Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janus_6
Czarnogóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) janus_6 » 02.08.2002 06:52

Wiem że forum jest o Chorwacji , ale jeśli ktoś był w Czrnogórze i ma dobre wspomnienie to proszę o odpowiedź : czy warto tam jechać , czy lepiej zostać w Chorwacji.Jak jest z ta wizą na wjeździe , czytałem ostatnio o obowiązkowym ubezpieczeniu samochodowym 15Euro , jak z cenami i czy koszt paliwa ( ponad 1400km) zwraca się poprzez prawdobodobnie o wiele niższe ceny niż w Chorwacji.W Chorwacji juz byłem parokrotnie , ale cały czas słyszę że4 tam jest ładniej .
Proszę o odpowiedź.
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 02.08.2002 13:43

Byłem w Czarnogórze w zeszłym roku w miejscowości Petrowac.Tylko tydzień ponieważ nastepne dwa spędziłem w Tućepi i w mieście Pakostane.Co do cen -jest tam taniej niż w Chr.Piwko na plaży 2DM. obiad 8DM. taniej można kupić owoce,paliwo ,napoje,ogólnie tańsze jest wszystko.Apartamęt 4os. 37DM.i to taki jakiego w CHr.nigdy nie miałem dla porównania w CHr-Tućepi-Pakostane 55DM.Plaża w centrum to był gruby piach było tam tłoczno a wiec jeźdźiliśmy na inną za miasteczko.Na tej plaży był miękki piaseczek-radośc!!!Ale w wodzie kamienie.Przy wjeźdźe zapłaciłem ok.35DM-Jakieś ubezpieczenie.CZ.jest bardzo ładnym krajem tyle tylko że troche zaniedbanym myślę że to się zmieni ONI też wiedzą co to TURYSTYKA.Jeszcze tam wróce!!!!Było tam bardzo mało NASZYCH ze dwa samochody widziałem i 3 Niemców.
Powodzenia.
Aga+Roman

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga+Roman » 02.08.2002 21:30

Darmar napisał(a):Byłem w Czarnogórze w zeszłym roku w miejscowości Petrowac.Tylko tydzień ponieważ nastepne dwa spędziłem w Tućepi i w mieście Pakostane.Co do cen -jest tam taniej niż w Chr.Piwko na plaży 2DM. obiad 8DM. taniej można kupić owoce,paliwo ,napoje,ogólnie tańsze jest wszystko.Apartamęt 4os. 37DM.i to taki jakiego w CHr.nigdy nie miałem dla porównania w CHr-Tućepi-Pakostane 55DM.Plaża w centrum to był gruby piach było tam tłoczno a wiec jeźdźiliśmy na inną za miasteczko.Na tej plaży był miękki piaseczek-radośc!!!Ale w wodzie kamienie.Przy wjeźdźe zapłaciłem ok.35DM-Jakieś ubezpieczenie.CZ.jest bardzo ładnym krajem tyle tylko że troche zaniedbanym myślę że to się zmieni ONI też wiedzą co to TURYSTYKA.Jeszcze tam wróce!!!!Było tam bardzo mało NASZYCH ze dwa samochody widziałem i 3 Niemców.
Powodzenia.

Czy spotkałeś się w Cz. z plażami naturystów? :?:
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 03.08.2002 17:07

Nie spotkalem plaż dla naturystów.Nie było ich w okolicy Petrowaca i nie widziałem ich w Budwie i Bećići.Ale może są gdzieś na uboczu-jak to zazwyczaj bywa.
Rafał B.
Czarnogóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 03.08.2002 21:36

Miesiąc temu wróciłem z Czarnogóry. Przez tydzień mieszkałem na prywatnej kwaterze w Budvie (apartament 4 os. 44 EUR na dobę). Zatokę Kotorską objechałem w całości, zatrzymując się na obiad w miejscowości Dobrota. Myślę, że ceny noclegów nad Zatoką są niższe jak w Budvie ale nie należy już spodziewać się rewelacji. Ogólnie są one zbliżone do cen noclegów w Chorwacji. Ceny żywności są natomiast nieco niższe jak w Chorwacji. Większa różnica cen żywkości (na korzyść Czarnogóry) jest w lokalach. Ceny w sklepach są podobne a czasm nawet wyższe. Od ubiegłego roku dużo się w tym zakresie zmieniło. Myślę, że mechanizm tych zmian - na gorsze (droższe) jest taki jak wszędzie gdzie wprowadzono EURO. Zatoka Kotorska jest jedynym miejscem w Czarnogórze, gdzie ilość miejsc w kwaterach prywatnych (pokoje, apartamenty) jest mniej więcej równa lub nawet przewyższa ilość miejsc w hotelach i ośrodkach wypoczynkowych. W związku z tym panuje tu mniejszy tłok jak na pełnomorskim wybrzeżu. Nie znajdzie się jednak tutaj tak odludnych plaż jak w Chorwacji. Plaże są raczej drobno kamieniste, żwirowe (głównie) lub nawet piaszczyste (Velika Plaża koło Ulcinij przy granicy z Albanią). Przyroda (roślinność) jest chyba bogatsza jak w Chorwacji (Herceg Novi, Sveti Stefan). Wycieczki w głąb kraju dają wiele niezapomnianych wrażeń (Lovcen, Monastyr Ostrog, kanion Tary), podobnie jak przejazd przez Bośnię i Hercegowinę (kanion Neretvy). Jako przewodniki polecam strony http://strony.wp.pl/wp/szymanscy_w_podgoricy/ lub http://www.pol-adria.wroc.pl/glowna.html ewentualnie http://www.visit-montenegro.com/. Wizy nie obowiązują m. in. Polaków w okresie wakacji (o ile wjeżdża się inną drogą jak przez Serbię). Czarnogóra honoruje "zieloną kartę" (tzn. na granicy okazanie "zielonej karty" kończy temat wszelkich ubezpieczeń. Czarnogórcy na granicy żądali okazania dowodu rejestracyjnego pojazdu. Przypuszczam, że gdyby okazało się iż samochód nie jest mój, to musiałbym wylegitymować się jakimś upoważnieniem, umową użyczenia lub czymś podobnym. Tylko tak przypuszczam. Co do plaż naturystycznych to bodaj największa w tej części Europy plaża tego typu jest na wyspie Ada Bojana przy granicy z Albanią. Na koniec jeszcze jedno. Przejazdu przez Bośnię nie polecam mało zaawansowanym kierowcom w żadnym razie! Podobnie rzecz ma się z wyjazdem do Czarnogóry. Są to piękne kraje gdzie jednak sposób uczestniczenia w ruchu drogowym w niczym nie przypomina tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ci, którzy myślą inaczej niech policzą gustowne, granitowe tablice ze zdjęciami jak na nagrobkach oraz wraki samochodów, którymi usiane są tamtejsze górskie serpentyny.
Jeżeli jest coś jeszcze na co mógłbym odpowiedzieć, to pytania proszę na priv'a adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrowienia.
Rafał B.
Rafał B.
Czarnogóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 03.08.2002 22:04

Błędnie podałem swój adres, powinien on brzmieć: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Przepraszam.
Rafał B.
Rafał B.
Czarnogóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 10.08.2002 16:58

Jeden z linków podanych przeze mnie jest nieaktualny. Obecnie strona ta jest pod adresem: http://www.visit-montenegro.cg.yu/default.htm

Rafał B.
kravitz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kravitz » 06.07.2008 14:47

jesli ktos szuka informacji o Czarnogorze moge pomoc . plaze naturystow oraz zenskie sa w Ulcinj , mam namiar na kwatery w cenie 8 euro , mysle ze do negocjacji . moj gg 1293605 pozdrawiam

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone