Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra + Serbia

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 07.08.2005 11:26

kaszubskiexpress napisał(a):a na mnie czarnogora zrobila zaj.....wrazenie i juz

i na mnie też.podobała mi sie wyspa św.stefana(zwłaszcza to ,że tam tak zielono i kwieciście było.)Podobało mi sie stare miasto w Budvie(taki mały Dubrovnik).I jeszcze podobała mi sie Boka Kotorska z góry.Wogóle mi się tam podobalo :)
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 10.08.2005 15:31

To dorzuce coś od siebie. Byłem w CZerwcu w CG. Fakt przewodników o CG jest mało ale jakoś poradziłem sobie tym co znalazłem w internecie. Dobre mapy kup na miejscu. Po kolei Ulcinj. Fajne miasteczko o orientalnym charakterze, bardzo ciasne i trochę trzeba się pogimnastykować za kierownicą, ogólnie wcale nie takie brudne, po prostu inna mantelność ludzi. Ludzie super mili i w sklepach i knajpkach. Zycie kwitnie tu do póżnych godzin. Warta zobaczenia twierdza nad miastem no i samo miasto ma fajny klimat. Sklepy dobrze zaopatrzone i w sumie niedrogie. W pobliżu warte zobaczenia Jeż. SZkoderskie - super wrażenie jak nagle wyjeżdżasz na samą górę i widzisz je w całej okazałości. Droga w kółko jez. dość trudna ale warto to zobaczyć.Start w okol.Ulcinja a dojeżdżasz do drogi Bar - POdgorica. Następnie Stari Bar - piękne stare miasto pomiędzy górami, skręca z się z drogi miedzy Barem a Ulcinjem. Sam nowy Bar w sumie malo ciekawy. Budwa przede wszystkim piękne stare miasto faktycznie mały Dubrovnik. Najbardziej popukarna miejscowość pełna lokali rozrywek itp. W Pobliżu Sw,Stefan wyspa hotel warto zrobić sobie spacerek aby nacieszyć oczy. Boka Kotorska jako gwóżdź programu. Przynajmniej calodzienna wycieczka w około zatoki i sam Kotor + widok z twierdzy na którą trzeba się wspiąć. Cetinje stara stolica, trochę senne miasteczko z paroma zabytkami i Monastyrem z relikwią - ręka Sw. Jana Chrzciciela. Gora Lovcen równiez wspaniałe doznania widokowe. NIestety dalej nie dojechałem bo urlop mi sie skończył. Ale może jeszcze kiedyś zwiedzę resztę. Pozdrawiam
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 10.08.2005 15:51

Druga sprawa - dość ważna dla portfela to ceny sporo niższe niż w CRO porównywalne z naszymi. Tylko mięsko i wędliny dość drogie, bardzo tanie /dobre/piwko i alkohol. Ceny kwater to różnie od 5-10 E.Standart życia może niższy niż u nas lub w CRO ale to chyba nie ma większego znaczenia wszak nie jedziemy tam dla luksusów lecz aby zobaczyć cos innego i zmienić klinat. Jeśli chodzi o jazde samochodem to fakt calkowicie inna mentalnoś ale może troche na plus?? większa uprzejmość kierowcow dla siebie, wyluzowanie brak chamstwa jak u nas. W Ulcinju to jeżdzi się na milimetry i lusterka, ale jakos stłuczeka tak nie widzialem, u nas pewnie to by się co 5 min krew lała na jezdnie. Natomiast ogólnie trzeba jeż?zić ostrożniej i trochę wolniej bo fakt że miejscowi lubią wyprzedzać na trzeciego, ale z naprzeciwka nikt nie trąbi i wariuje tylko po protu hamuje i stara się go puścić. Ogólnie calkiem inne tempo życia, chyba bardzie ludzkie niz u nas. OGÓLNIE można mile spędzić wakacje.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.08.2005 16:42

to sie nazywa informacja..........dzieki
anya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anya » 10.08.2005 17:04

o ja !!! dzieki!!! twoj komentarz jest najlepszy :)
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 11.08.2005 09:26

Jak ktś ma pytanka ro proszę bo wybrzeże to z 5 razy zjeżdziłem w obie strony. NIestety na wnętrze kraju zabrakło czasu, bo jednak przejazd przez góry zajmuje troche czasu i niestety dzień był za krótki
anya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anya » 11.08.2005 09:39

skoro taki chętny jestes to jeszcze popytam :) mamy zamiar zatrzymac sie w hercegu novim i stamtad wyjezdzac na zwiedzanie, wiem ze odleglosci sa niby niewielkie ale duzo zalezy od drog i szybkosci przemieszcania sie. czy jeden dzien na wycieczke z hercegu do ulcinij i jez.szkoderskiego ( moze jakis monastyr po drodze) to jest akurat? czy tylko sie zmeczymy w samochodzie i niewiele zobaczymy?
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 11.08.2005 19:03

No niestety jeśli będziecie w Herceg Novi to każdorazowo na wycieczkach czeka was przeprawa promem przez zatoke, to juz 0,5 h w plecy. Samo miasto jest duże i b.ruchliwe, zależy gdzie się zatrzymacie. N ajeź.Szkoderskie trzeba poswięcic cały dzień. Dojazd do Ulcinja to jakieś 2-3 g. Najlepiej wyjazd wcześnie rano bo ruch mniejszy. Na Ulcinj to 3 g. starczą potem w stronę Albańskiej granicy i potem odbić na Jezioro. Sa duże tablice to sie nie zgubicie. Ogólnie wszystkie ważniejsze atrakcje są oznaczone przy drogach na brązowych tablicach bardzo pomocne. Droga wzdłuż jez. kręta i wąska. Sam o malo nie zderzylem się z innym autem. widoki super, nie przegapcie jedynego zjazdu nad jezioro, jadąć nad wysokim urwiskieg gdzieś w polowie drogi obdrapana tablica Restoran, plaża itp. potem ciężko zawrócic. NA jeziorze są trzy stare monastyry. na małychwysepkach. NIestety z tej wycieczki wrócicie póżnym wieczorem ale warto. Kupcie dobra mapę na miejscu w każdym kiosku. Bardzo pomocna
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 11.08.2005 19:15

Można tez wejść na ruiny zamku Nehaj miedzy Barem a Ulcinjem ale to juz dla zapaleńców. Wg. miejscowych to całodniowa wycieczka ale podobno widoczki niezłe. Zamek góruje nad główną drogą. również od gł. drogi Budva Podgorica jest zameczek w m.Rijeka niestetynie dojechałem. Jeśli chcecie zwiedzać to chyba lepiej umiejscowić sie gdzieś w środku wybrzeża. Np. Bardzo ładna widokowa zat. w m.Canj miedzy Barem a Budvą. Najlepszy i najszybszy przejazd wgłąb Cg jest od strony Budvy na kier.Podgorica..
anya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anya » 12.08.2005 09:46

dzieki :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.08.2005 14:48

Planuje w przyszlym roku pojechac do cro przez Czarnogore, od Hum do Zabijaka i kanionem Tary na poludnie do Podgoricy i dalej do Petrovaca a potem Budva i zatoka kotorska i do gory do Dubrovnika.Mozesz napisac co warto zobaczyc po drodze a gdzie warto nadlozyc drogi?Moze jakis namiar na przyzwoite pokoje, nie musi byc tanio, ale powinno byc pieknie.Dzieki i pozdrawiam.
anya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anya » 12.08.2005 14:54

wlasciwe to ja tez mam jeszcze pytnie.ktoredy jechales??przez serbie czy chorwacje?i co sadzisz o swojej trasie?
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 12.08.2005 19:11

Jeśli chodzi o kwatery to niestety nic nie podpowiem, bo mieszkałem 2 tyg. za Ulcinjem, naprzeciw Copacabany B.przyjemna spokojna, czysta kwaterka u przemilych gospodarzy za ok 5E od os.. Zonka lubi piaseczek i płytkie morze to tylko tam mogłem być. Plaza super dla leniuchów. o kwatere na pewno w sezonie troche trudniej ale poza sez. to najlepiej w ciemno i szukać na miejscu tam gdzie się spodoba. Co do wybrzeża to chyba spisalem jiuż wszystko, wgłąb kraju do dojechałem tylka nad jeż. Szkod. i Cetinje Lovcen. Dalej zabraklo urlopu. a plany byly ... Ostrog, Tara. Ale może kiedyś. Ze Szczecina jechalem przez Niemcy Austrie, zahaczyłem o zamek w Postojnej, Pule, Potem troche jadranką i autostradą prawie do splitu, Dubrovnik i CG. Powrót stara trasa przez Knin i Karlowac SLO, A,D,PL. Dobrovnik obowiązkowo trzeba zwiedzić to wiadomo. A resztę CRO zostawilem na przyszłe lata. Jeśli chodzi o plaże w CG to byłem przy sw.Stevanie, w miare przyjemnie i malo ludzi bo drogi parking wiadomo. W Budvie już ścisk. wszystkie parkingi w mieście płatne do g. 22 ale nie razde parkować na dziko bo widziałem jak policja autko dzwigiem na lawetkę i hej. Najlepiej dojachac jak najbliże Starego Miasta i tam zaparkować opł. o,5 E za 1 godz. W Petrovacu do ludzi jak mrófkóf. aż strach pomyśleć do się dzieje w sezonie. Ja bylem w II poł. czerwca. Bardzo spokojne plażekamieniste ale płytkie i duże wokół zat. Kotorskiej np. w Prcanju lub D.Morinju, Risan bo w innych miejscowościach to tylko betonowe nabrzeża. Dla smatorów nurkowania to plaża Valdanos k.Ulcinja. W Barze plaże miejskie kiepskie, lepsze hotelowe. na obrzeżach miasta. I niestety w sezonie na Copacabana też podobno straszny problem z dojazdem, bo sama plaża ogromna ale tylko 1 droga prowadzi wzdłuz wybrzeża. Ogólnie pomimo różnych zlych opinii warto odwiedzic ten kraj i nie zwracać uwagi na bzdetne szczegóły ale poznać jego zabytki i przyrodę i gościnnych mieszkańców./poza jakimiś wyjątkami - wiadomo/
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 12.08.2005 19:17

Jeszcz e mały drobiazg , jak wyjeżdżalem to na ukonczeniu była budowa tunelu na drodz z Budvy do Ulcinja coi podobno mialo skrócić drogę o ok 0,5 g. Jesli ktoś by chciał zatrzymać k.Ulcinja tam gdze ja to proszę pytać. Wytłumaczę. jak dojechać i dam tel. Pozdrawiam i życze udanych wakacji w CG.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.08.2005 14:41

dziekuje i pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Czarnogóra + Serbia - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone