Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - spokojne plaże

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 18.05.2011 14:24

Wybieramy się w drugiej połowie lipca samochodem do Czarnogóry. W planach mamy Durmitor, monastery, trasę nad jez. Szkoderskim i dużo zwiedzania. Jedziemy z dziećmi (6 lat i 3 lata) i będziemy musieli trochę czasu spędzić na plaży. I z tym jest problem. Poszukujemy w miarę spokojnej plaży gdzie nie trzeba będzie gnieździć sie w zwartym tłumie innych osób. Czy w Czarnogórze są takie miejsca w sezonie? Może ktoś poleci takie plaże i podpowie nazwy pobliskich miejscowości w których nalezy szukać apartamentów.

Pozdrowienia
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 19.05.2011 09:50

Nikt się nie odzywa, czyli wygląda na to, że w sezonie w Czarnogórze nie znajdę w miarę spokojnej plaży i skazana jestem na przebywanie w tłumie innych plażowiczów.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 19.05.2011 10:10

Słuchaj, to nie tak. W Czarnogórze zapewne znajdziesz sporo plaż "spokojnych". Sam byłem w okolicy Ulcinja. Wielka Plaża ciągnie się dość daleko (piaszczysta) i jest podzielona na miejsca z parasolkami (tłum) i miejsca bez parasolek - pustka. Byłem w szczycie sezonu i naprawdę nie było kłopotu. Samochodem można bez kłopotów wjechać na wydmy i znaleźć sobie cichutką i ustronną miejscówkę pod sosnami... Równie spokojnie i bez tłumu było w pobliskiej zatoce Valdanos (plaża kamienisto-betonowa), jednak tam nie zawsze plażowiczów wpuszczano - teren prywatny; nie wpuszczano wtedy, kiedy był duży wiatr i fale - prawdopodobnie właściciel miał obawy o kłopoty, gdyby się któremuś z plażowiczów coś stało.

Co do wielkiej plaży - zajrzyj na zdjęcia google - dokładnie tak to wygląda w rzeczywistości - jak są parasolki, to jest tłum, potem przez kilkaset metrów pustki...

http://tnij.org/ulcinj
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 20.05.2011 08:26

Parrot dziękuję za informacje. Cały czas jeszcze się zastanawiamy jak zorganizować wyjazd.
Obejrzałam wczoraj filmiki z części drogi nad jeziorem Szkoderskim i nie wiem czy nią pojedziemy. Wiedziałam, że jest wąska. Ale nie spodziewałam się, że jest szerokości jednego samochodu (nawet nie na 1,5 samochodu), na długich odcinkach brak miejsca na mijankę, kiepski asfalt i duża ekspozycja przy ograniczonych zabezpieczeniach. W porównaniu do niej tzw "drabina Kotoru" czy drogi Hvaru to luksusowe autostrady.
mirso
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirso » 20.05.2011 08:51

cześć
W 2008 roku pojechałem z żoną i 10-latkiem do Czarnogóry.Nocowaliśmy w cichej miejscowości za Ulcijnem Donje Ston jak dobrze pamietam.Pare kilometrów za Ulcijnem, niedaleko garnicy Albanią.
Do plaży z apartamentu mieliśmy co prawda ze 2 km, ale zawsze samochodem, tym bardziej że dużo rzeczy do wożenia.Ponton,zabawki młodego,lodówka itp.
Plaża cicha spokojna, bez leżaków.Były jedynie parasole takie trzcinowe za które trzeba było płacić-oczywiście gdy sie z nich korzystało.Chodził gość i kasował parę groszy, ale nie codziennie.Plaża to końcówka słynnej plaży Wrlika plaża lub jak ją nazywają Copacabana.Parkingi bezpłatne.Trzeba uważać tylko na piasek przy wydmach, raz się zakopałem.
Na plaży piasek ale czarno-brązowy i bardzo gorący.Ale za to bez tłoku.
Gorsza plaża jest w samym Ulcijnie, tam człowiek przy człowieku no i niemiłosierny brud.
Pozdrav
mirso
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirso » 20.05.2011 08:56

Co do wyjazdu żaden problem, siadasz i jedziesz.Co prawda droga daleka.Ja miałem prawie 1700km.jechalismy sami, pierwszy raz,wcześniej nawet nie byłem w Chorwacji.Trasę podzieliłem na dwa dni.
Pierwszy dzień , wyjazd o pólnocy, jazda do 17.00, nocleg w Drveniku gdzieś za Dubrovnikiem,zmęczenie.
Rano o 9.00 wyjazd i przyjazd na miejsce.
Co do Szkoderskiego to nie jest tak strasznie.Bylismy w Albanii, w Szkodrze a następnie powrót przez góry własnie na Szkoderskie jezioro.Droga kreta ale bezpieczna.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 20.05.2011 09:01

Drogi się zupełnie nie obawiaj. Na zdjęciach i filmikach wygląda gorzej, niż jest rzeczywiście.
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 20.05.2011 10:13

Rozumiem, że rozmawiamy o tej samej drodze czyli Vladimir-Vilpazar.
Czyli radzicie jechać. A czy da się gdzieś zjechac z tej drogi nad jezioro Szkoderskie na plażę. Czy woda w jeziorze Szkoderskim nadaje się do kąpieli?
mirso
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirso » 20.05.2011 11:27

Rozmawiamy o tej samej drodze.Ja osobiście się nie kapałem.OPo całym dniu w Albanii mielismy dość wrażeń.Byłem na obiadku w jakiejś knajpce w górach, bardzo miły właściciel.Jezioro "zwiedzałem"z wysokości...
Motovun
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motovun » 22.05.2011 06:39

Nie obawiaj się tej drogi. Jesteśmy w Czarnogórze, co roku i zawsze wybieramy się na wycieczkę brzegiem jeziora. To niezapomniana trasa i warto ją zrobić. Co do plaż to jak powiedzieli poprzednicy jest tyle miejsc na wybrzeżu, ze na pewno coś znajdziecie dla siebie. My będziemy od połowy lipca na Lusticy. Miłych wakacji.
Ostatnio edytowano 28.05.2011 07:21 przez Motovun, łącznie edytowano 1 raz
szeryfek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szeryfek » 22.05.2011 22:11

Byłem w tamtym roku nad Szkoderwm droga jest ok. Woda w jeziorku czysta można się kąpać, zjazd do plaży gdzieś w okolicach Bes lub Livari na dole knajpka ze świeżą rybką, a chłopcy za 10 euro wożą na pobliskie wysepki z monastyrami :D pozdrav
tambylec?
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tambylec? » 28.05.2011 14:53

Witam. Otrzymałam ofertę od adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Stargowałam do 55 euro za apartament. Przysłali mi zdjecia mailem ( tylko 2 ), po moch pytaniach przysłali nawet zjęcia pocztą . niestety to trwało za długo i już mamy inną kwaterę. Jeśli ktoś chce skorzystać to proszę pisać do nich
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 17.06.2011 17:39

Witam. Otrzymałam ofertę od adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Stargowałam do 55 euro za apartament. Przysłali mi zdjecia mailem ( tylko 2 ), po moch pytaniach przysłali nawet zjęcia pocztą . niestety to trwało za długo i już mamy inną kwaterę. Jeśli ktoś chce skorzystać to proszę pisać do nich

ten apartament ilu osobowy i gdzie? i gdzie teraz znalazles apartament? napisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl dzieki

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone