Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.11.2014 00:43

plavac napisał(a):
tercja napisał(a): Maje sobie upatrzyłam :)

I mnie się ona śni od wielu lat. Może się wyśni ... We wrześniu właśnie. :)

Skoro jesteśmy przy tym właśnie temacie, to... czy zwróciło któreś z Was uwagę na tę nad wyraz wąską szczerbinkę, którą zamieściłem na ostatniej fotce?
A jeśli tak, to czy zwróciliście może uwagę na górę, która w tejże szczerbince się ukazała?... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.11.2014 01:06

Franz napisał(a):Skoro jesteśmy przy tym właśnie temacie, to... czy zwróciło któreś z Was uwagę na tę nad wyraz wąską szczerbinkę, którą zamieściłem na ostatniej fotce?
A jeśli tak, to czy zwróciliście może uwagę na górę, która w tejże szczerbince się ukazała?... 8)

Zwróciliście i rozpoznaliście charakterystyczną kopułkę. :) Maja jest tylko jedna. :wink:
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 13.11.2014 09:19

Szczerbinkę i owszem, ale co za nią to już nie. Widać nie jestem taka bystra :( Przeraził mnie natomiast wielki, sterczący, zmrożony płat śniegu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.11.2014 15:41

plavac napisał(a):Zwróciliście i rozpoznaliście charakterystyczną kopułkę. :) Maja jest tylko jedna. :wink:

Majka je samo jedna. ;)

tercja napisał(a):Szczerbinkę i owszem, ale co za nią to już nie. Widać nie jestem taka bystra :( Przeraził mnie natomiast wielki, sterczący, zmrożony płat śniegu.

Nie byłaś jeszcze, to i skąd mogłabyś wiedzieć, co to za góra. A to Maja e Jezerces, czyli Jeziorny Szczyt.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.11.2014 23:13

Franz napisał(a):Majka je samo jedna. ;)

Wróciło wspomnienie Uli - Sthrigi ...
Pisała kiedyś taką relację - Majka nie jedno ma imię ...
Wycofały się kilkadziesiąt metrów pod szczytem, przestraszone kruszyzną. Szły od strony Teth.
Ech ... teraz ani widu ani słychu.

A Maja e Jezerces stoi jak stała, tylko ludzkie losy obok niej się zmieniają.
Tak jak wokół innych szczytów.
Cała prawda o górach, punkcie odniesienia dla naszego świata. Niemi świadkowie ... Tacy ważni ...

P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2014 00:49

plavac napisał(a):Wróciło wspomnienie Uli - Sthrigi ...
Pisała kiedyś taką relację - Majka nie jedno ma imię ...
Wycofały się kilkadziesiąt metrów pod szczytem, przestraszone kruszyzną. Szły od strony Teth.

Czytałem tę relację.

Ja też szedłem z Teth. Ale końcówka jest taka sama - bez względu na to, czy się idzie z Teth, czy z Czarnogóry.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.11.2014 20:31

Franz napisał(a):
Ja też szedłem z Teth. Ale końcówka jest taka sama - bez względu na to, czy się idzie z Teth, czy z Czarnogóry.

To cenna informacja. Przygotowanie duchowe równie ważne jak fizyczne ... :)
P.
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 14.11.2014 23:04

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):

P.

cenna, jednak mnie troszkę zasmuciła, a przygotowanie duchowe u mnie - to po pierwsze
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.11.2014 23:17

tercja napisał(a):
plavac napisał(a):
Franz napisał(a):

P.

cenna, jednak mnie troszkę zasmuciła, a przygotowanie duchowe u mnie - to po pierwsze

Kiedyś odczuwałem wielką obawę przed pewnym szczytem w Tatrach. Wręcz paraliżował mnie jego widok.
Tak długo się w niego wpatrywałem, tak długo analizowałem, w którym miejscu odpadnę i się zabiję, że jak nabrałem już pewności, które to miejsce - poczułem się uspokojony i przygotowany duchowo :wink: :)
Na górze okazało się, że z dołu wyglądało to zupełnie inaczej a znajomi - byli chyba na innej górze :D
Tak więc - sursum corda!

Pozdrawiam.
Piotr
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 15.11.2014 10:21

Ja też dużo czytam, oglądam filmiki, analizuję trudne podejścia i im więcej czytam i oglądam, to mniej się boję. Potem się okazuje, że nie taki diabeł straszny. Ileż wtedy radości! Oczywiście, respekt zawsze trzeba zachować.
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 15.11.2014 10:27

plavac napisał(a):
tercja napisał(a):
plavac napisał(a):
Franz napisał(a):

P.

Kiedyś odczuwałem wielką obawę przed pewnym szczytem w Tatrach. Wręcz paraliżował mnie jego widok.
Tak długo się w niego wpatrywałem, tak długo analizowałem, w którym miejscu odpadnę i się zabiję, że jak nabrałem już pewności, które to miejsce - poczułem się uspokojony i przygotowany duchowo :wink: :)
Na górze okazało się, że z dołu wyglądało to zupełnie inaczej a znajomi - byli chyba na innej górze :D
Tak więc - sursum corda!

Pozdrawiam.
Piotr

Nie wytrzymam, jeśli nie spytam. Który szczyt miał się przyczynić do teg upadku?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.11.2014 15:21

tercja napisał(a):Nie wytrzymam, jeśli nie spytam. Który szczyt miał się przyczynić do teg upadku?

Też mnie to zaintrygowało...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.11.2014 21:57

Franz napisał(a):
tercja napisał(a):Nie wytrzymam, jeśli nie spytam. Który szczyt miał się przyczynić do teg upadku?

Też mnie to zaintrygowało...

Kościelec ... :D
Lata świetlne temu. Pierwszy wyjazd w Tatry ...

Cicho serce ... :cry: ... :wink:

Pozdrawiam! 8)
P.
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 15.11.2014 22:35

Moje wejście na Kościelec było całkiem przypadkowe i nieplanowane. Siedząc w dolinie zamarzyłam głośno, wskazując ręką, że fajnie byłoby stanąć na tym czubku. Nie miałam nawet wiedzy, że tam wogóle można wejść i że ten szczyt ma jakąś nazwę :)
Ot! Takie tam marzenie. Jakież było moje zdziwienie, gdy po chwili stanęliśmy u jego stóp! Stałam tak przerażona, nie dowierzając, że jak to? Ja mam się tam wspinać??? Ale ponieważ tak łatwo się nie poddaję, wzięłam kilka głębkich oddechów i poszłam.
I poszłabym jeszcze raz! To był mój wielki strach i wielka radość!
Maja, to jednak inna bajka.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.11.2014 23:38

tercja napisał(a):Moje wejście na Kościelec ...
... To był mój wielki strach i wielka radość!

Czy my aby nie braliśmy udziału w tym samym przedstawieniu? :wink: 8)

tercja napisał(a):Maja, to jednak inna bajka.

Z pewnością. Ale zakończenie będzie miała takie samo. :)

Dobrej nocy!
Piotrek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone