Franz napisał(a):Ostatnie dni wiosny - 20 czerwca.
To muszę pilnie śledzić pogodę przez najbliższe miesiące - pierwsza połowa czerwca może być zbyt śnieżna na wędrowanie w tych rejonach
plavac napisał(a):To muszę pilnie śledzić pogodę przez najbliższe miesiące - pierwsza połowa czerwca może być zbyt śnieżna na wędrowanie w tych rejonach
Franz napisał(a):plavac napisał(a):To muszę pilnie śledzić pogodę przez najbliższe miesiące - pierwsza połowa czerwca może być zbyt śnieżna na wędrowanie w tych rejonach
Jak dowali śniegu na przełomie marca i kwietnia, to potrafi trzymać do końca czerwca.
plavac napisał(a):Załadowałem norweską stronę pogodową, ale ani ta ani inne znalezione nie mają kamer on-line dla Czarnogóry.
Zastanawiam się, czy nie poprosić o radę kolegi ze Splitu...
tercja napisał(a):może te kamerki troszkę pomogą?
tercja napisał(a):Takie jeziorka to ja uwielbiam, w otoczeniu choinek i gór. Ależ tam musi być pięknie zimą!
plavac napisał(a):Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia...
plavac napisał(a):tercja napisał(a):może te kamerki troszkę pomogą?
Dzięki,Teresa!
O to chodziło. Szczególnie Kolasin jest bliski naszym planom.
Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia...
Niemniej, obserwując 1450 m npm można wysnuć wnioski co się dzieje tysiąc metrów wyżej, szczególnie w północnych żlebach i na północnych zboczach.
Pozdrawiam!
Piotrek
Franz napisał(a):tercja napisał(a):Takie jeziorka to ja uwielbiam, w otoczeniu choinek i gór. Ależ tam musi być pięknie zimą!
W moim odczuciu jeziora zupełnie tracą swój urok w zimie.
Widziałem, że odwiedziłaś zimowe Bieszczady. Zimową trasę na Pilsko w Żywieckim możesz zobaczyć tutaj.plavac napisał(a):Swoją drogą, jak widzę co uczynił Bałkanom niż (cyklon) Rey - to nasze plany wczesnoczerwcowe stoją pod dużym znakiem zapytania. A to z pewnością nie musi być ostatni opad śniegu bałkańskiego przedwiośnia...
Jeszcze się wiele może zmienić przez ten czas. Groźniejsze są ewentualne obfite opady za kilka tygodni. A zdarzają się nie tak znowu rzadko.
Pozdrawiam,
Wojtek
tercja napisał(a):...zawsze można zadzwonić do czarnogórskich służb i spytać o warunki panujące w wyższych partiach gór, podobno można się dogadać po polsku jak jest ok, pakujesz się i w drogę Oczywiście pod warunkiem, że wszyscy są dyspozycyjni.
Franz napisał(a):plavac napisał(a):Póki co - trwają wielopodmiotowe przymiarki i narady... Ma to swój urok, ale do czasu.
Ponoć to jeden z najpiękniejszych etapów przygody.
Pozdrawiam,
Wojtek