Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - wybór miasteczka na wakacje

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 10.03.2016 11:21

Buljarica jest bardzo fajnym miejscem na wypoczynek , szczególnie jak ktos nie lubi tłumów, niestety nie ma tam zbyt wielu apartamentów , w sezonie cięzko znalezc jedno miejsce a co dopiero dla 3 rodzin.
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 13:50

Ostatecznie miejscówkę wyszukaliśmy w Petrovac - część ekipy chciała koniecznie blisko cywilizacyjnych udogodnień, a pozostali im sie podporządkowali. Mam nadzieję, że wszyscy wrócimy zadowoleni. Do Buljaricy żabi skok, a jako że nie bardzo lubię smażenie się od świtu do nocy na plaży, to z pewnością spacerkiem obejdę okoliczne miejscowości.
Mam natomiast pytanie techniczno-motoryzacyjne :)
Poczytałam na forum relację z bałkańskich wojaży i nigdzie nie trafiłam na szczegóły dotyczące drogi dojazdowej do Jezerski Vrch na którym znajduje się mauzoleum Petara II Petrovića Njegoša. Analizując relacje, nigdzie nie znalazłam wpisu, jak duże auta są w stanie pokonać tę trasę - my będziemy się przemieszczali busem, stąd moje wątpliwości. Kiedy w Cro chcieliśmy wjechać na Sv.Jure, to zwyczajnie jednego roku wybraliśmy się osobówkami, bo naszym busem nie byłoby to możliwe.
Liczę na wskazówki i pomoc, bo CG to dla mnie zupełnie nowy zakątek świata :)
Ostatnio edytowano 11.03.2016 20:31 przez na-ko, łącznie edytowano 1 raz
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 11.03.2016 14:31

Mauzoleum znajduje się na górze Lovcen, Jezerski Vrch to szczyt obok, niedostępny z instalacjami wojskowymi, pojęcie bus troche ogólne, ale myślę że dacie rade bez problemu, proponuje dojazd z Cetynii, a powrót serpentynami w stronę Kotoru, najwyżej będziecie sie składać na 2 razy na serpentynach, wjazd na górę płatny, ale niedużo , polecam plaże Lucice między Buljaricą a Petrovacem

tu zjazd serpentynami do kotoru https://www.google.pl/maps/place/Lov%C4 ... 33!6m1!1e1

mysle ze dacie rade
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 14:51

Dziękuję za wskazówki :)
Na temat plaży Lucice mówił mi już właściciel kwatery - z pewnością tam zajrzymy.
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 15:37

marcines proszę jeszcze o skorygowanie ... powrót serpentynami, czyli cofam się do Cetynii i robię pętlę
trasa.png

czy też zgodnie z poniższym schematem
trasa2.png
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.03.2016 19:21

cześć na-ko,

druga opcja.

warto wejść na górę pod mauzoleum dla widoków, ale samo mauzoleum to wg mnie nic ciekawego ( w środku tylko pomnik Piotra). Wstęp bodajże 2 EUR.
Widoki z serpentyn nad Kotorem spektakularne 8)

Jakim konkretnie busem pojedziecie, bo bus busowi nie równy?

pozdrawiam,
Michał
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 20:21

Mikeee - Jako baba z krwi i kości odpowiedziałabym ... srebrnym :) a tak na poważnie, to volkswagen caravelle.
Kiedy będąc na Riwierze Makarskiej powiedzieliśmy naszemu gospodarzowi, że chcemy nim wjechać na Sv. Jure, to powiedział nam, że nie damy rady, więc rok później pojechaliśmy osobówką - było warto, wjazd na Jerzego i widoki niezapomniane.
Tym razem też chciałabym wjechać ze względu na widoki... jakoś tak mam, że większe wrażenie robi na mnie to, co stworzyła natura, niż to, co próbował stworzyć człowiek.
Pozdrawiam
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 11.03.2016 20:23

super temat na przyszły rok planuję Montenegro
za wszystkie informacje dziękuję ślicznie
Aga P.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga P. » 11.03.2016 20:40

zuzula12 napisał(a):a ja tam polecam Dobre Vode i apartamenty u Petara które poleca też Slavko. Cieszę się że każdy daje na tym forum coś od siebie- ja w/w kwatery znalazłam właśnie dzięki forum na internecie. Pierwszy raz ( 2 lata temu) jechaliśmy tam poniekąd w ciemno- zdani tylko na opinię tych którzy tam już byli i opisywali swoje odczucia na forach. Dla nas czystość w pokojach, przystępna cena ( 10 euro od osoby), gościnność i uczynność gospodarzy jest bardzo ważne.Dodam że na Czarnogórę jeździmy dużą grupą - jedzie nas 4 lub 5 rodzin- co za tym idzie trochę wieczorami hałasujemy na tarasie( jest nas przecież siła ludzi). Petarowi nigdy nasze głośne rozmowy nie przeszkadzały.Był mega wyrozumiały co do naszych wieczornych ,głośnych spotkań na tarasie. A w poprzednich latach będąc np w Petrovac zawsze byliśmy uciszani i wiecznie komuś przeszkadzały nasze rozmowy tarasowe. Dlatego jadąc na wakacje w tak dużej grupie duże znaczenie ma dla nas wyrozumiałość gospodarza.
Petrovac jest pięknym miasteczkiem ale dla nas jest za drogi i za głośny -choć jeśli jedzie się np jedną rodziną to jest on bardziej atrakcyjny niż Dobre Vode. Jest tam mnóstwo knajp, sklepików , piękna promenada i cały szereg atrakcji dla dzieciaków. Dla nas jednak - dużej grupy( 4-5 rodzin) w Dobre Vode jest poprostu spokojniej i taniej. Ale to tylko moja opinia. Niech każdy wybierze to co uważa że dla niego jest dobre.

Też polecam Dobrą Vodę, pierwszy raz pojechaliśmy w ciemno w 2014 r. i skierowaliśmy się do Petara, ale niestety nie miał wolnych miejsc u siebie, ale zaprowadził nas do sąsiada. Dom nad samym morzem, jak dla nas bajka, wspaniali gospodarze, skromnie, ale czysto i jest co potrzeba. Duży taras z widokiem na morze i góry, wychodziliśmy z domu, bezpośrednio schodami wyjście na kilka skałkowych plaż, super warunki do snurkowania, dzieciaki były zachwycone....w 2015 r. byliśmy tam drugi raz i polecam zarówno miejsce jak i kwaterę, dla chętnych mogę przesłać namiary na maila.
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 20:57

Agnieszka - też byliśmy nastawieni na mniejszą miejscowość, niestety jest marzec, więc okazało się, że niewielkie pole manewru (mało wolnych kwater) a my stanowimy dużą grupę. Przeglądając relacje z pobytów w CG już dziś wiem, że za rok też tam pojedziemy (choć mój mąż jeszcze o tym nie wie), więc chętnie skorzystam z sprawdzonych namiarów na kwaterę.
Aga P.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga P. » 11.03.2016 21:09

W naszej kwaterze właściciele wynajmują dwa pokoje dwuosobowe i jedno studio dla 3 osób, razem 7 miejsc, więc dla Waszej grupy za mało, ale może ktoś inny skorzysta.
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 11.03.2016 21:24

Ja po Czarnogórze i Albanii jezdziłem citroenem c8 i nigdzie nie czułem zeby brakowało miejsca, nawet dzieki dużemu prześwitowi miałem komfort podróżowania, kolega borą kombi czasem szurał spodem, a tak poważnie jeśli lubisz widoki proponuje taka wycieczkę objazdową z Petrovaca
https://www.google.pl/maps/dir/42.20844 ... m0!1m0!3e0

po drodze macie przełom rzeki Crnojevica, polecam zatrzymać się w rynku w Centiii , ładne miasteczko i można tanio zjeść, potem wyjazd na Lovcen i zjazd do Kotoru, tylko trzeba się pilnować zeby dobrze skręcic przy zjeżdzie z Lovcen ma Kotor
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.03.2016 21:40

na-ko napisał(a):Mikeee - Jako baba z krwi i kości odpowiedziałabym ... srebrnym :) a tak na poważnie, to volkswagen caravelle.
Kiedy będąc na Riwierze Makarskiej powiedzieliśmy naszemu gospodarzowi, że chcemy nim wjechać na Sv. Jure, to powiedział nam, że nie damy rady, więc rok później pojechaliśmy osobówką - było warto, wjazd na Jerzego i widoki niezapomniane.
Tym razem też chciałabym wjechać ze względu na widoki...

caravellą dacie spokojnie radę. Ja na Sv Jure wjeżdżałem raz Traffikiem i też nie było żadnego problemu. No może ze dwa razy brałem zakręt na dwa razy :) Wasz gospodarz nie miał wystarczającej wiary w ludzi :lol:
na-ko napisał(a):jakoś tak mam, że większe wrażenie robi na mnie to, co stworzyła natura, niż to, co próbował stworzyć człowiek.

ja mam tak samo 8)
pozdrawiam,
Michał
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 21:44

Marcines - dziękuję. Zastanawiałam się właśnie dziś, czy na trasie do Cetynia uda mi się coś jeszcze zobaczyć. Mam na szczęście tę przewagę, że reszta naszej wycieczki zgadza się na to, co zaproponuję :)
na-ko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) na-ko » 11.03.2016 21:55

Mikee - z pewnością masz rację, bo gdy rok później (będąc w Cro osobówką), powiedzieliśmy naszemu ówczesnemu gospodarzowi, w jakim czasie wjechaliśmy na Jerzego, a kilka dni później ile zajmowało nam przejechanie do kolejnych miasteczek na Hvar, to tylko poklepał mojego męża po ramieniu i stwerdził "good driver" (dodam tylko, że mamy wystarczająco lat, że nie kręci nas "prędkościowe" szaleństwo na drodze)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra - wybór miasteczka na wakacje - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone