Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2014 20:48

wajheczka napisał(a):czy to może być Dumitor :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Jak najbardziej.

wajheczka napisał(a):Będąc tam to myślałem ze to jest Maganik , ale czytając twój opis to myślę ze jest to Komovi.

Komovi, bez wątpienia.

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 10.11.2014 21:32

:oops: :oops: :oops: To było łatwe. :oops: :oops: :oops: :oops: Dorwałem teraz dokładniejszą mapę i widać czarno na białym ze w Lini prostej Głowa- przekaźnik ta za jest -Komovi. Dzięki za informacje. To ze byłeś w Komovi to wiem , ale zapytam się o Maganik byłeś tam Wojtku. Dlatego pytam bo w necie to za bardzo nic po polsku o tych górach nie ma. Ogólnie to są one chyba dziksze od stada dzików. :mrgreen: . Chociaż przeczytałem na jednej ze stron (chyba Czarnogórska) ze parę osób teraz zaznaczyło ( wymalowało) chyba ze dwa szlaki.
Pozdro.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2014 22:34

wajheczka napisał(a):To ze byłeś w Komovi to wiem , ale zapytam się o Maganik byłeś tam Wojtku. Dlatego pytam bo w necie to za bardzo nic po polsku o tych górach nie ma. Ogólnie to są one chyba dziksze od stada dzików. :mrgreen: . Chociaż przeczytałem na jednej ze stron (chyba Czarnogórska) ze parę osób teraz zaznaczyło ( wymalowało) chyba ze dwa szlaki.

Nie, nie byłem. A ciekawie wyglądają te góry. Poszukaj ewentualnie na summitpost.

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 11.11.2014 10:18

Wiedziałam ,że Wojtek pomoże :)
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 11.11.2014 19:24

Wziąłem koparkę i zacząłem kopać w necie odnośnie Maganik. I mimo ze nikt nie zrobił o tych górach mapy papierowej, to znalazłem mapę do nawigacji Garmina tylko tych gór. Wygląda na miarę dokładną. Więc pewnie się tam wybiorę za ...parę lat. :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2014 01:14

andeo napisał(a):Wiedziałam ,że Wojtek pomoże :)

Zawsze, jeśli tylko potrafię.

wajheczka napisał(a):Wziąłem koparkę i zacząłem kopać w necie odnośnie Maganik. I mimo ze nikt nie zrobił o tych górach mapy papierowej, to znalazłem mapę do nawigacji Garmina tylko tych gór. Wygląda na miarę dokładną. Więc pewnie się tam wybiorę za ...parę lat. :mrgreen:

Podrzucisz linka?

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 12.11.2014 07:02

tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 12.11.2014 10:53

plavac napisał(a):I bałkańska też !
Tęsknota.
Narasta ...

Rzucę tę robotę, resztki oszczędności wyciągnę - i w drogę :!:

Cicho, serce. Cicho ... Wirtualną drogę ...

Pozdrawiam 8)
P.

Ładnie napisane. Dobrze, że w taką podróż może każdy, zawsze i wszędzie. Tylko czasem trochę żal
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2014 15:28

wajheczka napisał(a):Wykopane przez koparke

Dziękuję, może się przyda. :)

tercja napisał(a):Ładnie napisane.

Piotrek potrafi ładnie pisać.

tercja napisał(a):Dobrze, że w taką podróż może każdy, zawsze i wszędzie.

Miło mi Cię powitać w kąciku, gdzie snuję swoje wspomnienia.

tercja napisał(a):Tylko czasem trochę żal

Wydaje mi się, że dobrze Cię rozumiem. Mnie w tym roku też w zasadzie zostały tylko wirtualne podróże...

Pozdrawiam,
Wojtek
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 12.11.2014 17:29

I mnie miło jest czytać Twoje wspomnienia. Wiem, że masz teraz obowiązki, ale to już tak czasem bywa w tym życiu i z tym życiem.
Na Bałkanach byłam ładnych parę lat temu na tzw. "objazdówce". Tak więc liznęłam tylko wszystkie kraje półwyspu. Czarnogóra najbradziej utkwiła w mojej pamięci i od tej pory o niej marzę. Na ten portal trafiłam dzięki Sławkowi, którego relację również śledzę z dużą ciekawością. Moje marzenia ożyły. Ożyły i dojrzały. Widzę już siebie na szczytach kilku tamtejszych górek :) Chociaż po przeczytaniu Twojej relacji z wejścia na Maja Jezerces-włos zjeżył mi się na głowie! Plany są, ale co z nich wyjdzie, to czas pokaże.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2014 19:08

tercja napisał(a):Widzę już siebie na szczytach kilku tamtejszych górek :)

Tego Ci życzę! :)
Jest tam mnóstwo górskich grup do wyboru. Polecam też Twojej rozwadze Maglic na granicy Czarnogóry oraz Bośni i Hercegowiny, zwłaszcza gdyby połączyć tę wycieczkę z zawitaniem nad jezioro Trnovacko.

tercja napisał(a):Chociaż po przeczytaniu Twojej relacji z wejścia na Maja Jezerces-włos zjeżył mi się na głowie!

Byłem w czerwcu, a to jednak wysoka góra. Lepiej wybrać późniejsze miesiące - sierpień, może wrzesień.

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 12.11.2014 19:14

Franz napisał(a):
wajheczka napisał(a):Wykopane przez koparke

Dziękuję, może się przyda. :)

Znając życie to się Tobie przyda , tylko jak to będzie za odległy czas to te góry już mogą nie być takie dzikie i może tam być już niezła sieć szlaków. W każdym razie ja może najwcześniej w 16 r tam zawitam.
pozdro.
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 12.11.2014 19:31

Franz napisał(a):

Jest tam mnóstwo górskich grup do wyboru. Polecam też Twojej rozwadze Maglic na granicy Czarnogóry oraz Bośni i Hercegowiny, zwłaszcza gdyby połączyć tę wycieczkę z zawitaniem nad jezioro Trnovacko.

tercja napisał(a):Chociaż po przeczytaniu Twojej relacji z wejścia na Maja Jezerces-włos zjeżył mi się na głowie!

Byłem w czerwcu, a to jednak wysoka góra. Lepiej wybrać późniejsze miesiące - sierpień, może wrzesień.

Pozdrawiam,
Wojtek

Tak, wiem, ale plany są na Czarnogórę w sierpniu więc może mi się uda. Maje sobie upatrzyłam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2014 20:22

wajheczka napisał(a):Znając życie to się Tobie przyda , tylko jak to będzie za odległy czas to te góry już mogą nie być takie dzikie i może tam być już niezła sieć szlaków. W każdym razie ja może najwcześniej w 16 r tam zawitam.

Mnie szlaki nie przeszkadzają. ;)

tercja napisał(a):Tak, wiem, ale plany są na Czarnogórę w sierpniu więc może mi się uda. Maje sobie upatrzyłam :)

W sierpniu śniegu powinny być zaledwie śladowe ilości. Mam nadzieję, że uda Ci się ta trasa.
Tylko trzeba wcześnie rano wystartować.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.11.2014 22:23

Franz napisał(a):

A ja się ciepło do tych życzeń dołączam. 8)

Franz napisał(a):

tercja napisał(a): Maje sobie upatrzyłam :)

I mnie się ona śni od wielu lat. Może się wyśni ... We wrześniu właśnie. :)

Pozdrav!
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone