Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 07.10.2013 23:45

Franz napisał(a):Budva również i mnie bardzo się podobała.

Do Budvy płynęliśmy stateczkiem z Petrovaca.
Widok Budvy z morza bezcenny.
Pozdrawiam
Piotr
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 09.10.2013 15:22

Piotrek Byrdziak napisał(a):
Franz napisał(a):Budva również i mnie bardzo się podobała.

Do Budvy płynęliśmy stateczkiem z Petrovaca.
Widok Budvy z morza bezcenny.

Po lekturze różnego rodzaju wpisów w internecie i w przewodnikach muszę przyznać, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym miastem. Dużo ludzi kieruje się stereotypami a naprawdę warto coś zobaczyć na własne oczy żeby wyrobić sobie swoje zdanie.
Pozdrawiam Tomek
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 09.10.2013 19:11

tompie68 napisał(a): Dużo ludzi kieruje się stereotypami a naprawdę warto coś zobaczyć na własne oczy żeby wyrobić sobie swoje zdanie.

Dokładnie tak samo jest z Albanią.
Wielu turystów będąc w Czrnogórze jedzie tylko do Szkodry.

A po powrocie mówi że brud,żebracy itd.już nigdy więcej.Albania to nie tylko Szkodra.
Ja nie byłem w Szkodrze,byłem tam gdzie mi się bardzo podobało i chcę tam jeszcze wrócic.
Pozdrawiam
Piotr.
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 10.10.2013 18:26

Wyprawa górnym tarasem wzdłuż jeziora Szkoderkiego była dla nas, podobnie jak wszystkie w MNE, wycieczką dziewiczą, w nieznany teren. Okazała się ona strzałem w dziesiątkę ze względu na swe walory krajobrazowe, widokowe i co pozostaje nie bez znaczenia ze względu na stosunkową pustkę i dzikość owych terenów. Tereny te bowiem pozostają na uboczu od gwarnych i zatłoczonych kurortów i uczęszczanych tras nadmorskich. Wyprawa ta pozostaje w pamięci z jeszcze jednego powodu; ze względu na ekstremalne przeżycia związane z małą szerokością i przepaścistością dróg. W tym miejscu drobna dygresja: otóż drogi są generalnie w dobrym stanie, równe, bez dziur. Natomiast to, że są wąskie i przepaściste wynika z naturalnego ukształtowania terenu.
Tyle tytułem wstępu. Na początek zaprezentuje mapkę poglądową.

Obrazek

Już początek drogi, wjazd z Budvy w kierunku Cetinje, dostarcza wrażeń a kierowcy nerwów, że nie może chłonąć widoków pozostającej coraz bardziej w dole Budvy i okolic i rzecz jasna wybrzeża. Ale to co dostrzec można choć kątem oka też jest powalające. Po wjeździe na górę znika wybrzeże i pojawiają się góry Lovcen. My nie skręcamy jednak na Cetinje tylko na starą drogę do Podgoricy. Wcześniej jednak naszą uwagę przyciągają komisy samochodowe, które rozciągają się po jednej i po drugiej stronie drogi. Takie "zagłębie" samochodowe jak u nas w Gnieźnie.
Droga staje się jeszcze węższa i skąd rozciąga się widok na rzekę i miejscowość Rijeka Crnojevica.

Obrazek

Zdarzają się i takie odcinki, że przepaść jest z jednej i drugiej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zjeżdżamy w dół, ku rzece ażeby zatrzymać się przy punkcie widokowym na zakole rzeki. Tam bardzo rozgadany "tubylec" częstuje wyśmienitymi, bardzo soczystymi winogronami ze swojej winnicy i sprzedaje wino własnej roboty (a właściwie roboty jego rodziny) Vranac z widokiem tego właśnie zakola na etykiecie. Rozkoszujemy się widokami, które naprawdę nie mają sobie równych ale zdjęcia tego nie oddają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku udamy się wzdłuż jeziora Szkoderskiego. CDN
Pozdrawiam Tomek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2013 18:34

tompie68 napisał(a):W następnym odcinku udamy się wzdłuż jeziora Szkoderskiego. CDN

Tamtędy jechałem w ulewie i prawie zupełnym braku widoczności. U Ciebie zobaczę, co stamtąd widać.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 10.10.2013 19:40

Franz napisał(a):Tamtędy jechałem w ulewie i prawie zupełnym braku widoczności

To chociaż nie widziałeś przepaści podobnie jak ja jadąc nocą przez góry Serbii.
Pozdrawiam Tomek.
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 17.10.2013 11:39

Piękne widoki, niestety przez lęk wysokości, dla mnie niedostępne. Napatrzę się chociaż na zdjęcia :)
Czekam na więcej.
Pozdrawiam
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 18.10.2013 15:52

GosiaN napisał(a):Piękne widoki, niestety przez lęk wysokości, dla mnie niedostępne. Napatrzę się chociaż na zdjęcia :)

W rzeczywistości nie jest tak źle. Zresztą czytałem Twoją relację, na której również były przepaściste drogi. Te tereny Europy mają to do siebie, że pokryte są siecią wąskich, górskich dróg z serpentynami i przepaściami.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 18.10.2013 17:38

Po napatrzeniu się trzeba wsiąść w samochód i udać się w dalszą drogę ku nieznanemu. już zaczynają się wyłaniać pierwsze widoki jeziora.

Obrazek
I znów te nunufary przy brzegu.

Obrazek

Obrazek
Zjeżdżamy serpentynami ostro w dół aż do przecięcia głównej drogi i trasy kolejowej Podgorica-Bar...

Obrazek

Obrazek
... żeby znów zacząć się wspinać wąską i krętą drogą prowadzącą nad jeziorem.

Obrazek

Obrazek
Z góry dobrze widać rozsiane wyspy i wysepki wystające ponad wody jeziora.

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.10.2013 11:55

tompie68 napisał(a):Po napatrzeniu się trzeba wsiąść w samochód i udać się w dalszą drogę ku nieznanemu.

"Napatrzenie" często trwa dość długo :wink: , czasem tak długo , że na kolejne atrakcje brakuje dnia :lol:
W tej części świata takich miejsc do napatrzenie bogactwo wielkie , więc i czasu poświęconego na zwiedzanie trzeba dużo , i plany trzeba sprecyzować .

Pozdrawiam
Piotr
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 20.10.2013 14:50

piotrf napisał(a):W tej części świata takich miejsc do napatrzenie bogactwo wielkie , więc i czasu poświęconego na zwiedzanie trzeba dużo , i plany trzeba sprecyzować .

Uciążliwe, zwłaszcza, jest kierowanie się czasami przejazdów podawanymi w necie np. w Google Maps. Dlatego, jak już wielokrotnie podkreślałem, moje plany ulegały "kompresji' wielokrotnie.
Pozdrawiam Tomek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 21.10.2013 23:52

Pora na ostatnią część opowiadania pt. "Ekstremalna podróż ponad jeziorem Szkoderskim".

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nasza droga wije się teraz skalisto-trawiastym zboczem. Odbija od niej w dół droga prowadząca do osady położonej nad brzegiem jeziora.

Obrazek
Jeszcze zbliżenie na meczet i gaj oliwny w dole i ruszamy w dalszą drogę w kierunku granicy albańskiej.

Kawałek dalej droga nasza odbija zdecydowanie od jeziora i prowadzi przez mniejsze lub większe (z reguły jednak mniejsze) osady. Jest tu także aleja wysadzana kasztanami jadalnymi.

Obrazek
Docieramy w końcu na przełęcz graniczną.

Obrazek
Za przełęczą jest już Albania a droga skręca ostro w prawo i prowadzi w dół do Ulcinij.

Obrazek
Po drodze spotykamy ładny zajazd na totalnym odludziu, z którego rozciąga się piękna panorama na Albanię. (W takim miejscu można nawet płacić kartą)

Obrazek
Docieramy w końcu do Ulcinij. Jest to już zupełnie inny świat pełen turystów i samochodów. Jest już późna pora, pomalutku zaczyna się ściemniać dlatego po krótkim spacerze udajemy się wprost do Budvy.
Pomimo spędzenia dużo czasu w samochodzie była to ekscytująca wycieczka obfitująca we wrażenia i widoki.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.10.2013 10:36

Piękne widoki.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.10.2013 10:41

Spałem tam tylko 3 noce, ale nad samym brzegiem w jednej z tych małych uliczek. Ale najpierw szukałem na górze, a górki są spore. Potem widziałem jak piechurzy robili kilometry by dojść do morza, że nie wspomnę jak było pod górę. Te w Makarskiej to pikuś...
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 22.10.2013 19:08

Super trasa i widoki.
Będzie co podziwiać w przyszłym roku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies