Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra-piaszczyste plaże

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartman
Czarnogóra-piaszczyste plaże

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartman » 12.07.2002 09:04

Pytanie do Leona i innych doświadczonych turystów:

Wybieram się do miejscowości Sutomore, w której znajduje się duża miejska piaszczysta plaża (tak wynika z opisu). Prosiłbym Leona czy kogoś innego kto widział tą plażę na własne oczy o potwierdzenie jakości piasku (złoty, szary, drobnoziarnisty, gruboziarnisty, nie daj Boże żwir).
2 lata temu byliśmy z żoną w Dubrowniku, bardzo nam się podobało, ale w tym roku jest nas już trójka :D i z uwagi na dziecko planujemy pojechać nieco dalej, do Czarnogóry na piaszczystą plażę.
Jeszcze jedno pytanie, czy na wybrzeżu czarnogórskim, w szczególności przy tej dużej plaży znajdują się jeżowce.
Mam nadzieję, że nie.

Pozdrawiam, Bartek
kacper
czarnogora

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacper » 03.02.2003 19:13

witam bartek,
my tez sie wybieramy do czarnogory, o ile ja wiem to tam jest bardzo ladnie, i na fotka ktore widzialem ma tam byc piasek, kiedy jedziecie,mozna razem jechac pozdrawiam
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 03.02.2003 23:53

Jadąc :hut: w ub. roku z Budvy do Ulcinija, zatrzymaliśmy na jednej z plaż pomiędzy Sutomore a Barem, aby ochłodzić 8) się kąpielą. Warunki tam panujące przypominały wybrzeże, w Petrovacu. Nie ma tylko wodorostów wyrzuconych przez morze. Plaża ta zatem nie zrobiła na nas zbyt dobrego wrażenia. :cry: Jest ona pokryta drobnym żwirem, wielkości i barwy kaszy gryczanej. W wodzie przy brzegu są średniej wielkości kamienie o kształcie otoczaków, co kąpiel bez obuwia czyni nieprzyjemną. Natomiast przejście przez plażę w obuwiu wiąże się z nałapaniem w buty dużych ilości wspomnianego żwiru. W przeciwieństwie do plaży w Budvie jest tu gwałtownie obniżające się dno i dość wysoka fala, co nie sprzyja kąpielom dzieci. Takie są nasze (moje) wrażenia. Jednak pomiędzy Sutomore i Barem jest kilka plaż i wg opisów na: http://www.sutomore.info lub http://www.bar.cg.yu mogą one wyglądać znacznie lepiej. :D Np. w samym Sutomore (Sutomore's beach) w południowo-wschodniej części plaży piasek ma być drobny, przyjemny, o żółto-złotej barwie. Tak, czy inaczej jak chodzi o warunki plażowania w Czarnogórze chyba najlepszą (drobny piasek, szerokość, łagodnie opadające dno itp.) wydaje się być Velika Plaža za Ulcinijem. No, może brakuje tylko naturalnego cienia drzew, ale nie można przecież mieć wszystkiego! Co do jeżowców, to na piaszczystych i żwirowych plażach Czarnogóry nie widziałem ich, podobnie jak krabów. Jednak w Ulciniju (gdzie nie widać kąpiących się w obuwiu) miał miejsce pewien incydent. Otóż, żona doznała kontuzji przez bardzo bolesne ukłucie w stopę. Sprawca zbiegł nie zidentyfikowany. Ból ustał po ok. godzinie, po zażyciu większej dawki środków przeciwbólowych. Sądząc po czasie w jakim trwał oraz po obrazie rany (dwa, drobne nakłucia bez ciała obcego) mogło być to spowodowane nastąpieniem na coś ostrego, a ból spotęgowany był przez słoną, morską wodę. Pewności jednak nie mam, czy nie był to jakiś zabłąkany jeżowiec. :papa:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.02.2003 08:28

Witam,
no ta nie jestem takim doswiadczanim turista, tylko probuje pomuc w pitaniach o Chorwacji bo tutaj mieszkam. Jezeli chodzi o CZ-G tam nigdy nie bile i nie moge Wam nic radzic i pomuc. Pozdrawiam Leon
irek
czarnogora

Nieprzeczytany postnapisał(a) irek » 04.02.2003 21:47

znalazlem fajny link jezeli chodzi o czarnogore,niestety jest po niemiecku ale tak i tak mozna zobaczyc www.montenegro-reisefuehrer.de
kacper
wakacje 2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacper » 05.02.2003 04:47

caly czas szukamy chetnych na wyjazd do czarnogory jak narazie mamy 8 osob, 2 samochody, wyjezdamy w 2polowie sierpnia jezeli jestescie zainteresowani to piszczie, jezeli ktos chce dokladniejszych info. to moge podac swoj mail.

pozdrawiam kacper
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 05.02.2003 10:38

Ja wybieram się do Czarnogóry dokładnie 16 czerwca. Jedziemy w 2 auta.
Pojedziemy przez Węgry i Serbie a z powrotem przez Chorwacje i tam spędzimy jeszcze tydzień.Jeżeli chodzi o piasek to dwa lata temu byłem w miejscowości Petrovac i tam plaża była z grubego i cimnego piachu.Plaża była zawsze pełna a więc jeżdziliśmy za miasto jakieś 3-4km.tam była bardzo długa i szeroka plaża pokryta drobniejszym piaskiem.Nad samą plażą był kemping.
kacper

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacper » 05.02.2003 20:34

darmar dzieki za informacje wlasnie takiego czegos szukam campu przy samej plazy, wiec chyba wpadniemy do petrovac, jezeli mogl bys mi jeszcze cos wiecej powiedziec o tej plazy, jak tam morze wyglada i tak dalej, z gory dziekuje, szkoda ze juz w czerwcu jedziecie.

kacper
BN

Nieprzeczytany postnapisał(a) BN » 05.02.2003 21:10

Nie POLECAM! Chyba, że lubicie brudny żwir! Byłem tam z dziewczyna w drugiej połowie sirpnia 2002! Bardzo dużo ludzi (Serbowie), niesamowity hałas, a w nocy jedna wielka dyskoteka! Czyli nie ma mowy o opoczynku! Efekt był taki, ze wróciliśmy do Chorwacji!
Jeżeli macie pytania to prosze o kontakt adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
B.N
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 06.02.2003 19:49

[quote="kacper"]darmar dzieki za informacje wlasnie takiego czegos szukam campu przy samej plazy, wiec chyba wpadniemy do petrovac, jezeli mogl bys mi jeszcze cos wiecej powiedziec o tej plazy, jak tam morze wyglada i tak dalej, z gory dziekuje, szkoda ze juz w czerwcu jedziecie.

Plaża za miastem jest bardzo długa jakieś 600m w zatoce zamknięta z dwóch stron wysokimi cyplami.Naprzeciw są dwie małe wyspy.W centralnej części piasek z porozrzucanymi to tu to tam kamieniami(mięciutko się leżało).Na styku wody i plaży żwirek.W wodzie natomiast płaskie kamienie.Camping rozległy praktycznie nad samym morzem o standarcie gorszym niż w Chorwacji.W centrum Petrovaca plaża 300m z grubego piachu(w wodzie również) ale dużo ludzi.Kilkaset metrów od centrum następna niewielka plaża(bardzo ladnie położona w malowniczej zatoczce) i mały camping.Jeżeli chcesz zobaczyć jakies foto to podaj mi swój adres.
kacper

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacper » 07.02.2003 20:31

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl dzieki za fotki z gory
ud
nigdy do Czarnogory

Nieprzeczytany postnapisał(a) ud » 18.02.2003 19:10

po tygodniu spędzonym w Chorwacji pojechaliśmy do Czarnogory-OBŁęd ucieklismy ze względu na brud,hałas i drozyznę,wspaniale odpoczęliśmy w Cavtacie,Dubrowniku
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 18.02.2003 20:42

Ud. Niemam pojęcia gdzie byłeś w Czarnogórze ?gdzie drogo?gdzie hałas? co do brudu to fakt pod tym względem czyściej jest w CHr.Ale co do cen to się z tobą nie zgodze.Jest tanio i to o wiele.Być może byłeś tylko pare kilometrów za granicąSpędziłem tam w (2000r) część wakacji i jak zobaczyłem jak tam jest ,mimo wszystko zdecydowałem się na wakacje w 2003.W 2002r.byłem w Hiszpanii i wiesz co? w porównaniu z Hiszpanią pod wzgłędem czystości Chr. to dziadostwo.Ale mi nie oto chodzi w CHr. byłem 6-razy i niemam wstrętów.Żeby dobrze się bawić nieraz trzeba przymknąć oko.
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 06.04.2003 21:58

Ja wyskoczyłem na dwa dni z Omisu do Ulcinj tuż przy samej granicy albańskiej. Plaża fantastyczna - szeroka i drobniuteńki piasek (chyba drobniejszy niz w Polsce choc bardziej szary). Troche brudniej niż w Chorwacji ale da sie wytrzymać. W nocy głosna albańska muzyka od pasażu handlowego. Ceny porównywalne do Chorwacji. W sumie wrażenia dobre (w tym roku powtórzę), choć drogi gorsze niż w Chorwacji i ruch trochę chaotyczny....
Pozdr.
olaf
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olaf » 11.04.2003 20:07

W ubiegłym roku byłem w Ulcnij. Bardzo trafnie scharakteryzował to jacco. Potwierdzam w 100%. Myslę, że warto poznać coś nowego.

Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone