napisał(a) artom » 14.07.2015 18:48
Witam, zaciekawił mnie wątek i postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami z pobytu w Montenegro. Byłem w zeszłym roku (2+2) samochodem w Barze, trasa przez Cro, na granicy Cro-BiH mieliśmy paszporty, czy można na dowód? Nie wiem, nie sprawdzałem. Sam przejazd bez problemów, praktycznie kiwnięcie palcem przez pogranicznika i dalej w drogę. Na granicy Cro - MNE nie miałem zielonej karty, ale bez problemu na przejściu granicznym była budka, siedział pan i ubezpieczenie coś koło15EUR na 10 dni wystawiał od ręki. Po wjechaniu do Czarnogóry nawigacja pokazała mi że do celu coś koło 100km i 3 godziny. Pomyślałem że to jakiś błąd w przeliczeniach trasy ale niestety nie. Tam są wąskie drogi, masa zakrętów, po drodze przeprawa promowa (5EUR za auto) przez zatokę kotorską, no i dużo miejscowości. Po dojeździe do Baru i zalogowaniu się na kwaterze poszliśmy zwiedzać Bar. Żeby się dużo nie rozpisywać: Bar-jako miejscowość wypadowa(bazowa) może być, duża plaża (no niestety kamienista) ale dawała radę, blisko marina, duża promenada, generalnie można było spędzić 10 dni nie ruszając się z Baru, ale my chcieliśmy jak najwięcej zobaczyć i tak: byliśmy w Ulci na Velkiej Plaży, faktycznie jest wielka ale piasek konsystencji mąki koloru szarego i poprzez silne wiatry był wszędzie. Woda....hm, strasznie zmącona, ogólnie byliśmy tam jeszcze ze dwa razy ze względu na dzieci. Pływaliśmy też łodzią z Baru do Budwy, po drodze zawijając do Sutomore, Św.Stefana. Miałem sie nie rozpisywać to już kończe. Ogólnie to Budwa bardzo dużo braci ze wschodu, na plaży panie w toples (niestety żona mnie bardzo szybko stamtąd zwinęła), Bardzo ładny Św.Stefan, najczystsza woda i plaża to Sutomore. Polecam wjazd i wejście na Lovcen (przepiękne widoki) a potem zjazd wąską drogą do Kotoru (kto zjeżdżał to wie o czym piszę
)) ) no i sam Kotor. No i jeszcze rejs po Szkoderskim jeziorze. Tylko uważajcie na naciągaczy którzy oferują rejsy po 100-150 EUR przy wejściu a wystarczy zejść do samego jeziora i tam są ceny normalne tzn. po 20-25 EUR za 4 osoby. Pozdrawiam i polecam Czarnogórę. Trzeba pojechać i samemu zobaczyć.