Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - waluta

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
sedi
Odkrywca
Czarnogóra - waluta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 12.07.2011 09:31

Witam,
Chciałbym zapytać , czy bardziej się opłaca płacić gotówką czy kartą jak w Cro i jak wygląda sytuacja z bankomatami w Czarnogórze?
Dziękuję i pozdrawiam
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 12.07.2011 09:38

bankomaty w Czarnogórze są i nie ma z nimi większego problemu. Co do płacenia, to wybór należy do Ciebie, ja jednak wolę mieć "siano" w portfelu, nie wszędzie karta może przejść. Wypłacanie z bankomatów zależy w jakim banku masz konto ja mam w mBanku i PKO i kurs jest dość dobry i mBank nie pobiera opłat związanych z wypłatą z zagranicznego bankomatu
sedi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 12.07.2011 09:52

konto mam w Deutsche Bank i też wypłaty za darmo, chodzi mi o transakcje bezgotówkowe (np. płatność kartą) bo w Cro ponad 10gr na 1KN taniej było niż gotówką i zastanawiam się czy tam gdzie jest możliwość to płacić kartą czy gotówką.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 12.07.2011 21:10

jak chcesz płacić kartą to musisz sie dowiedzieć jaki kurs ma twój bank, a że w Czarnogórze obowiązuje euro to specjalnie nie będziesz musiał szukać przelicznika
zellt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zellt » 12.07.2011 23:58

telepol napisał(a):jak chcesz płacić kartą to musisz sie dowiedzieć jaki kurs ma twój bank, a że w Czarnogórze obowiązuje euro to specjalnie nie będziesz musiał szukać przelicznika

Pewnie głupie pytanie ale zadam, bank przelicza to po kursie sprzedaży, kupna czy średnim ???

np. http://www.multibank.pl/oplaty_i_kursy/kursy_walut

Z góry dzięki za pomoc
sedi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 13.07.2011 10:05

Po kursie SPRZEDAŻy, w niektórych bankach jest jeszcze podział na dewizy ale i tak widzę , że bardziej się opłaca gotówka. W kantorze masz 4,05zł i jeszcze coś zbijesz a między Twoim bankiem wyjdzie różnica na korzyść kantoru ok.70zł więc warto może zabrać gotówkę wg mnie.Pozdrawiam.
Mago
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mago » 08.08.2011 10:48

Czy w sklepach i knajach są ceny w euro, czy lepiej posiadać ichnią walutę?
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 08.08.2011 14:38

Mago napisał(a):Czy w sklepach i knajach są ceny w euro, czy lepiej posiadać ichnią walutę?

Proszę czytać uważnie :)

Walutą płatniczą w Montenegro jest euro
Mago
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mago » 08.08.2011 16:24

No tak czytałam, tylko nie wiedziałam na ile to "obowiązuje" jest obowiązkowe :D
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 08.08.2011 22:21

Mago napisał(a):No tak czytałam, tylko nie wiedziałam na ile to "obowiązuje" jest obowiązkowe :D

Mniej więcej tak samo jak w Polsce obowiązuje złoty. Jednostronnie bez pytania przyjęli walutę euro :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.08.2011 19:44

Gdzie się da płacimy kartą, gdzie się nie da płacimy gotówką... zobaczymy jak wyjdzie ;) EURO to obowiązująca waluta tak jak w PL złoty. Nie zlokalizowałem dotychczas żadnego kantoru, natomiast bankomaty są. W bankach nie wymieniają złotych na euro 8O Stacje benzynowe to przeważnie greckie ECO pisze Ellenic group na których MOŻNA płacić kartą więc nie bawimy się w cash ;)
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 04.10.2011 10:42

Szymuś napisał(a):Jednostronnie bez pytania przyjęli walutę euro :)

ale jak tooo 8O
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 04.10.2011 10:54

ozyrys760 napisał(a):
Szymuś napisał(a):Jednostronnie bez pytania przyjęli walutę euro :)

ale jak tooo 8O

a co mieli wymyślać ?
jest ich trochę ponad 600 tys. chłopa - jak większe miasto u nas
bez pytania ustalili, że Euro i już
Unia widziała, nie była happy ale toleruje ...
... ot ... i cała zagadka ... :D
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 04.10.2011 12:54

Jednostronnie to oni przyjęli markę niemiecką żeby oddzielić swój system finansowy od Serbii gdzie galopowała wtedy inflacja .

Jak marka się skończyła to wzięli Euro

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies