Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - wybór miasteczka na wakacje

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 18.06.2015 22:01

Tu na blogu dokładnie przedstawiono Albańskie podejście do ekologi i w komentarzach jedna Pani napisała że jej śmieci nie przeszkadzają, a nawet mają swój urok :) Polecam http://3dno.pl/trzeci-swiat-w-zasiegu-reki/
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 19.06.2015 19:30

Byłem z ciekawości dziś w Ulcinij, właśnie wróciłem i poza sezonem jest tam bardzo mało ludzi i już o dziwo nie ma tylu śmieci :) Widziałem tylko kilka worków postawionych pod latarnia przy małej plaży. Nie było też dzieci żebrzących (były jakieś dziwne, ale nie chciały pieniędzy) ale nie wiem czy to przez to że jeszcze mało tam turystów. Sprawdzę jeszcze w lipcu w sezonie, jak na razie bardzo duża odmiana w stosunku co do poprzednich lat. To co mi się nie podoba to woda która jest mętna przy brzegu miesza się z piaskiem i piasek w oczach. No i krajobraz taki mało górzysty i mało zagospodarowane miejsca na wielkiej plaży, czystość na plus :) ciekawe czy w Albanii też tak się pozmieniało, pojadę też tam to zbadać :) Nagadywanie tam mocne na apartamenty, jechaliśmy autem z pl rejestracją to jeden facet nas zobaczył i zaczął gonić skuterem. Machał i krzyczał że ma apartamenty przy szybie kierowcy :) Ceny w sklepach o 10% niższe niż w Petrovac ale zależy od produktu bo niektóre w Petrovac były taniej. Ogólnie przy wielkiej plaży bardzo dużo niezagospodarowanej przestrzeni, polne drogi, dużo inwestycji które stoją w miejscu od lat. Ale nie czułem się tam tak źle jak w poprzednich latach, jest to zupełnie inny teren niż pozostała część Czarnogóry :) W końcu wzięli się tam za czystość :) Gdy to piszę jeszcze swędzą mnie oczy od piasku, za to znalazłem w nim dużo muszelek :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.06.2015 19:39

mike_ napisał(a):Byłem z ciekawości dziś w Ulcinij, właśnie wróciłem i poza sezonem jest tam bardzo mało ludzi i już o dziwo nie ma tylu śmieci :) Widziałem tylko kilka worków postawionych pod latarnia przy małej plaży. Nie było też dzieci żebrzących (były jakieś dziwne, ale nie chciały pieniędzy) ale nie wiem czy to przez to że jeszcze mało tam turystów. Sprawdzę jeszcze w lipcu w sezonie, jak na razie bardzo duża odmiana w stosunku co do poprzednich lat.

Widać, jest coraz lepiej. To pozytywnie. :wink:

Myślałem, że w Czarnogórze sezon już w pełni. W lipcu, to się nad Bałtykiem sezon zaczyna. :)
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 19.06.2015 20:14

W Czarnogórze sezon też się zaczyna w lipcu tzn że jest wtedy tłok :) Teraz to wszędzie jest luzik
Pioracz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pioracz » 21.06.2015 10:57

Trzeba jeszcze pamiętać o ramadanie, w czasie którego szczególnie w szczególnie dotyczy to Ulcinj jest zdecydowanie luźniej.

DSC_1184.jpg

Zdjęcie z plaży Mojito zrobione 25 lipca 2014 ok godziny 11
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2015 11:46

Myślałem, że w Czarnogórze sezon już w pełni. W lipcu, to się nad Bałtykiem sezon zaczyna. :)[/quote]

wysoki sezon od 15 lipca do 25 sierpnia.Po tym terminie ceny spadają a miejscowości się wyludniają.W ubiegłym roku za parasol cena spadła z 5 euro do 3 i jeszcze kawa do tego była gratis.W pensjonacie w którym mieszkaliśmy właściciel zaproponował nam,że możemy zostać 1- 2 dni gratis po tym terminie.Jak ktoś nie ma obowiązków polecam rozważyć termin na spokojny wyjazd.
janalicja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) janalicja » 25.06.2015 09:40

Może to nie odpowiednie pytanie do wątku, ale mam pytanie co do waluty w Czarnogórze. Zabrac ze soba Euro czy na miejscu wypłacac z bankomatu?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2015 16:26

janalicja napisał(a):Może to nie odpowiednie pytanie do wątku, ale mam pytanie co do waluty w Czarnogórze. Zabrac ze soba Euro czy na miejscu wypłacac z bankomatu?

brac eurasy.bedzie taniej .Bankomatów to mam za duzo nie ma.Karta zaplacisz bez problemu ale bank Ci poprzelicza i bedzie drozej
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 25.06.2015 17:26

Pioracz napisał(a):Trzeba jeszcze pamiętać o ramadanie, w czasie którego szczególnie w szczególnie dotyczy to Ulcinj jest zdecydowanie luźniej.

DSC_1184.jpg

no właśnie czy to nie podejrzane, lipiec pełnia sezonu i nikogo nie ma, turyści ramadanu nie obchodzą więc o co chodzi? hihi :)
Pioracz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pioracz » 25.06.2015 20:11

mike_ napisał(a):
Pioracz napisał(a):Trzeba jeszcze pamiętać o ramadanie, w czasie którego szczególnie w szczególnie dotyczy to Ulcinj jest zdecydowanie luźniej.

Załącznik DSC_1184.jpg nie jest już dostępny

no właśnie czy to nie podejrzane, lipiec pełnia sezonu i nikogo nie ma, turyści ramadanu nie obchodzą więc o co chodzi? hihi :)

Widać niektórzy obchodzą :)

DSC_002aaa.jpg

ok. 20 sierpnia 2013
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 25.06.2015 20:53

dabecja napisał(a):
janalicja napisał(a):Może to nie odpowiednie pytanie do wątku, ale mam pytanie co do waluty w Czarnogórze. Zabrac ze soba Euro czy na miejscu wypłacac z bankomatu?

brac eurasy.bedzie taniej .Bankomatów to mam za duzo nie ma.Karta zaplacisz bez problemu ale bank Ci poprzelicza i bedzie drozej

Pomijając kwestie kursów/przeliczników walut (które osobiście zawsze uważałem za pozbawione sensu, biorąc pod uwagę relatywnie niską kwotę, jaką wydaje się na wakacje) w Czarnogórze faktycznie nie ma tylu bankomatów, co w Chorwacji. Naprawdę sporo czasu straciłem szukając ich tu i ówdzie.
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 26.06.2015 13:07

Hmm zależy od miasteczka w takim małym naszym Petrovac jest około 5 bankomatów :) a może i więcej
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 29.06.2015 21:19

Mike powiedz jaka temperatura w Czarnogórze bo w Łodzi deszcz i nie za ciepło. Woda ciepła czy jeszcze zimna.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 29.06.2015 21:26

Jestem w Czarnogórze-Dobra Voda. Temperatura wysoka-piasek i kamienie gorące, chmur brak. Bezsensowny jest temat śmieci w Czarnogórze... ludzie bzdury piszą o zaśmieconej Czarnogórze... śmieci na plaży porównywalna ilość co w Polsce... czyli mało... nie piszcie bzdur, nie odstraszajcie ludzi do przyjazdu tutaj, bo warto.
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 30.06.2015 10:13

No proste że warto tu być, mi się od dziecka nie nudzi tu przylatywać :) Pogoda super już się poprawiła i ma być super wypas nawet za 2 dni po 32 stopnie cały czas, słonko, ciepełko, relaks aż żal mi że siedzę non stop przy laptopie w pokoju i pracuję chociaż ostatnio niebyła zbyt fajna pogoda tak troszkę pochmurno ale ciepło. Ale dziś postanowiłem w końcu iść na plaże i zrobić sobie off bo już mnie tam nie było z 4 dni :) W sumie mam pod nosem basen ale to nie to samo co plaża hihi :)

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra - wybór miasteczka na wakacje - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone