Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - pytania i porady.

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 21.12.2023 06:52

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Chyba @maslinka ostatnio pisała o przejeździe alternatywnym przejściem na końcu cypla GP Vitaljina, które można wybrać, gdy na GM widać bordowo natężenie Karasovici.

Tak, Vitaljina to był w naszym przypadku świetny wybór. Ale jak czytam opinie o tym przejściu na GM, okazuje się, że może być różnie :roll::
https://www.google.pl/maps/place/Grani% ... ?entry=ttu

dziękuję bardzo maslinka :proszedzieki:
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 21.12.2023 06:58

dejanira_1978 napisał(a):
maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Chyba @maslinka ostatnio pisała o przejeździe alternatywnym przejściem na końcu cypla GP Vitaljina, które można wybrać, gdy na GM widać bordowo natężenie Karasovici.

Tak, Vitaljina to był w naszym przypadku świetny wybór. Ale jak czytam opinie o tym przejściu na GM, okazuje się, że może być różnie :roll::
https://www.google.pl/maps/place/Grani% ... ?entry=ttu

dziękuję bardzo maslinka :proszedzieki:
a przy okazji zapytam Was doświadczonych w trasie do Czarnogóry..... za każdym razem jak jedziemy do CRO to trasa bez noclegu tylko z drzemką około 3 godziny po trasie w samochodzie 8) , i tak się zastanawiam czy do Kotoru też się to sprawdzi czy raczej lepiej gdzieś wybrać jednak nocleg :oczy: niby kilometrowo to nie jest taka różnica np jak jezdzimy na Paljesac ???? podpowiecie ??? :proszedzieki:
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 21.12.2023 07:22

Ja, po trzech wyjazdach do MNE, proponuję jechać do Foca w Bośni, lub do Pluzine w MNE, tam nocleg i rano ruszyć kanionem Pivy, bądź drogą P14 jechać w Durmitor, do Zablijaka albo do mostu Durdevica i dalej na wybrzeże. Którą drogę nie wybierzesz, szczęki zbierane z dywaników będą. Ktoś tu kiedyś napisał że to trasy widokowe. A ktoś odpisał że widokowa to jest zakopianka, tam jest kosmos widokowy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.12.2023 08:37

Chyba zależy skąd startujesz i ile masz do przejechania. 2-4 h dłużej przy trasie z południa PL może być akceptowalne, przy jeździe na raz z Warszawy może być już o te 2 h za dużo. No i czy jedziesz w dzień czy na noc to też ma znaczenie....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.12.2023 08:48

dejanira_1978 napisał(a):
a przy okazji zapytam Was doświadczonych w trasie do Czarnogóry..... za każdym razem jak jedziemy do CRO to trasa bez noclegu tylko z drzemką około 3 godziny po trasie w samochodzie 8) , i tak się zastanawiam czy do Kotoru też się to sprawdzi czy raczej lepiej gdzieś wybrać jednak nocleg :oczy: niby kilometrowo to nie jest taka różnica np jak jezdzimy na Paljesac ???? podpowiecie ??? :proszedzieki:

Jeśli jeździliście na raz na Pelješac za czasów przed mostem, to i teraz do Kotoru spokojnie dojedziecie.

Ewentualnie możecie stanąć gdzieś pod Dubrovnikiem i zrobić dodatkową drzemkę w aucie, jeśli będzie zmęczenie.

Ale jeśli chcecie z noclegiem i przy okazji coś zwiedzić - to oczywistą oczywistością jest Sarajevo! Miasto magiczne - na pewno nie będziecie żałować, a noclegi są tam bardzo tanie.
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 21.12.2023 11:54

Dziękuję Wam bardzo, tak jadę z południa Polski z Rzeszowa. Potwierdzam .... wcześniej na Paljesac jezdziłam przez Neum i też na raz 8)
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 20.03.2024 07:57

Jeszcze podrążę temat.... nocleg zarezerwowaliśmy w Risan, generalnie nastawiamy się na zwiedzanie zatoki kotorskiej, ale oczywiście córcia nie odpuści kąpieli, więc podpowiedzcie czy w Risan są jakieś ciekawe plaże żeby bez problemu z 10 latką poplażować? ;)
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 20.03.2024 08:07

Wejdź na mapy google w opcji widoku z satelity i odpowiedz na to proste pytanie.
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 20.03.2024 08:39

na mapie jest tylko jedna Bolnička plaža i dlatego właśnie moje pytanie? czy to na pewno tylko jest jedna plaża w Risan? :|
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.03.2024 09:31

Risan, też fajny wybór....

Fashion

Public

Smokvica(?)

Zerknij sobie jeszcze na ten filmik:
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 20.03.2024 09:41

te kiero dziękuję bardzo :) , myślę że do chorwackich plaż do których się przyzwyczaiłam tym w Risan daleko , dziękuję :D
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 31.07.2024 05:47

Witajcie, mam pytanie do osób, które mają wiedzę w temacie drogi P1 nad Kotorem (tej widokowej na zatokę).... droga bardzo wąska? bo że kręta to wiem :mg: i jeszcze jedno pytanko .... bo ktoś mi podpowiedział że jest kolejka linowa Kotor - Lovcen, i moje pytanie co fajniejsze pojechać samochodem na Lovcen czy tą kolejką? 8)
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 31.07.2024 07:50

dejanira_1978 napisał(a):Witajcie, mam pytanie do osób, które mają wiedzę w temacie drogi P1 nad Kotorem (tej widokowej na zatokę).... droga bardzo wąska? bo że kręta to wiem :mg: i jeszcze jedno pytanko .... bo ktoś mi podpowiedział że jest kolejka linowa Kotor - Lovcen, i moje pytanie co fajniejsze pojechać samochodem na Lovcen czy tą kolejką? 8)

co do drogi wąsko nie jest , tam śmigają normalne turystyczne autokary .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2024 08:15

dejanira_1978 napisał(a):Witajcie, mam pytanie do osób, które mają wiedzę w temacie drogi P1 nad Kotorem (tej widokowej na zatokę).... droga bardzo wąska? bo że kręta to wiem :mg: i jeszcze jedno pytanko .... bo ktoś mi podpowiedział że jest kolejka linowa Kotor - Lovcen, i moje pytanie co fajniejsze pojechać samochodem na Lovcen czy tą kolejką? 8)

Tak, od niedawna działa kolejka linowa na Lovcen.
Co do słynnej drogi z agrafkami - nie jest wąsko, spokojnie miniesz się nawet z większymi autami. Nie jest tak ekstremalnie jak wjazd na Sveti Jure. To zwykła droga krajowa - dojazd do Njeguši.

Czy lepiej kolejką, czy autem? Kolejką nie jechałem, ale autem możesz się zatrzymywać, gdzie chcesz i ile chcesz - a uwierz, punktów widokowych jest tam mnóstwo. Dodatkowo kolejka nie dojeżdża na szczyt, a sporo poniżej, do jednej z platform widokowych. Autem można podjechać do Mauzoleum Njegoša - chyba najbardziej spektakularnego miejsca w całym Parku Narodowym Lovcen. No i do epickiej tyrolki przy wjeździe do parku.
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 31.07.2024 10:00

Dziękuję Wam bardzo :D a jeśli chodzi o trasę P1 samochodem to czasowo jak długo się jedzie np do Njeguši? z Kotoru , ponieważ nie za bardzo wierzę w to co pokazuje mapa, wolałabym info o Was jak to faktycznie wygląda czasowo :D pytam bo chcę coś zaplanować a nie mam pojęcia :rotfl:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra - pytania i porady. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies