Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - pytania i porady.

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 17.11.2019 23:11

Rezerwacja zmieniona, padło na apartament w Donji Stoliv przy plaży Markov Rt Beach. 80m2+taras 25m2, wygląda to nieźle, przynajmniej na zdjęciach :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.11.2019 07:33

Witajcie po długim czasie i wybaczcie milczenie.

Trochę zamieszania wkradło się w życie :) Czarnogórę będę wspominać dobrze już chyba do końca, ponieważ tam dowiedziałem się, że w lutym na świat przyjdzie mój syn ;]

Spędziliśmy tydzień w tym apart hotelu ~> https://www.booking.com/hotel/me/apart-kalamper.pl.html.
Wybraliśmy opcję ze śniadaniami, które były naprawdę spoko.

Jeśli chodzi o trasę do MNE raczej nie pomogę bo jechaliśmy z Wenecji, a wracaliśmy z Gradaca.
Plaża w Dobrej Vodzie była ok, drobne kamyczki, trochę więcej śmieci niż w Cro, ale za to 4 leżaki przysługiwały nam do apartamentu. Sam Kalamper ma basen, więc to też była jakaś alternatywa.

Miejscowość raczej bez porównania do Gradaca, gdzie spędzaliśmy kolejny tydzień urlopu. ( Gradac oczywiście jest dużo fajniejszym wg. mnie miejscem ) Jak mam być szczery to bardziej podobało nam się w Neum dwa lata wcześniej( niby więcej betonów, niby gorsze wybrzeże , ale jakoś tak inaczej... ).

Odniosłem wrażenie, że Czarnogóra bywa droższa od Chorwacji ( chodzi mi głównie o restauracje i knajpy ).

I jedno przed czym przestrzegam, Czarnogóra niby jest w strefie Tmobile ( a przynajmniej tak nas poinformowano w salonie ), ale bardzo często łapaliśmy zasięg z albańskich nadajników... No w każdym razie z kraju, który miał być w strefie T-mobile wróciliśmy z rachunkami po ~600zł na głowę... Także tego... Polecam kupić kartę na miejscu albo wyłączyć telefon xD

Jeżeli chodzi o zwiedzanie i jazdę po tym małym kraju... moim zdaniem tragedia.

Generalnie kraj mały, zdecydowanie różny od Chorwacji ( nie chcę napisać, że gorszy ). Byliśmy raz i wystarczy, a na przyszły rok wybraliśmy za cel pierwszych wakacji z maleństwem Bułgarię ( Żona nie zgodziła się na długą podróż autem do Cro ).

Relacji pisać nie potrafię, ale chętnie odpowiem na pytania jeśli macie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.11.2019 09:51

Bączek napisał(a):Odniosłem wrażenie, że Czarnogóra bywa droższa od Chorwacji ( chodzi mi głównie o restauracje i knajpy ).

Ja odniosłem odmienne wrażenie :)

Bączek napisał(a):I jedno przed czym przestrzegam, Czarnogóra niby jest w strefie Tmobile ( a przynajmniej tak nas poinformowano w salonie ), ale bardzo często łapaliśmy zasięg z albańskich nadajników... No w każdym razie z kraju, który miał być w strefie T-mobile wróciliśmy z rachunkami po ~600zł na głowę...

Nie wiem jakie ma znaczenie, czy jest w strefie Tmobile czy nie... ale na pewno nie jest w UE i jest oczywiste, że rachunki za korzystanie z telefonu będą wysokie. To, że łapałeś zasięg albańskich nadajników nie ma żadnego znaczenia bo to ta sama strefa roamingowa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.11.2019 11:04

Aaaa no takie, że według Pani z salonu T-mobile " będziemy liczeni jak za rozmowy/transmisje danych w EU ".

Co do cen w restauracji w DV nasze rachunki były sporo wyższe od tych z promenady w Gradacu - porównując te same dania ;]
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 18.11.2019 18:31

Bączek napisał(a):Aaaa no takie, że według Pani z salonu T-mobile " będziemy liczeni jak za rozmowy/transmisje danych w EU ".

Co do cen w restauracji w DV nasze rachunki były sporo wyższe od tych z promenady w Gradacu - porównując te same dania ;]

nie korzystać z telefonu wiadoma rzecz od dawna ale że drożej niż w chorwacji???
2 lata temu ceny były niższe niż u nas no ale inflacja i troche drożej ale żeby w gradacu było taniej???
rok temu w zivogoscach było drogo jak cholera a gradac jest niedaleko
slaw15
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaw15 » 22.11.2019 21:33

Witam serdecznie.W 2020 chcę z rodziną wybrać się do Czarnogóry (2+2),chciał bym prosić o sprawdzone miejsca,apartamenty.
Nie jesteśmy wymagający,miejscowość niema znaczenia.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.SŁAWEK :papa:
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 25.11.2019 10:51

miejscowość dobra voda , apartamenty sidro lub plavi jadran poza tym w dobrej vodzie apartamenty ma też polak za rozsądną kasę tylko nie pamiętam nazwy , na bookingu znajdziesz
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 26.11.2019 19:12

slaw15 napisał(a):Witam serdecznie.W 2020 chcę z rodziną wybrać się do Czarnogóry (2+2),chciał bym prosić o sprawdzone miejsca,apartamenty.

co prawda jeszcze nie byłem (jadę 24.08.20) ale może ten sam apartamencik co ja ? https://www.booking.com/hotel/me/bay-terrace-apartment.en-gb.html Donji Stoliv :hut:
slaw15
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaw15 » 26.11.2019 20:15

Dziękuje wam bardzo.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2019 11:01

qra69 napisał(a):
slaw15 napisał(a):Witam serdecznie.W 2020 chcę z rodziną wybrać się do Czarnogóry (2+2),chciał bym prosić o sprawdzone miejsca,apartamenty.

co prawda jeszcze nie byłem (jadę 24.08.20) ale może ten sam apartamencik co ja ? https://www.booking.com/hotel/me/bay-terrace-apartment.en-gb.html Donji Stoliv :hut:

Woda bywa tam brudna, bo to nie jest otwarte morze, a dalekie krańce Zatoki Kotorskiej. Z booking-u wychodzi mi cena 110 E/noc pod koniec sierpnia. To drogo jak na Czarnogórę nawet biorąc pod uwagę, że jest dość duży.
Miałem kiedyś dobrą cenowo ofertę z prowadzonego przez Polaków ośrodka w Risan, ale nie zdecydowałem się właśnie ze względu na czystość wody.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 28.11.2019 17:01

pożyjemy, zobaczymy :) dokładnie tak, 110E/noc, wiem, trochę drogo ale widok i taras mnie przekonały ;) w cro płacę 60E/noc. W Czarnogórze więcej chcę zobaczyć, w cro pływać :D
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 30.12.2019 15:19

Bączek napisał(a):Aaaa no takie, że według Pani z salonu T-mobile " będziemy liczeni jak za rozmowy/transmisje danych w EU ".

a jak z płatnością kartą w restauracjach, na stacjach benzynowych? dostępność bankomatów? czy lepiej zabrać euro z Polski czy wypłacić na miejscu? (revolut)
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 04.01.2020 20:24

bez problemu karta /i to niekoniecznie revolut/ ale gotówka to jest taki twór któy zawsze się przyda
SebastianM
Cromaniak
Re: Czarnogóra - co można przewieźć?

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 31.01.2020 17:09

pnarx napisał(a):Jak to wygląda na granicy? Sprawdzą dokładnie, czy przymykają oko? Nie ukrywam, że chcieliśmy zabrać ze sobą szynkę, ser, mleko, ale według powyższego przewóz produktów mlecznych i mięsnych jest zakazany :(((

Kompletnie nic nie sprawdzali, paszporty, obowiązkowo zielona karta i jazda.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 06.06.2020 16:30

Witam,
13.08.2020 jedziemy do Krasici w Czarnogórze. Jedziemy autostradami przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację. Sprawdzałam trasę na google i mam pytanie, mianowicie którą z tras wybrać, po pokonaniu autostrady A1 w Chorwacji: M6 i jechać bliżej wybrzeża, czy M20 /R427. Druga wydaje się dłuższa i trudniejsza do pokonania :lol:
Będę zobowiązana za wszelkie sugestie, gdyż ze starszymi rodzicami, dzieckiem i psem w samochodzie chciałabym w miarę spokojnie dojechać do celu i uniknąć niespodzianek :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra - pytania i porady. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies