Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - wybór miasteczka na wakacje

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 16.06.2015 12:48

Mnie się i Ulcinj podobał ,ma swój klimat ;) żebraków nie widziałam ,ale słyszałam ,że są .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2015 18:29

[ Czarnogórcy się do niego nie przyznają :) Niestety wiele osób ocenia Czarnogóre przez pryzmat Ulcinij, wykupili tam tanie noclegi, a potem narzekają że im się w Czarnogórze nie podobało, a nie byli gdzie indziej :)

Gdyby nie śmieci i te żebrzące dzieci to w Albani było by super! :) Może kiedyś się z tym uporają bo z drogami tam już jest coraz lepiej.[/quote]

Bez przesady .Czarnogórcy się nie przyznają .
Zobacz sobie filmiki promujące Czarnogorę ,na każdym masz Wieką Plażę.To samo możesz powiedzieć ,że nie uznają jeziora szkoderskiego bo nazwa od miasta w Albanii.
A co do śmieci to w samej czarnogórze też ten problem jest wielki.Pod domami nie ma kontenerów na śmieci ,tylko wszyscy wynoszą przed dom w reklamówkach voli.A biedni albańczycy jeżdża i to zbierają .Zanim przyjadą to sobie koty i psy porozwalają.
Osobiście dla mnie Czarnogóra jest super,krajobrazy,góry,kaniony ale czystość to nie jest jej specjalność.
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 17.06.2015 00:37

Nie lepiej już pojechać do Albanii i mieć to wszystko co oferuje Ulcinij jeszcze taniej? Po co przepłacać? :) Wychodzi na to że Czarnogóra to Albania pod względem czystości i żebractwa :)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 17.06.2015 04:06

Dobra Mike pisz jaka pogoda, ilu turystów jest, gdzie korki powstają jadąc od Chorwacji o ile masz taką wiedzę.

Hm może ja pojadę do Albanii będę strugał bogatego turystę z kraju nad Wisłą :wink: :wink: :wink:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 17.06.2015 06:54

Ja na pewno pojadę do Albanii za jakiś czas,mimo ,że bardzo mi się podoba w Czarnogórze większość dobrego już chyba widziałam .Teraz czas na inne kraje,nie zrażam się niewielkimi niedogodnościami ,choć przyznaję ,że bardzo mnie serce bolało jak widziałam błąkające się duże ilości bezpańskich zwierząt w Czarnogórze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2015 15:32

mike_ napisał(a):Nie lepiej już pojechać do Albanii i mieć to wszystko co oferuje Ulcinij jeszcze taniej? Po co przepłacać? :) Wychodzi na to że Czarnogóra to Albania pod względem czystości i żebractwa :)

Pewnych rzeczy nie napisałem ale pokazywanie jacy to my jesteśmy super a inni są be jest mało stosowne.
Gdyby ktoś napisał o czarnogórze jako biednym i brudnym kraju w porównaniu z Chorwacją to byś protestował .
Rozumiem,że promujesz swoje strony ale nie wszystko jest tak idealne jak przedstawiasz.Chodzące krowy po głównej ulicy sutomore też mają swój power choć wybacz ale jak na kurort to nie za bardzo.
Każde miasto ma swoj klimat i trzeba je zrozumieć jakim jest.
Plaż to Czarnogóra może Albanii pozazdrościć a cena jest tu niezłym wabikiem.
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 18.06.2015 14:01

Sutomore jest tanim miejscem, wiec nie należy oczekiwać zbyt wiele od tej miejscowości. W Budvie, Petrovac czy też Kotorze nie widziałem krów. Nie porównywał bym Albanii do Czarnogóry. Chorwacja i Księstwo Czarnogóra były kiedyś Jugosławią. Albania nie należała do Jugosławii. Języki Albański i Czarnogórski są zupełnie inne, Albański podobny jest bardziej może do Tureckiego niż do Chorwackiego. Chorwacki i Czarnogórski (Serbski) są prawie takie same. Religie też są odmienne. W Czarnogórze jest prawosławie, a Albańczycy to Muzułmanie. Zachowania też są odmienne, Albańczycy rok temu atakowali pociskami parlament Macadoni http://www.rp.pl/artykul/1194695.html i weszli 2 miesiące temu do Macadońskiego miasteczka zabili tam 8 policjantów samych Albańczyków wtedy zabito 14. Później słyszałem o 9 zbitych policjantach i 30 Albańczykach. http://wiadomosci.onet.pl/swiat/macedon ... owa/mkw8hb . Czarnogórcy nie wchodzą uzbrojeni do innych krajów i nie zabijają tam policji. Czystość w Czarnogórze i w Albanii hmm może pojadę za parę dni do Albanii zrobię fotki to ocenicie sami :) Wille są tam fajne (Albańska mafia dużo inwestuje w turystykę) ale za płotem jest często śmietnik pod willą. Mam daleką rodzinę w Kosowie i współczuję im strasznie bo są bardzo szykanowani przez Albańczyków. Nie tylko ja na forum pisze o żebrzących dzieciach wiec chyba sobie tego nie wymyśliłem. Jedni turyści lubią Albanię, a inni jadąc tam na tydzień uciekają po 2 dniach do Czarnogóry. Zależy od stopnia tolerancji na dzikość i brak cywilizacji no chyba ze się pojedzie do większych miast :) Plaże są rzeczywiście ładne ale często są z nich zrobione śmietniki. Znam Albańczyka który jest bardzo miłym człowiekiem i tanim budowniczym domów (majstrem) budował u nas dom. Ja będąc w Ulcinij odnoszę wrażenie że jestem w mieście opanowanym przez Romów co chwile ktoś chce mi powróżyć z reki :) nie czuje się tam komfortowo tak jak w Petrovac, Budvie czy Kotorze :) Niech każdy sobie sam oceni. Albania się zmienia z roku na rok tak samo jak Czarnogóra i z każdym rokiem jest tam coraz lepiej i to nie ta sama Albania sprzed 5 lat jednak do Czarnogóry jej jeszcze daleko wystarczy spojrzeć na http://www.portomontenegro.com w Tivat gdzie przeniesiono zlot Super Jachtów (takich nawet po 200 milinów zł za sztukę) z Monako. Ceny jak najbardziej niskie w Albanii w restauracjach i sklepach, pojadę tam pewnie za parę dni kupię Albański koniak jest tani i dobry (jednak nie będzie mi dane mi go spróbować, bo nie pije żadnych mocnych alkoholi) :) Nie można pisząc o Albanii w samych superlatywach bo później ktoś w to uwierzy i będzie rozczarowany. Tak z ciekawości dzwoniłem do polskiego biura podróży i pytałem o Albanię, wychwalali ją jak by to było Monte Carlo byle by sprzedać wycieczkę.

Podsumowując nie podoba mi się w Ulcinij to żebractwo małych dzieci, to że trzeba pilnować portfela, czystość na ulicach, piasek jak popiół na plaży który się pyli jak na budowie i ma się go pełno potem w oczach, nachalność sprzedawców ręczników, okularów na plaży, wróżenie z reki. Nie podoba mi się woda przy samym brzegu bo miesza się z piaskiem i nie jest idealnie przejrzysta tylko mętna. Plaże często są słabo zagospodarowane. Wrażenie jak by się mieszkało w miasteczku opanowanym przez Romów. W Albanii nie podoba mi się ruch uliczny bez żadnych przepisów, każdy jedzie jak chce.

Podoba mi się w Ulcinij natomiast to że jest tam fajne stare miasto, że jest taniej, że jest imprezowo i że piasek choć się pyli to jest fajny w dotyku i to że na wielkiej plaży jest sporo miejsca, to że można tam uprawiać kitesurfing i windsurfing bo jest płytko i jest dużo miejsca bo wielka plaża jest słabo zagospodarowana. W Albanii policja jest bardzo miła i pomocna.

Dla relaksu wrzucam fotkę z wczoraj plaża Mogren w Budvie :)

Dziś trochę się ochłodziło i wiał mocny wiatr ale już świeci słonko :)

Pozdrowionka ;)

Obrazek
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 18.06.2015 14:05

Ural napisał(a):Dobra Mike pisz jaka pogoda, ilu turystów jest, gdzie korki powstają jadąc od Chorwacji o ile masz taką wiedzę.

Hm może ja pojadę do Albanii będę strugał bogatego turystę z kraju nad Wisłą :wink: :wink: :wink:

Jak dla mnie to mało teraz jeszcze jest turystów i nie ma tłoku, z korkami to nie wiem bo nie jeździłem do Chorwacji ostatnio. Jak sezon jest w Chorwacji to robią się korki na bramkach autostradowych w tamtym roku nawet godzinę się stało tak nasi goście mi opowiadali. :)
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 18.06.2015 14:11

andeo napisał(a):Ja na pewno pojadę do Albanii za jakiś czas,mimo ,że bardzo mi się podoba w Czarnogórze większość dobrego już chyba widziałam .Teraz czas na inne kraje,nie zrażam się niewielkimi niedogodnościami ,choć przyznaję ,że bardzo mnie serce bolało jak widziałam błąkające się duże ilości bezpańskich zwierząt w Czarnogórze.

W Petrovac widziałem w tym roku w czerwcu jednego bezpańskiego psa. W Budvie widziałem trzy. Za to kotów jest tu dużo więcej niż psów najwięcej jest ich w Kotorze :)
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 18.06.2015 16:05

Hej Mike! Jadę w przyszłą sobotę do Czarnogóry (Dobra Voda), na granicy MNE/HR będę w przyszłą niedzielę około 15.00, jak mi radzisz, jechać głównym przejściem granicznym Krasovici czy boczym Igalo/Plevlaka? czy w Krasovici w niedzielne popołudnie mogą być korki? w zeszłym roku 2 razy przekraczałem granicę na tym bocznym przejściu i było pusto... pewnie na korki trafie w Budvie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2015 16:42

[quote="mike_"]Sutomore jest tanim miejscem, wiec nie należy oczekiwać zbyt wiele od tej miejscowości.

Przeczytałem ten Twój wywód i w ogóle nie wiem do czego był.Wiem,że zachwalasz miejscowości w których masz rodzinę i apartamenty ale mylisz się w wielu kwestiach.Od historii do pojmowania kultury tych krajów.
W albanii mafiozi w Czarnogórze rosjanie i tak można w nieskończoność.
Objechałem całą czarnogórę dość dokładnie i nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji ale nie zgodzę się na idealizowanie.
W Lublinie też mogę wskazać Ci żebraków i dzieci i dorosłych.W paryżu pod La fayet też śpią bezdomni .
A co śmieci w reklamówkach to widziałem je w kazdym wymienionym przez Ciebie mieście.

a tu spokojni

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... l?cookie=1
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 18.06.2015 17:02

Nie będę odosobniony ale czytałem dwukrotnie relacje sportową z meczu piłki noznej czy recznej , a może innej i kibice Czarnogórcy zachowywali sie w stosunku do zawodników polskich jak bydło. Jestem bezstronny w stosunku do Czarnogórców zwłaszcza, że tam jadę. Fakt jest faktem
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 18.06.2015 17:10

to byli pseudokibice, kilku pseudokibiców, którzy rzucali racami na boisko...nie generalizujmy... proponuje wrócić do tematu... ultrasi są w każdym miejscu na świecie... na meczach sportów drużynowych, dopingują bardzo żywiołowo... Polacy, nie ustępują w żywiołowym, głośnym dopingu. Polacy potrafią być jeszcze bardziej głośni...Czarnogórcy są ok!
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.06.2015 18:01

slavko.v napisał(a):Jadę w przyszłą sobotę do Czarnogóry (Dobra Voda),

Czekamy na obiektywną relację. :wink:
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 18.06.2015 19:04

dabecja napisał(a):
mike_ napisał(a):Sutomore jest tanim miejscem, wiec nie należy oczekiwać zbyt wiele od tej miejscowości.

Przeczytałem ten Twój wywód i w ogóle nie wiem do czego był.Wiem,że zachwalasz miejscowości w których masz rodzinę i apartamenty ale mylisz się w wielu kwestiach.Od historii do pojmowania kultury tych krajów.
W albanii mafiozi w Czarnogórze rosjanie i tak można w nieskończoność.
Objechałem całą czarnogórę dość dokładnie i nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji ale nie zgodzę się na idealizowanie.
W Lublinie też mogę wskazać Ci żebraków i dzieci i dorosłych.W paryżu pod La fayet też śpią bezdomni .
A co śmieci w reklamówkach to widziałem je w kazdym wymienionym przez Ciebie mieście.

a tu spokojni

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... l?cookie=1

Co do meczów to mnie sport wcale nie interesuje, kibice w Polsce też nie są święci, sportu nie oglądam :) Ty mówisz o wrzuceniu racy na murawę stadionu, a ja mówię o wejściu do obcego Państwa i zabiciu tam 9 policjantów Macadońskich przy czym zabito 30 Albańczyków i to 2 miesiące temu. Wtedy aż Serbowie się przestraszyli że jakaś wojna się zaczyna i wysłali pod granice 10 transporterów opancerzonych.

Śmieci w reklamówkach z Voli wyrzuca się tu często ale do kontenerów, a nie za płot, dlaczego w reklamówkach bo jest ich tu pełno bo dają je za free, wiec po co płacić za worki :) W Petrovac nikt reklamówek pod domem nie zostawia wszystkie lądują w kontenerach.

Mamy apartamenty w Petrovac głównie, wiec po co bym miał wychwalać Budve, Kotor, Tivat czy Święty Stefan, skoro tam apartamentów nie mamy albo mamy pojedyncze mieszkania, ja mówię że każde inne miasto dla mnie oprócz Ulicnij jest fajniejsze w Czarnogórze, ty uważasz inaczej ok uszanuje twoje zdanie, ja mam inne. Mówisz że w Lublinie czy we Francji są żebracy. Tak są, ale w Petrovcu ich nie ma, a w Ulcinij jak najbardziej i to jest różnica, rozmawiamy o Czarnogórze i Albanii, a nie o innych krajach :)

Wybrzeże Czarnogóry dzieli się na lepsze i gorsze miejscowości. Mamy w Barze 5 mieszkań do wynajęcia u naszego przyjaciela wiec po co miał bym kłamać że tam jest super skoro nimi dysponujemy do wynajmu. Wynajmują się bardzo słabo bo miejscowość jest słaba. Tak samo w mało zagospodarowanej Buljaricy że tam niby jest super extra lux, a nie jest aż tak fajnie plusem tylko jest wielka plaża, chociaż mamy tam apartamenty do wynajęcia naszych kuzynów nie robimy tam mnóstwa rezerwacji. Mowie jak jest, Spójrz na ceny ziemi, czy nieruchomości tam, a w centralnej części wybrzeża Czarnogóry, to jest pewien wskaźnik atrakcyjności danego miejsca. Rozumując twoim tokiem myślenia tam gdzie ziemia jest najtańsza tam jest najlepiej :) Często turyści nie wiedza że tam jest tanio i jak zobaczą cenę o 10 czy 20 euro niższą to wybierają Ulcinij, poznałem wielu gości co się na tym przejechali i teraz szukają innego miasta na kolejny pobyt w Czarnogórze. Żony przeklinają na mężów że wybrali Ulcinij i mówią że nigdy więcej tej miejscowości. Coś to znaczy to są relacje naszych gości nie wszystkich ale zawsze. Często przepłacają w Ulcinij bo ceny powinny być nie o 10 euro, a o połowę niższe w tych miejscowościach. Różnice zabiera biuro podróży lub agencja turystyczna dlatego firmy tak sobie upodobały te budżetowe miejscowości i tak je reklamują licząc na klienta jednorazowego który nie powróci co jest bezsensu :) Na Ulcinij tak jak na Albanii też jest teraz dobry zarobek dla biur podróży, bo można mieć tam dużą Prowizję a cena nadal będzie się nadal wydawać przystępna. Tak samo jak na Egipcie czy Tunezji no na Tunezji teraz mniej przez zamachy.

Podsumowując jeszcze raz dla mnie Ulcinij, nie jest ok :) Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Widzę ze co roku powraca ten spór, a apartamenty w Ulcinij jakoś trzeba wynajmować więc cena kusi :)

Na koniec foto, to droga z Baru do Ulcinij z osiołkami buszującymi w śmieciach :)

Obrazek

i coś z plaży Velipoje w Albanii przy samej granicy z Czarnogórą Obrazek

Dla jednych czystość to nie jest żadna przeszkoda żeby tanio urlopować, a dla innych to jednak problem :)

Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra - wybór miasteczka na wakacje - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone