Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
plavac
Cromaniak
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.03.2015 20:35

Franz napisał(a):Ostatnie dni wiosny - 20 czerwca.

To muszę pilnie śledzić pogodę przez najbliższe miesiące - pierwsza połowa czerwca może być zbyt śnieżna na wędrowanie w tych rejonach :?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2015 21:23

plavac napisał(a):To muszę pilnie śledzić pogodę przez najbliższe miesiące - pierwsza połowa czerwca może być zbyt śnieżna na wędrowanie w tych rejonach :?

Jak dowali śniegu na przełomie marca i kwietnia, to potrafi trzymać do końca czerwca.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.03.2015 21:40

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):To muszę pilnie śledzić pogodę przez najbliższe miesiące - pierwsza połowa czerwca może być zbyt śnieżna na wędrowanie w tych rejonach :?

Jak dowali śniegu na przełomie marca i kwietnia, to potrafi trzymać do końca czerwca.

Wiem... :?
Załadowałem norweską stronę pogodową, ale ani ta ani inne znalezione nie mają kamer on-line dla Czarnogóry.
Zastanawiam się, czy nie poprosić o radę kolegi ze Splitu...

P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.03.2015 00:24

plavac napisał(a):Załadowałem norweską stronę pogodową, ale ani ta ani inne znalezione nie mają kamer on-line dla Czarnogóry.
Zastanawiam się, czy nie poprosić o radę kolegi ze Splitu...

Obawiam się, że w Czarnogórze webcamery mogą mieć wyłącznie w miastach...

Pozdrawiam,
Wojtek
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 06.03.2015 19:57

tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 06.03.2015 20:05

Takie jeziorka to ja uwielbiam, w otoczeniu choinek i gór. Ależ tam musi być pięknie zimą!
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 07.03.2015 08:39

tercja napisał(a):może te kamerki troszkę pomogą?

Dzięki,Teresa!
O to chodziło. Szczególnie Kolasin jest bliski naszym planom.
Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey 8O - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia... :?
Niemniej, obserwując 1450 m npm można wysnuć wnioski co się dzieje tysiąc metrów wyżej, szczególnie w północnych żlebach i na północnych zboczach.

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2015 17:28

tercja napisał(a):Takie jeziorka to ja uwielbiam, w otoczeniu choinek i gór. Ależ tam musi być pięknie zimą!

W moim odczuciu jeziora zupełnie tracą swój urok w zimie.
Widziałem, że odwiedziłaś zimowe Bieszczady. :) Zimową trasę na Pilsko w Żywieckim możesz zobaczyć tutaj.

plavac napisał(a):Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey 8O - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia... :?

Jeszcze się wiele może zmienić przez ten czas. Groźniejsze są ewentualne obfite opady za kilka tygodni. A zdarzają się nie tak znowu rzadko.

Pozdrawiam,
Wojtek
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 07.03.2015 18:11

plavac napisał(a):
tercja napisał(a):może te kamerki troszkę pomogą?

Dzięki,Teresa!
O to chodziło. Szczególnie Kolasin jest bliski naszym planom.
Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey 8O - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia... :?
Niemniej, obserwując 1450 m npm można wysnuć wnioski co się dzieje tysiąc metrów wyżej, szczególnie w północnych żlebach i na północnych zboczach.

Pozdrawiam!
Piotrek

Cieszę się, jeśli choć troszkę pomogłam. Nie mam wielkiego doświadczenia w tym temacie, ale myślę, że lepiej zrobisz, jeśli przełożysz wyjazd na późniejszy termin, zresztą zawsze można zadzwonić do czarnogórskich służb i spytać o warunki panujące w wyższych partiach gór, podobno można się dogadać po polsku :) jak jest ok, pakujesz się i w drogę :) Oczywiście pod warunkiem, że wszyscy są dyspozycyjni.
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 07.03.2015 18:14

Franz napisał(a):
tercja napisał(a):Takie jeziorka to ja uwielbiam, w otoczeniu choinek i gór. Ależ tam musi być pięknie zimą!

W moim odczuciu jeziora zupełnie tracą swój urok w zimie.
Widziałem, że odwiedziłaś zimowe Bieszczady. :) Zimową trasę na Pilsko w Żywieckim możesz zobaczyć tutaj.

plavac napisał(a):Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey 8O - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia... :?

Jeszcze się wiele może zmienić przez ten czas. Groźniejsze są ewentualne obfite opady za kilka tygodni. A zdarzają się nie tak znowu rzadko.

Pozdrawiam,
Wojtek

Oh! Ty wszystko widzisz :) Uwielbiam góry w zimowej szacie, dziękuję za linka.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.03.2015 18:22

tercja napisał(a):Uwielbiam góry w zimowej szacie

Zdecydowanie wolę cieplejszy wystrój - co jednak zrobić, kiedy przybierają białe szaty...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.03.2015 23:21

tercja napisał(a):...zawsze można zadzwonić do czarnogórskich służb i spytać o warunki panujące w wyższych partiach gór, podobno można się dogadać po polsku :) jak jest ok, pakujesz się i w drogę :) Oczywiście pod warunkiem, że wszyscy są dyspozycyjni.

Dyspozycyjni będziemy, jak już wypełnimy harmonogram (cyrograf!) urlopowy. Póki co - trwają wielopodmiotowe przymiarki i narady... Ma to swój urok, ale do czasu. :evil:

No nic, grunt to zdrowie. :)

Pozdrawiam zatem!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.03.2015 23:33

plavac napisał(a):Póki co - trwają wielopodmiotowe przymiarki i narady... Ma to swój urok, ale do czasu. :evil:

Ponoć to jeden z najpiękniejszych etapów przygody. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 09.03.2015 10:00

Franz napisał(a):
tercja napisał(a):Uwielbiam góry w zimowej szacie

Zdecydowanie wolę cieplejszy wystrój - co jednak zrobić, kiedy przybierają białe szaty...

Pozdrawiam,
Wojtek

Ciepło się ubrać i w drogę :)
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 09.03.2015 10:07

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Póki co - trwają wielopodmiotowe przymiarki i narady... Ma to swój urok, ale do czasu. :evil:

Ponoć to jeden z najpiękniejszych etapów przygody. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

I właśnie dlatego nie lubię grupowych wyjazdów. Im więcej osób tym większy kłopot i trudniej się zorganizować. Ale to moje zdanie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone