aż do przecięcia głównej drogi i trasy kolejowej Podgorica-Bar...

Obrazek

Obrazek
... żeby znów zacząć się wspinać wąską i krętą drogą prowadzącą nad jeziorem.

Obrazek

Obrazek
Z góry dobrze widać rozsiane wyspy i wysepki wystające ponad wody jeziora.

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.10.2013 10:55

tompie68 napisał(a):Po napatrzeniu się trzeba wsiąść w samochód i udać się w dalszą drogę ku nieznanemu.

"Napatrzenie" często trwa dość długo :wink: , czasem tak długo , że na kolejne atrakcje brakuje dnia :lol:
W tej części świata takich miejsc do napatrzenie bogactwo wielkie , więc i czasu poświęconego na zwiedzanie trzeba dużo , i plany trzeba sprecyzować .

Pozdrawiam
Piotr
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 20.10.2013 13:50

piotrf napisał(a):W tej części świata takich miejsc do napatrzenie bogactwo wielkie , więc i czasu poświęconego na zwiedzanie trzeba dużo , i plany trzeba sprecyzować .

Uciążliwe, zwłaszcza, jest kierowanie się czasami przejazdów podawanymi w necie np. w Google Maps. Dlatego, jak już wielokrotnie podkreślałem, moje plany ulegały "kompresji' wielokrotnie.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 21.10.2013 22:52

Pora na ostatnią część opowiadania pt. "Ekstremalna podróż ponad jeziorem Szkoderskim".

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nasza droga wije się teraz skalisto-trawiastym zboczem. Odbija od niej w dół droga prowadząca do osady położonej nad brzegiem jeziora.

Obrazek
Jeszcze zbliżenie na meczet i gaj oliwny w dole i ruszamy w dalszą drogę w kierunku granicy albańskiej.

Kawałek dalej droga nasza odbija zdecydowanie od jeziora i prowadzi przez mniejsze lub większe (z reguły jednak mniejsze) osady. Jest tu także aleja wysadzana kasztanami jadalnymi.

Obrazek
Docieramy w końcu na przełęcz graniczną.

Obrazek
Za przełęczą jest już Albania a droga skręca ostro w prawo i prowadzi w dół do Ulcinij.

Obrazek
Po drodze spotykamy ładny zajazd na totalnym odludziu, z którego rozciąga się piękna panorama na Albanię. (W takim miejscu można nawet płacić kartą)

Obrazek
Docieramy w końcu do Ulcinij. Jest to już zupełnie inny świat pełen turystów i samochodów. Jest już późna pora, pomalutku zaczyna się ściemniać dlatego po krótkim spacerze udajemy się wprost do Budvy.
Pomimo spędzenia dużo czasu w samochodzie była to ekscytująca wycieczka obfitująca we wrażenia i widoki.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.10.2013 09:36

Piękne widoki.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.10.2013 09:41

Spałem tam tylko 3 noce, ale nad samym brzegiem w jednej z tych małych uliczek. Ale najpierw szukałem na górze, a górki są spore. Potem widziałem jak piechurzy robili kilometry by dojść do morza, że nie wspomnę jak było pod górę. Te w Makarskiej to pikuś...
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 22.10.2013 18:08

Super trasa i widoki.
Będzie co podziwiać w przyszłym roku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone