Janusz Bajcer napisał(a):boksa napisał(a):Witam pytanie do forumowiczów. Chcę w lipcu spędzić wakacje w miejscowości Ulcinj. Znam to miejsce bardzo dobrze gdyż już kilka razy odwiedziłem. Natomiast mam pytanie czy można przekroczyć granice czarnogory na dowod osobisty. Dokładnie chodzi o wnuczka który z nami jedzie wraz z matką.
Proszę o info czy ktoś przekraczał granice na dowod osobisty. Z góry dziękuję za informację
https://www.gov.pl/web/czarnogora/warunki-wjazdu
Prez napisał(a):Droga na GoogleMaps pokazuje mi jazdę przez Serbię znam tą drogę dość dobrze, w związku z tym że jeździłem do Albanii i sobie chwalę, bo dla każdego coś miłego. Ja preferuje szybki kurs autostradowy, bez żadnych tras widokowych i szutrowych etc. (...) Czy w Czarnogórze jest jakaś dobra autostrada do lub w pobliże Ulcnij ? Jaka waszym zadaniem jest najlepsza trasa. Oczywiście w kategorii wygody i szybkości dojazdu
Prez napisał(a):jaką plażę piaszczystą Polecasz w pobliżu Ulcinj ? Czy/Gdzie można wynająć leżaki ? Czy są sanitariaty etc ?
Raphael napisał(a):W 2019 na plaży Lucice w Petrovacu wołali 5€ za parasol, 7,5€ za leżak, a za zestaw "2 leżaki + 2 parasole + Wifi" 15-20€ - obstawiam, że w Ulcinj da się zmieścić teraz w podobnej kwocie.
Heis napisał(a):Raphael napisał(a):Trasa przez Serbię jest ok. W Czarnogórze zbudowali trochę płatnych, ładnych, nie autostrad bo przecież owych tam nie ma
Na granicy autostradowej Węgier i Serbii potrafi się mocno zakorkować, ale tak konkretnie na wiele godzin stania.
KDF napisał(a):Hej. Wlaśnie przebywam w domku na mcm camping za Ulicinij. I powiem Ci tak: plaża z leżakami czyściutkie. Chodzą pracownicy i zbierają nawet najmniejsze śmieci w siatkę jak na ryby... woda czysta. Ale to co się dzieje na drogach to masakra. Nastaw się na max 50km w godzinę ( mówię o drodze wzdłuż wybrzeża). Dzisiaj 2km do restauracji pokonałem w 40 minut. Jutro auta nie ruszam i idę piechotą. Szykuję się na zwiedzanie Czarnogóry więc może być fajnie.
Artur.m napisał(a):Heis napisał(a):Raphael napisał(a):Trasa przez Serbię jest ok. W Czarnogórze zbudowali trochę płatnych, ładnych, nie autostrad bo przecież owych tam nie ma
Na granicy autostradowej Węgier i Serbii potrafi się mocno zakorkować, ale tak konkretnie na wiele godzin stania.
W Czarnogórze jest już otwarty odcinek autostrady Matesevo - Podgorica, a więc trochę skraca się czas dojazdu. Prędkość autostradowa ograniczona do 100 km/h
Prez napisał(a):Artur.m napisał(a):Heis napisał(a):Raphael napisał(a):Trasa przez Serbię jest ok. W Czarnogórze zbudowali trochę płatnych, ładnych, nie autostrad bo przecież owych tam nie ma
W Czarnogórze jest już otwarty odcinek autostrady Matesevo - Podgorica, a więc trochę skraca się czas dojazdu. Prędkość autostradowa ograniczona do 100 km/h
O to znakomicie z Google wynika, że to prawie 50km trasy, dobre i tyle, a jaki koszt przejazdu ?
Powrót do Czarnogóra - Црна Гора