Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra z przygodami

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 25.09.2013 17:34

Hallo :) fajna relacja i milo mi powspominac stare kąty,mysle ze odwiedziles rowniez "Starą Masline"-drzewko oliwne bagatela tylko 2000 lat :) znajduje sie nieopodal Starego Baru , pzdr i czekam na ciag dalszy :papa:
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 25.09.2013 22:41

te kiero napisał(a):tu nie dane mi było; może w przyszłym roku się uda dojechać, ciekawe te ruiny, bo miasteczko raczej jak większość na Bałkanach

W samym Barze też nie byliśmy. Przejeżdżaliśmy tylko główną ulicą tzw. Jadrańską Magistralą.
danka13 napisał(a):Chciałam tylko nadmienić że nam się udało zakupić bilety na pociąg przez internet,kolega był bardzo wytrwały:

Polowałem dwa miesiące co dzień wchodząc na ich stronę. Niestety po zalogowaniu się i przejściu w zakładkę zakupu biletów pojawiał mi się komunikat, że serwis jest nieczynny i link do powrotu na stronę główną. Nawet przed chwilą sprawdzałem i to samo. Albo kolega zamawiał na wcześniejszy termin albo miał jakąś magiczną stronę. Ja wchodziłem na stronę główną kolei serbskich. Ale z drugiej strony po przeczytaniu jednego postu częściowo nie żałuję. Chyba, że Wasze przeżycia są z goła inne.
krzysiek1956 napisał(a):Serdecznie witam bydgoszczanina :D
Zapisuję się do czytelni , jestem ciekaw Czarnogóry Twoimi oczami.

Również witam bydgoszczanina. Jest nas coraz więcej choć mamy Kawał Polski do przejechania zanim dotrzemy do granicy. A Czarnogóra bardzo ciekawa; polecam.
adikos napisał(a):mysle ze odwiedziles rowniez "Starą Masline"-drzewko oliwne

Niestety nie czego bardzo żałuje choć trzy razy przejeżdżaliśmy koło drogowskazu ale zawsze nie było już czasu.
Pozdrawiam Tomek
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 26.09.2013 06:20

Witaj Tomku!
Chętnie powspominam nasz czerwcowy pobyt w Montenegro w 2006 r. i zobaczę co się tam zmieniło przez te 7 lat 8O
Byliśmy w Petrovacu w apartamencie 5 osobowym za 14 euro/dzień za całość.
To były czasy :D :oczko_usmiech:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 26.09.2013 11:23

To ja pozwiedzam z Wami, Czarnogóra nadal przez nas nieodkryta.... :lol:
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 26.09.2013 21:59

fiolek napisał(a):Byliśmy w Petrovacu w apartamencie 5 osobowym za 14 euro/dzień za całość.
To były czasy :D :oczko_usmiech:

To rzeczywiście się zmieniło. Ceny na pewno a i ilość turystów zapewne się podwoiła.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2013 12:01

tompie68 napisał(a):Pisząc o Czarnogórze czy zresztą o każdym innym kraju bałkańskim aż się prosi umieścić to w osobnym dziale a nie wrzucać do jednego worka z innymi krajami (z całym szacunkiem do tych państw). Są to wszak państwa podobne do Chorwacji.

Prościej było, kiedy to jeszcze jedna Jugosławia była...

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 02.10.2013 23:58

Po dokonaniu wszystkich formalności meldunkowo-administracyjnych udajemy się na spotkanie z Jadranem. Jako, że jest to nasz debiut związany z tym morzem chłoniemy wszystkimi zmysłami widoki jak i atmosferę. Odczucia są mieszane. Jako miłośnicy spokoju i ciszy przytłacza nas liczba osób na plaży w przeliczeniu na 1m² i co z tym związane liczba leżaków i ich umiejscowienie sięgające często do samej wody. Natomiast kolor i temperatura morza są cudowne. Ten kolor, tak dobrze mi znany z fotek na tym forum, mogłem wreszcie zobaczyć na żywo, wręcz dotknąć.

Obrazek
Pierwszych plażowiczów widzimy już przed promenadą.

Obrazek
A na samej Slovenskiej Plazy pełno parasoli i leżaków.

Obrazek
Nad całym tym obszarem czuwa Wyspa Sveti Nikola z dumnie zadartym nosem.

Obrazek

Obrazek
Można poczuć odrobinę luksusu. I nie prawdą jest, że największe jachty należą do Rosjan. Bandery były najróżniejsze nawet z USA.

Obrazek
W porcie cała masa mniejszych i jeszcze mniejszych łódek.

Obrazek
Woda rzeczywiście przezroczysta.

Obrazek
Oczywiście bez wszechobecnych straganów nie może się obejść żaden kurort.

Obrazek
Na turystów na dużej i zaludnionej plaży czyha wiele pokus zwanych atrakcjami mniej lub bardziej ekstremalnych. Można na przykład polecieć na spadochronie zaczepionym do 1000m liny ciągnionej przez motorówkę.
Tak zakończył się nasz pierwszy dzień w Montenegro.
Pozdrawiam Tomek :papa:
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 03.10.2013 10:28

Hasło "Czarnogóra" nadal elektryzuje więc siadam i czekam na cd. Byliśmy w tym samym terminie, wydeptywaliśmy te same ścieżki, chętnie popatrzę na MNE Twoimi oczami.
Pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.10.2013 11:12

tompie68 napisał(a):Można poczuć odrobinę luksusu. I nie prawdą jest, że największe jachty należą do Rosjan. Bandery były najróżniejsze nawet z USA.

Ale w jakim jazyku gaworili na tych jachtach, to już nie ma pewności. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 03.10.2013 21:33

Franz napisał(a):Ale w jakim jazyku gaworili na tych jachtach, to już nie ma pewności.

Niestety nie zaprosili nas a czas kolacji akurat był i uczty trwały na całego oczywiście na tych jachtach.
Pozdrawiam Tomek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.10.2013 13:19

Witam
dobrze opisana relacja
ja w 2011 roku z powodu awarii auta przy Gyorze i nieplanowanym noclegu w tym mieście (laweta +naprawa)
również jechałem nocą tą drogą co Ty
tak jak piszesz jazda między Czaczakiem,a Użicami niezłe przeżycie
Byłem na 14 dni w Barze-Susanj więc miło znów zobaczyć Stary Bar
Czekam na ciąg dalszy i pozdrawiam
Byłeś w Albanii?
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 07.10.2013 10:25

Następny dzień to trochę leniuchowania połączonego z plażowaniem. A po obiedzie wizyta na starym mieście w Budvie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej nas uderzyło, i to nie tylko w tym miasteczku ale we wszystkich odwiedzanych, że pomimo ciasnoty zabudowy zawsze jest miejsce na dużo zieleni co widać zresztą na powyższych fotkach.
W następnych odcinkach jezioro Szkoderskie ale z nieco innej perspektywy niż tradycyjnie pokazywana.
Pozdrawiam Tomek :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.10.2013 10:43

tu nie dotarłem, ale jest warto i faktycznie przywalili różnorodnością roślin, ostatnie zdjęcie super to oddaje
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.10.2013 11:15

Budva również i mnie bardzo się podobała.

Pozdrawiam,
Wojtek
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 07.10.2013 13:20

Super relacja ! I ja zasiadam na balkon do czytelni . Mam cicha nadzieje , ze i ja zawitam kiedys do Czarnogory i ...Albanii .Plany juz mam . Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra z przygodami - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone